Hore

Fotostĺpček 27/2022

Testoval som digitálny monokulár Canon Powershot ZOOM. Umožňuje zaznamenať to, čo vidíte. Fotografie ani video neuspokoja náročnejšieho užívateľa, ale pre turistov, vtáčkarov, fanúšikov športu, to môže byť zaujímavé zariadenie.

Premýšľal som, kde Canon Powershot ZOOM otestujem. V horúčave týchto dní sa mi nechcelo ísť niekam ďaleko, napríklad na Sandberg. A tak som vyrazil k neďalekému Malému Dunaju. Vtáctva bolo pomenej, len kačice, hrdličky a holuby. V zime tu pritom bývajú aj labute, čajky, kormorány a mandarínky. Prekvapilo ma koľko som videl vážok. Pritom tento rok ich pri Morave bolo málo. Ešteže som si zobral OM-1 aj s telezoomom 75-300.











M.Zuiko 75-300 je vstup do sveta fotenia zvierat. Je to starší objektív, ale s dobrou ostrosťou. Má však pomalšie zaostrovanie a občas nepekný bokeh. Ale pár pekných záberov som s ním urobil. Fotografoval som doobeda a poobede, napriek horúčave som sa vrátil na bojisko opäť. Tentokrát s profesionálnym M.Zuiko 300/4 IS PRO. Aj s ním som si dobre zafotil, ale niektoré momenty z doobedia sa nezopakovali. To len potvrdzuje to, že najlepší fotoaparát (plus objektív) je ten, čo máte so sebou.





K Malému Dunaju som sa vrátil aj na ďalší deň. K M.Zuiko 300/4 IS PRO som pripojil ešte 2x telekonvertor MC-20. Tým som sa dostal na ekvivalent 1200 mm a mohol som vážky fotografovať z diaľky. Má to dve výhody. Tou prvou je, že ich menej plašíte, tou druhou, že ich môžete fotografovať, aj keď sú ďalej a nemôžete sa k ním dostať bližšie.

















Overené i neoverené správy

  • Podľa CIPA tvorí podiel predaja bezzrkadloviek 83,5% z celkového počtu predaných fotoaparátov s výmennými objektívmi. Záujem o DSLR prudko klesá.
  • Objektív Canon RF 135mm F1.8L USM by mal byť predstavený v štvrtom štvrťroku 2022.
  • Panasonic predstavuje nové modely pomerne zriedka. V rokoch 2022 a 2023 sa očakáva predstavenie Panasonic S1H Mark II, S5 Mark II a G200/G100 II. Panasonic S1H Mark II by mal mať 8K video.
  • Canon EOS R100 by mal byť predstavený v prvej polovici budúceho roku. Mal by to byť model, ktorý asi nahradí základné modely radu M. Mal by byť osadený 24 Mpx APS-C snímačom.
  • Budúce fotoaparáty OM Digital môžu jedného dňa používať novú technológiu „All Pixel Autofocus (AF)“ od Sony, ktorá sa tiež nazýva „Octa PD“. Octa PD je technológia, ktorá kombinuje Quad Bayer snímač s technológiou Dual PD (tzv. dual pixel od Canonu) a dokáže realizovať extrémne rýchle zaostrovanie s fázovou detekciou, bez ohľadu na jas objektu.
  • Nový OM SYSTEM OM-5, by mal byť predstavený v septembri a mal by mať rovnaký snímač, ako má OM-1.
  • Pre OM-1 je k dispozícii nový firmvér, vylepšuje C-AF pri snímaní statických objektov.
  • Sigma si nechala zaregistrovať patent na objektív 28-85mm f/2.8 FE.
  • Čoskoro bude na trh uvedený objektív LAOWA FF II 12-24mm F5.6 C-Dreamer s bajonetom Sony E.
  • Fujifilm vydalo aktualizáciu firmvéru pre fotoaparáty X-T4, X-T3, X-S10, X-Pro3, X-T30 II, X100V, GFX100/S & GFX50S/R.
  • Xiaomi predstaví smartfón 12S Ultra s úplne novým 1" obrazovým snímačom Sony IMX989. Spoločnosť tiež tvrdí, že nový senzor zachytáva o 76 % viac svetla ako 12MP hlavný fotoaparát iPhone 13 Pro Max. O objektív sa postará Leica, ktorá s Xiaomi uzavrela partnerstvo.
  • DigiKam je bezplatná aplikácia na správu digitálnych fotografií s otvoreným zdrojovým kódom, dostupná pre Windows, MacOS a Linux. Aplikácia bola práve aktualizovaná na verziu 7.7.0, pribudlo množstvo nových funkcií, opráv chýb a podpora nových fotoaparátov.

Novinky

Profoto A2

Profoto predstavilo kompaktný štúdiový blesk s akumulátorom. Profoto A2 poskytuje výkon až 100 Ws a je kompatibilný s príslušenstvom na modifikáciu svetla Clic od Profoto, vrátane softboxov, kupol, mriežok, gélov a ďalších. A2 sa dodáva aj s odnímateľným statívovým držiakom s možnosťou upevnenia dáždnika. Blesk je dlhý 12,6 cm s maximálnym priemerom 7,9 cm, hmotnosť je 770 gramov aj s batériou. A2 má displej na zadnej strane, na správu napájania, konektivity a ďalších nastavení. Odnímateľná batéria A2 poskytuje približne 400 zábleskov na plný výkon a dokáže sa nabiť za menej ako dve hodiny. Čo sa týka konektivity, A2 podporuje Profoto AirX. Môžete sa pripojiť k iným Profoto svetlám, vysielačom a spúšťačom. A2 funguje dobre s relatívne novým bezdrôtovým vysielačom Connect Pro. Cena je $995.

   



https://profoto.com/us/products/lights/monolights/profoto-a2

Meike 50mm F0.95

Spoločnosť Meike oznámila uvedenie nového 50 mm objektívu F0,95 pre bezzrkadlové fotoaparáty so snímačom APS-C. Dostupný je pre fotoaparáty Canon EF-M, Fujifilm X, Micro Four Thirds, Nikon Z a Sony s bajonetom E. Objektív sa skladá zo siedmich prvkov v piatich skupinách, clona je 13-lamelová, priemer filtra je 62 mm. Cena je $250.

https://meikeglobal.com/blogs/news/meike-50mm-f0-95-aps-c-manual-focus-lens

Godox R200 kruhový blesk

Godox predstavil kruhový blesk pre modulárne blesky AD200/AD200Pro. Tie zabezpečujú napájanie a ovládanie kruhového blesku s výkonom 200Ws. Blesk je kompatibilný s množstvom príslušenstva (reflektory, gridy, farebné gély).




Godox R200 stojí $279. K tomu musíte pripočítať ešte cenu blesku Godox AD200, alebo AD200Pro.

http://www.godox.com/product-c/R200.html

Godox Lux Junior

Godox má v ponuke retro blesk. Retro je nielen dizajnom, ale aj ovládaním a ponukou funkcií. Tento externý blesk so smerným číslom 12 má dva režimy, manuálny a A. Nepodporuje TTL. Môže byť odpálený pomocou svetelného signálu.



https://www.godox.com/product-a/Lux-Junior.html

Haida PROII CPL-VND 2-in-1

Nový fotografický filter 2 v 1, ktorý kombinuje kruhový polarizátor s filtrom s premenlivou neutrálnou hustotou (VND, 3-7EV), si zachováva schopnosť nezávislého nastavenia obidvoch funkcií. Filter bude dostupný vo veľkostiach 67 mm, 77 mm a 82 mm. Cena filtra zatiaľ nie je známa.

https://haidaphoto.com/en/story001-1627.html

Inšpirácia

Portrétne fotografovanie počas zlatej hodinky

Irene Rudnyk vám ukáže, ako fotografovať portrét pri prirodzenom svetle, počas zlatej hodinky.



Cinematická príroda so Sony Xperia 1 IV

Olle Nilsson vám ukáže pár trikov, ako s telefónom nakrútiť parádne video z výletu do prírody.


Tipy a triky

Zaujal vás retro blesk Godox Lux Junior? V čom sa práca s ním líši od práce s modernými systémovými bleskami?

  1. Blesk nemá TTL, výkon sa nastavuje buď manuálne, alebo pomocou clonovej automatiky. V manuálnom režime sa riadite vzdialenosťou od objektu, citlivosťou ISO a clonou. Pri nastavení vám pomôže grafika na ovládači výkonu. Blesk má aj clonovú automatiku, blesk meria svetlo odrazené od fotografovaného objektu. Tento princíp nie je tak presný ako TTL meranie.
  2. Blesk nepodporuje vysokorýchlostnú synchronizáciu. Preto ho nemôžete používať s kratšími časmi, ako je X-sync vášho fotoaparátu.
  3. Pre diaľkové ovládanie blesku sa využíva svetelný záblesk iného blesku. Lux Junior má dva režimy, S1 reraguje na prvý záblesk, S2 reaguje až na druhý záblesk, pretože prvý býva zvyčajne merací.


Lux Junior je funkčne rovnaký ako staré blesky, ktoré sa ešte dajú kúpiť v second handoch, na burzách, alebo nájsť roky zastrčené niekde v skrini.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2022-07-04 08:05:45
Krásne fotky tých vážok .
 
j.a.r.o.
2022-07-04 14:31:19
Vážky sú perfektné!
 
red arrow
2022-07-04 17:15:50
Fotiť vážky na ohnisku 1200mm to chce riadnu trpezlivosť a hľadanie správneho uhlu a kompozície. Predpokladám že je to z ruky fotené lebo ty moc statív asi nepoužívaš a ideš na vyššie ISO.
Vážky musím teda aj ja pochváliť, vyšli fakt pekne a hlavne iný uhol pohľadu
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2022-07-04 17:47:02
príspevok od: red arrow
Fotiť vážky na ohnisku 1200mm to chce riadnu trpezlivosť a hľadanie správneho uhlu a kompozície. Predpokladám že je to z ruky fotené lebo ty moc statív asi nepoužívaš a ideš na vyššie ISO.
Vážky musím teda aj ja pochváliť, vyšli fakt pekne a hlavne iný uhol pohľadu
ISO 200-400, vyuzivam stabilizaciu Olympusu. Samozrejme z ruky. S uhlom zaberu nemam ziaden problem. SKor je problem so zaostrenim, kedy kvoli rozostrenbemu obrazu neviem hned najst vazku. Vtedy prehosim na MF, vazku najdem a prepnem na AF. Ked sa da pouzivam limiter.
 
fatality
2022-07-04 18:33:41
vazky fakt super..najma titulna a posledna..
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2022-07-04 19:21:20
príspevok od: fatality
vazky fakt super..najma titulna a posledna..
Ta tutulna ma ciarky v bokehovych kruzkoch. Je to steblo pred objektivom, ktore inak na fotografii ani nevidiet.
 
matpi
2022-07-05 12:16:36
Takmer v kazdom stlpceku sa spomenie novinka od Meike. Ma niekto aj realnu skusenost s objektivmi Meike alebo napr. Neewer?
 
blahoslav J B Art
2022-07-05 21:36:13
príspevok od: matpi
Takmer v kazdom stlpceku sa spomenie novinka od Meike. Ma niekto aj realnu skusenost s objektivmi Meike alebo napr. Neewer?
Mal som manuálny Meike 35/1.8 na Fuji X, pekný, kovový, lacný, nie veľký, dobre spracovaný, prstenec clony neklikací, ostrenie hladké, obraz ''s charakterom", teda nie sterilný, ale v protisvetle slabší kontrast a nejaké odlesky, ostrý už na plne otvorenú clonu
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované