Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 02/2020

Minulú stredu som bol na tlačovke Nikonu, kde som mal zo 4 noviniek možnosť vidieť len zrkadlovku D780.

Prvý dojem výborný. Fotoaparát je o niečo profesionálnejší, ako jeho predchodca, posunul sa o pol triedy vyššie. Vďaka snímaču zo Z6 funguje v Live View režime prakticky rovnako ako bezzrkadlovka. Nikon D750, aj keď je to skôr fotoaparát pre pokročilých amatérov, je veľmi obľúbený medzi svadobnými fotografmi. Tí budú mať teraz k dispozícii profesionálnejší prístroj, ktorý konečne bude náhradou slávneho Nikonu D700. Veľkým plusom novinky je, že konečne poslúži aj ako dobre ovládateľná kamera. Teraz ku koncu éry zrkadloviek prichádzajú na trh tie najlepšie, preberajúce z bezzrkadloviek niektoré funkcie a preklenujúce tak prechodné obdobie. Okrem Nikonu D780 je to aj Canon EOS 90D.

Na test D780 si ešte pár týždňov počkáme, ale už teraz začínam testovať Nikon Z50. Zároveň som začal testovať Panasonic Lumix S1 s objektívom 70-200/4. V rámci svojich možností otestujem aj videošpecialistu S1H.

Zima s Fujifilm XF10

Tento týždeň bol asi najťažší. Začal som s viacerými testami a tak bolo na hranie sa s Fujinou málo času. Nápadov som mal málo, jednoducho dostal som krízu. Ešteže svietilo niektoré dni slnko a tak som sa mohol hrať s tieňmi.


#1 Zábradlie pred novým SND.

#2 Lavička pred novým SND.

#3 Schodisko do nášho domu.

#4 Podbránie pod Starou radnicou.


#5 Detail nového SND.


#6 Autoportrét.

#7 Stolička pod Starou radnicou.


Ako som spomínal, tohtoročná bratislavská zima prekvapila nadpriemerným počtom slnečných dní. Vďaka tomu, že mám z balkóna výhľad na Slovnaft, môžem ho fotografovať veľmi často. Práve teraz sú na to ideálne podmienky. Slnko zapadá kúsok napravo od fabriky. Ale niekedy aj doobeda je svetlo zaujímavé. Počas posledných týždňov som nafotil pomerne zaujímavú sériu.



















Overené i neoverené správy

Canon Europe potvrdil, že sa bude sústrediť na objektívy s bajonetom RF. Tých je doteraz 10. Objektívy s bajonetom EF stále podporuje, ale nové modely prinesie, až si to vyžiada trh. Aby to nedopadlo ako so Sony, ktoré asi úplne ukončilo vývoj zrkadloviek a objektívov s bajonetom A.

Po overenej správe tu máme nepotvrdené „drby“ o blížiacich sa novinkách:

  • Olympus E-M1 Mark III by vraj mal byť predstavený v polovici februára. Vraj by mal mať nový 24 Mpx snímač s väčším počtom zaostrovacích senzorov a video 4K 60p.
  • Presnejšie sú správy o chystaných novinkách Fujifilm. 4. februára by mali byť predstavené modely X-T4, X100V a možno aj X-T200. X-T4 by konečne mala mať IBIS stabilizáciu obrazu.
  • Na internet unikli prvé obrázky pripravovanej Leicy M10 Monochrome.
  • Na februárovú šou CP+ chystá vraj novinku aj Sony. Mohol by to byť model Sony A7 IV a možno aj nejaké objektívy.

Novinky

Kde je éra digitálnych fotorámčekov? Dnes po nich ani pes neštekne. Obnoviť ich slávu, ale trochu iným spôsobom, sa snaží Lenovo. Predstavilo veľký 21,5" fotorámček určený pre inštaláciu na stenu. Lenovo Smart Frame má matnú povrchovú úpravu a senzor osvetlenia, ktorý upravuje jas a farebnosť, v súlade s okolitým osvetlením. Rámček je vybavený programom AI, ktorý organizuje prehrávanie fotografií a obrazov. Aplikácia obsahuje obrazy stovky umeleckých diel. Zacvakávací systém umožňuje ľahko otočiť rámček o 90°.  Cena je stanovená na 399 USD a predaj by mal začať v auguste 2020.



https://news.lenovo.com/pressroom/press-releases/three-smart-new-ways-to-upgrade-your-smart-home-with-lenovo/

Skylum Luminar 4.1.0 prináša vylepšenú (realistickejšiu) funkciu výmeny oblohy, nástroj guma a viac ako 50 opráv. Funkcia vylepšenia tváre teraz funguje aj na menšie tváre, napr. v skupinových fotografiách.

Insta 360 One R je modulárna akčná kamera navrhnutá v spolupráci s firmou Leica. Vďaka modularite je možné zamieňať kamerový modul s 360° záberom a 5,7K rozlíšením za 4K širokouhlý modul. Ku kamere sa predáva aj "neviditeľná" selfie tyčka, s ktorou dokážete robiť aj zábery typu Bullet Time a sledovať objekt. A je toho oveľa viac, presvedčte sa na stránke výrobcu.



https://www.insta360.com/product/insta360-oner_twin-edition

Inšpirácia

Šikovný trik, ako využiť JPG ako vzor pre úpravu RAW v programe Lightroom Classic, nájdete vo videu Jamesa Popsysa.


Majstrom krajinárskej fotografie je Carsten Bachmeyer. Z jeho portfólia môžet dlho čerpať inšpiráciu.

Sunset in Falzarego by carsten bachmeyer on 500px.com


coming home, to you... by carsten bachmeyer on 500px.com


Old stone bridge in Zagory by carsten bachmeyer on 500px.com

https://500px.com/carstenbachmeyer

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
robertondrejovic
2020-01-13 06:50:22
Už mi pomaly začína dochádzať prečo Karol zdrhol k Olympusu.Podobné scény ako Karol so Slovnaftom cez dlhé ohnisko roky fotografujem rád aj ja, takže mám skúsenosti a môžem porovnávať. Fotografujem tento typ z výbavou Sigma 150-600 S + Nikon d7200 alebo d500 teraz už aj Z7. Viem si živo predstaviť ako by to vyzeralo keby som to odfotil ja.Po technickej stránke by rozdiel pri pozeraní celého obrázka vidieť nebolo ,bolo by to rovnaké ,pri 100% zväčšení by sa snáď nejaké rozdiely, našli ale celkom bezvýznamné. Zato výbava je dva až tri krát väčšia a ťažšia.Tiež som zistil že fotiť do diaľky dlhým sklom na Nikon Z7 prinesie horšie výsledky ako z d500. Nemyslím teraz to že sa orežú rohy a tým aj prípadné optické nedostatky objektívu. Nikon Z7 pri svojom rozlíšení detailne zaznamená aj vlnenie vzduchu a v tomto prípade je to kontraproduktívne.Lepšia mi je zostava Sigma 150 - 600 S a Nikon d500 alebo prepnúť Nikon Z7 na DX. Pri krátkych vzdialenostiach kde tak nehrozí vlnenie vzduchu alebo ak potrebujem zmenšiť hľbku ostrosti či zdvihnúť ISO nechávam FX.
 
blasi
2020-01-13 12:28:11
fotky slovnaftu su paradne
 
robertondrejovic
2020-01-13 13:17:57
príspevok od: blasi
fotky slovnaftu su paradne
Tiež som to chcel napísať ako prvé , je to fascinujúce aj preto, lebo na dobrú viditeľnosť a požadujúce nasvietenie sa niekedy dlho čaká, väčšinou aj celý rok a viac nie je vhodná situácia ,totiž dobré svetlo a moja prítomnosť aj výbavou na požadovanom mieste. Karol to má v tomto jedinom prípade len o to jednoduchšie, že ako píše vidí to z balkóna ,ak dobre svieti berie vercajg a ide nato a naozaj to stojí zato je to krásne.
 
DenisBede
2020-01-13 16:07:33
Fotky Slovnaftu ako do katalógu! Paráda
Som zvedavý s čím ten Fujifilm príde, už sa neviem dočkať!
 
J.G.Š
2020-02-18 20:10:37
Slovnaft z Pristavneho mosta
 
blahoslav J B Art
2020-02-18 20:48:13
Slovnaft ... pekne na fotenie, zle na dychanie
https://www.youtube.com/watch?v=HMMaLaUOIp0
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované