Hore

Upratovanie fotoarchívu: Triedenie fotografií pomocou značiek a hodnotení

Farebné značky a hodnotenie v programe Zoner Photo Studio sú mocnými nástrojmi pre triedenie fotografií a udržanie poriadku vo vašom fotoarchíve. Predstavte si, že ste nahrali svoje fotky do počítača. A čo s nimi teraz?

Program Zoner Photo Studio neponúka len úpravu fotografií, jeho sila je aj v ich v triedení. Vďaka nemu dostane váš fotoarchív poriadok. Priviezli ste si z dovolenky alebo z fotenia plnú kartu fotiek? Roztrieďte ich - zbavte sa tých nevydarených a zachovajte si len tie najkrajšie. Niektoré snímky budú pravdepodobne potrebovať ešte nejaké úpravy. Ako sa ale v tom množstve snímok vyznať?

Používajte Katalóg

Možno vám bude pripadať, že vetu Používajte katalóg hovoríme často. Je to tak. A ešte si ju od nás v súvislosti so ZPS prečítate niekoľkokrát, pretože pre poriadok vo fotografiách je katalóg nedoceniteľný nástroj. Vďaka nemu bude vyhľadávanie označených a ohodnotených fotografií oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.

Kde nájdete hodnotenia a farebné značky

Obe funkcie nájdete v Správcovi v menu Informácie, alebo ešte lepšie v bočnom paneli s informáciami. Pre oboje existujú tiež klávesové skratky. Nie je ťažké si ich zapamätať a ich používanie prácu ešte viac zrýchli.

Klávesové skratky:

●     Pre Hodnotenie použite klávesy čísel 1-5 na alfanumerickej klávesnici.

●     Pre Farebné značky použite klávesové skratky Shift + 1-9 na alfanumerickej klávesnici.


Priradené hodnotenie aj značky sa zobrazia pri náhľade každej snímky.

Prvotné triedenie snímok

Ako prvé väčšinou potrebujete určiť, ktoré fotografie má alebo nemá zmysel zmazať. Niektoré zábery zase potrebujú úpravu, iné sú dokonalé. To dosiahnete práve pomocou značiek alebo hodnotenia v závislosti na systéme, ktorý si určíte.

Nám sa osvedčuje vykonávať predbežné triedenie pomocou farebných značiek: farebnou značkou si označte fotografie určené na spracovanie alebo zachovanie, a potom až upravujte a trieďte ďalej. Ostatné snímky môžete bez milosti zmazať a ďalšie značky a hodnotenia, ktoré budú rozlišovať tie najlepšie fotografie, dodáte až pri finálnom výbere po spracovaní.

Pri triedení snímok určite využijete režim Hromadného výberu v module Správca, ktorý vám pomôže vybrať tú najlepšiu fotografiu zo série podobných snímok. Pre tento režim stačí vybrať viac fotiek naraz v režime Náhľad. K výberu najlepšej snímky vám pomôže hromadné približovanie fotiek kolieskom myši. Prípadne Shift + koliesko myši približuje len jednu fotku.


Ak označíte niekoľko fotiek, pri všetkých vo výbere sa zobrazia možnosti na rýchle označenie a hodnotenie snímok.

Farebné značky

Farebné značky priraďujete snímkam pomocou klávesovej skratky Shift + číslo. Značiek môžete použiť až deväť a v nastavení (Ctrl + M> Značky) si ich môžete pomenovať podľa toho, ako ich chcete využívať.


Jednotlivé farebné značky môžete pomenovať podľa toho, ako potrebujete.

Viac farebných značiek naraz?

Neraz sa nás užívatelia pýtajú, ako majú k snímkam priradiť viac farebných značiek naraz. To z princípu značenia súborov nie je možné, k jednej snímke môžete priradiť len jednu farebnú značku. Mnoho ďalších príznakov ale môžete k fotografiám doplňovať pomocou kľúčových slov.

Hodnotenie

Každej fotografii môžete priradiť hodnotenie v podobe hviezdičiek. Fotografi túto funkciu najčastejšie používajú k ozajstnému hodnoteniu vyhotovených fotografií, často snímky ohodnocujú až pri finálnom výbere snímok po úpravách.

Päť hviezdičiek dávajte fotografiám zriedka, schovajte si ich len pre tie naozaj vydarené snímky, o ktorých si myslíte, že budú klenotom aj za pár rokov. Môže to byť napríklad len jedna fotografia z jedného albumu, občas si hviezdičku nezaslúži žiadna.

Štyri hviezdičky dajte snímkam, ktoré sú výnimočné v rámci konkrétneho albumu. Aj s takýmto hodnotením sa ale snažte šetriť.

Menej kvalitným fotografiám, ktoré síce postrádajú výnimočnosť, ale majú pre vás určitú hodnotu - či už dokumentárnu alebo citovú - označte menším počtom hviezdičiek.

Rýchle vyhľadávanie

Pre vyhľadávanie konkrétnych snímok využite funkcie Rýchle vyhľadávanie (Ctrl + F) v Katalógu. V celom archíve si tak môžete filtrovať snímky s konkrétnou farebnou značkou alebo hodnotením. Do výberu môžete pridať viac farebných značiek naraz alebo napríklad všetky fotografie s hodnotením vyšším ako tri hviezdičky.

Vždy si tak budete schopní zobraziť zrovna také fotografie, ktoré práve potrebujete.


Pomocou rýchleho vyhľadávania si zobrazíte všetky fotografie, ktoré práve potrebujete. V tomto prípade filter zobrazil všetky zábery s hodnotením dvoch hviezdičiek a viac.


Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Autor: Matej Liška

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia