Hore

Fotostĺpček 24/2021

Pred mesiacom som si dal záväzok, že z Rytierov na Devíne prinesiem menej fotografií. Samozrejme stal sa pravý opak a ja som nafotil ešte o tisícku viac. Celkový počet sa blíži k 7000! Trvá hodiny ich vytriediť a upraviť. Normálne by som toľko nefotil, ale prakticky celá akcia sú súboje, kde používam sériové zábery.

Triedenie mi ide celkom dobre. Vybral som zhruba 500 záberov. Dlhšie je upravovanie, aj keď používam presety a synchronizáciu. Najviac čakám na disk. Aj keď mám externé disky USB-C, sú to klasické disky a nikdy nebudú tak rýchle ako SSD. Asi si budem musieť jeden SSD kúpiť, budem naň dočasne ukladať fotografie z aktuálnych projektov a po dokončení úprav ich presuniem na pomalší disk s väčšou kapacitou.











Použitá technika: Sony A7 III, FE 85/1,4 GM.

K Sony A7 III sa dodáva len USB nabíjačka. Ja som si dokúpil grip na 2 batérie a USB nabíjačka mi nestačí. Preto som si dokúpil inteligentnú nabíjačku Hahnel CubePro 2. Má tri výmenné vložky na rôzne batérie Sony a dokonca aj adaptér pre 4x AA batérie. Hahnel túto nabíjačku vyrába aj pre iné značky fotoaparátov.



Overené i neoverené správy

  • Fujifilm chce predstaviť najlacnejšiu stredoformátovú zostavu. Tú ma tvoriť už dávnejšie avizovaná bezzrkadlovka GFX 50SII, ktorú by vraj mal doplniť objektív GF 35-70 mm F4,5-5,6. Ten nemá mať optickú stabilizáciu, pretože fotoaparát má mať stabilizovaný snímač. Cena objektívu by mala byť okolo 500USD.
  • Po ťažkých rokoch Nikon konečne vykazuje nárast zisku. Ešte ale potrvá, kým sa dostane z červených čísiel. Celkovo predaj fotoaparátov od marca klesá i keď je o niečo vyšší ako minulý rok.
  • Apple testuje v iOS 15 beta odstraňovanie reflexov z fotografií.
  • Čínska firma 7Artisans by mala predstaviť objektív 50mm F0.95, pre APS-C bezzrkadlovky. Cena má byť len okolo $200. Zaostrovanie je manuálne, priemer filtra je 62 mm.



Novinky

Nová Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS je oficiálne vonku. Bude v prevedení pre bajonety Sony E a Panasonic/Sigma/Leica L za $1499. Optická sústava sa skladá z 25 prvkov v 15 skupinách (4x FLD, 2x SLD, Super Multi-Layer antireflexné vrstvy). Zabudovaná optická stabilizácia má účinnosť 4 stupne. Objektív je utesnený proti prachu a vode. Je kompatibilný s telekonvertormi Sigma 1,4x a 2x. Hmotnosť je 2100 g. Rozmery sú 109x266 mm. Priemer filtra je 95 mm.

https://www.sigma-global.com/en/lenses/s021_150_600_5_63/

Tamron avízuje, že pracuje na dvojici nových plnoformátových objektívov s bajonetom Sony E. Na trhu by sa mali objaviť ešte tento rok. Prvým je 28-75mm F/2.8 Di III VXD G2, druhá generácia kompaktného a cenovo dostupného svetelného základného transfokátora. Objektív má novú optickú konštrukciu, s lepším zobrazovacím výkonom zodpovedajúcim fotoaparátom s vysokým rozlíšením. O rýchle zaostrovanie sa postará motorček i neárny motorový zaostrovací mechanizmus VXD (Voice-coil eXtreme-moment Drive). Mierka zväčšenia je 1:2,7.

Druhým pripravovaným objektívom je 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD, kompaktný cestovný objektív s vysokou svetelnosťou začínajúcou na F2. Aj u neho bude zaostrovanie zabezpečovať VXD motorček.

https://www.tamron.eu/magazine/blog/detail/development-announcement-35-150mm-f2-28-di-iii-vxd-model-a058-1106/

https://www.tamron.eu/magazine/blog/detail/development-announcement-28-75mm-f28-di-iii-vxd-g2-model-a063-1105/

Serif vydali Affinity 1.10, balík ktorého súčasťou je aj Affinity Photo. Má to byť najvýznamnejšia aktualizácia, čo sa týka zlepšenia výkonu. Photo má vylepšenú korekciu objektívov, prepracovaný RAW modul, pridaná je podpora snímačov X-trans a množstvo ďalších noviniek.


TTArtisan predstavili manuálny objektív 50mm f/1.4 pre Sony E, Nikon Z, Canon R, a Leica L bajonety. Má mať výkon dostačujúci pre 60 Mpx snímače. Cena je stanovená na $235.



https://ttartisan.myshopify.com/collections/full-frame-lenses/products/50mm-f1-4-asph

Inšpirácia

Ak by som nemal najnovší iPhone a chcel by som Android telefón, asi by to bola Sony Experia III. Rovnako ako u iPhonu tu nájdete “len” 12 Mpx fotoaparáty, nemáte potom každú fotku s iným rozlíšením. Sony naviac použilo ovládanie v štýle fotoaparátov Alfa. Olle Nillson vzal novú Xperiu 1 III do prírody. Najvydarenejšiu fotografiu si môžete pozrieť na Flickery.


Tipy a triky

Za vyše 25 rokov, čo fotografujem, som nakúpil hromadu príslušenstva. Užitočného i neužitočného. V dobrej viere som kúpil to i hento. Veď to určite budem potrebovať, keď to radia skúsení fotografi. Veľa príslušenstva skončilo tak, že som ho raz vyskúšal a potom už zostalo v skrini. Ešte teraz ho mám plnú krabicu, hoci som sa väčšiny nepotrebných vecí zbavil. Moja rada znie, kupujte príslušenstvo, ak ho skutočne potrebujete.

Keď som začal fotografovať, a roky po tom, sa fotoaparát nosil na klasickom popruhu. Zavesili ste si ho na krk a fotoaparát vám pri chôdzi udieral do brucha. Ťažší dôkladne preveril kondíciu svalov krku. Niektorí tak nosia fotoaparát aj dnes, veď popruh je k nemu pribalený v krabici. Zmena prišla v podobe neoprénových popruhov, napr. od Kata bags. Tiež s nimi nosíte fotoaparát zavesený na krku a búcha vás do brucha, ale pružný materiál tlmí nápor na krk. Ach to bola úľava! Potom prišiel Sunsniper, sling popruh inšpirovaný armádou. Objednal som si ho zo zahraničia. Sling popruhy sa nosia krížom cez trup, vďaka čomu nenamáhate krk a oddýchne si aj doudierané brucho. Sunsniper bol veľmi dobrý, tak sme ho začali predávať. Konečne som mohol celý deň nosiť profi zrkadlovku s teleobjektívom a nebol som z toho unavený. Naviac je tento spôsob nosenia veľmi pohotový. Sunsniper ale nebol ideálny, pri používaní sa posúval okolo trupu a museli ste ho naprávať. Potom prišiel Peak Design so svojimi popruhmi a ja som konečne našiel ideálny popruh. Komfortný, rýchlo nastaviteľný, rýchlo odopnuteľný a naviac pekný. Ak neľutuje kúpu nejakého príslušenstva, tak sú to popruhy PD. Klasický popruh som na fotoaparáte nemal minimálne 10 rokov, ak nepočítam retro popruh na Olympuse PEN-F. Najradšej mám najširší popruh Slide a to aj keď si beriem malý ľahký fotoaparát.

Doma už mám dva nové popruhy Peak Design, v modrej a olivovo zelenej farbe. Je to aktuálna novinka, konečne sú v ponuke opäť aj farebné popruhy.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
matpi
2021-08-09 10:59:47
...kupujte príslušenstvo, ak ho skutočne potrebujete...

Nikdy dopredu neviem, ci nieco potrebujem alebo nie. Ja som tiez nakupil x fotakov, objektivov a desiatky kusov rozneho prislusenstva. Vacsinu iba na par pouziti a zistil som, ze mi nevyhovuju alebo sa zaobidem bez nich. Tak som si kupoval dalsie, striedal a vymienal ich. Az kym som sa nedopracoval k tomu, co naozaj potrebujem a vyhovuje mi. Moja rada teda znie...kupujte a skusajte ...ale ked nieco nepouzivate, nedrzte to v skrini ale predajte.
 
blahoslav J B Art
2021-08-10 11:11:16
https://www.cas.sk/clanok/2574095/celebritny-fotograf-machaj-za-dve-hodiny-prisiel-o-vsetko-poziar-znicil-byt-a-jeho-30-rocnu-pracu/
 
seifi
2021-08-10 18:04:31
príspevok od: blahoslav J B Art
https://www.cas.sk/clanok/2574095/celebritny-fotograf-machaj-za-dve-hodiny-prisiel-o-vsetko-poziar-znicil-byt-a-jeho-30-rocnu-pracu/
očakávam, že celebrity sú vo vláde a v parlamente ...
 
kwido
2021-08-17 15:26:05
príspevok od: blahoslav J B Art
https://www.cas.sk/clanok/2574095/celebritny-fotograf-machaj-za-dve-hodiny-prisiel-o-vsetko-poziar-znicil-byt-a-jeho-30-rocnu-pracu/
Je to smutne a asi aj dost depresivne stratit vsetku techniku. ale to vyplakavanie nad stratou archivu nechapem. Profi fotograf si drzi vsetky zalohy na jednom mieste?
V tom pripade moze plakat iba tak nad vlastnou hlupostou... Ja si fotim len pre seba ale aj tak mam jednu zalohu mimo domu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované