Hore

Fotostĺpček 37/2022

Minulý týždeň sme sa mohli tešiť z množstva noviniek. Ja som končil leto fotografovaním dvoch historických podujatí.

Koniec leta v znamení histórie

Po celé leto som fotografoval Rytierov na Devíne, septembrom séria končí. Opäť som si mohol otestovať rôznu techniku pri fotografovaní akcie, čo je výborná škola.























Technika: OM System OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO. M.Zuiko 7-14/2,8 PRO

Po prvýkrát som oficiálne fotografoval podujatie Rímske hry, ktoré sa konávajú v Rusovciach. Bolo to náročné poobedie a do postele som líhal so začínajúcou svalovicou chrbta.




























Technika: Sony A7 III, FE 70-200/2,8 GM, FE 135/1,8 GM, FE 24/1,4 GM

Upgrade pracoviska pokračuje

Pokračujem v budovaní svojho nového pracoviska. Nechal som sa inšpirovať videami na YT. Pred časom som vymenil Mac Mini Intel za Mac Mini M1. 27" monitor som nahradil dvomi 32". Dva 4TB disky (na predaj) som vymenil za dva 10 TB. Minulý týždeň som si urobil radosť a kúpil dve svetlá na monitor Xiaomi. Super vec, neviem ako som bez toho mohol žiť. Najväčšou investíciou, ktorú som urobil je však objednanie počítača Mac Studio, ktorý bude určený výhradne pre spracovanie fotografií a videí. Škoda, že čakacia doba je niekoľko týždňov.

Novinky, ktoré ma zaujali

Minulý týždeň boli predstavené dve novinky, ktoré ma zaujali. iPhone 14 a 100 Mpx Hasselblad. Tak nejak som plánoval, že iPhone 14 Pro by bol dobrým upgradom za môj iPhone 12 Pro Max. Na ňom mi vadí len horšia optika superširokoúhleho objektívu. Rohy sú viditeľne neostré. Štandardný iPhone 14 nie je z hľadiska upgradu pre mňa zaujímavý, hoci je teraz aj vo verzii Plus s veľkým displejom. Model Pro má však všetky fotoaparáty kompletne prepracované. Či sa to prejaví na kvalite, na to si počkáme z prvých recenzií. Nejaké zlepšenie tam určite bude, ale niektoré parametre ma sklamali. Telefón nemá USB-C, ktoré by uľahčilo pripojenie k externému disku, alebo čítačke. Má však výkonnejší procesor procesoru, hoci to nie je variant M1. Viac o nových iPhonoch 14 vám povie Apple guru Honza Březina.


A teraz k novému Hasselbladu. Testoval som jeho predchodcu a aj konkurenciu od Fujifilm. Naďalej zostávajú praktickejšie GFX-ká od Fujifilm. Hasselblad je však imidžovka. Veľmi sa mi páči. Nevedieť, čo s peniazmi, určite by som si ho kúpil i s tromi novými objektívmi a k tomu navrch Leicu Q2 Monochrome. Hľadám mecenáša.


Ako užívateľa systému OM SYTEM/Olympus ma samozrejme zaujala správa o pripravovanom makro objektíve. Vedeli sme o ňom dávno, veď bol už niekoľko mesiacov na mape objektívov. Jeho parametre ale boli nejasné. Teraz už vieme, že to bude makroobjektív 90 mm F3,5 z radu PRO s ekvivalentnou mierkou zväčšenia 4:1. Na to sa teším. Bude to nová kapitola fotografovania hmyzu, pretože tento objektív je na to ideálny. OM SYTEM sa stáva najlepším systémom pre makrofotografiu hmyzu. Na novinku si však počkáme do roku 2023. Nevadí, sezóna vážok mi už končí.

https://my.olympus-consumer.com/blog/b/photography-journal_cz/posts/lens-roadmap-update

Overené i neoverené správy

  • 14. septembra Tokina predstaví objektív Tokina atx-m 11-18mm F2.8 pre APS-C fotoaparáty Sony. Zaujímavosťou je, že by objektív mohol byť aj v bielej farbe. Tokina vraj chce viacero svojich objektívov ponúknuť aj v bielej farbe.


Novinky

Hasselblad X2D 100C

Nová stredoformátová bezzrkadlovka Hasselblad, ktorý je už nejaký čas pod krídlami DJI, má 100 Mpx BSI-CMOS snímač s 5-osou stabilizáciou obrazu, ktorý umožňuje fotografovať do 16-bit formátu RAW s dynamickým rozsahom až 15 EV. Oproti predchodcovi má výrazne rýchlejšie 294-zónové zaostrovanie s fázovou detekciou.

OLED hľadáčik s 1x zväčšením má rozlíšenie 5,76 Mpx. 3,6" výklopný displej má rozlíšenie 2,36 Mpx. Pribudol stavový displej. Zaujímavosťou je zabudovaný 1TB SSD disk. Okrem neho je možné fotografie ukladať aj na kartu CFexpress typu B. Prístroj neumožňuje nahrávať video. Cena za telo je 8.699 EUR.



Spolu s fotoaparátom bola predstavená trojica objektívov XCD 2,5/55V, XCD 2,5/38V a XCD 2,5/90V. Majú nový dizajn, pre ktorý je charakteristický klikací mechanizmus prstenca manuálneho zaostrovania.

https://www.hasselblad.com/x-system/x2d-100c/

ON1 Photo RAW 2023

Nový RAW konvertor od ON1, ktorý bude k dispozícii od budúceho mesiaca, má byť najprepracovanejší v histórii programu. Softvér obsahuje mnoho nových funkcií, vrátane nástrojov poháňaných umelou inteligenciou. Medzi nové funkcie patrí Super Select AI. Umožňuje používateľom kliknúť na oblasť fotografie, ako je obloha, ľudia, popredie, pozadie alebo rôzne objekty, a potom vybrať typ efektu alebo vylepšenia, navrhnutého pre túto oblasť. ON1 Photo RAW 2023 tiež obsahuje výkonné maskovacie technológie poháňané AI. Nová je funkcia Tack Sharp AI, na kompenzáciu pohybového rozostrenia a chybného zaostrenia. Umelú inteligenciu využíva aj funkcia automatického priraďovania kľúčových slov. Softvér obsahuje ďalšie nové funkcie, ako je orezanie s ohľadom na obsah, vylepšená AI funkcia Sky Swap, automatická redukcia farebných okrajov, nový správca aplikácií ON1. Cena v predpredaji je 99 USD.

https://www.on1.com/products/photo-raw/

Datacolor Spyder Checkr Photo

Datacolor predstavili alteranatívu aj u nás známeho Colorcheckeru Passport od XRite. Rovnako umožňuje vytvoriť kalibračný profil fotoaparátu pre Adobe Lightroom Classic, Adobe Camera RAW alebo Hasselblad Phocus. Farebné karty Spyder Checkr Photo sa v prípade straty alebo poškodenia ľahko dajú vymeniť. Kalibračná pomôcka obsahuje 2 farebné a 2 monochromatické karty. Cena je 119€.

https://spyderx.datacolor.com/spyder-checkr-photo/

Inšpirácia

Fotografovanie dlhými časmi, iPhone vs DSLR

Attilio Ruffo porovnáva fotografovanie dlhými časmi pomocou telefónu a zrkadlovky. Ak uprednostňujete iPhone, stačí si stiahnuť aplikáciu ReeXpose (4,99€). Na rozdiel od zrkadlovky, nepotrebujete žiaden ND filter.


Tipy a triky

Skryté tlačidlo v Lightroome

Ani ja som netušil, že v maskách je tlačidlo Intersect. Ako ho využiť vám predvedie Glyn Dewis.



Nové fotoaparáty Fujifilm a AF

Máme tu dva nové fotoaparáty X-H2 a X-H2s. Má rozdielny snímač vplyv na automatické zaostrovanie? A aké sú novinky v porovnaní s X-T4? Podľa Fujifilm vyšší počet pixelov X-H2 zvyšuje počet pixelov fázovej detekcie, čo zlepšuje presnosť zaostrovania AF-S na objekty vrátane krajiny a portrétov. Fotoaparát tiež obsahuje vylepšený algoritmus predikcie AF, novo vyvinutý pre X-H2S, ktorý umožňuje stabilné zaostrovanie aj pri použití AF-C. X-H2S vyniká v sledovaní pohybujúceho sa objektu s využitím výkonu stohovaného snímača, zatiaľ čo X-H2 exceluje v presnom AF pre statické objekty.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hanigal
2022-09-12 09:27:04
Vďaka Karol,
každý pondelok sa teším na tvoj článok...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia