Hore

Apple, Mac OS a fotografia

Platforma MAC OS je čoraz populárnejšia a medzi tvorivými užívateľmi zvlášť. Niet sa čo čudovať, že čoraz viac fotografov dáva prednosť ovocnému hardvéru. Pripravili sme preto prehľad toho, čo je s prechodom na počítače Apple spojené.

Počítače Apple sú medzi fotografmi populárne a ich väčšiemu rozšíreniu bráni len vyššia cena. Apple jednoducho nemá v ponuke low-end modely. Počítač za 250€ s logom nakúsnutého jabĺčka nenájdete. Sám fičím na ovocnom hardvéri už pekných pár rokov, odkedy Apple prešiel na procesory Intel. To prinieslo možnosť nainštalovať na Apple počítače aj OS Windows. Čo ak by sa mi MAC OS nepáčil? Nestalo sa tak a nainštalovať Windows som nemusel a keď teraz občas u niekoho musím s oknami pracovať, stúpne mi výrazne krvný tlak. Nechcem tu však vyzdvihovať Apple na úkor PC a rozpútavať vojnu, ale len udeliť praktické rady.

Hardvér

Stolné počítače

Mac Mini - základ v ponuke počítačov Apple. Malý stolný počítač je vstupnou bránou do sveta MAC OS. Malý počítač zaberie málo miesta, môžete ho pripojiť k ľubovolnému monitoru alebo cez HDMI aj k televízoru. Výbavou a výkonom je podobný notebookom. Nie je to žiaden výkonný počítač, ale vďaka odladenému výberu komponentov a operačnému systému svoju prácu zvláda dobre.

Odporúčam zvoliť model s 8GB RAM.

Mac Pro - na opačnom konci ponuky je profesionálny stolný počítač, ktorý vo svete PC nemá priameho konkurenta. V atypickom valcovitom tele skrýva výkonné komponenty. Vzhľadom na vysokú cenu si ho môžu dovoliť len profesionálni fotografi a zámožní amatéri. Pri jeho kúpe počítajte s tým, že si k nemu musíte prikúpiť rýchly externý disk.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2015-09-02 10:07:04
Vďaka za užitočný článok. Táto myšlienka sa mi najviac páči: Svoj čas venujem užitočnej práci, nie udržiavaniu chodu počítača. Presne tak!
 
matpi
2015-09-02 10:43:16
doteraz som mal k applu neutralny az mierne odmietavy postoj, ale po tomto clanku som si zacal googlit, kolko taky Mac stoji
 
z80
2015-09-02 10:50:32
príspevok od: jan.zitniak
Vďaka za užitočný článok. Táto myšlienka sa mi najviac páči: Svoj čas venujem užitočnej práci, nie udržiavaniu chodu počítača. Presne tak!
Ak nechces venovat cas na servis a udrzbu pocitaca, tak si nekupuj Apple
http://www.staingate.org/
http://osxdaily.com/2014/11/22/fix-macbook-pro-booting-black-screen/

A kedze Karol nie je IT specialista, jeho nazor, ze Apple platforma je stabilnejsia a bezpecnejsia ako ine platformy, treba brat len ako folklor. Ja osobne som zazil na Mac Mini (model 2011) par totalnych padov systemu sposobenych driverom grafickej karty a jeden z tych padov mi dokonca poskodil aj externy harddisk, ktory sa uz nedal ani naformatovat.
Pocitace Apple nie su zle, len ich pomer uzitkova hodnota/cena je oproti inym vyrobcom nevyhodny.
 
durko
2015-09-02 13:01:42
@z80:
Karol možno nie je ITčkár ale má bohaté skúsenosti. A musím povedať, že Ty si jediný prípad, čo po skúsenostiach s Applom tvrdíš že okná sú lepšie. Z vlasnej skúsenosti môžem povedať, že nie sú a nikdy neboli. A nakoľko som ITčkár a mám bohaté skúsenosti a oknami aj jablkami, tak to nie je celkom o názore ale o faktoch. Mac mi zamrzol len v prípadoch, keď som kvôli vlastnej nedočkavosti sa snažil procesy urýchliť a zblbol som ho. Ináč Mac funguje úplne 100%ne. A cena, je vysoká, ale právom. To čo som dal naviac za HW, som ušetril na SW. Nepotrebujem antivír, SW sú podstatne lacnejšie ako pre okná (aj preto sa neoplatí vyhľadávať rozne kracky ale radšej kúpiť licenciu), atď. atď. Keď som si kúpil mac, ťažko som zaspával práve kvôli tej cene. Ale teraz som rád, že ho mám aj za tú cenu.
 
pdmk
2015-09-02 13:14:48
pouzivam PC od cias MS DOS, presiel som skoro vsetky win 95,98,ME,XP,Vista,7,8
pred dvoma rokmi som sa rozhodol pre zmenu a zainvestoval do iMac 27" a som maximalne spokojny a k win sa uz nevraciam ak nemusim (napr v praci)
OSX je skutocne rieseny tak ze to clovek vyberie z krabice a moze rovno pouzivat, uplne jednoducha konfiguracia a prijemne uzivatelske prostredie (a to sa nepokladam za ziadneho IT amatera a uz vobec nie za apple fan-boya).
Prechod z Win na Mac je pomerne jednoduchy, nenastava ziaden "sok" len si treba zvyknut na ine rozmiestnenie menu, tlacidiel ich fungovanie a klavesove skratky. na 99% vsetok SW co sa pouziva na Win sa da najst aj na OSX ci uz priamo od vyrobcu alebo alternativa od niekoho ineho. Vynimky mozu byt nejake velmi specificke profesionalne SW.
Nevyhoda moze byt na prvy pohlat pre niekoho vysoka cena. Ale treba pocitat s tym ze sa plati aj za kvalitu a spracovanie, podobne produkty s win stoja rovnako a mozno aj viac. Ale chapem ze nie kazdy potrebuje hlinikovy stroj ale staci mu plastovy a je mu jedno ako vyzera. Operacny system aj jeho vsetky upgrady (rozumej na novu verziu priklad ako upgrade z Win7 -> Win8) su zdarma. "Office balik" od applu je zdarma, jedine co stale ostava neprekonane je Excel od MS, ale exstuje priamo MS Office balik pre OSX teraz na jesen ma vyjst nova verzia.
Dalsia nevyhoda je v probleme upgradu HW. PC sa da lahko rozobrat a vymenit co treba. Pri Macoch je to pre vacsinu ludi nemozne a treba specialistu. Na druhu stranu za 2 roky nemam vobec pocit ze by Mac nejak zostarol a nemal som vobec potrebu tam nieco menit. Jedine som si tam doplnil RAM kedze priamo do apple bola za sialenu cenu a RAM sa da vymenit uplne jednoducho bez rozoberania stroja.
Po Macoch by nemali pozerat ani ludia ktori hraju casto hry. Vela ich vychadza uz aj pre OSX ale vacsina a hlavne tie AAA tituly su stale len pre Win. Preto ako aj v clanku bolo spominane je mozne riesenie cez bootcamp nainstalovat Windows (alebo cez virtualku ale to zas nie je na hranie), tu vsak treba pocitat s dalsimi peniazmi na licenciu pre win.
A dobra sprava je ta ze Apple stroje stracaju na hodnote len velmi pomaly. Takze ak sa to niekto rozhodne predat urcite sa nemusi bat ze na tom strati vela. Staci si prejst inzeraty
 
Jozi Mačutek
2015-09-02 13:25:10
Mám síce starý macbook (2010), hardware už síce je o niečo nižšie ako u nových ale na systém a robotu v ňom sa nemôžem sťažovať občas dostane odomňa zabrať že nestíha ale nikdy mi proces sam od seba neskončil alebo sa macbook resetoval nebodaj spadol, programy na úpravu fotiek mi na ňom bežia paradne aj ked je to starší ročník.
 
branislav.novo
2015-09-02 13:59:56
stručne a výstižne. Pre mňa osobne veľa užitočných informácií z prostredia, ktoré mi je doposiaľ neznáme.
 
z80
2015-09-02 16:37:32
príspevok od: durko
@z80:
Karol možno nie je ITčkár ale má bohaté skúsenosti. A musím povedať, že Ty si jediný prípad, čo po skúsenostiach s Applom tvrdíš že okná sú lepšie. Z vlasnej skúsenosti môžem povedať, že nie sú a nikdy neboli. A nakoľko som ITčkár a mám bohaté skúsenosti a oknami aj jablkami, tak to nie je celkom o názore ale o faktoch. Mac mi zamrzol len v prípadoch, keď som kvôli vlastnej nedočkavosti sa snažil procesy urýchliť a zblbol som ho. Ináč Mac funguje úplne 100%ne. A cena, je vysoká, ale právom. To čo som dal naviac za HW, som ušetril na SW. Nepotrebujem antivír, SW sú podstatne lacnejšie ako pre okná (aj preto sa neoplatí vyhľadávať rozne kracky ale radšej kúpiť licenciu), atď. atď. Keď som si kúpil mac, ťažko som zaspával práve kvôli tej cene. Ale teraz som rád, že ho mám aj za tú cenu.
Netvrdim, ze ine platformy (Okna som nikde nespomenul) su lepsie ako Mac, len hovorim ze vyssia stabilita a spolahlivost Macu je mytus, pretoze ostatne platformy su na tom prakticky rovnako ("modru obrazovku smrti" som uz dost davno nevidel a ako IT profesional sa stretavam s tisickami pocitacov) , len tam dostanem za "menej penazi viac muziky". Veci ako vyssie spominany "staingate" hovoria o tom, ze na kvalite sa setri aj v Apple.
 
meetU
2015-09-02 23:36:39
Uz asi 6 rok pouzivam kazdy den minimalne 3 zariadenia apple... moj kolega zostal verny oknam a to aj najnovsim verziam... pouzivame priblizne rovnaky SW na upravu fotografii ci strihu a pod. a za ten cas by som mohol naratat naozaj asi stovku pripadov, kedy mu ten ci onen SW na striedacku spadol. Napriek tomu zostava oknam stale verny, vraj si zvykol Ja som si tiez zvykol, ale na to, ze mne spadlo prvy a posledny krat PS ked som omylom otvoril asi 25 niekolko gigovych tiff suborov. Nepamatam si naozaj, ze by som niekdy za tych 6 rokov musel riesit akykolvek SW problem. HW ano, ale vymenu HD po el. skrate v domacnosti ani nepocitam. Nie som ziaden apple pozitiv maniac, alebo nejaky uctievatel kultu tejto znacky, ale roky bez problemov na kvalitnych a este dizajnovo nadcasovych masinkach sa urcite rataju. Takze ak ma niekto dilemu s prechodom, pripadne chce vyskusat nieco ine, tak mozem vrelo doporucit...
 
meetU
2015-09-02 23:47:13
príspevok od: z80
Netvrdim, ze ine platformy (Okna som nikde nespomenul) su lepsie ako Mac, len hovorim ze vyssia stabilita a spolahlivost Macu je mytus, pretoze ostatne platformy su na tom prakticky rovnako ("modru obrazovku smrti" som uz dost davno nevidel a ako IT profesional sa stretavam s tisickami pocitacov) , len tam dostanem za "menej penazi viac muziky". Veci ako vyssie spominany "staingate" hovoria o tom, ze na kvalite sa setri aj v Apple.
Nie je to celkom mytus, aj ked aj okna sa dostali na uroven, ktora bola pred casom nedosiahnutelna... HW vyladenost systemu a podpora SW je na ovela vyssej urovni u Mac-u a to ako v minulosti, tak aj v sucastnosti. Samozrejme nic nie je dokonale a vsade sa najdu chyby. Vyrobcovia HW si o nich v snahe priniest kazdy rok nieco nove a prevratne priam koleduju. Ale to vsetci. V priamom porovnani vsak veta, ze "za menej penazi dostanem viac muziky" vyznieva nefer, pretoze po 6 rokoch fungovania na oboch systemoch je spolahlivost Win a OS X neporovantelna v prospech Apple-u.
 
Jozef Macák
2015-09-03 08:51:07
chyba tu jedna velmi podstatna vec...farebna hlbka s ktorou dokazu pracovat MAC-y. OSX obmedzuje na 8-bitovu hlbku farieb(jednotlivych farebnych kanalov), Windows zvlada 10-bitovu. Inak povedane: mac poskytuje vo finale 16 milionov farieb, kdezto windows 1 miliardu. Inak povedane: mac nevie pracovat v adobe rgb, win ano. Inak povedane ak mate nejaky paradny monitor so sirokym gamutom a chcete ho pouzit na pocitaci mac, zabudnite ze vyuzijete to preco ste zan zaplatili 5 krat viac nez za bezny monitor.
Mac ako nastroj pre grafickych profesionalov je mytus. Kto chce dokonalu farebnu presnost a adobe rgb, musi pouzit windows.
 
z80
2015-09-03 09:19:39
príspevok od: meetU
Nie je to celkom mytus, aj ked aj okna sa dostali na uroven, ktora bola pred casom nedosiahnutelna... HW vyladenost systemu a podpora SW je na ovela vyssej urovni u Mac-u a to ako v minulosti, tak aj v sucastnosti. Samozrejme nic nie je dokonale a vsade sa najdu chyby. Vyrobcovia HW si o nich v snahe priniest kazdy rok nieco nove a prevratne priam koleduju. Ale to vsetci. V priamom porovnani vsak veta, ze "za menej penazi dostanem viac muziky" vyznieva nefer, pretoze po 6 rokoch fungovania na oboch systemoch je spolahlivost Win a OS X neporovantelna v prospech Apple-u.
Hlavny problem je v tom, ze ak ma sklame monopolny vyrobca ako Apple (Mac OS nebezi oficialne na inom ako Apple HW) tak mam smolu, som "naveky" viazany na monopolneho vyrobcu. Na inych platformach existuje vzdy vyber a mozem prejst k inemu dodavatelovi. Monopol je jednoducho zlo.
 
Tomáš Machara
2015-09-03 11:13:12
príspevok od: z80
Hlavny problem je v tom, ze ak ma sklame monopolny vyrobca ako Apple (Mac OS nebezi oficialne na inom ako Apple HW) tak mam smolu, som "naveky" viazany na monopolneho vyrobcu. Na inych platformach existuje vzdy vyber a mozem prejst k inemu dodavatelovi. Monopol je jednoducho zlo.
Nazvat apple monopolom je, myslim, dost odveci. Apple ma akurat tak iny pristup co sa tyka segmentu PC. Zakedy produktom MS je OS fungujuci univerzalne na platforme PC, produktom intelu su napr CPU, ani jeden z nich vsak nerobi hotovy kompletny produkt. Apple ano. To, ze tie dve sucasti apple su previazane, nevidim v tom ziaden problem. Mozno prave vdaka tomu, ze OS X nieje vseuniverzalny na vsemozny hardware a nepisu drivery tisicky rozne-schopnych ludi, si Apple chrani stabilne nadstandardny UX. Monopol ale niesu. Niesi predsa akokolvek odkazany mat apple pc. Mozes sa slobodne rozhodnut pre win alebo unix alebo linux, co ti sedi viac. Monopol je, ked na trhu nemas na vyber a musis kupit ich sluzbu/produkt
 
calven
2015-09-03 12:07:53
príspevok od: Tomáš Machara
Nazvat apple monopolom je, myslim, dost odveci. Apple ma akurat tak iny pristup co sa tyka segmentu PC. Zakedy produktom MS je OS fungujuci univerzalne na platforme PC, produktom intelu su napr CPU, ani jeden z nich vsak nerobi hotovy kompletny produkt. Apple ano. To, ze tie dve sucasti apple su previazane, nevidim v tom ziaden problem. Mozno prave vdaka tomu, ze OS X nieje vseuniverzalny na vsemozny hardware a nepisu drivery tisicky rozne-schopnych ludi, si Apple chrani stabilne nadstandardny UX. Monopol ale niesu. Niesi predsa akokolvek odkazany mat apple pc. Mozes sa slobodne rozhodnut pre win alebo unix alebo linux, co ti sedi viac. Monopol je, ked na trhu nemas na vyber a musis kupit ich sluzbu/produkt
Koniec koncov, Apple už raz MAC OS otvoril aj pre iných výrobcov. A vieme ako to dopadlo. Previazanosť Apple HW s Apple SW je jedna z vecí, kvôli ktorým som si kupoval a kupujem Apple.
 
blahoslav J B Art
2015-09-03 14:52:03
príspevok od: Jozef Macák
chyba tu jedna velmi podstatna vec...farebna hlbka s ktorou dokazu pracovat MAC-y. OSX obmedzuje na 8-bitovu hlbku farieb(jednotlivych farebnych kanalov), Windows zvlada 10-bitovu. Inak povedane: mac poskytuje vo finale 16 milionov farieb, kdezto windows 1 miliardu. Inak povedane: mac nevie pracovat v adobe rgb, win ano. Inak povedane ak mate nejaky paradny monitor so sirokym gamutom a chcete ho pouzit na pocitaci mac, zabudnite ze vyuzijete to preco ste zan zaplatili 5 krat viac nez za bezny monitor.
Mac ako nastroj pre grafickych profesionalov je mytus. Kto chce dokonalu farebnu presnost a adobe rgb, musi pouzit windows.
toto si nemal pisat ... to je nieco ako povedat migrantovi, ze alah neexistuje
 
anton julény
2015-09-03 15:02:57
príspevok od: z80
Hlavny problem je v tom, ze ak ma sklame monopolny vyrobca ako Apple (Mac OS nebezi oficialne na inom ako Apple HW) tak mam smolu, som "naveky" viazany na monopolneho vyrobcu. Na inych platformach existuje vzdy vyber a mozem prejst k inemu dodavatelovi. Monopol je jednoducho zlo.
myslím, že nie je problém mať dva alebo viac počítačov, objektív alebo fotoaparát tiež nemáš len jeden. a problém s monopolom máš vyriešený životnosťou strojov.

 
anton julény
2015-09-03 15:03:38
mám ešte pár poznámok k MBA, výdrž je závislá od typu aplikácie, pri tých bežných/natívnych aplikáciách je výdrž skoro taká, ako z prospektov, ale ak používaš VM a na nich bežiace aplikácie windows, tak to už vidieť.

myslím, že zabúdate na jednu podstatnú vec, počítače a aj fotoaparáty sú len stroje a spotrebný tovar.
 
z80
2015-09-03 15:13:51
príspevok od: anton julény
myslím, že nie je problém mať dva alebo viac počítačov, objektív alebo fotoaparát tiež nemáš len jeden. a problém s monopolom máš vyriešený životnosťou strojov.

S tym problem nie je, pocet pocitacov u mna doma uz davno prekrocil 10
 
stano66
2015-09-04 08:22:35
Vie Apple Lightroom načítať katalóg z Windows verzie Lightroom?
 
Jozef Macák
2015-09-04 12:07:05
príspevok od: stano66
Vie Apple Lightroom načítať katalóg z Windows verzie Lightroom?
nemal by to byt problem
http://lightroomkillertips.com/the-easiest-way-to-share-lightroom-catalogs-with-different-computers/
 
matpi
2015-09-04 13:59:35
príspevok od: Jozef Macák
chyba tu jedna velmi podstatna vec...farebna hlbka s ktorou dokazu pracovat MAC-y. OSX obmedzuje na 8-bitovu hlbku farieb(jednotlivych farebnych kanalov), Windows zvlada 10-bitovu. Inak povedane: mac poskytuje vo finale 16 milionov farieb, kdezto windows 1 miliardu. Inak povedane: mac nevie pracovat v adobe rgb, win ano. Inak povedane ak mate nejaky paradny monitor so sirokym gamutom a chcete ho pouzit na pocitaci mac, zabudnite ze vyuzijete to preco ste zan zaplatili 5 krat viac nez za bezny monitor.
Mac ako nastroj pre grafickych profesionalov je mytus. Kto chce dokonalu farebnu presnost a adobe rgb, musi pouzit windows.
povedzme si na rovinu...kolko zakaznikov chce naozaj dokonalu farebnu presnost?
 
Jozef Macák
2015-09-05 09:45:36
príspevok od: matpi
povedzme si na rovinu...kolko zakaznikov chce naozaj dokonalu farebnu presnost?
minimum, ide zvacsa o grafikov a fotografov...a teraz otazka: na akom webe citas tento clanok? Zeby fotografickom?
 
Marek Kopnický
2015-09-05 11:28:08
Ja mam PC, pouzivam rok a este nepadol. uvazoval som o inej platforme najma v praci, ale rozbehnut plotre, starsie tlaciarne na macu je asi nemozne.
 
anton julény
2015-09-06 02:30:17
príspevok od: Marek Kopnický
Ja mam PC, pouzivam rok a este nepadol. uvazoval som o inej platforme najma v praci, ale rozbehnut plotre, starsie tlaciarne na macu je asi nemozne.
sprav si pomocou VM kópiu aktuálneho PC, potom ti to bude bežať na OSX ako VM a nemusíš nič rozbiehať.
 
Marek Kopnický
2015-09-06 14:18:03
Dík za radu, ale asi ostanem verný oknám aj z finančného hľadiska.
 
redfox
2015-09-07 14:39:51
príspevok od: z80
Ak nechces venovat cas na servis a udrzbu pocitaca, tak si nekupuj Apple
http://www.staingate.org/
http://osxdaily.com/2014/11/22/fix-macbook-pro-booting-black-screen/

A kedze Karol nie je IT specialista, jeho nazor, ze Apple platforma je stabilnejsia a bezpecnejsia ako ine platformy, treba brat len ako folklor. Ja osobne som zazil na Mac Mini (model 2011) par totalnych padov systemu sposobenych driverom grafickej karty a jeden z tych padov mi dokonca poskodil aj externy harddisk, ktory sa uz nedal ani naformatovat.
Pocitace Apple nie su zle, len ich pomer uzitkova hodnota/cena je oproti inym vyrobcom nevyhodny.
na tvoju negatívnu skúsenosť mám odpovedˇ len moju pozitívnu skúsenosť. za 5 rokov používania som s MacBookPro nemal jediný problém, batéria stále funguje niekoľko hodín, používam pôvodnú nabíjačku, oproti iným notebookom, ktoré som mal, tento po 5 rokoch každodenného používania vyzerá neporovnateľne lepšie, až na pár škrabancov ako nový. používam na ňom Mac OS aj Windows. nie som žiadny zarytý jablkár a nemám žiadny iný produkt od Apple. ako používateľ som nikdy nebol spokojnejší a keď budem v budúcnosti nútený zmeniť hardware (čo zatiaľ vôbec nie je potrebné), opäť siahnem po Macbooku. a to že je drahší, nepovažujem za problém, pretože jeho spoˇôahlivosť a lepšia životnosť, či už technická alebo morálna je výraznejšia ako cenový rozdiel.
 
Jozef Macák
2015-09-07 15:32:00
príspevok od: redfox
na tvoju negatívnu skúsenosť mám odpovedˇ len moju pozitívnu skúsenosť. za 5 rokov používania som s MacBookPro nemal jediný problém, batéria stále funguje niekoľko hodín, používam pôvodnú nabíjačku, oproti iným notebookom, ktoré som mal, tento po 5 rokoch každodenného používania vyzerá neporovnateľne lepšie, až na pár škrabancov ako nový. používam na ňom Mac OS aj Windows. nie som žiadny zarytý jablkár a nemám žiadny iný produkt od Apple. ako používateľ som nikdy nebol spokojnejší a keď budem v budúcnosti nútený zmeniť hardware (čo zatiaľ vôbec nie je potrebné), opäť siahnem po Macbooku. a to že je drahší, nepovažujem za problém, pretože jeho spoˇôahlivosť a lepšia životnosť, či už technická alebo morálna je výraznejšia ako cenový rozdiel.
Ja dam svoju, trosku zmiesanu..trosku negativnejsiu skusenost...po cca 2.5 roku s MacbookProRetina mam nasledovne komenty k tvojim bodom: vydrz baterky spadla z takmer 4 hodin na cca 2, kontakt nabijacky odisiel za cca 1.5 roku..80 eur za novu ma riadne nasralo! Moj po tych takmer 3 rokoch tiez vypada vyborne, taktiez az na par skrabancekov (ale toto moze byt aj tym ze predsalen sa trosku lepsie chovame k masinke za 2 tisicky nez k nejakemu 400eurovemu asusu) . Tiez pouzivam osx a windows(vo virtualnej masine), bohuzial ked ide o pracovne zalezitosti, tak robim vyhradne v emulovanom windoze rozmyslajuc ze naco mi sakra ten osx vobec je.

Vo finale ale musim uznat ze je to uzasna svizne a bezproblemovo makajuca domaca masinka s fantastickym displejom (az na tu vyssie spomenutu nestastnu zaostalu farebnu hlbku). Ked si clovek zvykne na niektore nepochopitelne vlastnosti mac-ov (kde dpc je klaves del, preco enter nefunguje ako enter, nemotorne rychloprepinanie medzi oknami, atd atd...) tak je radost ho pouzivat na doma. Bohuzial na pracovne vyuzitie to uz take terno nie je... A ani pre fotografov to nie je ziadna slava, teda aspon pre tych ktori chcu najlepsi mozny vystup (ale o tom som sa uz rozpisal v predoslom poste)
 
z80
2015-09-07 16:57:02
príspevok od: redfox
na tvoju negatívnu skúsenosť mám odpovedˇ len moju pozitívnu skúsenosť. za 5 rokov používania som s MacBookPro nemal jediný problém, batéria stále funguje niekoľko hodín, používam pôvodnú nabíjačku, oproti iným notebookom, ktoré som mal, tento po 5 rokoch každodenného používania vyzerá neporovnateľne lepšie, až na pár škrabancov ako nový. používam na ňom Mac OS aj Windows. nie som žiadny zarytý jablkár a nemám žiadny iný produkt od Apple. ako používateľ som nikdy nebol spokojnejší a keď budem v budúcnosti nútený zmeniť hardware (čo zatiaľ vôbec nie je potrebné), opäť siahnem po Macbooku. a to že je drahší, nepovažujem za problém, pretože jeho spoˇôahlivosť a lepšia životnosť, či už technická alebo morálna je výraznejšia ako cenový rozdiel.
Mam doma 3 notebooky kde bateria aj po 5 rokoch je stale pouzitelna a samotne notebooky su tiez bez problemov funkcne (odisla len jedna Asus nabijacka, nahradnu neznackovu som kupil za 10 €). Ani jeden z nich nie je od Apple (Asus, HP, Lenovo) a stali ovela menej ako porovnatelny HW od Apple.
Na druhej strane, ten vyssie opisany problem "staingate", ktory sa prejavuje na tej najdrahsej rade sucasnych Apple notebookov, je fakt.
 
redfox
2015-09-07 17:18:24
Co sa tyka DELu a ENTERu, to je len zalezitost zvyku, keby si mal opacne garde a sadol by si prvy raz za Win, tiez by si nadaval. mal som aj Amigu, tam bolo tiez vselico inak, clovek si zvykne na to co pouziva.
Win som dal priamo cez Bootcamp, virtualnu masinu urcite neodporucam. Tie emulacie sa mne osobne neoverili, pretoze ked som zapol Win cez Paralells a pocitac si rozdelil systemove prostriedky pre oba OSy, islo to cele naprd. Dovolim si povedat ze Win 7 cez Bootcamp je najlepsie iduci Windows aky som kedy mal
Mne na novom MBP isla baterka 7-9 hodin, teraz je to po 5 rokoch cca 2-3 hodky, co bola vyrdz, ktoru mi poskytoval predosly Fujitsu-Siemens za novoty! dobre, viem ze v roku 2010 boli technologie inde ako v roku 2006, a dnes su uplne inde, ale aj tak
 
redfox
2015-09-07 18:15:32
príspevok od: z80
Mam doma 3 notebooky kde bateria aj po 5 rokoch je stale pouzitelna a samotne notebooky su tiez bez problemov funkcne (odisla len jedna Asus nabijacka, nahradnu neznackovu som kupil za 10 €). Ani jeden z nich nie je od Apple (Asus, HP, Lenovo) a stali ovela menej ako porovnatelny HW od Apple.
Na druhej strane, ten vyssie opisany problem "staingate", ktory sa prejavuje na tej najdrahsej rade sucasnych Apple notebookov, je fakt.
ved ja sa nepriem. ty by si maca očividne nechcel a mne je to pri všetkej úcte fuk každý vidíme hodnotu v niečom inom, a asi preto je svet pekný, ze nie sme všetci rovnakí. prajem pekný večer
 
Jozef Macák
2015-09-07 18:34:45
príspevok od: redfox
Co sa tyka DELu a ENTERu, to je len zalezitost zvyku, keby si mal opacne garde a sadol by si prvy raz za Win, tiez by si nadaval. mal som aj Amigu, tam bolo tiez vselico inak, clovek si zvykne na to co pouziva.
Win som dal priamo cez Bootcamp, virtualnu masinu urcite neodporucam. Tie emulacie sa mne osobne neoverili, pretoze ked som zapol Win cez Paralells a pocitac si rozdelil systemove prostriedky pre oba OSy, islo to cele naprd. Dovolim si povedat ze Win 7 cez Bootcamp je najlepsie iduci Windows aky som kedy mal
Mne na novom MBP isla baterka 7-9 hodin, teraz je to po 5 rokoch cca 2-3 hodky, co bola vyrdz, ktoru mi poskytoval predosly Fujitsu-Siemens za novoty! dobre, viem ze v roku 2010 boli technologie inde ako v roku 2006, a dnes su uplne inde, ale aj tak
prepac ale akykolvek pocitac aky som kedy pouzival mal enter fo forme potvrdzovaca, uz len anglicky vyznam slova enter=vstup. Sudruhovia v Apple corp. sa rozhodli ze enter=premenovat. Think different, ze

Virtualna masina funguje bezproblemovo a to mam len 8 gb ram. Urcite by sa mi nechcelo prepinat medzi systemami formou restartu. To uz by som nechal nainstalovany iba windows. Lenze to by som prisiel o celu pointu "retina" bookov, kedze skalovanie takehoto rozlisenia nema win stale zmaknute.
 
redfox
2015-09-07 18:45:00
suhlasim, ze Enter=premenovat mi na zaciatku prislo divne, ale uz som si na to zvykol a mozog si to uz pri pouzivani macosu zautomatizoval. ako ked v aute presadnem z manualu do automatu, ihned si dam nohy inak nebolo to ale vzdy tak, a parkrat som pekne posachoval so salterom automatu ked nebolo treba

tiez mam 8GB RAM, ale virtualizaciu by som nechcel, mne sa to naozaj nepacilo a neosvedcilo. ale nemam retinu, keby ano, mozno by som uvazoval rovnako ako ty.

ale uz asi s tebou aj s z80 vedieme debaty v offtopicu

a este k teme prechodu na mac - co sa tyka spravy okien, na to som nasiel super appku, s ktorou sa daju na ploche posuvat a umiestnovat okna rovnakymi klavesovmi skratkami ako win. toto je ficura, ktoru ma win naozaj dobre spravenu a som rad, ze sa da aspon takto replikovat v macose - je to spectacle https://spectacleapp.com/
 
z80
2015-09-07 19:56:44
príspevok od: redfox
ved ja sa nepriem. ty by si maca očividne nechcel a mne je to pri všetkej úcte fuk každý vidíme hodnotu v niečom inom, a asi preto je svet pekný, ze nie sme všetci rovnakí. prajem pekný večer
Jedneho Maca mam, pretoze ma pocitace zivia a potrebujem mat znalosti a skusenosti aj s Apple platformou. Ale mas pravdu, pri cene za aku sa Apple pocitace predavaju, vyzadujem 100% bezchybnost a to Apple zarucit nevie.
 
redfox
2015-09-07 21:59:55
príspevok od: z80
Jedneho Maca mam, pretoze ma pocitace zivia a potrebujem mat znalosti a skusenosti aj s Apple platformou. Ale mas pravdu, pri cene za aku sa Apple pocitace predavaju, vyzadujem 100% bezchybnost a to Apple zarucit nevie.
nedá mi neopýtať sa, čo za tú cenu alebo akúkoľvek cenu poskytuje 100% bezchybnosť
 
z80
2015-09-07 22:14:19
príspevok od: redfox
nedá mi neopýtať sa, čo za tú cenu alebo akúkoľvek cenu poskytuje 100% bezchybnosť
Su systemy, ktore poskytnu 99,999% bezchybnost za cenu o niekolko radov vyssiu ako je cena Apple strojov
Ale ked si uz vyberam zo systemov, ktore nie su bezchybne, vyberiem si ten, ktory mi dany vykon, pri danej spojahlivosti, poskytne za nizsiu cenu - a to Apple bohuzial nie je.
 
redfox
2015-09-07 22:27:25
príspevok od: z80
Su systemy, ktore poskytnu 99,999% bezchybnost za cenu o niekolko radov vyssiu ako je cena Apple strojov
Ale ked si uz vyberam zo systemov, ktore nie su bezchybne, vyberiem si ten, ktory mi dany vykon, pri danej spojahlivosti, poskytne za nizsiu cenu - a to Apple bohuzial nie je.
aha, no dobre teda
 
Stani-Photography
2015-10-12 10:43:42
Ma tu niekto iMac 27” Retina 5K displejom?
 
matulo87
2016-08-11 13:22:25
síce takmer po roku, ale až teraz som si prečítal tento článok, samozrejme aj diskusiu pod ním.... ludia sa tu presviečate o tom čo je lepšie, ale to sa povedať nedá, ja už 6rokov fungujem na MB Pro + v práci 3ks iMac a asi 8ks Windows 7 a 10ky..... a stojim si za tým, že za tých 6rokov som mal len 3 problémy s MB a OSX (z toho dva krát som si to zapríčinil sám) pritom, problém s windowsom riešim denno denne...... ale chcel som iné, opraviť dve veci v článku:

1.aplikácia sa nezatvára skratkou CMD+X ale CMD+Q
2. OSX vie NTFS čítať natívne, hore uvedené aplikácie tretích strán (Tuxera, Paragon NTFS) slúžia na získanie možnosti zapisovať na NTFS.....

inak článok good
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia