Hore

Dodajte svojim fotkám dynamiku. Pomôže vám Zreteľnosť

Máte občas pocit, že niektorým fotkám chýba tá správna kresba a premýšľate, ako im ju čo najlepšie dodať?

Vyskúšajte Zreteľnosť v Zoner Photo Studiu X . Je to veľmi efektívna úprava, ktorá dodá fotkám šťavu, bez toho aby ste museli meniť celkový kontrast snímky.

Zreteľnosť síce v Zoner Photo Studiu už nejakú dobu je, nedávno ale prešla zásadnou premenou. Zatiaľ čo predtým sa na fotkách prejavovala podobne ako doostrenie, teraz pomôže vytiahnuť detaily a vytvoriť vnútorné kontrast. Vďaka tomu zosilnie aj celkovú dynamiku snímky.

Posuvník upravujúce Zreteľnosť nájdete v module Vyvolať pod expozičnými nástrojmi. Nezabudnite sa ale uistiť, že máte Spracovanie prepnuté na voľbu ZPS X 2017. Pokiaľ bude nastavené inak, bude efekt tohto nástroja taký, aký bol v príslušnej verzii.

Ďalej nájdete úpravu zreteľnosť v nástrojoch Prechodného filtra a v Rýchlych úpravách module Editor.

Na aké fotky sa hodí

Pri úprave zreteľnosť dochádza k zvýšeniu kontrastu, ale nie u celej fotky, iba u hrán. Takže sa histogram nerozširuje ako v prípade pridávania kontraste a nedochádza k zvyšovaniu prepalov. Zvýšenie dynamiky je dobre vidieť pri úprave fotky, kde sú mraky. Efekt možno do istej miery prirovnať k úprave HDR mapovaním tonality.

Opatrne v prípade portrétov

Rovnako ako HDR ani Zreteľnosť sa príliš nehodí na portréty. Zvýrazní nielen oči, ale aj vrásky a pleťové nedokonalosti.
Na fotografiách pritom často bývajú ako ľudia, tak mraky. Je preto vhodné použiť Zreteľnosť lokálne. Umožní vám to Prechodový filter, kde túto funkciu tiež nájdete. Zreteľnosť tak plynule nastavíte na hornú časť snímky a nemusíte sa báť, že upozorníte na nedokonalosti pleti a tváre.


Zvýraznenie hornej časti s mrakmi pomocou prechodového filtra.

Efektívne vylepšenie čiernobielej fotky

Kúzlo čiernobielych fotiek je v tom, že vďaka absencii farieb lepšie sústredí divákovu pozornosť na obsah, obrysy a kontrast. Zreteľnosť pritom dokáže tieto prvky zvýrazniť. Práve preto sa do čiernobielej fotografie výborne hodí.

Na dramatickosti dodá Zreteľnosť aj čiernobielym portrétom. Stále však počítajte s tým, že zreteľnejšie sú potom nielen línie a obrysy ale aj šum alebo nežiaduce kontúry v tvári. Nezabudnite preto najskôr tieto prvky zmierniť či úplne vyretušovať.

Aby ste lepšie videli u akých fotografií Zreteľnosť najlepšie použiť a kedy sa jej vyhnúť, pripravili sme pre Vás krátke video:

Hodí sa takmer všade, ale s mierou

Zreteľnosť je výborný nástroj, ktorým oživíte nekontrastnou fotky, vytiahnete dramatickosť a zvýrazníte obrysy. Využijete ju skoro pri všetkých fotografií a takmer vždy snímke prospeje. Zároveň ale myslite na to, že fotka má byť zaujímavá najmä svojim obsahom a úpravou ju máte len ľahko vylepšiť. Platí to isté ako v prípade HDR - výraznejší efekt neznamená lepší záber.

Môžete skúsiť novú Zreteľnosť úplne bezplatne. Stačí si stiahnuť Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo.

www.milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované