Hore

Ako docieliť výraznejšieho bokehu? Pomôže vám panoráma

Väčšieho rozmazania pozadia na fotkách docielite použitím dlhšieho ohniska, nižšieho clonového čísla alebo malou vzdialenosťou od objektu.

Čo keď to ale nestačí? Ukážeme vám metódu, s pomocou ktorej dosiahnete úžasného bokehu. A nemusíte kvôli tomu ani kupovať nový objektív, stačí zaobstarať viac snímok a poskladať panorámu. V článku si prečítajte, ako na to.

Nízka hĺbka ostrosti sa v portrétnej fotografii používa už od nepamäti. Spravidla sa najlepším bokehom vyznačujú tie najdrahšie objektívy. Sú tu ale metódy, ako môžete aj so svojím súčasným objektívom dosiahnuť lepší výsledok. Jednou z nich je poskladanie viac snímok do panorámy.

Ako vlastne funguje bokeh

Bokeh vzniká v častiach fotky, ktoré sú mimo rovinu ostrosti a hlavne v miestach, kde sú zdroje svetla. Najmä u bodových svetiel potom vidíte charakteristické kolieska. Ich tvar ovplyvňuje konštrukcia objektívu (prípadne rôzne filtre, ale o tom tento článok nie je).

Nás ale najviac zaujíma veľkosť bokehu. Pokiaľ chcete výraznejší a rozmazanejší bokeh, pomôže nasledujúce:

●      dlhšia ohnisková vzdialenosť,
●      nižšie clonové číslo,
●      byť čo najbližšie k ústrednému motívu.

Vydajte sa do nočného mesta

Veľmi zaujímavý bokeh dosiahnete pri fotení v nočnom meste, pretože je tam veľa svetelných zdrojov. Pokiaľ naviac využijete obdobie, kedy sa v meste niečo deje (vianočné trhy, púte, koncerty ...) máte k dispozícii veľa ďalších zaujímavých možností.

Možno vám bude inšpiráciou naše video zo zákulisia fotenia a hľadania lokalít:

Zákulisie z fotenia v centre Brna v období vianočných trhov.

Každý objektív má svoje limity

Situácia je väčšinou taká, že teleobjektív nie je praktický, keď nie je kam cúvať. Použijete teda asi 50 alebo 85 mm, s ktorými môžete zostať v kontakte s modelkou. Clona f / 1.8 alebo f / 1.4 stále ale môže byť málo.

Ďalšia fotografia vznikla s klasickým portrétnym objektívom 50mm f / 1.4. Nie je to zlé, ale čo keď chcete pozadie rozmazať ešte viac? Riešenie existuje a nie je potrebné kvôli tomu nič dokupovať.


Nikon D750 + 50mm f1.4 (jedna expozícia). 1/160 f1.4 ISO 500.

Nasleduje fotka rovnakej scény a s rovnakým nastavením fotoaparátu. Rozmazanie pozadia je ale výrazne väčšie. V porovnaní s predchádzajúcou fotkou už osoby v pozadí nie sú takmer rozpoznateľné a bokeh je silnejší. Je to práve vďaka poskladaním niekoľkých snímok do panorámy. Ako na to?


Nikon D750 + 50mm f1.4 (6 expozíc). 1/160 f1.4 ISO 500

Riešenie je jednoduché - panoráma

Už viete, že musíte ísť bližšie. Zároveň ale potrebujete zachovať atmosféru okolia a nie nechať len portrét. Použite teda Brenizerovu metódu. Pôjdete bližšie, otočíte fotoaparát na výšku a v horizontálnej rade nafotíte panorámu.

V Zoner Photo Studiu potom v module Správca fotky označte a v ľavom hornom rohu vyberte Vytvoriť » Panoráma.


Zvoľte funkciu Panoráma v Správcovi.

Ďalej fotky zoraďte, aby na seba nadväzovali. V tomto prípade som začal u portrétu a potom odfotil strany, takže fotky nie sú v rade ako pri fotení krajiny. Jednoducho ich potom kliknutím a ťahaním zoradíte.


Zoraďte fotky podľa reálneho poradia.

V ďalšom kroku môžete presnejšie opraviť niektoré spoje, ktoré mohli byť zle naviazané a spôsobili by tak deformácie. Pretože nie vždy sa človeku chce fotiť na statíve s panoramatickou hlavou, aby fotky boli čo najpresnejšie. Našťastie to ide aj z ruky.


Upravte spoje a deformácie.

Nakoniec vyberte, ako panorámu orezať. Aby zostalo trochu miesta pod rukou, nechal som ľavý spodný roh mimo fotku. To potom jednoducho upravíte v module Editor.


Orežte zloženú fotku.

Ďalšie úpravy v Editore

Ďalej kliknite na Otvoriť v Editore a ak treba, vyberte nástroj Posun a postupne klikaním a ťahaním natiahnite fotku až do rohu, kde vznikla kvôli orezu diera. Prípadne potom vyretušujte drobné nedokonalosti.


Použite nástroj Posun na úpravu rohov.

Aj celú postavu odpichnite od pozadia

Túto metódu oceníte hlavne pri fotení celej postavy. Takto rozmazané pozadie získate pri vyfotení jednej fotky, kde postava vypĺňa skoro celý priestor. Keď tam ale chcete dostať ešte okolie, panoráma je ideálna alternatíva.


Nikon D750 + 85mm f1.8 (5 expozíc).  1/160 f1.8 ISO 500.

A teraz sa chvíľu nehýb

Ako to vlastne odfotiť? Dôležité je, aby sa vám fotografovaná osoba pri fotení nepohla. Ďalšia vec, na ktorú si dajte pozor, je zaostrenie. Pri zaostrení na oči pre istotu stlačte tlačidlo AF-L a držte na všetkých fotkách, aby sa hĺbka ostrosti už nikam neposunula.


Nikon D750 + 50mm f1.4 (5 expozíc).  1/160 f1.4 ISO 500.

Vertikálne panoráma? Prečo nie

Rovnako ako horizontálnu panorámu, je možné vytvoriť i vertikálnu z fotiek na šírku. To sa hodí napríklad pri tvorbe fotiek na Instagram. Respektíve všeobecne pre fotky, určené na prezeranie na mobilnom telefóne, pretože lepšie vyplní plochu displeja.


Nikon D750 + 85mm f1.8 (6 expozíc). 1/160 f1.8 ISO 800.

Ideálne na úvodne fotky sociálnych sieťach

Väčšina sociálnych sietí má úvodnú fotku ďaleko širšiu, než aké fotoaparáty štandardne vytvárajú. Vďaka panoráme sa vyhnete nutnému orezávaniu fotky.


Nikon D750 + 50mm f1.4 (9 expozíc). 1/160 f1.4 ISO 500.

Hor sa do ulíc!

Najlepšie na tejto metóde je, že k nej vlastne nič špeciálneho nepotrebujete. Tak vezmite svoj fotoaparát, vyrazte do ulíc a fotky zložte v počítači. Stiahnite Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a vyšperkujte bokeh Brenizerovou metódou.

Autor: Matej Liška 

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
lacoslav
2019-12-13 17:06:56
Článok dobrý aj keď toto praktizujem dávno. Ale ten preklad ??? Hroznuo!!!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia