Hore

Objektívy - nové trendy 2020

Keď som pred pár mesiacmi písal o tom, že je správne, ak Canon, Nikon a Panasonic zmenili bajonet, keď predstavili svoje FF bezzrkadlovky, vedel som, že to povedie k lepším objektívom.

Ale to som netušil, k akým zaujímavým konštrukciám to povedie. Potvrdilo sa, že konštruktéri dostali väčšiu slobodu. Prakticky všetky nové objektívy pre FF CSC sú lepšie ako ich ekvivalenty pre zrkadlovky. Konečne sa konštruktérom darí navrhovať objektívy s výbornou kresbou až do rohov aj pri otvorenej clone.

Canon a Nikon poukazujú na potenciál nových systémov vysokosvetelnými objektívmi. Pozorovať ale môžeme aj iné trendy. Objavujú sa objektívy s parametrami, aké sme doteraz nevideli. Niektoré sú príjemným prekvapením o iných neviem, čo si mám myslieť. Prichádza nová éra objektívov.

Honba za svetelnosťou

Prvý trend je zrejmý. Potenciál väčších bajonetov a kratšej vzdialenosti bajonetu od snímača sa dá demonštrovať na svetelných objektívoch.

Nikon Z 58 mm f/0,95 S Noct

Sen každého portrétistu, ale pridrahý. Tento objektív je hlavne demonštráciou konštrukčných možností nového systému Nikon Z. A vraj by sa dal vyrobiť aj svetelnejší objektív. Je to hmatateľný dôkaz potenciálu nových FF CSC systémov. Bez AF je ale jeho používanie obťažnejšie a s cenovkou cez 8000€ je pre drvivú väčšinu fotografov nedostupný.

Canon RF 28-70MM F2L USM

O niečo praktickejší, ale tiež nie lacný, je tento štandardný profesionálny transfokátor. Ak majú rumory pravdu, mal by Canon postupne predstaviť “svätú trojicu” profi zoomov so svetelnosťou F2. Zoom objektívy by sa tak priblížili prime objektívom aj svetelnosťou a samozrejme bokehom a možnosťou pracovať s ešte menšou hĺbkou ostrosti. Pre tých, čo si to nemôžu dovoliť, je tu stále aj rad objektívov so svetelnosťou F2,8.

Canon RF 50MM F1.2L USM a RF 85MM F1.2L USM

Tieto dva objektívy žiadneho Canonistu neprekvapia. Canon má ich ekvivalent aj s bajonetom EF. Kedysi dokonca vyrábal 50-ku so svetelnosťou F1,0.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2020-07-27 08:21:38
F11 objekktivy su podla mojho nazoru primarne cielene pre novacikov Poskytne to lepsie vysledky ako mobil a ked ich fotografovanie bude bavit, system uz maju, len dokupia 85/2 a mozu sa zacat ucit fotit.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia