Hore

Fotíme s Huawei - fototip č. 1

Aktuálne prebieha súťaž Huawei InFocus Awards a ePhoto je jej partnerom. Vyhrať môžete 10 000€ a ďalšie zaujímavé ceny. V našej fotoškole sa venujeme prevážne fotografovaniu so systémovými fotoaparátmi. Základy fotografie sú spoločné pre všetky druhy fotografických zariadení, ale fotenie mobilnými telefónmi, má svoje špecifiká.

Nejeden z vás, alebo vaši príbuzní, či známi fotografujú aj s mobilným telefónom. Značka Huawei je známa tým, že ich telefóny si vo fotografovaní vedú výborne. Veď aktuálne je Huawei P30 Pro na prvom mieste v rebríčku dxomark.com, ktorý všetci dôverne poznáme. Veľmi dobre si vedú aj nižšie a staršie modely, preto je Huawei častou voľbou fotografov. Pri príležitosti súťaže inFocus Awards sme pre vás pripravili malý seriál o fotení chytrými telefónmi Huawei. Súťažiť môžete do 11. augusta.

https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/sk/

Tip: Buďte originálny. Aj keď do konca súťaže nezostáva veľa času, môžete ho využiť na to, aby ste ešte stihli nafotiť niečo dobré a originálne. Pozrite si, aké práce vyhrali minulý rok. Ak chcete mať šancu na výhru, musíte mať rovnako dobré fotografie po stránke kompozičnej, technickej a umeleckej. Už teraz si môžete pozrieť v galérii fotky prihlásené vašími konkurentmi.



Fotografujete do panoramatického formátu

Prvým naším tipom, ako lepšie využiť fotografické možnosti chytrého telefónu, je "fotografujte do panoramatického formátu".

Smartfóny Huawei, ale aj u iných značiek, majú natívne snímače s pomerom strán 4:3. Displeje sú ale širokouhlé, na smartfónoch obzvlášť. Fotografia s pomerom strán 4:3 preto zaplní len pomerne malú časť obrazovky. Aj monitory počítačov a televízory majú širokouhlé displeje. To nie je optimálne pre prezeranie fotografii v takmer štvorcovom formáte.

Ak fotografie prevažne pozeráte na vašom telefóne, alebo televízore, odporúčam nastaviť panoramatický formát. Nielen, že lepšie vyplní plochu obrazovky, ale je aj dramatický z hľadiska kompozície. Pri hľadaní inšpirácie môžete využiť filmy. V nich sa kameramani už dávno naučili, ako využívať tento formát.

Panoramatický formát je aj cestou, ako z fotografie odstrihnúť to nepotrebné. V krajinárskej fotografii je to napr. nezaujímavá obloha.

Pri inom, ako maximálnom rozlíšení sa fotografie neukladajú do formátu RAW. Platí to aj pre panoramatický formát. Ak z programov vyberiete režim PRO, uloží sa do pamäte fotografia vo formáte JPG (s nastaveným pomerom strán), ale aj do RAW, ktorý je v plnom rozlíšení.


Panoramatický formát

V aplikácii fotoaparátu máte možnosť nastaviť rôzny pomer strán. Natívny je 4:3, využíva sa celá plocha snímača. V ponuke je ešte formát 1:1, ideálny pre Instagram a panoramatický formát. U môjho Huawei P20 je panoramatický formát s pomerom 18:9 (odpovedá pomeru strán displeja). Pri formátoch 1:1 a 18:9 dochádza k orezu záberu, čím sa zmenší rozlíšenie. U môjho mobilu je to 9 resp. 8 Mpx. To je dostatočné rozlíšenie pre tlač fotografii aj do formátu A3 a sledovaní na televízore s 4K rozlíšením. Nastavenie nájdete pod ikonkou ozubeného kolieska - rozlíšenie.

Formát zmeníte v nastaveniach. Môj Huawei P20 ukazuje pomer strán “18:9”, u nových modelov je uvedené “celá obrazovka”.

Horizontálny

Horizontálna panoráma je pre nás najprirodzenejšia, pretože tak sa pozeráme na svet okolo nás. Náš zrak je prispôsobený horizontálnemu rozloženiu sveta, aj preto máme oči vedľa seba a nie nad sebou.

Väčšina zobrazovacích zariadení má displej orientovaný na šírku. Aj preto je vhodné fotografovať tzv. na šírku. Inak napr. na televízore sa vám zobrazí fotografia len ako úzky vertikálny pás uprostred obrazovky.

Horizontálna panoráma je univerzálnejšia. Väčšina zobrazovacích zariadení má horizontálne orientovaný displej. Huawei P20.

Vertikálny

Vertikálny panoramatický formát je veľmi atraktívny, ale pomerne málo používaný. Je to samozrejme aj kvôli nášmu vnímaniu sveta okolo nás. Pre vertikálnu panorámu je aj menej motívov. Povedali sme si, že väčšina zariadení má horizontálne orientovaný displej. Mobil je výnimkou. Je malý a dá sa preto ľahko otáčať. Ak fotografie prezeráte predovšetkým na mobile, nebojte sa využívať aj vertikálny panoramatický formát.

Vertikálny formát je vhodný pre tlač fotografií. Úzka fotografia vie pekne vyplniť menšie plochy v byte, napr. na stĺpe.

  

Vertikálna panoráma je vhodná pre tlač a vystavenie. Huawei P20.

Kompozičné tipy

Tip č. 1

Pri voľbe medzi horizontálnou a vertikálnou panorámou neberte do úvahy len kde a ako bude fotografia využitá. Nechajte sa prirodzene viesť povahou snímanej scény/objektu. Ak má  niečo šírkový charakter, fotografujte na šírku. Ak je niečo naopak skôr vysoké, použite vertikálny formát.

Krajina je typický námet, ktorému sa hodí zachytenie vo forme horizontálnej panorámy. Huawei P20.

Tip č. 2

Panoramatický formát je výborný, ak potrebujete odfotografovať hlavný objekt a zároveň aj ukázať niečo z okolia/pozadia.

Hlavný objekt umiestnite na jednu stranu a zvyšok vyplňte zaujímavým pozadím. Podľa veľkosti, môže hlavný objekt zaberať polovicu, tretinu, alebo ešte menšiu časť fotografie. Huawei P20.

Tip č. 3

Jedným zo základných kompozičných pravidiel fotografie je vyplnenie formátu hlavným objektom. Nebojte sa ho umiestniť do stredu. Stredová kompozícia je zlá, len keď je hlavný objekt príliš malý.  Pre panoramatický formát to platí dupľovane.

Stredová kompozícia nie je zlá, ak hlavný objekt vypĺňa väčšiu časť plochy fotografie. Huawei P20.

Tip č. 4

Pri panoramatickom formáte hrozí, že budete mať naklonený horizont, celkovo je to jedna z najčastejších fotografických chýb. Využite preto pomocníkov, ktorých v aplikácii Fotoaparát máte. V nastaveniach aktivujte “mriežku fotoaparátu”. Tá vám pomôže s tretinovou kompozíciou čiary mriežky sú dobrým vodítkom. V režime Pro je k dispozícii aj vodováha, označená ako “horizontálna úroveň.

Vždy mám zapnutú pomocnú kompozičnú mriežku a vodováhu (oranžová uprostred).

Panoramatický formát s extra širokouhlým záberom

Doteraz sme sa zaoberali panormatickým formátom, ktorý vznikne jednoduchým orezaním. Telefóny majú k dispozícii aj režim superširokouhlej panorámy, ktorá vzniká spájaním záberov snímaných počas postupného otáčania fotoaparátu (sweep panoráma). Pomer strán nie je pevne daný, záleží na uhle záberu objektívu, rýchlosti otáčania a času, počas ktorého zaznamenávate panorámu. Pri skladaní panorámy môžu vznikať chyby v spojení jednotlivých častí.

Sweep panoráma nie je príliš vhodná na publikovanie, alebo tlač. Je príliš úzka s neštandardným pomerom strán. Najlepšie sa pozerá priamo na telefóne, prípadne ju môžete prehrať na chytrom televízore.

Do režimu “sweep panorama” sa dostanete v záložke “viac”.


Skladanie panorámy je skôr video, ako fotografovanie. Všetko za vás urobí mobil, vy sa len musíte riadiť jednoduchými inštrukciami.

Sweep panorámy majú veľmi široký uhol záberu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia