Hore

Uľahčite si úpravu fotiek. Pomocou Hromadných úprav vo Vyvolať.

Fotky zhotovené na rovnakom mieste za rovnakých svetelných podmienok často môžete aj rovnako upravovať. Editovať každý snímok zvlášť ale býva náročné, tým skôr keď nastavujete rovnaké hodnoty parametrov. Preto je tu ďaleko rýchlejší postup - fotky upraviť hromadne.

Hromadná úprava fotiek je v Zoner Photo Studiu už od počiatkov v podobe Hromadného filtra. Nastavíte v ňom rad úprav, ale na prácu s RAW-mi to ideálne nie je. S tými vám najlepšie pomôže modul Vyvolať. Práve v ňom po novom Hromadné úpravy nájdete. Stačí označiť multiselekciu série fotiek a v pravom paneli nastaviť parametre.

Upraviť všetko a potom skontrolovať nepresnosti

Najlepší spôsob, ako upraviť sériu fotografií, je označiť všetky vo Vyvolať a nastaviť na nich priemerné parametre vhodné pre celú sériu. Princíp výberu niekoľkých fotiek (multiselekce) je rovnaký ako v Správcovi.

Po nastavení trvá niekoľko sekúnd, než sa úprava prejaví (v závislosti na výkone počítača i kvalite fotografií). Je to ale znateľne jednoduchšie a rýchlejšie, než spracovávať každú fotku zvlášť.


Vyberte fotky a upravte ich parametre.

Zmeny sa nedeštruktívne aplikujú na všetky fotky. Potom už stačí prejsť jednu po druhej a doladiť, čo nesedí. Väčšinou je potreba len pozmeniť expozíciu, prípadne Vyrovnanie bielej.

Pripnutie vzorovej fotky pomôže zjednotiť farby

Pri kontrole jednotlivých fotografií sa oplatí, keď si pripnete vzorový záber pomocou pripináčiku v ľavom hornom rohu daného obrázku. Podľa tejto fotky potom ľahko zjednotíte úpravu ostatných.

Oceníte to najmä vo chvíli, keď všetky fotografie pochádzajú z jednej akcie a chcete, aby séria pôsobila jednotne. Jednoducho tak podľa vzorového obrázka u ostatných upravíte napríklad Vyrovnanie bielej.


Pripnite vzorovú fotku pre presnejšiu kontrolu.

Po jednotlivej kontrole stačí znovu celú sériu označiť a zvoliť Export.


Nakoniec fotky vyexportujte.

Alternatívna možnosť

Existuje ešte ďalší, alternatívny spôsob hromadných úprav fotiek vo Vyvolať. Stačí upraviť podľa predstáv jednu fotku, kliknúť na jej náhľad v spodnom filmovom páse pravým tlačidlom myši a skopírovať nastavenia. Následne označíte ostatné fotky, kliknete na ne opäť pravým tlačidlom myši a vyberiete možnosť Vložiť nastavenia.


Skopírujte nastavenie parametrov a vložte ho na celú sériu.

Následné jednotlivá kontrola a export sú rovnaké ako u predchádzajúcej možnosti.

Času je málo, fotiek veľa

Hromadná úprava vám ušetrí veľa času. Čo oceníte najmä vo chvíli, keď pred sebou máte snímky, ktoré potrebujete editovať čo najskôr. A pretože fotky z jednej akcie väčšinou chcete upraviť jednotne, vďaka Hromadným úpravám vyriešite hneď dva problémy naraz.

Ako vykonať rýchlu úpravu viac podobných fotografií naraz?

  • V Správcovi si označte fotografie, ktoré chcete rýchlo upraviť.
  • Prepnite do modulu Vyvolať.
  • K výberu môžete pridať ďalšie fotografie pomocou filmového pásu, ktorý zobrazíte pomocou klávesu F9.
  • Fotografie je možné pridať pomocou klávesu Ctrl a ľavého tlačidla myši.
  • Upravte ponúkané parametre podľa potreby.
  • U všetkých snímok zmeníte napríklad Kontrast alebo Sýtosť.
  • Vyskúšajte aj vopred pripravené efekty pre jednotný vzhľad celej skupiny fotiek.



Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
ferobanjo
2017-06-30 09:07:02
Existuje verzia Zoneru pre Mac OSX - ElCapitan?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované