Hore

Autor: Zoner

Fotopeklo, alebo neoceniteľný pomocník? 3 spôsoby, ako na selektívnu farebnosť

Selektívne odfarbenie spočíva v desaturácií niektorých farieb na fotke. V minulosti to bola veľmi populárna úprava a to najmä vo svojej extrémnej podobe, keď jeden objekt (červená ruža alebo žltý taxík) zostáva farebný a zvyšok fotky je čiernobiely.

Naučíme vás ako túto úpravu, tak aj jej miernejší variant, ktorý používa veľa fotografov k jemnému farebnému zvýrazneniu hlavného objektu.

Táto úprava sa už dnes považuje za klasické fotografické klišé a je u fotografov všeobecne odsudzovaná. Dá sa ale použiť v čiastočnej alebo jemnejšej podobe tak, aby nepôsobila ako prehnaná úprava, ktorá nedáva zmysel. Aj keby ste túto úpravu nepoužívali, hodí sa poznať princíp, akým ju možno vytvoriť. Rôzne varianty selektívneho odfarbovania si ukážeme v tomto článku.

Potlačte sýtosť niektorých farieb

Za prvú a najjemnejšiu formu selektívneho odfarbenia môžeme považovať zníženie sýtosti niektorých nedôležitých farieb. Často sa napríklad u fotiek ľudí v prírode potláča zelená farba, aby vyniklo všetko ostatné.

Táto úprava je veľmi jednoduchá. Otvorte fotku v module Vyvolať Zoner Photo Studia X a v sekcii Farebné korekcie v kategórii Sýtosť stiahnite nežiaduce farby. Pomôže vám aj kvapkadlo vpravo nad panelom, ktorým pohodlne kliknutím a ťahaním znížite sýtosť klikaním priamo do fotky.


Potlačenie zelenej farby dáva fotke pochmúrnejší nádych.

Potlačenie všetkých farieb okrem jednej

Ďalším variantom selektívneho odfarbenia môže byť prípad, kedy na fotke zostane iba jedna farba. Stačí stiahnuť väčšinu posuvníkov v oddiele Sýtosť v Farebných korekciách na nulu a niektoré nechať. V tomto prípade to funguje len u zelenej, pretože červenú farbu ďateliny nájdeme aj v pleti. To by pri celkovej úprave farieb nerobilo dobrotu.


Jedna farba zostáva na fotke. Nie je to ale žiadne umenie.

Nechajte farebný len jeden objekt

Čo ale v prípade, že potrebujete práve tú červenú, ktorá je na ďateline? Alebo ešte výraznejšie - chcete nechať farebnú len tú jednu rastlinku? V takom prípade budete potrebovať nástroje pre lokálne úpravy. Najlepší je na to Štetcový filter (B). Týmto nástrojom označte objekt, ktorý má zostať farebný.


Použite Štetcový filter (B) a vyberte objekt.

Teraz máte vybranú len jednu časť fotky a s tou pracujete. Vy ale chcete odfarbiť všetko ostatné. Použite teda ikonu pre invertovanie masky štetca. Po kliknutí na túto ikonu upravujete celú fotku okrem vybraného objektu.


Invertuj masku štetca.

V poslednom kroku už len stačí stiahnuť posuvník Sýtosť na nulu. Toto je klasický príklad toľko zatracovaného selektívneho odfarbenia.


Typický príklad selektívneho odfarbenia, ktorý moc neodporúčame používať.

Jemne zvýraznite hlavný motív

Rovnako ako v prvom príklade s čiastočným odfarbením, je aj posledná úprava decentnejšia. Sýtosť nemusíte sťahovať kompletne. Pri čiastočnom stlmení o pár percent môže výsledok dopadnúť celkom zaujímavo.


Stiahnite sýtosť len o niekoľko percent. Tým decentne oddelíte hlavný motív od okolia.

K tejto poslednej variante selektívneho odfarbovania sa prikláňame najviac. Je to úprava, ktorá vám pomôže oddeliť hlavný motív od pozadia pomocou stiahnutia farebnosti. Keď túto úpravu urobíte decentne, vašej fotke to môže pomôcť. Jedná sa o často používanú úpravu a bude sa vám hodiť ju poznať.


Miernejší variant selektívneho odfarbenia.

Či už ste priaznivci selektívneho odfarbenia alebo nie, môžete si stiahnuť Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a vyskúšať túto jednoduchú úpravu sami.


Autor: Matej Liška 
Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Laco62
2021-02-19 21:06:35
pekne
 
fatality
2021-02-20 10:03:22
Zoner usiel od svojho zaciatku pekny kus cesty..a aj ked na vyvolavanie rawov stale
nieje uplne ten nejvhodnejsi,na nasledne upravy je to vyborny program,s vybornou
funkcionalitou za dobru cenu..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia