Hore

Výbava pre začínajúcich vloggerov

Vlogg = video blog. Čoraz populárnejšie je miesto písania, nahrávať video. Vloggeri sa na internete prezentujú zábavnými, edukačnými, dokumentárnymi, cestovateľskými a inými videami.

Vlogger je často sám hlavným hrdinom svojich videí. Väčšina začína s tým, čo majú k dispozícii, mobilom alebo akýmkoľvek fotoaparátom, ktorý sa naskytne. Dnes každé zariadenie vie nahrávať video minimálne vo Full HD rozlíšení. Na ideálne zariadenie pre vlogging sa ale kladú špeciálne požiadavky. Aj inak veľmi dobrý fotoaparát s kvalitným videom nemusí byť pre vlogging ideálny.

Obraz

Kvalita obrazu

Najdôležitejší je obsah, preto na kvalite až tak nezáleží a začiatočník vystačí aj s Full HD rozlíšením, ktoré sa ľahšie spracováva. Štandardom je ale dnes 4K video, ktoré má 4x väčšie rozlíšenie ako Full HD. Ak to s vloggingom myslíte vážne, siahnite po prístroji s 4K videom.

Aktuálnym štandardom je 4K rozlíšenie videa. 4K rozlíšenie má väčšina nových televízorov, bežne ho nájdete aj u monitorov počítačov.

Dôležitým parametrom videa je frekvencia, počet obrázkov za sekundu. Bežná frekvencia je 24, 25 alebo 30 obrázkov za sekundu. Štandardne viac nepotrebujete. Vyššie frekvencie sa využívajú pri tvorbe spomalených videí. Napríklad video nahráte frekvenciou 60 obr./s. a pustíte frekvenciou 30 obr./s. Video bude 2x dlhšie a pohyb bude spomalený. Niektoré prístroje dokážu spomaliť video aj 8x, ale to býva pri Full HD alebo HD Ready rozlíšení. Zatiaľ je pomerne málo prístrojov so 4K videom s frekvenciou 50 alebo 60 obr./s. Ako vyzerá spomalené video si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

Video - 5x Slow Motion in Full HD | Alpha 6300 | Sony | α

Kvalitu videa ovplyvňuje veľkosť snímača. Tá ovplyvňuje dynamický rozsah, šum pri vysokých citlivostiach ISO a prácu s hĺbkou ostrosti. V mobiloch sú použité malé snímače. Kompenzujú to čo najsvetelnejšími objektívmi, ale hlavne výrazným postprocesingom. U mobilov si musíte uvedomiť, že majú predný a zadný fotoaparát/y a že majú rôzne parametre a tým aj poskytujú rôznu obrazovú kvalitu.

Veľkosť snímača je dôležitá, ale nie je to jediný parameter, ktorým sa riadime pri výbere vhodného prístroja. Dnes sú prekvapujúco dobré aj modely s menšími…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované