Hore

Moja prvá a druhá skúsenosť s Panasonic FZ-2000

Image titleImage titlePred niekoľkými mesiacmi mi spoľahlivo slúžiaci príručný Canon G9 neočakávane odišiel do večných lovíšť a ja som bol nútený porozhliadnuť sa po aspoň trochu podobnej alternatíve ako náhradu k zrkadlovke, ktorú nie vždy je praktické vláčiť so sebou. Postupne som pri výbere zvyšoval nároky, až nakoniec som zakotvil pri výbere Panasonic FZ-2000. Konečne po niekoľkých mesiacoch čakania nastala tá doba a pristál mi na stole. Po úvodnom zoznamovaní sa som pristúpil k samotnému fotografovaniu a skúšaniu, čo dokáže. Chválospevy na nete nemali konca-kraja, ja som postupne prichádzal i na zopár nepraktických momentov. Na krabici som pri preberaní nenašiel žiadnu nálepku či pečať dokazujúcu, že výrobok nebol už u niekoho používaný. Je to však predajca, ktorému sa dá veriť, dokonca myslím ako jediný pri nákupe uvádza, či je tovar nový, rozbalený, alebo používaný i s patričným cenovým rozdielom. Pred časom sa mi stalo, že sme s dcérou u iného nemenovaného predajcu kúpili drahší mobil, pečať bola rozrezaná a na našu otázku nám bolo povedané, že námatkovo tovar rozbalujú a kontrolujú, či je v poriadku. Aká to ústretovosť voči zákazníkom. V našej dosť kritizovanej Bille by som uvítal, keby tiež námatkovo nahrýzli do rohlíkov, či sú chutné.
Káblik k nabíjačke je kratší ako býva zvykom, to je to najmenej, občas na cestách je to i výhodou. Ale keď už sme pri nabíjačke, všetky moje doterajšie fotoaparáty pri nabíjaní blikali rozličnou frekvenciou počas fázy nabíjania a tak som vedel, v akom štádiu práve batéria je. Pri tomto kontrolka nabíjačky svieti a po nabití zhasne. Ani to však nepovažujem za tragédiu. Nabíjanie trvalo dve hodiny, takže o pol hodinu menej, ako uvádza výrobca, to je plus.
Chvíľu som si zvykal na to, že zoomovací prstenec má opačný chod než som bol doteraz zvyknutý. Hoci na ktorejsi stránke som sa dočítal, že telo je kovové, nie je to tak. Kovovo sa tvária len 3 ovládacie kolieska na vrchu fotoaparátu a tak trochu som ochotný pripustiť, že mozno kov je i prstenec pri uchytení objektívi k telu, ale veľmi o tom presvedčený nie som. Nebojte sa však, statívový závit a krúžky pre popruh sú našťastie z poctivého kovu. Fotoaparát však na moj vkus pôsobí dosť zraniteľne, teda aspoň v porovnaní so spomínaným Canonom G9, s ktorým by som si trúfol i orechy rozbíjať a následne fotiť. Našťastie k svojim zverencom sa správam úctivo a ani toto nepovažujem za prekážku, i keď je to škoda.
Myslím, že pri predchodcovi FZ-1000 sa uvádzalo, že statívový závit nemá v rovine objektívu, v tomto smere si v Panasonicu vstúpili do svedomia..
Dosť ma zarmútilo, že pribalená slnečná clona je nešťastne riešená a neumožňuje používať filtre väčšie s redukciou, dokonca i nasadenie 67 mm veľkosti je komplikované. Inak - filtrový závit sa mi tiež javí ako plast.
Ak si počas fotenie chcete prezrieť snímky, po cca štvrť minúte sa objektív zaparkuje do fotoaparátu. Netuším, či sa pri tom i vypne snímač, čo by bolo pre šetrenie batérie v poriadku, ale ak chcete znova rýchlo fotiť, musíte si počkať na vysunutie objektívu, našťastie je to pomerne rýchle. Otázka je, čo viac pri takomto častom kontrolovaní záberov viac šetrí/vybíja batériu, či uspatý snímač, alebo neustále zasúvanie a vysúvanie objektívu. Ako som však dodatočne zistil, táto funkcia zasúvania objektívu sa dá vypnúť.
Na stránke nemenovaného predajcu sa uvádza zoom 26-520, toto je však rozsah pri filmovaní, kde dochádza k orezu, pri fotení je to 24-480.
Čo ma však dorazilo, je príšerná nekvalita záberov, čím dlhšie ohnisko, tým horšie. Urobil som zopár porovnaní so zrkadlovkou, je mi jasné, že nie je možné úplne porovnávať, ale také priepastné rozdiely nemôžu byť, snímky sú doslova nepoužiteľné. Fotil som z masívneho statívu na samospúšť, clona 8, ISO 400, čiže bežné hodnoty. Skúšal som s vypnutým i zapnutým stabilizátorom, všetko s rovnakým výsledkom...



Moja druhá skúsenosť s Panasonic FZ-2000.

Tak som fotoaparát reklamoval (nemám také situácie rád), vyzdvihol som si druhý kus, ale má výrobné číslo o 2 vyššie, tak som dúfal, že to nie je nejaká vadná šarža. Inak zaostrovanie s tým predchádzajúcim na cca 2 metre bolo znesiteľné i pri najdlhšom ohnisku, ale keď som namieril na panelák vzdialený cca 80 metrov, tak to bola hrôza (clona 8).

Asi som rozmaznaný plnoformátovým snímačom zrkadlovky a L-kovými objektívmi, ale pravdou je, že prívlastok „vynikajúci“, ako som čítal v jednej recenzii, si objektív nezaslúži. Od ultrazoomu určite nemôžeme očakávať extra zázraky a nemá ich ani objektív na FZ2000. Nerobil som nejaké veľké pokusy, odfotil som hlavne maximálne ohnisko pri zaostrení na cca 80 metrov a 2 metre. Ak sa pohybujeme v bežných rozsahoch a clonách, kresba je dostatočná, ale zabudnite na nejaké fotografovanie zvieratiek v lese. Clona 4,5 pri plnom priblížení a zaostrení na väčšiu vzdialenosť je použiteľná len na poštové známky, najlepšia kresba je pri 8 clone. Zaostrenie na blízko je na tom podstatne lepšie, najlepšia je niekde medzi 5,6 a 8, potom už kvalita znova klesá. Clony 4,5 a 11 sú asi tak trochu marketingový ťah, určite ich používať nebudem.

Pri fotení s mojou zrkadlovkou so zabudovanou stabilizáciou v objektívoch som bol zvyknutý, že po stlačení spúšte do polovice sa obraz v hľadáčiku prestal chvieť. Pri Panasonicu namierim, obraz na displeji je relatívne stabilný a keď stlačím do polovice, začne „plávať“, následne sa o niekoľko sekúnd akoby ustáli, aj to nie vždy. Zrejme je to vlastnosť stabilizácie pohybom snímača, pretože to isté robí i dcérin kompakt, ale neviem si na to zvyknúť a dosť to zdržiava.

Ďalšia vec, ktorá je trochu zvláštna je, že pri nastavení merania na jeden bod prestanú šípky fungovať ako funkčné a slúžia na presúvanie bodu doprava/doľava, vpravo a vľavo. Nie je teda možné použiť ich napríklad na nastavenie ISO, macro a podobne, na čo sú taktiež určené.

Toto je však asi najhoršie, čo som na tomto fotoaparáte zažil. Všetko ostatné až na zopár maličkostí už je v úplne inom svetle. Vypovedá o tom i 345 stranový manuál na stiahnutie, funkcií a nastavení má tento prístroj naozaj neúrekom. Hlavne priaznivci videa si určite prídu na svoje. Mierne smutný zatiaľ som z formátu RAW, v prípade Panasonicu sa volá RW2, je tak trochu neštandardný. Nainštaloval som postupne 3 aplikácie, ktoré ho údajne mali rozoznať, až tá posledná z odkazu v manuále bola úspešná (program SILKYPIX). Pri porovnaní s Photoshopom však nasledovalo ďalšie moje sklamanie. Tam na RAWe vždy nastavujem len vyváženie farby (nedám dopustiť na kvapátko), odstránim chromatickú aberáciu a prípadne, ak je to nevyhnutné, aj poduškovité/súdkovité skreslenie, následne ukladám do 16 bitového TIF a všetky ostatné úpravy dolaďujem v Photoshope. Ak by som mohol, tak by som Panasonicu doporučil, aby sa držal vývoja a výroby elektroniky a softvér nechal na niekoho, kto tomu rozumie. Počas krátkeho skúšania sa mi napríklad nepodarilo prísť na  to, ako sa dá uložiť spracovaný súbor v nejakom inom formáte, je možné len opätovné presunutie/prekopírovanie upraveného formátu RW2. Ak niekto vie, ako sa dá do Photoshopu stiahnuť plugin pre RW2, bol by som za informáciu vďačný. S mojim vysokým krvným tlakom si na prácu s SILKPIX netrúfam.

Od svojho fotoaparátu prednostne očakávam, aby bol spoľahlivý, mal dobrú kresbu a bol poruke vždy, keď potrebujem. Všetko ostatné beriem ako bonus, bez ktorého sa zaobídem. Dnešná doba si však žiada, aby fotoaparát obstál v konkurencii množstvom funkcií, ktoré bežný smrteľník asi nevyužije a vyskúša ich len pri kúpe. Panasonic FZ2000 nie je výnimkou,vyznať sa vo všetkom, čo poskytuje vyžaduje intenzívne štúdium. Ak si odmyslím úžasné možnosti videa, tak z množstva nastavení by som napríklad vyzdvihol možnosť spájať ostré časti z viacerých záberov do jedného, 30 obrázkov za sekundu (i keď Sony zvláda viac), aj keď obidve funkcie len v rozlíšení 8 megapixelov, prvé pre krajinkárov, druhé pre fotografov športu či svadieb. Na zahodenie nie je ani zabudovaný ND filter 4, 16 a 64x a auto, použiteľný pri fotografovaní i pri videu...



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Peter1111
2016-12-05 09:11:09
Neviem, či si nemal nejaký chybný kus,ale ...
Objektív s takým rozsahom je kompromis sám o sebe,ale také blato ako tebe z toho vyliezlo som nevidel v žiadnej recenzii na tento fotoaparát
viď príklad

http://www.digineff.cz/clanek/panasonic/panasonic-lumix-dmc-fz-2000
 
fatality
2016-12-05 10:32:01
noo dost zle..ale..nezapecateny vyrobok=asi vrateny kus..mozno prave z tohto dovodu..
 
JohnNewton
2016-12-05 13:40:09
Voči FZ 1000 si Panasonic dosť pohoršil, kvalitou obrazu pri fotografovaní (iný objektív). Vidieť to v každej recenzii.
 
JohnNewton
2016-12-05 13:54:28
http://www.cameralabs.com/reviews/Panasonic_Lumix_FZ2000/outdoor_resolution.shtml
 
Šaňo 53
2016-12-06 19:39:52
Niečo som urobil chybne. Môj komentár o kvalite fotografií z FZ 2000 patril k príspevku John Newton zo včerajška o 10.32.
Šaňo
 
Šaňo 53
2016-12-06 20:52:22
Ku kvalite fotografií z FZ 2000:

Sám mám FZ 1000 - maximálna spokojnosť. Chcel som upgradeovať na FZ 2000 kvôli videofunkciám, ale testovacie zábery zo všetkých recenzií, ktoré som doteraz našiel, ukazujú horšiu kvalitu fotografií oproti FZ 1000. FZ 2000 som aj osobne skúšal na prezentácii Panasonic-u a tiež ma to nepresvedčilo. Nebola to až taká katastrofa, ako v ukážkach vyššie, ale nebolo to ono. Sľubne doteraz vyzerá jedine toto:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-fz2500/FULLRES/FZ2500hSLI00080NR1.HTM
Okrem toho testovacieho zátišia tam ale zatiaľ nič iné nie je. Tak čakám na ďalšie recenzie, resp. na priame porovnanie FZ 1000 vs FZ 2000 na predajni.

Šaňo
 
vlcimak
2016-12-06 22:19:29
Tak som fotoaparát reklamoval (nemám také situácie rád), dnes som si bol pre druhý kus, ale má výrobné číslo o 2 vyššie, tak dúfam, že to nie je nejaká vadná šarža. Inak zaostrovanie na cca 2 metre bolo znesiteľné i pri najdlhšom ohnisku, ale keď som namieril na panelák vzdialený cca 80 metrov, tak to bola hrôza. Uvidím zajtra cez deň.
 
marcus_labeo
2016-12-07 08:45:06
Skôr si myslím, že išlo o vadný kus, ako o celkovo nekvalitný model. Inak práve z tohto dôvodu kupujem fototechniku cez internet. Človek má 14 dní na to, aby tovar dostatočne otestoval a keď sa mu kvalita nezdá, môže ho vrátiť a nemusí nič vysvetľovať a presviedčať, že "v ľavom rohu na clone f2,8 je objektív neostrý" a pod. Keď nejde o tento prípad odstúpenia od zmluvy, nezostáva nič iné, než reklamovať vady a prípadne sa naťahovať. Našťastie som to musel robiť len jediný raz pri jednom objektíve a tam mi ho bez debát vymenili za iný, opticky podstatne lepší kus.
 
JohnNewton
2017-01-14 10:08:12
No a čo zmenilo sa niečo pri druhom kuse ? Už si sa neozval.
 
vlcimak
2017-01-16 09:00:55
Tak sa ospravedlňujem, netušil som, že to bude ešte niekoho zaujímať, tento fotoaparát v našich končinách asi veľmi predajný nebude, teda aspoň kým cena neklesne.
Druhý kus je neporovnateľne lepší, som s ním spokojný, aj keď porovnávať s Canon 5DM2 a L-kovými sklami sa naozaj nedá. Má mi však slúžiť ako pohotovostný - lepšie je mať horší fotoaparát stále so sebou, ako výborný, ktorý kvôli váhe budem nosiť len občas. Chcel som zoom s väčším rozsahom na nejaké neočakávané momentky, tam s nejakým kompromisom pri kvalite treba počítať.
Ak by som sa mal vyjadriť, tak s Panasonicom som vcelku spokojný, aj keď k zopár veciam mám výhrady.
Jednou z nich je trochu divný málo kompatibilný RAW. Na Photoshope mi nefunguje, softvér na stiahnutie k fotoaparátu ho síce otvorí, ale má obmedzené možnosti a okrem toho nie je možné uložiť výsledok v inom formáte.
Tiež ma sklamal ND filter, podľa popisu na ktorejsi stránke som čítal, že bude dobrým pomocníkom pri videu, keď pri pevnom nastavení clony a času bude dolaďovať expozíciu, bohužiaľ, nie je to tak, aj v manuále sa píše, že pri videu nefunguje. Má tri stupne nastavenia plus automatický režim, ktorého zmysel však pri fotografovaní nejako nevidím.
Pri videu sa dá bez straty kvality použiť 20-násobný optický zoom plus dvojnásobný digitálny. Pri zoomovaní počas nahrávania však optický ide inou rýchlosťou ako digitálny, takže výsledné video pôsobí trochu rozpačito.
Ak by som bol vývojárom, tak určite by som doriešil slnečnú clonu k dokonalosti. Ako je vidieť na mnohých obrázkoch, jej zadná časť je k obrube pripevnená len na bočných a vrchných stranách. Pritom by stačilo uchytiť ju len na bokoch a na tie bočné vylisovať jednu koľajničku pre zasunutie doštičkového filtra. Fungoval by takto síce len v základnej polohe, ale myslím, že v drvivej väčšine sa používa práve táto. A nezaškodilo by, keby bola o máličko väčšia, už manipulácia s polarizačným filtrom je problematická, nehovoriac o tom, že ak máte väčšie filtre, pri ich použití s redukciou clonu nenasadíte.
Inak fotoaparát je naozaj prepchatý funkciami, len manuál na stiahnutie má vyše 340 strán. Tí, ktorí sa radi hrajú si prídu na svoje, ja by som skôr uvítal sparťanské vybavenie s najdôležitejšími nastaveniami...
 
JohnNewton
2017-01-16 09:38:10
Zase blbne ephoto, písal som pre vlcimak
 
JohnNewton
2017-01-16 09:47:55
Tak ešte raz.
S RAWom skús počkať kým ho DXO 11 pro nezaradí do porfólia, možno tam už aj je. S FZ1000 a GX8 podáva skvelé výsledky. Mne na 1000 ke vadí počuteľný a nie príliš plynulý zoom, ktorý počuť vo videu. Inak absolútna spokojnosť, samozrejme v rámci veľkosti snímača. Občas použijem aj Metz 58-2, ktorý spoľahlivo funguje v každom režime Master, Slave, aj Servo. S panasonicom, Olympusom aj Leicou.
 
vlcimak
2017-01-16 10:36:06
Ani mne sa nedalo pridať príspevok ako odpoveď na otázku, musel som dať samostatný komentár.
Dík za info, ten softvér nepoznám, pozriem sa na to, ale aj tak by som uvítal, keby som mohol spracovávať fotografie v tom, čo doteraz. Uvidím, ako sa to časom vyvinie...
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované