Pridané: | 2021-09-08 12:32:05 | Na kritiku: | 2021-09-09 07:58:13 | Miesto: | Témy: | zátišie |
---|---|
Jarabina vtáčia-- obsahuje mnohé pre organizmus prospešné látky
Má vysoký obsah vitamínu C a preto sa nazýva aj citrónom severu (podobne ako rakytník).
Ďalej obsahuje karotenoidy, kyselinu jablčnú, železo, vápnik, jód, flavonoidy (kvercetín – prírodné antihistaminikum, rutín – podpora zdravých ciev), triesloviny, pektín, fytoestrogény (látky podobné ženským hormónom), magnézium, draslík, vápnik.-
Plody sa zbierajú podľa druhu od septembra do novembra, keď sú mäkké. Niektorí ich nechávajú prejsť prvými mrazíkmi, podobne ako trnky, aby boli sladšie. Zbierajú sa zrelé plody, mali by mať jemne horkastú zvieravú chuť. Po zbere sa rýchlo sušia, najprv na vzduchu a potom v rúre, aby si zachovali farbu, alebo tepelne spracovávajú. Pripravujú sa z nich šťavy, džem, kompót, víno, sirup, čaj, dajú sa použiť na výrobu octu.Neodporúča sa konzumácia veľkého množstva čerstvých plodov, nakoľko, obsahujú kyselinu parasorbovú, ktorá môže spôsobiť podráždenie sliznice žalúdka a čriev a spôsobiť nevoľnosť. Sušením a tepelnou úpravou táto vlastnosť zaniká (kyselina parasorbová sa štiepi na netoxickú kyselinu sorbovú).
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
Komentáre a hodnotenia
Zoradiť od najstarších