Hore

Tuctový Flexaret

Na film už roky nefotím a ani nemienim. To však neznamená, že sa mi analógová fotografia a technika nepáčia. Aj keď nie som zberateľ, pár starých fotoaparátov nízkej hodnoty mám, hlavne ako dekoráciu. Obyčajný Flexaret, Zorkij, mecháč, ktorého meno si ani nepamätám.

Fotenie matnice dvojokej zrkadlovky nie je ani náhodou môj nápad. Je to populárne, rovnako ako fotenie krištáľovej gule, či inej obľúbenej rekvizity. Pár záberov som už cez matnicu odfotil, teraz som sa ale rozhodol urobiť celú sériu. Sami dobre viete, ako často fotografujem Bratislavu. Nafotil som ju desiatkami rôznych fotoaparátov a objektívov. Z tých fotografií ani neviete, čo bolo čím fotené. Rozhoduje uhol pohľadu, kompozícia, svetlo… Aby som ozvláštnil svoju tvorbu, využil som dvojokú zrkadlovku československej výroby. Starší fotoaparát sa hodí ako rekvizita do Starého mesta a efekt je ešte umocnenejší, že obraz je sprostredkovaný jeho objektívom.

Hrdina fotenia, československá stredoformátová dvojoká zrkadlovka Flexaret.

Fotografoval som s Olympusom OM-D E-M5 Mark II Limited a základným objektívom M.Zuiko 25/1,2 PRO. Nebolo to úplne ľahké, pretože som musel strážiť dve kompozície. Tú na matnici Flexaretu a tú v hľadáčiku Olympusu. V dvojokých zrkadlovkách je obraz stranovo prevrátený a tak nie je ľahké koordinovať pohyb ruky s tým, čo vidíte na matnici v šachte.

Veľmi dôležité bolo svetlo. Obraz na matnici nie je práve jasný a tak som musel fotografovať tak, že som fotil objekt na slnku a sám som stál v tieni. Najprv som musel zaostriť objektív Flexaretu a potom zaostriť na jeho matnicu Olympusom. Nebol s tým žiadny problém. Aj tak som pre istotu urobil vždy 2 až 3 zábery.

Pôvodne som chcel fotografovať tak, aby som fotografie nemusel upravovať. Olympusy majú množstvo umeleckých efektov. Nastavil som najprv pomer strán 1:1, ktorý korešponduje s formátom zvitkového filmu, ktorý sa dáva do Flexaretu. Vybral som efekt “vintage” a pridal k nemu rámik. Pre istotu som fotil do JPG+RAW, keby som chcel upraviť fotky po svojom, ak by sa mi efekt nepáčil. A tak sa aj stalo. Chcel som surovejšie zábery, viac retro.

JPG priamo z fotoaparátu s použitím umeleckého efektu “vintage”.

Z nafotených záberov som vybral niečo cez 30 vydarených. Z nich som ešte vyselektoval tucet najlepších, odtiaľ nadpis tohto článku. Na trinástom zábere je hrdina fotenia, Flexaret. Fotografie som vyvolal z RAW-ov v Lightroome, kde som ich previedol do ČB, zatónoval do sépie, pridal vinetáciu a efekt zrna. Potom som vo Photoshope…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
charlie65
2019-06-05 07:31:18
veľmi pekná práca!
 
bonifacko
2019-06-05 08:17:11
Model tolko preslávený vo filme Čierni baroni.
https://www.youtube.com/watch?v=JJgdNSTXM8o
 
vetinari
2019-06-05 08:22:16
mega seria a super napad. ozaj gratulujem. vzdy vies prekvapit.
 
kigor
2019-06-05 08:36:29
Pekný nápad aj fotky, Karol. Teraz to ešte vytlačiť v matici 3x3 a šup do rámika.
 
Hanigal
2019-06-05 08:38:33
Krásne. Dobrý nápad. Páčilo...
 
stano66
2019-06-05 09:21:31
Svieži nápad, parádne fotky!
 
babka5r
2019-06-05 09:39:29
Kúpim ako kalendár
 
blasi
2019-06-05 10:58:42
velmi dobre. dobra praca. zaujalo
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia