Hore

Fotostĺpček 20/2024

Tento týždeň sa môžeme tešiť na množstvo skvelých noviniek. A ja som otestoval 50 Mpx režim na mojom telefóne.

50 Mpx z telefónu

Xiaomi 14 Ultra má štyri fotoaparáty s rozlíšením 50 Mpx. Štandardne však majú fotografie len necelých 13 Mpx. Využíva sa tu technológia Quad Pixel, štyri pixely vytvárajú jeden obrazový bod. Tým sa kompenzuje malá veľkosť snímačov. Je to bežné aj u iných značiek. Aplikácia fotoaparát umožňuje snímať 50 Mpx záberu do formátu RAW, ale len u hlavného fotoaparátu s 1“ snímačom. Do formátu JPG však môžete snímať 50 Mpx fotografie zo všetkých štyroch fotoaparátov. Minulý týždeň som sa zameral na vyskúšanie 50 Mpx snímania a navyše som zvolil monochromatický profil Leica.

50 Mpx fotografie sú plné jemných detailov. Je prekvapujúce, že objektívy sú schopné vykresliť aj takto vysoké rozlíšenie. Len jeden fotoaparát má 1“ snímača a ten produkuje najkvalitnejší obraz. Ale aj z ostatných „lezú„ kvalitné zábery, len je na nich vidno šum, ktorý sa inak pri necelých štandardných 13 Mpx stratí. V monochromatickom prevedení je však jeho charakter analógový a fotografie vyzerajú, akoby ste fotografovali na film.


Overené i neoverené správy

  • Panasonic by mal 23. mája predstaviť plnoformátovú bezzrkadlovku, určenú pre vlogerov. Očakáva sa, že nebude mať hľadáčik. Predstavený má byť aj plnoformátový kompakt s 24 Mpx hybridným CMOS snímačom, duchovný nástupca LX100 Mark II. Čoskoro na to má byť predstavená aj Leica DLUX 8 s takmer rovnakými základnými špecifikáciami.
  • 16. mája bude na Fujifilm summite predstavených niekoľko noviniek. Na internet už unikli zábery X-T50. Ďalej má byť predstavená stredoformátová bezzrkadlovka GFX100s II. Obidva prístroje je možné vidieť na videopozvánke austrálskeho Fujifilmu. Predstavená má byť aj dvojica objektívov. GF500mm F5.6 nie je prekvapením. Fujifilm ho avizoval už na summite v Štokholme. Druhým objektívom je seťák strednej triedy, XF16-50mm F2.8-4.8.
  • Canon R6 Mark III by vraj mal mať 24 Mpx skladaný BSI CMOS snímač. Konečne by sa táto technológia dostala aj do plnoformátovej bezzrkadlovky strednej triedy. Už 15. mája by mal Canon predstaviť inú novinku, EOS R5 II. Uvidíme, čím nás napokon prekvapí.
  • 7Artisans pripravuje objektív AF 85mm F1.8 E, Sirui pokračuje v rade objektívov Sniper objektívmi AF75 mm F1.2 a AF16 mm F1.2.
  • 16. mája má byť predstavený objektív Sigma 24-70mm f/2.8 Mark II.
  • Sigma ukončila výrobu objektívu 70mm f/2.8 DG Macro Art.
  • Spoločnosť Meike oficiálne oznámila svoj nový plán rozšíriť rad AF objektívov o plnoformátový AF35 mm F2.0 a APS-C AF33 mm F1.4.

Novinky

Hasselblad XCD 25mm F/2.5 V

Hasselblad predstavil ultraširokouhlý objektív XCD 25 mm F2,5 V pre fotoaparáty stredného formátu. Je to ekvivalent plnoformátového objektívu 20 mm. Rovnako, ako všetky XCD objektívy, je vybavený internou listovou uzávierkou, ktorá v tomto prípade umožňuje synchronizáciu blesku až do maximálnej rýchlosti 1/4000 s. Objektív XCD 2,5/25 V obsahuje 13 prvkov v 10 skupinách vrátane štyroch asférických prvkov. Cena objektívu je 4 199 EUR.

https://www.hasselblad.com/x-system/lenses/xcd-25v/

Profoto Pro-D3

Profoto predstavilo nový blesk Pro-D3. Bude sa ponúkať s výkonom 750 Ws a 1250 Ws. Pro-D3 ponúka tri rôzne režimy blesku, ktoré zaisťujú bezkonkurenčnú hospodárnosť životnosti a zároveň poskytujú možnosti pre špecifické prípady použitia. V predvolenom režime ECO sú parametre blesku optimalizované pre konzistentnosť farieb a maximálnu životnosť zariadenia. BOOST pridáva ďalšie zvýšenie výkonu, zatiaľ čo FREEZE poskytuje najkratšiu dobu trvania záblesku pre ostrú striekajúcu kvapalinu a rýchle akčné zábery. Pro-D3 je tiež vybavený mimoriadne úsporným modelovacím LED svetlom. Svieti jasnejšie ako 400-wattová halogénová žiarovka s iba 15% spotrebou energie.




https://profoto.com/cz/pro-d3

Inšpirácia

Nafotil som 1000 fotografií krajiny, aby som sa naučil tieto 3 lekcie…

Za posledných desať rokov Adam Karnacz nafotil viac ako 1000 krajinárskych fotografií hodných portfólia a naučil sa tri neoceniteľné veci. Podelí sa o ne s vami v tomto videu.


Tipy a triky

Chris Knight - Zvládnutie štúdiového osvetlenia pomocou expozimetra pre dramatickú portrétnu fotografiu

Chris Knight sa v tomto videu venuje osvetleniu na dramatické portrétne fotografie. Preskúmava kľúčové svetlá, výplňové svetlá, okrajové svetlá a svetlá na pozadí a ako ich použiť na vytvorenie úžasných snímok pomocou tvrdého svetla. Toto video je ideálne pre fotografov všetkých úrovní, od začiatočníkov, ktorí hľadajú základy, až po skúsených fotografov, ktorí chcú rozšíriť svoje zručnosti.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované