Hore

Workshop makro v exteriéri - report

Deň prvý - slnečný

 

V piatok som výnimočne nešiel do práce, mal som lepší program, makro workshop so Silvestrom Szabó. Bol som aj minulý rok, takže už som vedel, čo ma približne čaká a čo potrebovať nebudem a zbalil sa o niečo úspornejšie ako minulý rok, keď som si zbalil takmer všetko, pre prípad "aby mi niečo nechýbalo". Zvyšok miesta v batohu som doplnil jedlom. Do priestorov ephoto som dorazil pol hodinu pred začiatkom, ale zistil som, že som nebol jediný a už tam čakala takmer polovica účastníkov. Pokiaľ sa pozbierali účastníci, podebatovali sme so Silvom o zlepšovákoch pri diaľkovom ovládaní fotoaparátu.

Keď sme sa všetci pozbierali, Silvo začal prezentáciu, ale po krátkom preskúmaní technického vybavenia a skúseností účastníkov sa prednáška zredukovala na minimum a rozhodlo sa, že pôjdeme radšej hneď do terénu a využijeme maximum z priaznivého počasia pred tým, ako príde meteorológmi predpovedané zhoršenie. Autami sme sa presunuli do rakúskej dedinky Hundsheim, kúsok za hranicami. Na miestnom kopci sa nachádza niekoľko rôznych biotopov. Hneď na spodnej lúke sme videli, že sme dorazili správne. Všade poletovalo veľa rôznych motýľov. Už sme začali vybaľovať fototechniku, ale Silvo zavelil, že pokračujeme ďalej vyššie a tu sa zastavíme neskôr. Trocha sme sa vydýchali a pustili sa ďalej do kopca.

 


Pod vrcholom sme rozložili tábor (dva stany, do ktorých sme si schovali fototechniku pred ostrým slnkom). Vybalili sme fotoaparáty a rozbehli sa po blízkom okolí. Kým sme sa rozložili, našli sme hneď vzácnu kobylku, občas sa na neďaleké kvety chodil kŕmiť lišaj, našli sa aj húsenice, kobylky a rôzni iní zástupcovia hmyzej ríše. Silvo pobehoval medzi nami a radil s nastavením, aranžovaním, chytaním a zvládnutím hmyzu. Mal dokonca aj dvoch asistentov, ktorí tiež ochotne radili menej skúseným účastníkom kurzu.

Po prvých kvapkách sme sa rozhodli, že bude lepšie, ak sa zbalíme a vrátime sa na spodnú lúku, aby sme to mali bližšie k autám, alebo sa mohli v prípade dažďa schovať pod lipu. Cestou na lúku Silvo svojim trénovaným zrakom našiel roháča, čo bol pre neho impulz na prehľadanie blízkeho okolia. Po nájdení ďalšieho roháča sme mohli nafotiť pekný súboj.


Po dorazení na lúku sme sa pustili do fotografovania roháčov. Keď už sme ich mali dostatok, začali sme striehnuť na motýle a zaujímavé chrobáky v okolí, o ktoré nebola núdza. Našli sme aj jaštericu, ktorú Silvo chytil jedným trénovaným skokom. Po ochladení v blízkom prameni nám ochotne pózovala, kam sme si ju naaranžovali. Keď už viacerí mali plné karty, vybité baterky a prázdne žalúdky, zbalili sme sa a ukončili prvý deň workshopu suchí, a bohatší o nové skúsenosti.

 

Michal Lindner

 

Galéria fotografií z prvého dňa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deň druhý - upršaný

 

 

 

V sobotu sme zostali doma, teda na Slovensku. Autobus nás odviezol do Čunova. Cestou sa riadne rozpršalo a s fotografovaním to vyzeralo zle nedobre. Účastníci kurzu sa pripravovali na najhoršie. Útočisko sme našli pod stromami vedľa močariska. V momente, keď sme boli pripravení fotografovať, dážď ustal.

 

 

 

 

 

 

Vyvrátený strom, ulomený konár a kus kôry sa stali improvizovaným ateliérom. Silvo tradične obiehal lokalitu a servíroval účastníkom modelov z ríše hmyzu a plazov.  Menej svetla si vyžiadalo použitie blesku. Vstavaný blesk, makroblesk, externý blesk, diaľkovo odpaľovaný blesk, každý skúšal, čo mal. Práve práca s bleskom bola hlavnou témou druhého dňa. Silvo pomáhal s nastaveniami expozičných hodnôt a niektorým nováčikom aj so správnym zaostrovaním.

 

Ukázalo sa, že napriek škaredému počasiu boli podmienky pre makrofotografiu viac než dobé. Najlepším modelom bola vážka, ktorá na tom konáriku sedí snáď doteraz. Okrem nej sa predstavili užovka, slimáky, žabky, kobylka a niekoľko chrobákov, ktorých rodové meno som si nezapamätal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri rovnakých svetelných podmienkach má rôzne nastavenie clony pri použití blesku, rozdielny efekt. Aj to sa naučili účastníci kurzu. (Nikon D300, Nikkor AF-S 105/2,8VR, vstavaný blesk)

 

 

V momente, keď sme usúdili, že fotografovania bolo dosť, sa opäť rozpršalo. Popoludnie sme strávili v priestoroch redakcie. Účastníci postupne prezentovali fotografie, ktoré počas dvoch dní nasnímali. Fotografie boli podrobené konštruktívnej kritike, dovysvetľovali sa aj techniky zaostrovania, komponovania a práce s bleskom.

 

Galéria fotografií z druhého dňa

 

 

 

 

 

 

 

Workshopy so Silvestrom nie sú zamerané len na techniku fotografovania, najcennejšie sú informácie o správaní hmyzu a živočíchov, ktoré Silvo zozbieral počas rokov praxe. Účastníci kurzu ich určite zužitkujú.

 

Karol Srnec

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
gloryman
2009-06-26 16:38:14
zaujimavy workshop..........išiel by som aj ja
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-06-26 18:18:12
hmmmm, mnam, najma ta zalizujuca sa jasterica :-), zeby si robila chut aj na Vas? ...
 
sankiakis
ocenenie redakciou 2009-06-27 00:35:33
Jalen dufam za na rok sa aj men podari ist a naucit sa kopu novych veci.
 
IceDive1
2009-06-27 09:07:47
Mozem len doporucit. Bolo vyborne.
 
kayso
2009-06-27 21:05:05
tak too sj ešpička by som bo zvädavý akými profesionálnimi fotakmi a samozrejem objektývmi sa fotilo
 
tomatito
ocenenie redakciou 2009-06-29 17:57:31
jastericu sme ochladili v prameni a pozovala kde sme si ju polozili :D to je tusim to iste co s chladnickou nie? take praktiky ja nemusim ..
 
Silva
ocenenie redakciou 2009-09-01 22:05:07
Ahoj Lidičky!
Děkuji za pěkný článek, jsem rád že se vám na workshopu líbilo,musím s radostí říct že i vy jste byli opravdu super!!!I když nám počasí moc nepřálo tak fotky se opravdu podařily, sám mám velikou radost. Snad jste se něco naučili a něco si z workshopu odnesli, teda kromě odřených a doškrábaných noh :-). Teď už všichni víte že focení samotné musí být samozdřejmostí ( pro koho né, nevadí naučíme, od toho jsem tam byl) a že příprava a poznání přírody samé jsou někdy 2/3 úspěchu. Doufám že takových pěkných fotografií bude fotit víc a víc !
Možná by příště nebylo špatné uvažovat o workshopu na 3 dny někde i pod stanem a fotit i v noci,proberu to s vedením. Je toho ještě hóóódně moc co bych vám rád ukázal ale těch pár dní je opravdu málo ,každopádně se budu těšit.
Jo a tomatito když něco fotím, klidně řeknu nebo ukážu jak,nepíšu a neříkám k tomu pohádky jak ,,někdo,, mě stačí se na fotku podívat a jsem z 90% schopen říct jak to bylo foceno...(mám za těch téměř 30 let focení opravdu něco odfoceno),stačí se třeba podívat na tvoje nádherné fotografie očí vážek a šidélek, zrovna ty mi něco povídej o ,,nějakých praktikách,,.. kolik těch vážek to tvoje focení přežilo? Po tom co jsem fotil s jinými profesionály na různé encyklopedie, pro různé knihy či vědecké účely.. dobře vím jak se to fotí.
Nechci v žádném případě do nikoho nijak rýpat nebo někomu brát iluse ale oba dobře víme o čem je řeč a na pohádky jsem fakt trošku velký :-).
Dokud je sezóna jsem na netu málo tak se nezlobte když někomu hned neodpovím.Když budete potřebovat radu, tak napište na email. tam občas vlezu. Užijte si ještě sluníčka a všeho kolem než všecko bude pod sněhem.Pak už nezbude než vzpomínat a těšit se na jaro :-)
Přeji všem dobré světlo, pevnou ruku, spoustu tvořivých nápadů a nepromeškaných situací a hlavně radost z focení. Pamatujte si jedno, fotíte pro sebe,pro svou radost a když se vám něco nepodaří nevadí podaří se to příště.Když někdo neohodnotí vaše fotky tak jak by jste čekali nebo chtěli, také nevadí někdy prostě ti druzí mají pravdu. Ale pamatujte si že jak vás někdo kope do zadku tak jste minimálně krok před ním :-).I železo se musí ušlechťovat ohněm.
Ahoj Silva
 
tomatito
ocenenie redakciou 2009-09-02 17:34:06
este sa mi nestalo sa mi aby ma nejaky ´profesional´ v podobnom obore ako fotim ja urazil, ale tebe sa to podarilo..mne je srdecne jedno s akymi profikmy si fotil pre ake encyklopedie a co to obnasalo..to ze ti tvoji profesionalny kamarati nemaju potuchu ako odfotit zive sidlo aby prezilo je problem toho ze ich asi nebavi az tak fotit aby to nejako vykoumali a v tom je problem..ja som to vykoumal a rad ti to poviem ako som odfotil moje sidla..fotil som ich totiz v noci ked som ich mal doma na jeden den a fotil som ich v uplnej tme a mal som zapnutu lampu s priemerom 40cm s troma ziarivkami 5500kelvinov a natiahnutym kruhovym softboxom na tom cize svetlo bolo v podstate studene a drievko kde sedelo sidlo som polozil asi 20 cm od lampy cize ked si sidlo zmyslelo ze chce odletiet odletelo do lampy..odtial som ho zase jemne podobral drievkom..a takto som fotil moje portrety sidiel..po foteni na druhy den rano som ich pustil a boli uplne plne zivota..je mi uplne srdecne jedno ze fotis 30 rokov ..mozes fotit aj 100 rokov a byt najlepsi makroprofik na svete, ale ked nieco nevies radsej sa nevyjadruj prosim ta lebo iba sam seba zosmiesnis..clovek ma mozog na to aby veci vykoumal..aby im prisiel na koren..aby prisiel na to ako urobit z ho/vna korbac..to znamena aby vymyslel ako fotit taky ci onaky hmyz aby ostal zivy a aby ziskal fotku a aby hmyzu co ´najmenej´ ublizil, stresoval ho...(ano mne zalezi na hmyze ktori fotim...aj na 3mm skakavke)..ja som to vymyslel a ty ma urazas..prepac ale svojou profesionalitou si ma teda neohuril svojim mudrym prispevkom na moju adresu..ked niekde napisem ako som fotil hmyz a ze hmyz prezil a snazil som sa ho stresovat co najmenej tak je to pravda! ok? a nijake omacky a blabla..ja neklamem tak mi laskavo nevkladaj do ust tvoje myslienky co si TY myslis, lebo ty mas az 30 rocnu prax plus plno kamaratov profikov..mne je to jedno..ja mam svoj sposob prezentacie a som pysny ze to co poviem tak aj je a hmyz co fotim je zivy a po foteni dalej zije svojim zivotom..ver tomu ze ta jastercia ma vacsi stres z toho ze trci 10 minut v ladovej vode v ruke niekoho ako hmyz co ja fotim dohromady...a preto som sa k tomu vyjadril..lebo mi to pride ako divna metoda..neviem preco mas potrebu zosmiesnovat moju pracu a moje postupy prekrucat ako sa to tebe hodi lebo ty si ten vacsi ´profik´ ..no zial..videl som na servroch par rokov dozadu ako si upravujes fotky ako sa ti to hodi...ok uz som sa rozpisal dost..ak mas zaujem tak ta rad naucim napriklad ako fotit zive muchy uplne zblizka portret hlavy aby si ich trebars nemusel davat do chladnicky alebo podobne metody...chystal som sa aj na svoju stranku napisat o tom ako fotit hmyz doma a finty ako na to..najme pre podobnych profikov ktori ked sa pozru na foto hned vedia ako to bolo fotene (vedia akurat velky PRD) ...tomas
 
Tomasp
2009-09-02 19:02:08
Zdravim,
Tak som sa tu trosku do toho zacital... s metodami drbat hmyz do ladnicky... jastericky pod studenu vodu... a podnobne haluze... s tym nesuhlasim... to robia amateri... nie profici... a to... ze pises ze si profik... a sam take robis... tak mi je to divne. Sam ked som bol na workshope... a fotili sme vtakov... a ked som videl ako sa snazili posadit sovu na konarik... na ktory ona ani nahodou nechcela ist... trepala kridlami... visela tam dole hlavou na snurke priviazanej o nohy... nemohol som sa na to pozerat... a nie to este fotit. Nad tvojou vetou ´mě stačí se na fotku podívat a jsem z 90% schopen
říct jak to bylo foceno´ som sa pousmial :)


 
Silva
ocenenie redakciou 2009-09-02 23:01:31
Tomáši nechtěl jsem se tě nějak dotknout, jen jsem reagoval na to jak si napsal,,že takové praktiky nemusíš,, a tak jsem nakoukl do tvé galerie.Hned jako první mě zaujalo v tvém profilu ,,niečo o užívateľovi:sak ma poznate ... Po vzhlédnutí tvých fotografií a přečtení tvých komentů k nim znovu opakuji že na pohádky jsem trochu starý. Není třeba podchlazovat nebo dokonce zabíjet ... jako někdo kdo chce vyniknout pěknými snímky za každou cenu aby si získal obdiv druhých méně zkušených nebo aby si ho jiní alespoň všimli.Neber to osobně jinak bych si musel vzpomenout na babičku která říkala ,,trefená hůs sa vždycky ozve,, Ale jsou takoví co to prostě potřebují.
Těm co byli na workshopu jsem ukázal že jde, fotit všecko a v pohodě jen stačí prostě trocha opatrnosti,šikovnosti a znalosti jak focení tak přírody. Jediný hmyz který na workshopu umřel byli komáři kteří nás tam všecky kolem rybníčku trochu žrali :D .Ba naopak ještě jsme pouštěli zpátky do přírody brouky které jsem přivezl. A co se týče ještěrky, tak jsem k tomu jasně na workshopu komentoval že tak to někteří dělají a potom píšou k tomu pohádky na webech aby si sami o tom udělali vlastní úsudek, tak stejně jak třeba s ochočenými zvířaty a pak píšou jak dlouho čekali,co všecko museli udělat aby se jim to podařilo...ale to je jiná parketa. Dobře vím že ty vážky noc v zajetí přežijí jen málo kdy proto že si je občas moje děti donesou domů když jdeme od vody. Navíc pokud si to fotil doma živé jak tvrdíš tak pod těmi lampami za tvoje opravdu hezké fotky nejspíš zaplatili životem si myslím. Ti co to budete číst zkuste si klidně nějaké šidélko chytit a uvidíte sami jestli se dožije v zajetí do druhého dne ve zdraví aby zas ráno klidně odletělo, vím že to bude celkem problém i bez těch lamp....
Tomáši omlouvám pokud jsem se tě nějak dotkl, na to máš právo nebyl to úmysl. No moje mínění o některých tvých šídécích však nezměním na to mám zas právo já. Vím jak se fotí MP a jak se šidélko chová když se k němu přiblížíš.Taky vím jaké je teplo z lampy či žárovky jak popisuješ.Chybí mi EXIF u tvých fotografií, tak těžko posoudím jaké jsi tam měl časy, nechám této debaty je to o ničem.Lidi by si na takových webech jako tento měli vyměňovat zkušenosti, pomáhat si ne se hádat.Prostě si každý o tom budeme myslet svoje.Přeji ti spoustu dalších pěkných fotografií, pevnou ruku při focení a dobré světlo .Myslím to úpřimně!!!Ono se říká přej a bude ti dáno.
 
Silva
ocenenie redakciou 2009-09-02 23:35:47
Neříkal jsem že tyto praktiky používám,jen jsem prozradil a ukázal jak to dělají jiní, a pak píšou kolem toho pohádky jak Hans Christian Andersen aby si získali pozornost a obdiv. Chtěl jsem postavit lidi nohama na zem a otevřít jim oči. Aby prostě nežili jen v iluzi.
Nevím komu se kde šprajcovala sova na workshopu, to je jedno,ale připravit a udělat takový workshop aby se na něm lidi něco naučili a aby si z něho taky něco odnesli není žádná sranda.Z vlastní zkušenosti můžu říct že ani dospělí lidé neposlechnou na workshopu některé zákazy ..a dělají si co chtějí natož tak taková vyplašená sova.
Co se týká fotografie hodně prozradí EXIF ale i ten se dá buhužel lehce obejít a dát z jiné fotografie nebo vymazat, teda pokud nemáš před sebou nezpracovaný originál a to jsem měl na mysli při posuzování fotografie.
Přeji hezký večer
 
tomatito
ocenenie redakciou 2009-09-02 23:49:36
ano vyzyvam ludi kludne doneste si sidlo domov na jeden den ale samozrejjme treba ho opatrne chytat a nie ako ho chytaju male deti..ktore ho poskodia uz pri chyteni..a uvidite ze sidlo vam prezije uplne v pohode a mozem len povedat cestne pionierske ze ani jedno z tych troch sidiel ktore som mal doma mi cez noc neskapalo..preto ma tvoj nazor irituje lebo myslis si nieco s cim mas ty ine skusenosti ako ja..proste mne tie tri sidla co som fotil neskapali a ani neboli po noci u mna doma nijako malatne poloskapate..casy som daval normal synchro s bleskom 1/200 sekundy...a z lampy neslo teplo nijake..hadam to mam doma a viem sam posudit lepsie..inak softboxova plachta je od zdroja svetla asi 40cm a zdroj svetla je jedna 24W 5000 az 5500 kelvinov ziarivka Falconeyes ktora robi asi take teplo ako ked si niekto prdne..ozaj..tak neviem preco sa tu presviecame o niecom co nemam potrebu klamat a zavadzat ludi pre lepsi efekt z mojich fotiek..cakal som iny pristup od teba..ale vsak profesionala presviecat nebudem...mam ludi ktori mi doveruju a nemaju ma za hlupaka...
 
lukas duran
2009-10-07 22:31:06
uzasne!!!