Hore

Fotostĺpček 17/2022

Minule som tu určite zdvihol žlč niektorým ephoťákom. Napísal som, že sa mi lepšie fotí s Micro 4/3 Olympusom, ako s FF Sony.

Také kacírstvo! Verte, keby Sony vyrobilo rovnako dobrý fotoaparát ako OM-1, bol by som prvý, čo ho tu vychváli. Berte to však ako moju rozmaznanosť. Prišiel opäť čas na fotenie, kde Sony exceluje a jeho jediným mínusom je zníženie rozlíšenie hľadáčika pri namačknutí spúšte.

BMW 635 Csi v prístave

Minulý týždeň som opäť fotografoval jedno z áut, ktoré zrekonštruovala firma môjho kamaráta Tapetu. Vybavil možnosť fotografovať v prístave a ja som si na fotenie vybral Sony. Dobre poznám výhody plného formátu. Určite by sa mi dobre fotilo aj s Olympusom, ale ja si vyberám systém, ktorý sa mi javí pre konkrétne fotenie lepší. Pre fotografovanie automobilu nepotrebujem 50 obr./s. Ani mi nevadí, že je fotoaparát celkovo pomalejší. Tu chcem využiť potenciál plného formátu, ktorý určuje snímač a objektívy.

Fotografoval som BMW 635 Csi po čiastočnej rekonštrukcií. Ani som netušil, aké skvelé prostredie bude prístav. Fotografovať v prístave je drahé, ale ak máte na to rozpočet, určite sa to vyplatí. Nejde len o samotný prístav. V pozadí je dowtown s novými výškovými budovami, ako na dlani. A BMW-čku to tam vážne pristalo.

BMW 635 Csi má nadčasový dizajn a znalci sa zhodujú na tom, že je to jedno z najkrajších BMW. Úpravu fotografií som zvolil v štýle vintage, aby sa to hodilo k ročníku výroby automobilu.


















Panoráma z 3 záberov.

Technika: Sony A7 III, FE 70-200/2,8 GM, FE 135/1,8 GM, FE 24/1,4 GM, FE 14/1,8 GM.

Lokácia: Bratislavský prístav

Klient: camy.sk

Bratislavské mestské dni s Tostaburom

Testujem nový objektív Fujinon GF 80/1,7. Pri fotení detailov má neskutočný bokeh. Čoskoro vám ho predstavím v krátkej recenzii. Do nej samozrejme potrebujem pestrý výber fotografií a tak som zariskoval, a zobral ho na reportážne fotenie. Cez víkend sa konali Bratislavské mestské dni s bohatým programom. Skupina Tostabur slávnostne otvorila brány mesta, pričom predviedla šermiarske vystúpenia, bubnovú a vlajkovú šou. Vedel som, že stredoformátový Fuji na to nebude ideálny a budem mať veľký odpad. Kontinuálne zaostrovanie je takmer nepoužiteľné a s rozlíšením 100 Mpx je fotoaparát pomalý. Nebol som ale oficiálnym fotografom podujatia a tak mi nejaký ten nezdar nevadil. Napokon sa podarilo dostatok fotografií, aby som bol spokojný.
























Autogramiáda Janky Dekankovej

Krátko po skončení vystúpenia Tostaburu som zamieril na autogramiádu Janky Dekankovej. Vedel som, že bude tradične krásne oblečená a naviac je fotogenická. Ideálna modelka pre môj test objektívu.



Overené i neoverené správy

  • Objektív Sony 24-70mm f/2.8 GM II by mal byť predstavený už 27. apríla. Má byť menší a ľahší ako jeho predchodca.
  • Na bezzrkadlový fotoaparát s vymeniteľnými objektívmi „OM SYSTEM OM-1“ sme dostali viac objednávok, ako sa očakávalo. Navyše v dôsledku globálneho nedostatku polovodičov a iných faktorov došlo k oneskoreniu obstarávania niektorých častí a výroba nestíha držať krok s požiadavkami.
  • Fujifilm X-H2s a Fujifilm X-H2 majú byť predstavené oddelene. Ako prvý má byť predstavený Fujifilm X-H2s s 26 Mpx vrstveným senzorom. 31. mája má byť predstavený objektív Fujinon XF 18-120mm f/4.
  • Aj Sigma chystá niekoľko noviniek. Majú to byť objektívy 50mm F1.2 DG DN Art, 50mm F2 DG DN a 16-28mm F2.8 DG DN. Až za niekoľko mesiacov vraj máme očakávať aj 70-200 F2.8 DG DN s bajonetom Sony E, predpokladám že aj s L-bajonetom.
  • Leica bude v Japonsku zdražovať až o 15%.
  • Canon si nechal patentovať objektívy RF 16-28mm f/2.8, RF 15-28mm f/2.8-4 a RF 15-28mm f/4-5.6 IS. Ešte tento rok sa vraj máme dočkať objektívu Canon RF 35mm f/1.2L USM.
  • Apple vydal update Final Cut Pro, ktorý prináša zlepšenie výkonu na počítačoch Mac Studio.


Novinky

X-Driver

X-Driver je karta CFexpress typu B so vstavaným USB-C konektorom, vďaka čomu nepotrebujete čítačku kariet, keď chcete preniesť dáta do počítača. Zatiaľ sa pomaly zbierajú peniažky, cez crowdfundingovú kampaň.




https://www.indiegogo.com/projects/first-ever-cfexpress-and-usb-memory-card#/

Rota-Strap a Rota-Lock

Ďalšia crowfundingová kampaň má financovať popruh na fotoaparát. Popruhov nikdy nie je dosť, hlavne tých praktických. Popruh je z odolného vlákna Dyneema a leteckého hliníku. Dá sa pripevniť k batohu, alebo premeniť na pútko na ruku.


https://www.viiu.us/

https://www.kickstarter.com/projects/viiu/camera-rota-strap-and-rota-lock-accessories

NiteCore BlowerBaby

Ofukovací balónik je súčasťou povinnej výbavy každého fotografa. Je univerzálny a bezkontaktný. Nevýhodou je, že neposkytuje kontinuálne prúdenie vzduchu. Existuje stlačený vzduch v plechovej nádobe, ale ten je až príliš silný a môže narobiť viac škody, ako osohu. BlowerBaby je dúchadlo špeciálne navrhnuté na čistenie techniky. Poháňané je samozrejme elektrinou z 1 500mAh Li-Ion batérie, ktorá sa dobíja cez USB. Vzduch vstupujúci do dúchadla je čistený vymeniteľným filtrom. Na výduch je možné nasadiť štetec Nitecore Camera Cleaning Pen.




https://photo.nitecore.com/product/blowerbaby

Inšpirácia

Od Gavina Hoeyho tu máme hneď dve edukačné videá. V prvom sa s ním vyberieme na záhradku loviť hmyz. V tom druhom vás oboznámi so základmi práce so systémovým bleskom v interiéri.




Tipy a triky

Už roky pracujem s Lightroomom. Taký Capture One určite dokáže fotografie vyvolať lepšie. Ja ale fotím veľa a potrebujem program, s ktorým sa rýchlo pracuje. A to je Lightroom. Obetujem kvalitu na úkor rýchlosti. Lightroom ma grafické rozhranie umožňujúce rýchlo upravovať fotografie.

Jedno aký program používate, ak podporuje presety, urýchli to spracovanie fotografií. Dobrý preset je na nezaplatenie. Prídete z akcie a potrebujete upraviť stovky až tisíce záberov. Asi nad tým nechcete stráviť hodiny, či dni? Aj bez presetov viem byť v LR rýchly, ale s presetmi je to oveľa rýchlejšie.

Pri poslednom fotení, čiže u BMW 635 Csi, som použil obrazový profil Vintage 4, je štandardnou súčasťou profilov v LR Classic Creative Cloud. Vintage auto, vintage profil. Len som k nemu pridal vinetáciu a synchronizoval som všetky fotografie. Potom už stačilo len doladiť expozíciu.


Vľavo neupravený RAW, vpravo po aplikovaní obrazového profilu Vintage 04. Tento profil je založený na LUT a tak je možné nastaviť aj jeho vplyv na fotografiu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2022-04-25 11:38:46
Páči sa mi farebná úprava na fotkách z Bratislavských mestských dní 👍
 
Hakuna Matata
2022-04-25 12:04:16
Až posledná fotka mi poskytla odpoveď na zamyslenie, prečo mi tie fotky BMW z úvodu nešmakujú a sú oveľa iné (čítaj horšie) ako v minulosti fotený Ford, či iné modely. Čierna karoséria je čierna karoséria. Nie nadarmo trojica nemeckých prémiových značiek má v ponuke aj niekoľko odtieňov čiernych lakov a metalíz... Zvolený vintage odtieň "zaprášenej" hnedej atraktivite veľmi ubral. Na druhej strane, ja nie som klient...
 
fatality
2022-04-26 08:28:55
príspevok od: Hakuna Matata
Až posledná fotka mi poskytla odpoveď na zamyslenie, prečo mi tie fotky BMW z úvodu nešmakujú a sú oveľa iné (čítaj horšie) ako v minulosti fotený Ford, či iné modely. Čierna karoséria je čierna karoséria. Nie nadarmo trojica nemeckých prémiových značiek má v ponuke aj niekoľko odtieňov čiernych lakov a metalíz... Zvolený vintage odtieň "zaprášenej" hnedej atraktivite veľmi ubral. Na druhej strane, ja nie som klient...
+ je tam zopar detailov, co by som fixol..dotyk kolesa s okrajom na 2hej fotografii, modry zeriav v rohu 4tej a dotyk veze s okrajom vlavo na 6tej..
 
Hakuna Matata
2022-04-26 17:27:21
príspevok od: fatality
+ je tam zopar detailov, co by som fixol..dotyk kolesa s okrajom na 2hej fotografii, modry zeriav v rohu 4tej a dotyk veze s okrajom vlavo na 6tej..
Áno, v kompozícii sú podľa mňa na tých fotkách viaceré otázniky. Aj čas fotenia by som zvolil asi iný. Ale na druhej strane Karol má kompozíciu naozaj zvládnutú výborne (teoreticky aj prakticky) a ja sám som sa od neho veľmi veľa naučil, preto som to prešiel mlčaním... Ako som napísal, neviem, aké bolo zadanie a možno to klientovi takto plne postačuje. Na konci textu píše, že LR mu poskytuje úsporu času, 1-2 presety, pár klikov a fotky sú hotové. Ak to bolo takto, potom dáva rozum, že sa s kompozíciou a retušou veľmi nezaoberal. Len zase ak naozaj bol poplatok za fotenie v prístave nemalý, potom by fotky mali tomu vyzerať. Karol vo svojich stĺpčekoch často píše, že cestuje MHD, ja som uviedol názor, že pre automobilového nadšenca je farba karoséria doslova posvätná a akékoľvek vintage, sépia a iné presety môžu vzbudiť doslova pohoršenie. Možno si zoberie môj názor k srdcu a nabudúce sa tomu vyhne a možno nie. Jeho vec. Ja som si zobral z tých fotiek ponaučenie, že ak by som raz fotil podobnú akciu ja, musím si dať na tieto umelecké profily pozor. Takže ja sa na to pozerám tak, že som sa poučil takpovediac na chybe iného. Ale ako vravím, ak to tak zákazník chcel...

PS: porovnal som si zobrazenie tých fotiek na grafickom kalibrovanom monitore a trošku lepšom tablete. Na tablete to nie je tak vidieť, čiže viacerí čitatelia farebnosť môžu vnímať odlišne. Ja sa držím toho, čo vidím na profi monitore.
 
fatality
2022-04-26 22:15:54
príspevok od: Hakuna Matata
Áno, v kompozícii sú podľa mňa na tých fotkách viaceré otázniky. Aj čas fotenia by som zvolil asi iný. Ale na druhej strane Karol má kompozíciu naozaj zvládnutú výborne (teoreticky aj prakticky) a ja sám som sa od neho veľmi veľa naučil, preto som to prešiel mlčaním... Ako som napísal, neviem, aké bolo zadanie a možno to klientovi takto plne postačuje. Na konci textu píše, že LR mu poskytuje úsporu času, 1-2 presety, pár klikov a fotky sú hotové. Ak to bolo takto, potom dáva rozum, že sa s kompozíciou a retušou veľmi nezaoberal. Len zase ak naozaj bol poplatok za fotenie v prístave nemalý, potom by fotky mali tomu vyzerať. Karol vo svojich stĺpčekoch často píše, že cestuje MHD, ja som uviedol názor, že pre automobilového nadšenca je farba karoséria doslova posvätná a akékoľvek vintage, sépia a iné presety môžu vzbudiť doslova pohoršenie. Možno si zoberie môj názor k srdcu a nabudúce sa tomu vyhne a možno nie. Jeho vec. Ja som si zobral z tých fotiek ponaučenie, že ak by som raz fotil podobnú akciu ja, musím si dať na tieto umelecké profily pozor. Takže ja sa na to pozerám tak, že som sa poučil takpovediac na chybe iného. Ale ako vravím, ak to tak zákazník chcel...

PS: porovnal som si zobrazenie tých fotiek na grafickom kalibrovanom monitore a trošku lepšom tablete. Na tablete to nie je tak vidieť, čiže viacerí čitatelia farebnosť môžu vnímať odlišne. Ja sa držím toho, čo vidím na profi monitore.
suhlasim s tebou + ja nekritizujem(a myslim, ze ani ty), ale davam feedback(to je to, co sa na ephoto a v dnesnej spolocnosti velmi nemusi ..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované