Hore

Zimné prikrmovanie našich spevavcov

Na začiatok treba povedať, že platí niekoľko zásad aj pri zimnom prikrmovaní.
Či už chcete prikrmovať kvôli fotografovaniu spevavcov alebo z lásky k prírode je nutné povedať ,
že je to zásah do voľne žijúcej prírody.Image title

Veľa ľudí si myslí, že ak by to neurobili, vtáci by neprežili zimu, čo nie je samozrejme pravda nakoľko by už dávno vyhynuli. Je ale pravda, že zima preverí každého jedinca a prežijú naozaj len tí zdraví. Tým, že prikrmujeme a ak prikrmujeme správne prežijú aj tí slabší, v čom ja osobne nevidím problém nakoľko je to aj satisfakcia za to, že sme zvieratám ubrali veľký kus zeme a teda aj veľa z prirodzenej potravy.

Prikrmovať by sme mali vtedy, keď je veľká snehová prikrývka a vtáky sa nemajú ako dostať ku svojej prirodzenej potrave. Dôležité je, že ak už začnete s prikrmovaním mali by ste to robiť až do chvíle keď bude dostupná potrava v prírode.Image title

Ide o to, že vtáky sa naučia na kŕmidlo, v ktorom je stále veľa potravy veľmi rýchlo a stratia akoby inštinkt hľadať ju v prírode. A keď v tom okamihu prestaneme prikrmovať, často sa stáva, že vtáky zomierajú v blízkosti prázdnych kŕmidiel.  Tu narážam hlavne na ľudí, ktorí sa rozhodnú prikrmovať len kvôli super fotkám, postavia kŕmidla, nanosia kilá potravy a keď majú nafotené dosť, alebo ich to prestane po mesiaci baviť,  proste prestanú kŕmiť. Pre vtákov to môže byť hotová katastrofa. Nepochybne je to asi najlepšia metóda ako nafotiť vtáky v blízkosti a nemám s tým žiadny  problém. Len by bolo dobré to dotiahnuť dokonca nech ma z toho úžitok nie len fotograf, ale aj fotený objekt.

Ak už máte nejaké kŕmidlo vyrobené alebo kúpené  nakoľko možností je veľa, treba naozaj dávať pozor na to čo tam dávate a koľko!!!

V obchodoch je toho dnes veľa, či už semienka slnečnice, vtáčí zob, loj, oriešky ( nie slané)jablká, rôzne plody, proso, mak, repka olejná, kukurica atď.

Treba dávať pozor na čerstvé pečivo to môže laicky povedané nakysnúť v bruchu a vták uhynie. Nedajte sa pomýliť, keď vidíte pri jazerách kŕmiť kačky rožkami, tým to neublíži, aj keď aj o tom by sa dalo, čo to popísať, ale takej sýkorke to naozaj ublíži. Isto nedávajte ani údeniny ani nič slané.

Veľkou chybou je, ak je v kŕmidle stále veľa potravy. Hlavne preto, ako som spomínal, že vtáky prestanú hľadať tu prirodzenú a naviažu sa na kŕmidlo.  V neposlednom rade aj preto, že potrava zvlhne, pokazí sa, čo potom vedie k rôznym chorobám vtákov, nakoľko sa tam usadia aj rôzne parazity. Kŕmidlo je treba aj čistiť, nakoľko budú v ňom aj výkaly, čo znovu vedie ku rôznym chorobám. V dnešnej dobe sa dá kúpiť hotová potrava ktorú len zavesíte a máte hotovo.

Kŕmidlo by nemalo byť hlavnou obživou vtákov, ale skôr takým spestrením potravy nakoľko je jej v zime samozrejme pomenej. Keď je už fakt zle a vtáky sa nemajú ako dostať k potrave, napríklad kvôli snehu alebo tomu že je stále menej miesta kde ju zháňať, vtedy im to samozrejme môže nepochybne zachrániť aj život.
Dôležitou vecou, čo som dokonca  už videl v kŕmidlách je, že NIKDY nedávajte vodu, nakoľko by sa v nej mohli okúpať a potom zamrznú.
Keď sa sneh roztopí a na vôkol je už kopa prirodzenej potravy (napr. Jar)  je nutné ukončiť aj prikrmovanie.
Ak tak neurobíte u niektorých jedincov to môže  mať vážne následky. Tu už len podotknem,  že sa vtáky môžu  prejedať, budú ani neviem ako to napísať, no budú  obézne Image title
Stane sa znich ľahšia potrava pre predátorov a ich zdraviu a zdatnosti to isto nepomôže. A je to už aj zbytočné nakoľko na vôkol je už dosť potravy a konečne už aj hmyz, ktorý tvorí dôležitú zložku potravy.

Myslím že každý kto má rád prírodu toto v podstate pozná, tento mini článok som chcel napísať skôr pre nováčikov, aby si uvedomili, že v podstate aj dobrý úmysel môže skončiť katastrofou, ale to už  fotograf nevidí nakoľko vtedy je už v teple domova a upravuje svoje fotky doma v počítači alebo sa chystá na iný objekt záujmu pre svoje fotolovy.

Ďakujem za prečítanie, viem, že by sa dalo o tomto čo to ešte popísať, ale myslím že vstručnosti čo som chcel to som napísal.

Ďakujem za zastavenie a prajem Vám veľa pekných fotiek a hlavne zážitkov na svojich potulkách s fotoaparátom.

Fotolovu Zdar Image title

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bonifacko
2017-01-05 19:49:12
Prikrmovať je potrebné aj pri holomrazoch. Pri silnych mrazoch tie maličke stratia polovičku hmotnosti a to neprežijú.
Na nete sa daju objaviť aj zaujimave videa napr. https://youtu.be/jH0425VzERs. Ja potrebujem vyriešiť velkosť zasobnika. Pred rokom som si myslel, že to bude postačovať, ale musím vymyslieť niečo aspon na 5 kil slnečnice.
 
martinchirila
2017-01-06 16:48:20
Ďakujem za zastavenie, Prečo potrebuješ zásobník na 5 kil???
Ten link mi nejde, čo to bolo za video?
 
red arrow
2017-01-06 19:01:37
daj si prec bodku na konci linku a pojde ti
 
paldixy
2017-01-06 23:29:54
Treba si uvedomiť aj to, že všetko zmierou. Pri prekŕmovaný môže vtákom stukovatieť aj pečienka. Teda všetko s mierou. Začíňam prikrmovať keď už je naozaj hmyz nedostupný, obvykle tak v polovici decembra, keď už nastanú aj mrazy a pokračujem asi do konca februára, podľa klimatických podmienok. Nestaviam kŕmidlá, ale mám vyhliadnté zrezané pníky to im stačí. Za tuhších mrazov a snehovej pokrývky vtáky potrebujú viac energie. Vtedy trochu prisypem. Nie však príliš veľa, vždy s opatrnosťou. Pri fotografovaní nemusím používať ani kryt. Vtáky si zvyknú. V súčasnosti mi chodí 6 druhov vtáčich druhov. Chodím denne okolo obeda. Fotiť začnem vtedy, keď už mám vtáky trošku zakŕmené. Dovtedy chodím pozorovať s ďalekohladom ich spôsob kŕmenia a správanie. Kto chce fotiť vtáky mal by poznať ich etológiu. Prílišne vyrušovanie nie je pre vtáky dobré. Pred fotením nasypem málo, rýchlo nafotím, potom prisypem a odídem, nechám ich v kľude "stravovať sa" Sú ľudia, ktorí si zhotovia kŕmidlo nasypu doň kopu slnečnice a viac sa nestarajú aj týždeň. To je v podstate prekŕmovanie, lebo sa niektoré vtáky napráskajú. Niektoré si to však vedia aj regulovať. Napísal si to dobre. Tak to paktizujem, len som pridal svoj spôsob starostlivosti o zimné kŕmenie . A fotografovanie. Musím povedať ešte jednu vec. Fotenie vtákov nie je také jednoduché. Je to náročná práca, zvlášť keď je tuhá zima a fotograf doslova mrzne, aj technika.
 
JohnNewton
2017-01-07 08:23:57
No chlapi, veď z toho prikrmovania nerobte drámu. Bežnou ľudskou činnosťou sme výrazne poškodili aj tento ekosystém. Ešte som nevidel spevavca, ktorý by sa v dôsledku prekročenia svojej vzletovej hmotnosti neodlepil od zeme, lebo v zime dostal slnečnicu
 
patgre
2017-01-08 08:29:00
Dobry napisany clanok, poucny. Vdaka.
 
Lucky Lac
2017-01-17 08:11:31
To asi preto. že ho už stihol zožrať nejaký dravec Článok je myslím celkom výstižný a pre úplného nováčika nie len fotografa ale aj človeka neznalého prírody poučný.
 
Michal F
2017-01-17 13:32:40
Fajn článok,
aj my máme na parapete za oknom už 2. rok krmítko z veľkej plastovej fľaše, sýkorky + iné vtáky sem zvyknú lietať ráno okolo 7:30-8h a aj okolo obeda, sypeme im slnečnicu,
pár fotiek z minulého roka :
http://flog.pravda.sk/mito-fizo.flog?foto=595557
foto krmítka po piatkovom snežení :
http://prntscr.com/dwqgkg
+ video so spevom účastníčky januárovej talent šou :
https://www.youtube.com/watch?v=1016K74NDu8

 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované