Hore

Šum, redukcia šumu a JPG

Šum je prirodzeným sprievodcom digitálnej fotografie. Jeho miera závisí na konkrétnom fotoaparáte, nastavenej citlivosti a aj na práci s fotografiami. Mieru šumu posudzujeme individuálne. Ukážte fotografie, na ktorých je šum, rôznym fotografom a každý sa k nemu vyjadrí inak.

Šum nechce mať na fotografiách nikto. Je to symbol toho, že fototechnika nie je dokonalá. Musíme sa s ním zmieriť, ale do určitej miery s ním môžeme bojovať a viac, či menej úspešne ho potlačiť. Všeobecne platí, že čím menej šumu, tým ľahšie sa potláča. Existujú programy, ktoré vedia účinne potlačiť aj výrazný šum bez toho, aby ste prišli o dôležité jemné detaily. Také programy sú najúčinnejšie u súborov typu RAW. My sa ale pozrieme, aké máme možnosti bojovať so šumom priamo vo fotoaparáte, pri fotení do formátu JPG.

Nastavenie spracovania obrazu

Pokročilí fotografi uprednostňujú RAW, pretože im dáva viac možností pri postprocesingu. Ale niektorí z nich fotografujú aj do JPG, pretože v posledných rokoch výrobcovia fotoaparátov zlepšili spracovanie obrazu priamo vo fotoaparáte. Asi najlepším príkladom sú majitelia fotoaparátov Fujifilm, ktorí milujú filmové simulácie. JPG ale aj tak zostáva hlavne voľbou začínajúcich a mierne pokročilých fotografov.

Fotografovanie do JPG nie je len nastaviť v menu tento formát. Mali by ste nastaviť obrazový profil, doostrovanie, odšumovanie, rozšírenie dynamického rozsahu, prípadne ďaľších parametrov, ktoré váš fotoaparát ponúka. Mali by ste vedieť, ako vplývajú na obrazový výstup a pracovať s nimi. Musíte spoznať, ako váš fotoaparát pracuje.

O formáte JPG sme toho už veľa popísali v našej fotoškole:

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/je-jpg-skutocne-taky-zly/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/fotime-do-jpg/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/jpg-u-sa-nevyhnete/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/raw-tiff-jpg/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/csf---centrum-spravy-farieb/este-raz-o-srgb-a-adobe-rgb-a-jpg/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/destruktivne-a-nedestrutivne-spracovanie-jpg-/

Redukcia šumu

Fotoaparáty majú zabudovanú funkciu potlačenia šumu. Musíte rozlišovať dve rôzne funkcie. Prvou je potlačenie šumu pri vyšších citlivostiach, druhou potlačenie šumu pri veľmi dlhých časoch.

Redukcia šumu pri vyšších citlivostiach je využívaná častejšie a tento článok je venovaný práve jej. Je to preto, že so šumom najčastejšie bojujeme pri zlom svetle a nastavenej vysokej citlivosti. Táto funkcia je čisto softvérová. Najprv sa nafotí záber a potom sa spracuje. Ak je odšumovanie aktívne, môže to spomaliť rýchlosť sériového snímania. Je to tým, že odšumovanie je náročný proces a fotoaparátu to môže trvať dlhšie. Podľa konkrétneho fotoaparátu je možné odšumovanie nastaviť väčšinou…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Harold
2020-06-29 17:42:20
Karol, hezký test a pěkný článek. Většina lidí, co má z šumu ""deprese"", na to čučí při 100% zvětšení na monitoru.
Přitom, při citlivém zpracování to je na papíře OK a RAW tomu napomáhá.
Tím nechci tvrdit, že šum není problém. Ale většinou se to dá omezit. Světelnější objektiv, delší čas, stativ...
Situací, kdy to opravdu nejde ""vyřešit"", je pro amatéra nemnoho.
Dík za článek.
 
blahoslav J B Art
2020-06-30 11:06:47
sportovy fotograf Stepan Cerny, ktory foti MMA a cesku futbalovu reprezentaciu priamo do JPEG a neboji sa sumu ...
https://www.facebook.com/fotoskoda.cz/videos/724104534990937/
 
Harold
2020-06-30 19:04:36
príspevok od: blahoslav J B Art
sportovy fotograf Stepan Cerny, ktory foti MMA a cesku futbalovu reprezentaciu priamo do JPEG a neboji sa sumu ...
https://www.facebook.com/fotoskoda.cz/videos/724104534990937/
Zajímavý rozhovor...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia