Hore

Fotostĺpček 32/2021

Po týždňovej prestávke som tu znova. 4 dni som pre klienta fotil vystúpenia pri príležitosti otvorenia novej autobusovej stanice na Nivách.

Nič zaujímavé, pretože som musel fotografovať dokumentárnym spôsobom. Fotograf sa musí prispôsobiť požiadavkám klienta. Popri tom som si ale urobil zopár záberov aj pre seba. Dá sa očakávať, že za pár dní bude fotografovanie v novej AS zakázané.

Na Nivách som fotografoval aj otvorenie jednej predajne s obuvou. Poprosila ma o to kamarátka, ktorá nestíhala. Ja som mal fotografovať doobedné otvorenie, jej manžel poobede nejakých influencerov. Aby sme to nekomplikovali, dala mi svoj fotoaparát, ktorý som im odovzdal a oni spracovali fotky, aby boli rovnaké a nemiešali sa rôzne značky fotoaparátov a štýly úprav. Nafasoval som od nej Nikon D750 s Tamronom 24-70/2,8. Dobrá zostava, ale nie ak ste niekoľko rokov nefotili so zrkadlovkou naostro. V strese som si pripadal, že zrkadlovku držím prvýkrát v živote. Vyžiadal som si od kamarátky originály, aby som mohol dať pár záberov do svojho webového portfólia. Čistá hrôza! Chcelo by to 2-3 akcie, aby som sa opäť so zrkadlovkou zžil. Ale nechcem. Toto fotografovanie mi potvrdilo, že zrkadlovkou už fotografovať nechcem. Aký rozdiel vo fotografovaní s Olympusom, ktorým som fotografoval Grand opening Nivy.

Počas otvorenia prebiehalo množstvo vystúpení, niekedy až sedem naraz. Stihnúť sa to nedalo. Hlavne, ak sa jedna akcia konala dole na stanici a druhá o 4 poschodia vyššie na záhrade. Vo chvíľkach voľna, alebo počas presunu, som si rýchlo urobil aj pár záberov interiéru a hlavne nových pohľadov na mesto.















Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Testujem nový stredoformátový fotoaparát Fujifilm GFX 50s II. Už teraz môžem povedať, že je výborný. Veď je až na snímač a video rovnaký ako GFX 100s, ktorý som už testoval. So Zuzulienou sme si urobili prechádzku ku karloveskému ramenu Dunaja a tu je pár fotografií.


















Použitá technika: Fujifilm GFX 50s II, GF 63/2,8 R WR.

Čoraz častejšie sa ozýva môj zálohovací program, že zálohovací disk je plný. Používam program Time Machine na Mac OS. Miesta pre fotografie mám zatiaľ dosť, ale zálohujem nielen tie, ale aj celý počítač. Premazávanie už prestáva pomáhať a tak som si objednal nový zálohovací disk. Doteraz som to mal nastavené tak, že 4TB disk s fotkami a disk počítača (500GB) sa zálohovali na ďalší 4TB disk a raz za čas fotky zálohujem ešte na jeden externý disk. Používam disky LaCie D2 Professional s USB-C. Teraz som dokúpil 10TB. Aktuálne teraz budem používať 4+4TB LaCie + interný 500GB SSD zálohované na 10TB LaCie. Dúfam, že na 3-4 roky budem mať pokoj.

Overené i neoverené správy

  • Na internet unikli prvé informácie a obrázky o pripravovanom objektíve Samyang. Bude to prvý AF zoom tejto značky. Konkrétne 24-70 mm F2,8 pre bajonet Sony E. Objektív je typu par-focal, mal by udržať zaostrenie aj pri zmene ohniskovej vzdialenosti.
  • 13. októbra by mal byť predstavený objektív Sony FE 70-200/2,8 GM OSS II. Oproti predchodcovi by mal byť o 30% ľahší.
  • 19. októbra by mala byť predstavená ľahučká Sigma 18-50mm  F2,8 DC DN Contemporary s bajonetom Sony E, pre APS-C bezzrkadlovky.
  • Fujifilm vydali nové firmvéry pre fotoaparáty GFX100/S, GFX50S/R, X-T4, X-T3, X-H1, X-Pro3, X100V, X-E4 a X-T30. Sťahovať môžete odtiaľto: https://fujifilm-x.com/global/support/download/firmware/cameras/
  • Spoločnosť Adobe prepracovala maskovanie v aplikáciách Adobe Camera RAW a Lightroom. Využíva umelú inteligenciu AI a bude súčasťou veľkej aktualizácie 26. októbra.


  • Vyšla aktualizácia DxO’s PureRaw 1.5, ktorá odstraňuje 7 problémov s RAW súbormi.
  • Aktualizácia programu Skylum Luminar AI odstraňuje problém s RAW Canonu EOS R5.
  • Nikon Z9 bude mať displej výklopný v dvoch osiach, podobne ako to majú niektoré fotoaparáty Fujifilm a Panasonic. Do predstavenia by sme sa mali dočkať ešte troch ďalších videí predstavujúcich vychytávky novej vlajkovej lode.



Novinky

Adobe predstavilo Photoshop Elements a Premiere Elements 2022 poháňané technológiou Sensei. AI sa v týchto programoch používa vo väčšej miere ako u predchodcov. Predstavenie všetkých noviniek nájdete na stránkach Adobe.

https://www.adobe.com/sk/products/photoshop-premiere-elements/features.html

https://www.adobe.com/sk/products/photoshop-premiere-elements/whats-new.html


“Morally Toxic” je nová spoločnosť vyrábajúca tašky a batohy, ktorú založil Danny Lenihan z 3 Legged Thing. Tá je známa najmä svojimi statívmi. Spoločnosť uvádza na trh dve tašky s názvom Valkyrie (batoh) a Wraith (messenger). Batoh je s objemom 20 alebo 25 litrov. Tašky Wraith sú s objemom 15 alebo 20 litrov. Predaj sa začne 1. novembra. Uvidíme, či sa dostanú aj k nám.




https://morallytoxic.com/us/


Irix predstavili 30mm F1.4 ‘Dragonfly’ objektív s Canon EF, Nikon F a Pentax K bajonetom. Je to foto verzia kinematografického objektívu. Optická sústava je rovnaká, telo je ale odlišné, navrhnuté pre použitie vo fotografii. Objektív je utesnený, 13 prvkov je uložených v 11 skupinách, clona je 11-lamelová. Priemer filtra je 86 mm. Zaostrovanie je manuálne, nechýba ale elektronika pre komunikáciu s fotoaparátom, podporujúca poloautoamtické a automatické expozičné programy, ako aj EXIF.

https://irixlens.com/2021/09/28/irix-30mm-f1-4-new-lens/


TTartisan avizuje svoj prvý plnoformátový AF objektív 32mm F2.8. Bude v prevedení s bajonetmi Canon RF, Canon EOS M, Fujifilm X, Nikon Z a Sony E. A to je zatiaľ všetko, čo o pripravovanej novinke vieme.


Inšpirácia

Keď fotografujem v ateliéri, niekedy pridávam textúru do pozadia. Mám na to svoje postupy. Ako nato, vám ukáže Joe Funk vo svojom videu. Ponúka aj kvalitné textúry.


V jednom stĺpčeku som písal, že by ma bavilo profesionálne fotografovať psov. Našiel som borca, čo perfektne zvláda fotografovanie psov v pohybe, najmä s frisbee. Fotky Claudia Piccoliho skutočne stoja za pozretie. A fotografuje s mojim najobľúbenejším objektívom Nikkor AF-S 200/2G VR.


Foto: Claudio Picolli

https://www.claudiopiccoli.com/

Tipy a triky

Pozor na podvodníkov!

Dnes mám pre vás radu, na základe čerstvej skúsenosti. Dal som nejakú fototechniku na predaj cez Bazoš. Už som cez neho pár kúskov úspešne predal i nakúpil. Ozvala sa záujemkyňa cez WhatsUp, zo Žiliny. Nasledovala klasická výmena informácií. Chcela by to na dobierku. Ponúkla sa, že všetko zariadi, peniaze pošle na účet kuriérskej služby, mne pošle odkaz, ja si ich vyzdvihnem a príde ku mne kuriér, ktorému odovzdám balík. Pohodlné a jednoduché. Link odkazoval na stránku https://www.sk-express.legaltransfer.store/. Žeby nová kuriérska služba? Údaje “kupca” už boli predvyplnené, ja som len mal kliknúť na tlačidlo prevziať peniaze. Lenže tam to po mne chcelo vyplniť údaje o mojej karte. Hneď som zbystril. Na to, aby vám niekto poslal peniaze, stačí ak mu dáte číslo účtu. Išiel som na Google a nechal si vyhľadať “bazoš podvody”. Ihneď sa ukázali výsledky z rôznych serverov i priamo od polície. Po rôznych zahraničných podvodníkoch tu tak máme i našich vlastných, alebo z Česka, či Rumunska. Charakteristické je, že vás kontaktujú cez WhatsUp a v správe priložia náhľad vášho inzerátu z Bazoša. Dávajte si pozor a každý krok pri predaji, alebo kúpe, si dobre premyslite a nikomu nedávajte údaje o svojej karte, ani neposielajte tovar alebo peniaze vopred. Ja som “záujemcu” poslal tam, kde slnko nikde nezasvieti a vy to urobte tiež, ak máte akékoľvek podozrenie.

Blíži sa zima

Ani sa nenazdáme a bude tu zima. Počas nej sa vám určite zídu špeciálne rukavice pre fotografov. Pripomínam vám to už teraz. Minulý rok mali viacerí problém ich zohnať, pretože ich chceli tesne pred Vianocami a predajcovia sa nedostatočne zásobili. Preto odporúčam, objednať si ich už teraz, najmä ak ich chcete darovať niekomu pod stromček.

https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/brasne/vallerret---rukavice-pre-fotografov/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2021-10-11 07:46:41
Karol príjemný fotostĺpček, aplikácia sa nazýva WhatsApp.
 
juve16
2021-10-11 08:33:11
Mne sa to stáva už takmer pri každom inzeráte na bazoši. Už sa len pobavím a pošlem dotyčného do p...reč. Najviac to ide na elektronike. Riešením je možno nedávať svoje tč (teda napísať vymyslené tč) a komunikovať najprv cez mail.
Bazoš má na prvej stránke napísané o týchto aktivitách a takisto to píšu aj v potvrdzovacom maili o inzeráte.
Ale funguje to už aj na Marketplace na FB. Proste podvodníkov je plno a všade.
 
pedro81
2021-10-11 14:48:35
Mne najnovise chodili sms z "posty" ze balik je pozdrzany dokial nezaplatim postovne.
 
blahoslav J B Art
2021-10-11 17:28:42
Před pár dny vyšly další statistiky CIPA, tentokrát pro měsíc srpen 2021. V něm bylo dodáno 655 tisíc fotoaparátů, což je proti loňskému srpnu o 4,3 % méně kusů, ale finančně dokonce o 15,1 % více. Loňský srpen sice byl ještě ve znamení propadu při koronavirové pandemii, už tehdy se ale pomalu oživoval. Nemáme zde tedy typický cca 20% meziroční propad.

Pokud jde o kompakty, ty se prodejně propadly o 12,6 % na 250 tisíc kusů, finančně pak jen o 2,2 %. Je tedy vidět, že se opět zvýšila průměrná cena na kus a prodávají se především ty dražší. V případě zrcadlovek trh sice klesl o 11,9 % na 153 tisíc kusů, ale finančně si DSLR dokonce polepšily o 3,5 %. Nejlépe ale na tom jsou už docela tradičně CSC fotoaparáty, které jsou poslední aktivně vyvíjenou skupinou fotoaparátů. Tam s 252 tisíci kusy jde o 12,3% nárůst proti loňskému srpnu a financemi jde dokonce o 24,8 % více. Vidíme také, že CSC mají o 2/3 vyšší prodeje než DSLR.

Když se nyní podíváme na objektivy, zde se full frame i verze pro menší čipy moc nezměnily. Pro FF a větší senzory tu máme 341 tisíc kusů, což je meziročně o 1,5 % méně, ale finančně o 12,8 % více. Objektivy pro APS-C a menší klesly o 2 % na 395 tisíc kusů a financemi si polepšily o 7,6 %. Jak vidíme, obě skupiny jsou počtem kusů už docela vyrovnané. Zajímavým poznatkem je, že FF objektivy jsou v průměru 3,7× dražší než pro menší systémy. V případě CSC vs DSLR je to 2,13násobek.
 
blahoslav J B Art
2021-10-11 18:18:28
tu je zaujimavy slepy test, co si myslia o vyslednych fotkach bezni konzumenti, ktori tvoria drvivu vacsinu fotiacich ludi ... medzi mobilmi boli inkognito aj kompakty Sony

https://mobilenet.cz/clanky/vyhlaseni-slepeho-testu-o-nejlepsi-fotomobil-roku-2020-odhalili-jste-zaludnost-vcetne-vysledku-ctenarskeho-hlasovani-42606
 
gytheio
2021-10-12 05:35:26
príspevok od: blahoslav J B Art
tu je zaujimavy slepy test, co si myslia o vyslednych fotkach bezni konzumenti, ktori tvoria drvivu vacsinu fotiacich ludi ... medzi mobilmi boli inkognito aj kompakty Sony

https://mobilenet.cz/clanky/vyhlaseni-slepeho-testu-o-nejlepsi-fotomobil-roku-2020-odhalili-jste-zaludnost-vcetne-vysledku-ctenarskeho-hlasovani-42606
Chce si este niekto kupit Sony?
 
jozef84
2021-10-12 09:32:54
príspevok od: gytheio
Chce si este niekto kupit Sony?
veľmi hlboká a veľavravná analýza. Ja ťa žerem. Teba je tu škoda, už dávno vravím. No, máš talent a mal by si ho v nejakej relácii využiť.
 
gytheio
2021-10-12 10:00:30
príspevok od: jozef84
veľmi hlboká a veľavravná analýza. Ja ťa žerem. Teba je tu škoda, už dávno vravím. No, máš talent a mal by si ho v nejakej relácii využiť.
To co som mapisal bolo zo srandy.

Teba som zanalizoval uz davno, beznadejny pripad.
 
gianmarco1
2021-10-12 11:38:37
príspevok od: gytheio
To co som mapisal bolo zo srandy.

Teba som zanalizoval uz davno, beznadejny pripad.
Analyzovať, píše sa to analyzovať
už keď tu ideš vypisovať o beznádejnom prípade...
 
jozef84
2021-10-12 11:54:15
príspevok od: gytheio
To co som mapisal bolo zo srandy.

Teba som zanalizoval uz davno, beznadejny pripad.
Aj ja som použil analýzu a progresívnu dedukciu. Používaš nespisovné zmäkčovanie napríklad: "zanalizoval" a ešte v pár slovách som to našiel. Svedčí to o tvojich rodných koreňoch v ďalekom kraji na pomedzí Ruska a Číny. Tento starý, ale hrdý národ kedysi dávno obsadil polovicu známeho sveta. Vedel som, že si niekto. Teba je tu fakt škoda.
 
gytheio
2021-10-12 12:11:28
príspevok od: jozef84
Aj ja som použil analýzu a progresívnu dedukciu. Používaš nespisovné zmäkčovanie napríklad: "zanalizoval" a ešte v pár slovách som to našiel. Svedčí to o tvojich rodných koreňoch v ďalekom kraji na pomedzí Ruska a Číny. Tento starý, ale hrdý národ kedysi dávno obsadil polovicu známeho sveta. Vedel som, že si niekto. Teba je tu fakt škoda.
A urcite si presvedceny, ze sa nemylis.
 
jozef84
2021-10-12 12:16:56
príspevok od: gytheio
A urcite si presvedceny, ze sa nemylis.
Je mi to ľúto, ale veru nie. Tu máš link, fakt sa to píše s tvrdým "Y": https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=anal%C3%BDza
 
gytheio
2021-10-12 12:18:29
príspevok od: jozef84
Je mi to ľúto, ale veru nie. Tu máš link, fakt sa to píše s tvrdým "Y": https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=anal%C3%BDza
Zase pleties dve na tri.
 
jozef84
2021-10-12 12:34:06
príspevok od: gytheio
Zase pleties dve na tri.
Myslíš, že sa mýlia? Inak správnejší tvar by malo byť "Motať dve na tri".Bol si už v Ulanbátari? To je hlavné mesto Mongolska.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované