Hore

Zoner Photo Studio (4.) – RAW Editor 1

Úprava RAW súborov prebieha v Zoner Photo Studio vo viacerých fázach. Keďže obyčajný Editor nedokáže do RAW súborov zapisovať, je za túto úlohu zodpovedný RAW konvertor, ktorý je súčasťou modulov, z ktorých sa program skladá.

Video - Zoner Photo Studio (4.) – RAW Editor 1

RAW Konvertor nájdeme označený červenou farbou medzi ostatnými modulmi v pravej hornej časti okna. Keď ho zapneme, začíname prácu s fotografiami, ktoré sme prehliadali v Správcovi, čiže napríklad s jedným z priečinkov. RAW konvertor je pre ďalšiu úpravu týchto súborov v Zoneri nutný, keďže Editor nedokáže do RAWiek zapisovať. Použijeme teda základné úpravy dostupné pre RAW a následne súbor Vyvoláme do JPEG.

V pravom paneli obsahujúcom úpravy sa nachádzame v časti Základné nastavenia. Prvou kartou je tu Expozícia, kde sú dostupné posuvníky upravujúce svetlosť snímky a samostatne aj jas svetlých častí (záchrana prepalov) a tieňov (ich vyplnenie). Ďalej nastavujeme kontrast a zreteľnosť, čiže kontrast hrán. Okrem toho vyberáme metódu podexpozície, čiže spôsob akým sa Zoner vyrovnáva s chýbajúcimi dátami pri záchrane prepálených oblastí. Lineárny posúva tieto oblasti do sivej farby, kontrastný zvyšuje kontrast týchto oblastí a spôsob živé farby zvyšuje kontrast aj sýtosť farieb.

Karta Vyrovnanie bielej ponúka tri metódy vyváženia bielej. Jednou sú prednastavené možnosti, druhou je manuálna úprava pomocou posuvníkov a tak isto je tu dostupné kvapkadlo, ktorým označíme vybraný bod na snímke a biely bod sa nastaví podľa neho.

Ostrosť zahŕňa možnosti doostrenia, ktoré sa skladajú zo sily doostrenia, polomeru doostrenia (veľkosť doostrovaných hrán) a prahu doostrenia, čiže možnosti nedoostrovať veľké plochy za účelom zníženia množstva šumu, ktorý by doostrenie vytvorilo.

Tonálna krivka nám dovoľuje pracovať s jasom rôznych oblastí expozície snímku. Vytvorením nového bodu vo vybranom mieste a jeho posúvaním tieto zmeny vykonávame. Bod odstránime pravým kliknutím naň.

Karta Farba umožňuje nastavovať odtieň snímky, no táto voľba je pomerne silná, je teda potrebné aplikovať ju opatrne. Tu tiež môžeme zvýšiť či znížiť sýtosť a živosť farieb.

Posledná karta v tejto časti RAW editora je Redukcia šumu, ktorá ponúka samostatne nastaviteľnú redukciu svetelného a farebného šumu. Tu je potrebné dávať si pozor na to, aby príliš silné odšumenie nezničilo detaily snímky.

Pre obnovenie snímky do východiskovej podoby môžeme prejsť v pravej dolnej časti obrazovky na panel História a vybrať tam bod Predvolené, alebo kliknúť pravým na náhľad fotografie a vybrať možnosť Vložiť predvolené nastavenie. Tým…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
origos
2013-07-11 17:01:49
vedla tlacidla "vyvolat" je aj tlacitko "do editora"..
to nesluzi na upraveny raw este doupravovat v editore aj bez vyvolania?
 
landov
2013-07-11 18:45:17
Ano, presne na to sluzi !
 
origos
2013-07-11 22:35:47
aj som si myslel, len ked vo videu sa spomina, ze editor nevie RAW upravit a treba vyvolat do jpg a potom sa da upravit v editore..
 
mato167
2013-07-11 23:12:35
miesto jpg radsej pouzit tiff pri vyvolani alebo uprave v editore.
 
landov
2013-07-12 06:33:48
príspevok od: origos
aj som si myslel, len ked vo videu sa spomina, ze editor nevie RAW upravit a treba vyvolat do jpg a potom sa da upravit v editore..
ked otvoris RAW priamo v zalozke "editor", tak pracujes de facto s JPG. Ale ked RAW otvoris v zalozke "RAW editor" a nasledne prejdes cez dolnu zalozku na otvorit v editore (alebo tak nejak), tak pracujes s RAW .
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované