Hore

Fotostĺpček 26/2021

Minulý týždeň som absolvoval veľmi únavné fotenie korunovačného sprievodu. Tak som si dal potom viac-menej oddych.

Keď vyrazím do mesta, väčšinou si zoberiem fotoaparát, aj keď ho možno nebudem potrebovať. Veď v prípade núdze mám pri sebe iPhone. Lenže bez fotoaparátu sa cítim ako nahý. Stále sa ľakám, či som niečo nezabudol v kaviarni, alebo trolejbuse. Nepríjemný pocit.

V Bratislave prebieha Kultúrne leto, ktorého súčasťou sú rôzne akcie. Náhodou som natrafil na známych z TOSTABUR-u, ktorí robili malý program na hradbách. Zobral som to ako skvelú príležitosť otestovať objektív Sony 85/1,4 GM. Mal som na to len chvíľku, krátko pred ich vystúpením. Potreboval som len pár záberov, tak to stačilo.














“Modrý kostolík” je veľkým lákadlom pre turistov i fotografov. Okolo neho nie je ale veľa priestoru a preto sa ťažšie komponuje. Chodím okolo pravidelne a ak je dobré svetlo, vždy si ho aspoň cvaknem. Tentokrát Iphonom 12 Pro Max. Popoludňajšie slnko nie je ideálne na fotografovanie architektúry, alebo krajiny, ale v tomto prípade sa sýta modrá obloha s bielymi mráčikmi ideálne hodí k farbe kostola.







Overené i neoverené správy

  • Fujifilm GFX50s II má vraj byť predstavený 2.septembra. Má mať stabilizovaný snímač a nový procesor. Možno sa v ten deň dočkáme aj predstavenia Fujifilm X-T30 Mark II. Prečo nie X-T40? Vylepšenia asi nebudú dostatočne revolučné. Fotoaparát by mal mať 26.1MP APS-C X-Trans BSI CMOS 4 snímač, nevieme či s IBIS alebo bez a X-Processor 4.
  • Za dverami je predstavenie objektívu Panasonic LUMIX S 24mm F1.8, ktorý doplní základnú päťdesiatku a portrétnu osemdesiat päťku s rovnakou svetelnosťou. Optická sústava sa má skladať z 12 prvkov v 11 skupinách (3 asféricke, 1 UED a 3 ED). Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 0,24 m. Priemer filtra je 67 mm. Hmotnosť objektívu je len 310 gramov.
  • Z objektívov, ktoré Nikon pripravuje, sa majú najskôr predstaviť “bokeh monster” NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S a superteleobjektív NIKKOR Z 400 mm f/2,8 S, ktorý by vraj mal mať zabudovaný 1,4x telekonvertor. Žeby nový trend u prime teleobjektívov?


Novinky

Čo by ste povedali na hodinky inšpirované dvojokou zrkadlovkou? Výrobca hodín TACS má v ponuke sériu hodín inšpirovaných objektívmi a model ATL za $579 je najnovším prírastkom do série. Nemohli by v Prim navrhnúť hodinky inšpirované Flexaretom?



https://tacs-image.com/product/atl/

Čínsky výrobca foto príslušenstva Haida predstavil filter NanoPro Soft Diffusion pre snímanie hviezdnej oblohy. Jeho špecialitou je difúzovanie svetla, čím vzniknú zasnené zábery. Vhodný je aj pre portrétnu fotografiu. Vyrába sa s priemermi 77 a 82 mm. Vyrába sa z optického skla K9, rámček je hliníkový.

https://haidaphoto.com/en/story001-1433.html

Inšpirácia

Brad Vassallo je fotograf z Philadelfie. Venuje sa cestovateľskej fotografii a pomáha budovať značky. Čo ma na ňom zaujalo je, že vydáva o časopis o fotografovaní. Svojom vlastnom fotografovaní. Z archívu si môžete bezplatne stiahnuť jednotlivé čísla vo formáte PDF.

https://www.bradvassallo.com/catalog-archives

Tipy a triky

Pozor na rolling shutter efekt vo fotografii

Odkedy fotím bezzrkadlovkami Olympus, používam elektronickú uzávierku. Mám rád, ak je fotoaparát úplne tichý, závierka nespôsobuje otrasy a najkratší čas je 1/32000 s., čo často využívam, keď fotografujem s objektívmi F1,2. Mechanickú uzávierku používam len keď fotografujem s bleskami. Na začiatku stĺpčeka je pár fotografií z vystúpenia TOSTABUR-u. Fotil som aj počas vystúpenia, ale tie fotografie nie sú tak zaujímavé, keďže tam bolo rušivé pozadie. Akciu som fotil s fotoaparátom Sony A7 III, samozrejme tiež v režime el. uzávierky. Na niektorých fotografiách vidno silný efekt rolling shutter. Plnoformátové fotoaparáty, ak nie sú stavané na rýchlosť, majú pomalšie čítanie dát, ako profesionálne Olympusy s menším Micro 4/3 snímačom. Budem si musieť na to dávať pozor a vám radím to isté. Ak máte plnoformátovú bezzrkadlovku, otestujte si, či nemá rolling shutter efekt aj v režime fotografovania.


Nie nemá v rukách krivé šable, ale rovné tesáky. Deformáciu spôsobuje pomalšie čítanie dát z veľkého snímača.

Pomocník pre projektovanie fotení

Okrem fotenia akcií, či automobilov, ma čaká fotografovanie náročnejších zákaziek. Náročnejších z hľadiska plánovania, logistiky, komunikácie i samotného fotografovania. Pri sledovaní jedného tutoriálu na YouTube ma zaujala zmienka o programe Milanote, ktorý slúži na plánovanie projektov. Okrem toho, že si do projektov môžete pridávať texty, poznámky, obrázky, môžete aj komunikovať s tými, čo sa fotenia zúčastnia. Projekt môžete zdieľať, exportovať do PDF, Word atď. Milanote je k dispozícii aj ako aplikácia pre smartfóny, takže na projekte môžete pracovať aj mimo počítača. Služba s obmedzeným množstvom poznámok, obrázkov a odkazov je zdarma. Ak chcete plnú verziu, je za $9.99/mesiac.

https://milanote.com/plans

Nezanedbávajte organizovanie záberov v knižnici

Roky som svoj archív organizoval pre potreby práce odborného redaktora. Perfektne mám roztriedené fotoaparáty a objektívy, ktoré som testoval. Organizované sú pomocou chytrých kolekcií. Samozrejme som mal roztriedené akcie, žánre, miesta, ľudí. Aj keď väčšinou fotografujem Bratislavu a v Bratislave, tu som organizáciu zanedbával. Teda organizáciu podľa jednotlivých častí, významných objektov, či podľa ročnej doby alebo počasia. Takže teraz si to budem musieť nadrobiť. Nikdy neviete, ako využijete poriadok v archíve.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované