Hore

Všetko pre Lightroom na ePhote, ani o klik viac

Počas jeden a pol roka ste sa mohli vďaka pribúdajúcim článkom a videám vzdelávať v používaní jednej z najlepších fotografických aplikácií – Adobe Lightroom. Teraz, aj pre ďalších "lajtrumuchtivých" prišiel čas na zrnutie.

V tomto článku nájdete zoznam všetkých videí a článkov o Lightroome, ktoré sme za túto dobu publikovali. Tieto materiály sú zároveň zoradené podľa poradia, ktoré je optimálne pre nového používateľa Lightroomu tak, aby dokázal prispôsobiť svoj workflow pre prácu s aplikáciou, vedel si ju nastaviť pre vysokú rýchlosť a bezpečnosť dát a naučil sa ovládať niektoré prvky organizačných, editačných a publikačných modulov.

Niektoré časti však zastúpené nie sú. Ide o kompiláciu už vydaných videí, ktoré od začiatku neboli koncipované ako súvislá učebnica, ale skôr ako súbor tipov a trikov majúcich za cieľ zaujať široké publikum používajúce tento program. Prvá časť dielov tvorená za použitia Lightroomu vo verzii 3 je použiteľná aj s jeho štvrtou verziou, zmeny oproti trojke sú opísané v samostatnom diely.

Po kliknutí na nadpis každého dielu budete prenesení na jeho pôvodnú adresu, kde sa nachádza aj jeho pôvodné poradové číslo. Nenechajte sa ním rušiť, bude si iba pokojne sedieť a rozmýšľať o vlastných záležitostiach.

Príprava

1. Prečo používať Lightroom

Pár dôvodov, pre ktoré sa oplatí uprednostniť Lightroom pred inými aplikáciami na organizáciu a úpravu fotografií. Integrácia, rýchlosť, estetika, kvalita úprav a neustály vývoj sú argumenty, ktoré už presvedčili veľké množstvo používateľov.

2. Prechod na Lightroom

Ukážka systému, ktorý nám dovolí využívať širokú škálu organizačných schopností Lightroomu a malý návod na to ako modifikovať svoju súčasnú kolekciu fotografií pre použitie s týmto systémom.

3. Novinky zo svetlej komory

Keďže niektoré z videí a článkov v tejto sérii boli vytvorené ešte za čias panovania tretej verzie Lightroomu, je vhodné oboznámiť sa so zmenami, ktoré prebehli pri vydaní štvrtej verzie. Bude tak jednoduchšie porozumieť obsahu aj týchto starších materiálov.

4. 15 spôsobov ako zrýchliť…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
hrksv
2013-03-07 09:17:07
Lightroom používám cca 2 roky,ale stále jsem se nedopátral účelu funkce v modulu Develop-štětec úprav(K) posuvník nazvaný Defringe.
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2013-03-07 11:49:42
príspevok od: hrksv
Lightroom používám cca 2 roky,ale stále jsem se nedopátral účelu funkce v modulu Develop-štětec úprav(K) posuvník nazvaný Defringe.
Defringe odstraňuje chromatickú aberáciu a pomocou lokálnej úpravy (štetca/gradientu) môžeš odstrániť napríklad aj pozdĺžnu aberáciu, ktorá vzniká často pri fotení na nízkom clonovom čísle pred a za rovinou ostrosti.
 
Ejo
2013-03-07 12:40:38
Poradíte mi, kde by sa dal zohnať české jazyk do LT3?
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2013-03-07 12:57:51
príspevok od: Ejo
Poradíte mi, kde by sa dal zohnať české jazyk do LT3?
Oficiálne Čeština v Lightroome nie je, jedine ak ju vytvorila nejaká používateľská komunita, skús pohľadať na fórach. Jazyka tam ale veľa použitého nie je, preto ak by ťa to malo stáť veľa úsilia, tak sa to podľa mňa neoplatí.
 
Milstar
2013-03-07 14:45:53
LR používam už viac ako 3 roky, a aj keď občas mrknem do spomenutých publikácii ďakujem Michalovi za perfektne a prehľadne odvedenú robotu. Skoro ako učebnica LR.
 
seifi
2013-03-07 16:52:24
vďaka za odvedenú prácu; lepšie ako zdĺhavé čítanie, páči sa mi to;
otázkou je, samozrejme nie na ephoto, prečo nie sú žiadne publikácie Lr4 v češtine a stále sa treba spoliehať na Lr2; ktoré teda takto stále držia cenu
 
alank0
2013-03-07 17:26:01
16. Split Toning

Požadovanú stránku sa nepodarilo nájsť...
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2013-03-07 18:22:26
príspevok od: alank0
16. Split Toning

Požadovanú stránku sa nepodarilo nájsť...
Opravené
 
nyco
2013-03-07 18:32:32
príspevok od: Ejo
Poradíte mi, kde by sa dal zohnať české jazyk do LT3?
Píše sa o tom tu:
http://michalmetlicka.cz/2011/04/17/provizorni-ceske-prostredi-pro-lightroom-3-3-a-3-4/
Súbor stiahnuť odtiaľ nejde, no keď ho vygúgliš, nájdeš ho k stiahnutiu, ak nie napíš mi, mám ho v PC.
Preklad sa dá použiť na všetky verzie LR.
 
caper
2013-03-08 17:26:06
príspevok od: Ejo
Poradíte mi, kde by sa dal zohnať české jazyk do LT3?
http://michalmetlicka.cz/2010/10/01/ceske-prostredi-k-adobe-photoshop-lightroom-3-2-ke-stazeni/
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované