Hore

Fotostĺpček 29/2021

Minulý týždeň bol v znamení noviniek. Predstavených ich bolo neúrekom. Ja som pokračoval v testovaní svojej novej techniky a našiel som si aj čas na výlet.

Moja nová štúdiová výbava Godox

Kedysi som bol strobista, fotograf, ktorý využíva malé externé blesky pre fotenie v ateliérovom štýle. S kamarátmi sme vymýšľali experimenty. Osvetlil som napríklad maják v Podersdorfe. Posledné roky však blesky nepoužívam. Strobist fotenie už ma nebaví a kvôli zlému svetlu blesk nepotrebujem. Technika sa zlepšila a ja som si zadovážil vysokosvetelné objektívy. Dnes fotografujem bez blesku tam, kde by som si to kedysi nikdy nedovolil. Ak potrebujem svetlo, tak preferujem LED trvalé svetlá.

V júni som sa stal “profesionálnym” fotografom na voľnej nohe. Už nefotím len to čo ma baví, ale aj to čo si želá klient. Použitiu bleskov sa nevyhnem. Nechcem ale obyčajný systémový blesk nasadený na fotoaparáte. Chcem niečo pre kreatívne svietenie. Trendom posledných rokov sú štúdiové blesky s batériou, ktoré môžete používať v exteriéri. Už to nie sú hlúpe manuálne blesky, podporujú TTL, HSS, rádiové ovládanie. Niektoré sa dajú nastavovať aj z mobilu.

Už dlhšie sa mi páčia blesky Godox. Najmä nové kompaktné modely AD100 Pro a  AD300 Pro. Napokon som sa ale rozhodol pre väčší a výkonnejší model AD400 Pro, ku ktorému som dokúpil softbox, reflektor s filtrami, snoot a klapky. Keďže používam techniku Olympus a Sony, kúpil som dva rádiové ovládače s podporou TTL a HSS. Neskôr možno plánujem dokúpiť aj kompaktný AD300 Pro, uvidím podľa neskorších potrieb.

Fotokytičkářský den, možná i s kudlankou

S mojou partičkou sme boli na stretnutí fotografov, ktoré zorganizoval český fotograf Jiří Skořepa. Akcia sa konala na južnej Morave, v okolí Mikulova. Modlivku sme nevideli, ale motýľov bolo neúrekom.











Poobede sme si urobili výletík do preplnených Ledníc. Tam sme si chceli dať aj kávu, ale stačilo k nej pričuchnúť a vzdali sme to. Filtrovaná cez ponožky. Urobili sme si povinný okruh k minaretu a späť. Urobil som len pár fotografií.












Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Večerná Bratislava so Sony

Po dva dni som sa vybral do centra fotografovať nočnú Bratislavu. Prvý deň bez statívu, len som hľadal miesta a motívy. Väčšinu fotografií som musel vymazať. Prečo? O tom nižšie v sekcii Tipy a triky. Druhý deň už som vyrazil naostro aj so statívom.











Použitá technika: Sony A7 III, FE 70-200/2,8 GM OSS.

Overené i neoverené správy

  • Už zajtra bude predstavený Canon EOS R3. Mal by mať 24 Mpx BSI-CMOS snímač a zvládať až 30 obr./s. Kombinovaná stabilizácia má mať účinnosť až 8 stupňov. Obzvlášť citlivý je AF, ktorý by mal fungovať aj pri -7EV. Odhadovaná cena je okolo 6100€. Spolu s fotoaparátom by mali byť predstavené aj objektívy RF 100-400mm f/5.6-7.1 IS USM a RF 16mm f/2.8. Obrázky obidvoch objektívov už unikli na internet.

  • Zajtra bude predstavený aj nový iPhone 13. Očakávajú sa opäť tri veľkosti, u modelov Pro vylepšený širokouhlý objektív, nové farby a ďalšie vylepšenia. Uvidíme, či sa dočkáme aj ďalšieho Apple príslušenstva.
  • Pribúdajú informácie o pripravovanom Fujifilme X-H2. Má mať 40Mpx APS-C X-Trans BSI CMOS snímač, 8K video a cena by mala byť okolo 2500USD. Všetko ale môže byť inak, pretože fotoaparátu sa dočkáme až v budúcom roku.
  • Nikon má predstaviť adaptér FTZ Mark II. Ten má mať vylepšený algoritmus prenosu automatického zaostrovania. Hlavne má ale udržať aj ťažké vysokosvetelné teleobjektívy. Súčasný FTZ adaptér má s nimi problém, to je aj dôvod, prečo som predal Z7 a AF-S 200/2G VR. Postupne, čoraz častejšie, sa prerušoval prenos AF a clony.
  • Samsung plánuje vyrobiť v priebehu nasledujúcich štyroch rokov 576 Mpx snímač pre mobily.

Novinky

ON1 Photo RAW 2022 je výrazne inovovaný RAW konvertor. Prináša nové funkcie NoNoise AI, Sky Swap AI a Time-Lapse, ako aj vylepšený exportný modul. Do konca mesiaca majú pribudnúť funkcie Resize a Liquify Tool, vylepšené možnosti vyhľadávania a filtrovania, a podpore pluginov navrhnutých pre Photoshop.

ON1 Photo RAW 2022 bude k dispozícii na konci tohto mesiaca za 99,99 USD. Ak vlastníte predchádzajúcu verziu akéhokoľvek softvéru ON1, môžete si kúpiť Photo RAW 2022 za 79,99 USD. Je k dispozícii aj vo forme predplatného. Ak si program teraz predobjednáte, dostanete k nemu bonusy v podobe štetcov, LUT, presetov atď.


https://www.on1.com/products/photo-raw/

Chystá sa veľká aktualizácia programu Luminar od Skylum. Nová verzia s označením Neo sa dá už teraz predobjednať za zvýhodnenú cenu. Program bude ešte intenzívnejšie využívať umelú inteligenciu. Bude vedieť vymeniť pozadie, bez potreby maskovania. Pribudne funkcia retušovania nečistôt na snímači a retušovania elektrického vedenia, samozrejme automatická. Prinesie aj vylepšenú prácu s maskami a vrstvami. Spolu s Luminar Neo vydá Skylum novú sprievodnú mobilnú aplikáciu. Fotografom to umožní rýchlo presunúť fotografie nasnímané ich smartfónmi do Luminar Neo v počítači na úpravu. Hotové súbory potom môžete rýchlo odoslať späť do telefónu na zdieľanie na sociálnych médiách. Luminar NEO bude rýchlejší a bude lepšie využívať pamäť.

https://skylum.com/luminar-neo

Sigma predstavila objektívy 24mm F2 DG DN 'Contemporary' a 90mm F2.8 DG DN ‘Contemporary' s bajonetmi Sony E a Leica/Panasonic L. Objektívy majú utesnenú kovovú konštrukciu. Cena každého z nich je stanovená na 639 USD.

24 mm F2 DG DN má 13 prvkov v 11 skupinách, vrátane dvoch asférických prvkov. Jeden prvok je typu FLD a dva prvky SLD. Zaostrovanie zabezpečuje krokový motorček. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 0,25 m Rozmery objektívu sú 70 x 72 mm pri verzii s bajonetom L a 70 x 74 mm s bajonetom E. Hmotnosť je 365 g a 360 gramov. Objektív je dodávaný s kovovou slnečnou clonou a magnetickými krytkami objektívu. Objektív má závit pre filtre s priemerom 62 mm.

https://www.sigma-global.com/en/news/2021/09/09/16341/

90 mm F2,8 DG DN má celkom 11 prvkov, z toho jeden asférický a päť SLD prvkov. Rovnako ako pri 24 mm F2, má krokový motor. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť tohto objektívu je 0,5 m (s maximálnym zväčšením 0,2 x). Rozmery sú 64 x 60 mm pre bajonet L a 64 x 62 mm pre bajonet E. Obidve verzie majú hmotnosť 295 gramov a priemer filtra 55 mm.

https://www.sigma-global.com/en/news/2021/09/09/16339/

Venus Optics predstavili objektív Laowa Argus 35mm F0.95. Má manuálne zaostrovanie. Chod clonového prstenca sa dá prepínať. “De-click” mechanizmus je využiteľný vo videu, pre plynulé nehlučné clonenie. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 50 cm, priemer filtra je 72 mm. Objektív sa ponúka s bajonetmi Sony E, Nikon Z a Canon RF za $899.

https://www.venuslens.net/product/laowa-argus-35mm-f-0-95-ff/

Mitakon 135mm F2.5 je nový objektív od Zhong Yi Optics. Aj u neho je zaostrovanie manuálne. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 100 cm, priemer filtra je 67 mm. Slnečná clona je zabudovaná, výsuvná. Dostupný je pre fotoaparáty s bajonetmi Canon EF, Canon RF, Nikon F, Nikon Z and Sony FE za $299.

https://zyoptics.net/product/mitakon-creator-135mm-f-2-5-lens/

Ricoh predstavil nový kompaktný APS-C fotoaparát GR IIIx. Vychádza z modelu GR III, má 24 Mpx snímač, 14-bit Raw. Video je len Full HD 60p. Nový je objektív 26.1mm (135EQ = 40mm) F2.8. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 12 cm. Hybridný AF systém využíva detekciu kontrastu aj fázovú detekciu. RICOH-original SR je systém stabilizácie obrazu s účinnosťou až 4EV. Displej je pevný 3” s dotykovým ovládaním. K prístroju je možné dokúpiť priehľadový prídavný hľadáčik a tele predsádku GA-2, ktorá predĺži ekvivalentnú ohniskovú dĺžku na 75 mm. Cena fotoaparátu je 999€.

Profoto predstavilo inovované modely bleskov B10X a B10X Plus s o 30% výkonnejšími modelovými svetlami. Jas bol zvýšený z 2 500 lúmenov na 3 250 lúmenov. Skrátený bol recyklačný čas.

https://profoto.com/cz/products/lights/off-camera-flashes/profoto-b10x--b10x-plus

DJI predstavili ľahký 3-osý gimbal OM 5. Určený je pre smartfóny. Oproti predchádzajúcemu modelu je zhruba o 1/3 ľahší, má vylepšený držiak, zabudovanú predlžovaciu rúčku a vylepšenú funkciu sledovania Active Track 4.0. Funkcia ShotGuides ponúka v aplikácii až 30 sád vopred stanovených návodov na fotografovanie. Cena je 159USD.




https://www.dji.com/sk/om-5

Leica predstavila limitovanú edíciu modelu Q2, ktorá nesie označenie 007 Edition. Predstavená bola pri príležitosti 25. výročia filmov a Jamesom Bondom a blížiacej sa premiéry filmu No Time To Die. Vyrobených bude len 250 kusov. Fotoaparát má oproti štandardnej verzii olivovozelený polep, krytku odkazujúcu na ikonický záber cez hlaveň pištole, logo 007 na hornej časti a na displeji. Každý z vyrobených fotoaparátov bude dodaný s kufríkom od legendárneho britského výrobcu Globe-Trotter.

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-Q/Leica-Q2-007-Edition

Inšpirácia

Pokračujeme v téme Jamesa Bonda. Nový film bol zdokumentovaný fotoaparátmi Leica. Tie držali v rukách Greg Williams, Nicola Dove, Daniel Craig a Michael G. Wilson. Fotografie boli starostlivo upravené do ČB. Pripravujú sa výstavy, najbližšia bude vo Viedni 17. septembra až 30. októbra. Na jeseň pôjdu fotografie do aukcie.

https://www.leica-camera.blog/2021/09/09/no-time-to-die-behind-the-scenes/

Tipy a triky

Odkedy fotografujem bezzrkadlovkami Olympus, v 99% používam režim elektronickej uzávierky. Preto mi ani nenapadlo, koľko problémov budem mať s týmto režimom u Sony A7 III. Všetko spôsobuje oveľa pomalšie čítanie dát zo snímača. Nedávno som sa tu posťažoval na výrazný rolling shutter efekt aj v režime fotografovania. Oveľa horší je ale problém s flickeringom pri určitých typoch umelého osvetlenia. Vyrazil som si do večernej Bratislavy, len na prechádzku, aby som si vyskúšal nový objektív. Fotografoval som motívy, ktoré som s Olympusom fotografoval už veľakrát. Mal som vypnutý kontrolný náhľad po expozícii. Nevšimol som pri preto príšerný banding, ktorý znehodnotil takmer všetky fotografie. Poučenie? U nového fotoaparátu si prekontrolujte, ako sa správa v režime elektronickej uzávierky.





Použitá technika: Sony A7 III, FE 135/1,8 GM.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2021-09-13 11:49:48
Nemá byť zajtra predstavený iPhone 13? Nie 14, ako je uvedené v článku...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2021-09-13 20:15:27
príspevok od: jan.zitniak
Nemá byť zajtra predstavený iPhone 13? Nie 14, ako je uvedené v článku...
Sorry, opravime.
 
Woolies
2021-09-14 10:06:45
Ahoj Karol,
ten Luminar Neo je úplne nový softvér od Skylum?
Lebo prednedávnom sme si tu asi viacerí zakúpili Luminar AI na základe linku, čo si posielal.
Ja len, že či je možný nejaký update, alebo sa jedná o úplne novú platformu? Tá verzia AI ostáva a bude naďalej aktualizovaná?
 
kwido
2021-09-15 15:25:54
príspevok od: Woolies
Ahoj Karol,
ten Luminar Neo je úplne nový softvér od Skylum?
Lebo prednedávnom sme si tu asi viacerí zakúpili Luminar AI na základe linku, čo si posielal.
Ja len, že či je možný nejaký update, alebo sa jedná o úplne novú platformu? Tá verzia AI ostáva a bude naďalej aktualizovaná?
Neo je novy produkt ako je u Skylum zvykom. Vydat kazdy rok novy produkt aby dostali dalsie peniaze, potom vydaju jeden alebo 2 malicke updaty a to je asi tak vsetko. Potom dalsi rok zase novy produkt. Kolo ma Skylum relane dorobenych a fungujucich verzii Luminaru? Ani jeden....
 
gytheio
2021-09-15 17:30:38
príspevok od: kwido
Neo je novy produkt ako je u Skylum zvykom. Vydat kazdy rok novy produkt aby dostali dalsie peniaze, potom vydaju jeden alebo 2 malicke updaty a to je asi tak vsetko. Potom dalsi rok zase novy produkt. Kolo ma Skylum relane dorobenych a fungujucich verzii Luminaru? Ani jeden....
Nik Collection to iste, 26 rokov nic a zrazu nova verzia ktoru treba zaplatit. podla toho co som videl moc tam toho noveho nie je.
 
Woolies
2021-09-22 12:38:16
príspevok od: Karol Srnec
Sorry, opravime.
Tak ako Karol, máš nejaké info ohľadom Skylum produktov, ktoré si prednedávnom ponúkal?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované