Hore

Objavte kúzlo Timelapse alebo ako vytvoriť časozberné video z fotiek

Spojiť video a fotografiu do jedného celku. Presne to vám umožní Timelapse, čiže časozberné video. Pomocou tejto techniky zaznamenáte dlhotrvajúci dej do krátkeho videa. S jeho tvorbou si ľahko poradíte - stačí len pripraviť správne fotografie a potom ich spojiť do Timelapse videa. Pozrite sa, ako na to.

Hlavným predpokladom pre snímanie časozberného videa je spravidla nehybné umiestnenie fotoaparátu, ktorý sníma v pravidelných intervaloch jednu fotku za druhou. Zároveň je vhodné, aby scéna mala dve základné časti - stabilnú a pohyblivú.

Rýchlosť snímania prispôsobte kompozícii

Najjednoduchším riešením pre tvorbu Timelapse záberov je využiť režim sériového snímania, ktorý nájdete vo väčšine fotoaparátov. V ňom nastavíte interval medzi jednotlivými expozíciami a ich počet.


Nastavte interval a počet expozícií.

Interval voľte podľa toho, aký rýchly je pohyb, ktorý zaznamenávate. U pomalšieho, aký vytvárajú oblaky, sa dáva väčší rozostup, napríklad 3 sekundy. U rýchleho pohybu ľudí, zvierat alebo áut stačí 1 sekunda. Aj tak ale pamätajte, že každá situácia potrebuje individuálne nastavenie.

Upevnite fotoaparát

V prípade, ktorý vidíte na videu na konci článku, sme v prvej časti pripli foťák na statíve medzi sedačkami pásom z dvoch strán. Vďaka tomu nepadal dozadu.


Pripevnený foťák v aute.

Druhú polku sme snímali pri zábradlí. Aby sa nič nepohlo, priviazali sme ešte popruhom foťák k zábradliu.


Snímanie pri zábradlí.

Upravte hromadne fotky

Aj na krátke časozberné video, ktoré má málo cez 20 sekúnd, je potreba okolo 300 fotiek. Oplatí sa preto snímky editovať hromadne v Zoner Photo Studiu X. Vďaka tomu bude úprava všetkých obrázkov rovnaká.

Možností, ako snímky upraviť hromadne, je niekoľko. V tomto prípade je ideálne využiť hromadný export v module Vyvolať. Najprv teda upravte jednu zo série fotiek. Keď ste s jej podobou spokojní, kliknite pravým tlačidlom myši na miniatúru obrázku v spodnom filmovom páse. Z ponuky potom vyberte možnosť Kopírovať nastavenia.


Upravte jednu fotku podľa predstáv. Z nej potom skopírujete nastavenia.

Keď máte úpravy skopírované, označte na filmovom páse ostatné fotky a na niektorú z nich kliknite opäť pravým tlačidlom myši. Teraz si v ponuke zvoľte Vložiť nastavenie. A úpravy, ktoré ste urobili na vzorovej fotke, teraz Zoner Photo Studio prenesie na všetky označené snímky.


Skopírované nastavenie potom vložte k ostatným snímkam.

Akonáhle program fotky upraví, môžete ich exportovať.

Vytvorte z fotiek časozberné video

Aby ste vytvorili Timelapse video, otvorte si v Zoner Photo Studiu zložku s pripraveným fotografiami. Potom prepnite do modulu Vytvoriť a vyberte možnosť Video.

Teraz pridajte všetky fotky a nastavte video tak, aby išli rýchlo za sebou. V parametroch preto v možnosti Trvanie snímok upravte počet snímok a sekúnd. Ak necháte v záložke Možnosti FPS na 30, odporúčam nastaviť zhruba 3-4 snímky za 0 sekúnd, aby bolo video primerane rýchle.


Nastavte parametre časozberu.

Tiež sa hodí zaškrtnúť možnosť Odstránenie blikania Timelapse. Ak máte hotovo, Uložte video.


Nájdite ďalšie príležitosti

Pohyb mesta, plynúce mraky alebo zapadajúce slnko sú časozberné klasiky. Skúste nájsť niečo nové. Zložiť výsledok je v Zoner Photo Studiu veľmi jednoduché. Stačí už len nájsť originálnu kompozíciu.

Vyskúšajte to aj vy. Stiahnite si Zoner Photo Studio na 30 dní zadarmo, vytvorte si Timelapse video a pochváľte sa videom vašim blízkym.

ZDROJ: Milujemefotografii.cz

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované