Hore

Druhá svadba

S Brianom a Ivanou sme sa poznali len z videnia, vídali sme sa na slávnostných omšiach, ktoré som raz za čas fotil. Ich pôvodnému fotografovi do toho niečo prišlo, a tak sa obrátili na mňa. Moje fotky sa im páčili a ja som rád prijal pozvanie. Bola to pre mňa pomerne veľká výzva, pretože som si myslel, že prvé svadby budem fotiť výhradne pre rodinu a blízkych.

V piatok večer som chystal techniku. Čistenie foťákov, objektívov, dobíjanie batérii, kontrola bleskov, popri tom žehlenie košele a čistenie topánok. Odhadoval som to na polhodinku no motkal som sa asi 2 hodiny :). Ráno som vstával o piatej, všetko bolo pekne pripravené, takže som sa len obliekol a vyštartoval na cestu. S nevestou sme sa stretli v Humennom pred Tescom, odtiaľ sme šli do hotela, kde som mal rezervovanú izbu. Priznám sa, že sám som bol v hoteli ubytovaný po prvýkrát a ani som poriadne nevedel, ako sa dostať do izby. Ale naučil som sa a nabudúce už budem vediet :). Ja viem, pre skúsených svetobežníkov to asi znie trápne, ale píšem tento článok skôr pre začiatočníkov, alebo pre ľudí, ktorí uvažujú, že by sa na fotenie dali. Človek sa dostane do situácií, kde by chcel pôsobiť ako profesionál, ale o to milšie je, ak zbadáte, že podobné problémy majú aj iní. Je to také zbližujúce :).

V kaderníctve sme museli chvíľku počkať, kým sme sa dostali na rad. S nevestou sme si vykali, ale zrazu sme sa dostali k témam, ako sa spoznala s Brianom a ako som sa ja spoznal s mojou manželkou Veronikou. Zbližujúce. Počas česania som fotil veľa, až mi kaderníčka povedala, že by som si mal oddýchnuť :). Ja to však robím úmyselne, aby ma začali ignorovať a aby bol každý sám sebou.

Image title
Musel som zachytiť aj detail - nevesta mala venček zo živých kvetov.

Image title



Cestou z kaderníctva sme sa zastavili v déemke kúpiť rúž. Nevesta so závojom vo vlasoch ide kupovať rúž s fotografom, nie je to milé? Keď mi povedala, že pôsobím ukľudňujúco, tak som sa ukľudnil aj ja :). Svetobežníci, spomeňte si na vaše začiatky, aká to je zodpovednosť, byť s prakticky neznámymi ľuďmi od rána do rána a dať im pamiatku na celý život. Vy ste tí, ktorí vyberú, ktorý moment zachytíte, z akého uhla, čo všetko a kto každý bude v zábere… Vy im dáte buď fotky baviacich sa hostí, úprimných úsmevov a sršiacej lásky alebo len nejaké nezainteresované cvaknutia a osvedčené pózy ako cez kopírak.

Ako to na svadbách chodí, keď sa bolo treba presunúť do rodného domu nevesty na obliekanie, zistilo sa, že nie je auto. Tak som ponúkol svoje služby a viezol som snúbencov a ich svedkov. Ktosi navrhol, aby sme čas využili modlitbou - zrazu sa celé auto modlilo za manželov. A to bola sila. Jednak vnímať, že im nejde len o svetskú pompu a divadlo ale aj o pomoc a požehnanie zhora; a jednak byť toho súčasťou a modliť sa za nich. Fotograf sa modlí za manželov O:). Doma u nevesty vládol celkom ruch. Kým sa ona obliekala, fotil som prípravy ženícha. Pekne mu v tom pomáhal jeho priateľ a svedok Michael. To je radosť fotiť takú úprimnú veselosť.Viete, ženích je veľmi usmievavý a príjemný, žiadny stres ani strnulosť.

Image title
Podarila sa aj pekná fotka, keď sa navzájom zbadali s nevestou. Nič sme nestrojili, žiadne statívy s bleskami, vôbec na to nebol čas a ani oni ani ja by sme o to nestáli.

Image title
Odfotil som aj pár obligátnych záberov viazania šnúrovačky. Píšem obligátnych, pretože toto sa fotí asi na väčšine svadieb a niekomu to príde opozerané. Na druhej strane, čo iné sa má na svadbe fotiť? Fotograf chce zachytiť atmosféru toho dňa, a obliekanie k tomu patrí. Inými slovami, na rôznych svadbách vznikne množsto podobných záberov (líčenie, česanie, obliekanie, obúvanie, šnúrovanie, ...), ale pritom každý pár a prostredie sú jedinečné. A hoci pre nezainteresovaného diváka to môže byť predvídateľné, hodnotu majú jedinečné výrazy a postoje. Kto je na to vnímavý, podvedome odfiltruje nedokonalosti prostredia, svetla, kompozície a dokáže oceniť ten náboj a jedinečnosť vzájomnej interakcie.

Na záver nasledovalo požehnanie s chlebom. Zdá sa mi, že požehnanie nevesty patrí medzi top 5 záberov z celej svadby. Zvlášť pre veriacich ľudí je tento moment veľmi dôležitý.

Image title
Do kostola som už cestoval len som svedkom Michaelom. Oprášil som svoju angličtinu a podozvedal som sa zaújimavosti o živote v USA. Viete, ja vôbec nechcem riešiť teórie o tom, aká je Amerika zlá alebo Rusko dobré (v poslednej dobe o tom počuť akosi veľa). Ja som sa rozprával s jedným konkrétnym Američanom a bolo to pre mňa veľmi vzácne.

V chráme som sa prvýkrát stretol s chlapcami kameramanmi. Musím spoluprácu s nimi pochváliť. Väčšinou čítam a raz som aj zažil, ako si kameramani a fotografi lezú do záberov a jedni bojujú proti druhým, dokonca sa hádajú pred svadobnými hosťami. Tu to tak nebolo. Obrad bol pekný. Čo pekný, krásny. Kráľovské koruny, spoločné modlitby, požehnanie, dala sa vnímať tá posvätnosť.

Image title
Počas obradu bol čas pofotiť aj hostí, detičky, detaily aj celok.

Image title
Po obrade nasledovali gratulácie, ktoré sa nefotia ľahko, pretože ľudia sa pohybuju rôzne, jedni odchádzaju tým smerom, iní oným, niekto sa postaví rovno pred objektív, niekto zacloní mladomanželov, no zas niečo výjde aj celkom pekne. Tieto fotky však nie sú nosné a zdá sa mi, že mať dokonale zachyteného každého gratulanta, ako gratuluje neveste aj ženíchovi je nielen nereálne, ale aj nepotrebné.

Kým sa všetci hostia presunuli pred sálu, mal som trochu času nafotiť stoly a pár detailov, ktoré mám tak rád.

Image title
Veľmi sa teším z tanierovky.

Image title
Prípitok som však nemohol nafotiť tak, ako som chcel. Chcel som fotiť spoza chrbtov mladomanželov, aby bolo pekne zaostrené na kňaza, ktorý prípitok prednášal. No nedalo sa, pretože za manželmi už nebolo miesto. Tak som to spravil obrátene, fotil som spoza kňaza. Keďže ide o nábožných manželov a pred chvíľou sme sa spolu v aute modlili, urobil som aj detail na ruženec, ktorý mal kňaz okolo pása.

Image title
Potom už nasledoval prvý tanec, do ktorého sa zapojili aj najmenší hostia, detičky. Žiadne cvičené choreografie, len čistá radosť a milota.

Image title
Okolo pol piatej sme sa vybrali nafotiť pár potrétov. Bola zatiahnutá sivá obloha, chladno a dážď bol na spadnutie. Keď sme sa fotili pred takou alejou stromov, zrazu sa spomedzi mrakov vynorilo slnko, akoby vyšlo len pre nás.

Image title
O pár minút bolo po ňom. Myslím, že celkom pekne ukáže aj silueta, kde sa dá vnímať dôvernosť manželov.

Image title
Zvlášť sa mi páči nevesta so závojom. Takýto typ fotky asi nepristane každej neveste, ale zdá sa mi, že Ivanu vystihuje veľmi dobre.

Image title
Do sály sme sa vrátili asi po hodine a štvrť. Takto sa nám podarilo fotiť aj na prvej svadbe a urpednosťnoval by som to aj do budúcna. Naozaj je vtedy krajšie svetlo ako na poludnie, človek sa tak nepotí, neleskne, nežmúri a hostia tú hodinku vydržia aj bez mladých.

Na nočné fotenie zábavy som mal pripravené dva blesky, ktoré som chcel odpaľovať bezdrôtovo, prípadne odrážať od stropu, ale nakoniec som ich nepoužil. Svetlo bolo vynikajúce, aj čo sa týka súvislosti pokrytia aj farebného spektra. Zdá sa, že sálu naprojektovali s ohľadom na fotenie a kamerovanie. Aj použité farby a materiály v interiéri boli veľmi príjemné. Naozaj radosť fotiť oproti sálam vymaľovaným na krikľavé farby (pardón, ale kto tie farby vyberá? :)).

Image title
Veľmi pekný bol aj záver, keď mi nevesta navrhla tykanie a povedala, že je rada, že si našli nového priateľa. Viem, že živnostník sa z toho nenaje, ale takéto uznanie je krajšie ako peniaze :). Mimochodom, po zhliadnutí fotiek zhodnotila, že si zaslúžim viac - takto by to malo fungovať len v rozprávkach… Prvých 56 fotiek bolo hotových v pondelok večer, ďalších 16, ktoré prvú várku dopĺňajú, o deň neskôr. Tieto vystavujem aj do sveta - so súhlasom manželov.

Čo sa týka techniky, použité boli bezzrkadlovky Sony a6300 a a6000, objektívy Samyang 8/2.8 fisheye, Samyang 12/2, Sony 18-105/4, Sigma 19/2.8, Sony 35/1.8, Sony 50/1.8. Blesky nevyužité.

Bolo to príliš sladké? Bolo to oničom? Nie som si istý. Predpokladám, že niekoľko čitateľov som stratil kvôli slovám nábožný, modliť sa, kňaz, ruženec. Ale nebojme sa byť sami sebou, nehrajme sa na niekoho, kým nie sme a nechajme aj iných, aby boli sami sebou - možno sa nejaká rozprávka zmení na skutočnosť :).

PS: Keďže od svadby prešiel ešte len týždeň, postproces fotiek nemusí byť na 100% definitívny, drobné úpravy farebnosti a jasu ešte budú prebiehať.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fair_play
2016-10-17 15:32:34
Pekné fotky a zaujímavo napísaný blog.
 
Azimut
2016-10-17 17:20:55
Parádne fotky..
 
Laco62
2016-10-17 20:54:30
Jozef, dobrá robota!
 
ttcg
2016-10-18 01:22:23
super dobre sa to číta
 
fair_play
2016-10-18 14:47:08
napadla ma pripomienka, keďže na začiatku píšeš, že je to pre začiatočníkov a tých, ktorý o podobnom fotení uvažujú, že si mohol uviesť pod fotkami EXIF a ku koncu stručný náčrt postprocesu a v čom fotky upravuješ.
 
terifajm
2016-10-18 15:54:20
Hotel Alibaba v HN? Pekné a príjemné prostredie. Rovnako tak aj fotky a čítanie Dobrá práca.
 
jozef.timulak
2016-10-18 18:43:38
Páni, ďakujem za komentáre. Trochu som sa obával, či je rozumné písať svoje skúsenosti a ísť s kožou na trh. Ale prekvapuje ma prívetivosť tunajšieho prostredia. Na nejakých fórach by som bol už asi dávno roznesený v zuboch . Jednak za sentimentalitu, jednak za používanie bezzrkadlovky, fotenie bez blesku, atď.
 
blahoslav J B Art
2016-10-18 20:08:09
pekne napisane a nafotene
 
jiskerka
2016-10-19 11:12:06
Veru, pekné celé to je. A dá sa negatívne reagovať pri človeku ako si ty? Ktorý sa tu podelí o svoje fotografie, o kus svojho vnímania sveta? Prajem všetko dobré jozef.timulak a nech sa ti darí v tom, čo robš. Robíš to dobre
 
jozef.timulak
2016-10-19 13:42:51
Snažím sa odpovedať viacerým, ale komentáre sa strácajú. Čo sa to tu deje?
 
Martin Káčer
2016-10-19 20:48:47
Aj mne nejako zmizla reakcia na komentár...
 
sharkyyy
2016-10-19 22:39:08
Krasne fotky. Kym som nevidel techniku, kvoli pocitu malej hlbke ostrosti som tipoval ff. Perfektne vyvazena biela. Fotky maju dusu a uzasny aj nevtieravo umelecky charakter.
 
smarek
2016-10-20 09:23:00
Ahoj Jozef,

v prvom rade ocenujem odvahu napisat a svojej skusenosti s fotografovanim "len" druhej svadby Zvladol si podla mojho skromneho nazoru lepsie ako vela profesionalov! Tym nechcem ale povedat, ze sa to neda lepsie Myslim, ze skoro kazda nevesta by si tento clanok, pripadne nieco podobne mala povinne precitat, o to viac to plati pre zacinajucich fotografov. Tiez by to malo byt povinne citanie pre roznych kamaratov, co sa dali nahovorit na fotografovanie svadby a netusia do coho idu a aku zodpovednost maju! O tom, ze kazda svadba je jedinecna aj ked ma podobny priebeh ako dalsich xy svadieb nebudem pisat. Pre mna osobne je kazda svadba velka vyzva a neviem si predstavit nemat skusenosti ktore som nadobudol pocas 10 rokov (viac ako 200 svadieb). Jednoducho skusenosti sa nedaju naucit, kupit, odkukat atd. to proste treba zazit na vlastnej kozi, tu nejde len o techniku (fotograficke vybavenie)! Ucit sa na vlasnych chybach atd. inak to nejde a to plati vo vsetkom! Skoda, ze vela neviest si neuvedomuje to, ze uz nikdy nebude mat moznost vratit cas spat!

Dobre svetlo prajem

Marek

PS: ospravedlnujem za za gramatiku
 
kasinco
2016-10-20 09:53:57
Na jeden dúšok, mňam paráda aj slovom aj obrazom.
 
Marek Vančo
2016-10-25 22:38:29
Krásne fotky. Ako stíhaš meniť pevné ohniská? Používa dve telá, máš vždy dlhé a krátke? Ako si to pripravuješ?
 
jozef.timulak
2016-10-26 07:04:49
Keďže sa reakcie na komentáre strácajú, píšem takto pre Mareka Vaňca:

Keď som sa pripravoval na prvú svadbu, tak som si v hlave predstavoval, aký záber akým objektívom, kedy si ho stihnem vymeniť. A hrozne ma to stresovalo, lebo pripraviť si vopred celý deň sa nedá. Išlo to nejako automaticky. Napr. keď som fotil v izbe, vedel som, že budem potrebovať širokouhlý, ale ak by sa niečo dialo trochu ďalej a chcel by som detail, poslúži päťdesiatka. V kostole je čas vymeniť aj všetky objektívy. Vonku si dám na jedno telo 18-105 a ten pokryje všetko. No a potom v sále je zase čas na všetky.

Na túto druhú svadbu som si to už nepripravoval. Samozrejme, že bol moment, keď som napr. v izbe mal 19 a 50 mm a zišla by sa 35. Niekedy to stihneš vymeniť, niekedy odstúpiš ďalej s päťdesiatkou. Aj na fotkách v izbe vidno (kamarát pomáha ženíchovi, zvítanie s nevestou), že päťdesiatka je dosť dlhá, možno by to bolo dobré s tridsaťpäťkou, ale vyzerá to zle? Nemyslím, lebo sa tam pekne tvária, vidno dostatok. Keby sme videli o trochu viac, možno by výraz tváre viac zanikal, kto vie.
 
Marek Vančo
2016-10-26 23:21:10
Odpovedám tu, lebo komentáre sú celkom rozhádzané. Integrita databázy je asi celá zničená. Odpovedá mi to na úplne iný koment.... ani bug sa nedá nahlásiť, nikde dolu odkaz nevidím na redakciu ani na hlásenie chýb. škoda...

______________________
Vďaka za odpoveď. Ako si stíhal zaostrovať s manuálnymi objektívmi? Asi si používal focus peaking. Mal sa napriek tomu veľa odpadu? Koľko bateriek si použil za celý deň?

Tu je pekne vidieť ako a da svadba fotiť aj s APS-C, aj s CSC, aj s manuálnymi objektívmi. Super!
 
jozef.timulak
2016-10-27 06:56:42
Marek, manuálny objektív som mal len jeden - Samyang 12mm/f2. Ten som používal len na tancovačke, a to tak, že som si zaostril podľa stupnice na 60 cm a potom som sa zhruba tak približoval k ľuďom a na burst mod som ich cvakal, asi 8 snímkov za sekundu. Tým, že sa oni točili (tancujúce páry) bolo samozrejme veľa odpadu, nikto nie je zvedavý na ich chrbty . Samozrejme, že nie všetko bolo ostré, na peaking pri tanci nie je čas. Guľomet a ideš, niečo výjde.

Uvedomujem si, že staršia generácia toto neuznáva, asi by radšej rozložili statív, na to minimálne fullframe, ale radšej stredoformát a káblovou spúšťou by to odpálili presne v tej tisícine, kedy tanečníkom vidno do tvárí a majú krásne výrazy. Samozrejmosťou by boli 4 softboxy a beautydish odpaľované na diaľku. No nie, sorry, nechal som sa uniesť . Ale jasné, že sa dá fotiť aj APS-C a bezzrkadlovkou, dokonca manuálnymi objektívmi. Prečo by sa to nedalo? Lebo niekto, kto má dosť peňazí na drahšiu a ťažšiu techniku to povedal v nejakom časopise?
 
juven
2016-10-27 10:34:22
Pekné zábery, všimol si si nejaký podstatný rozdiel medzi A6000 a A6300 ? Keď si požil ISO nad 1600, objavil sa viditeľný šum. Nedávno som bol na svadbe fotograf ta celú svadbu fotil s dvomi canonami FF bez bleskov aj v pohybe a na fotkách takmer žiadny šum...
 
jozef.timulak
2016-10-27 16:15:19
Juven, áno, rozdiel medzi a6000 a a6300 je znateľný, hlavne tichá uzávierka, menej šumu nad ISO3200, ostrenie na oko, ktoré funguje naozaj vynikajúco a veľmi spoľahlivo. Tiež autofocus, ktorý sa prichytí na objekt a potom sa ho drží je fantastický - myslím naozaj fantastický. Šumom nad ISO1600 sa vôbec nezaoberám. Šum na ISO12800 je pre mňa stále akceptovateľný, pre svadobčanov tiež. Priznávam sa, že by som celý deň asi nevydržal s dvomi telami FF a objektívmi k tomu.
 
zlate.slnko
2016-10-29 17:18:53
Úprimne napísané, úprimne zaznamenané - radosť pozerať hoci aj cudziu svadbu! Želám veľa úspechov a spokojných mladomanželov.

A never, že si kvôli nábožnosti stratil priaznivcov - možno si práve tým iných získal
 
Robina
2016-11-04 06:33:05
Mily clanok, mile fotky Dobra technika sice dokaze zjednodusit a zlepsit (napr. to ISO) pracu fotografa, ale len pokial ju dotycny ovlada. Atmosferu a pribeh nevykuzli ani technika za miliony, ak tam chyba prave to "clovecenstvo".
 
agatko
2016-11-04 06:50:31
Jozef,

prečítal som všetky Tvoje články, pozrel fotky.... a hneď je deň krajší. Pokračuj...
 
tnagy294
2016-11-08 12:21:29
Jozef, ak sa mozem spytat, ak si fotil do rawu v com si potom upravoval fotky? Teda predpokladam, ze si fotil aj raw...
Naozaj krasne fotky a nemyslim len technicky podarene ale aj to "ludske" je tam...pocity, momenty, vypovede ludi, tvari a oci...parada... doslova citit atmosferu...
 
jozef.timulak
2016-11-08 12:23:57
príspevok od: tnagy294
Jozef, ak sa mozem spytat, ak si fotil do rawu v com si potom upravoval fotky? Teda predpokladam, ze si fotil aj raw...
Naozaj krasne fotky a nemyslim len technicky podarene ale aj to "ludske" je tam...pocity, momenty, vypovede ludi, tvari a oci...parada... doslova citit atmosferu...
Ďakujem pekne, ak to cítiť, tak to je najväčšie uznanie a povzbudenie. Upravoval som v Capture One Pro 9.3.
 
tnagy294
2016-11-08 13:51:24
Hm...C1 PRO, predpokladal som....pouzivam tiez a mam pocit, ze asi ma najlepsiu pletovku z ostatnych bezne pouzivanych...
Ano, na mna posobia tie fotky velmi prijemne, vtahuju do deja...viem si predstavit atmosferu a porovnat s tym, co poznam...a podla mna o to ide pri takychto akciach a fotkach
 
drecpy©photo
2016-11-08 14:37:35
cit a pokora. je krásne fotiť pre radosť. / aj tých druhých.../
 
Roman Point
2016-11-09 02:54:46
Mňa by zaujímalo ako sa dá nafotiť príprava nevesty a zároveň príprava ženícha. Podľa môjho názoru sú oba dva príbehy rovnako dôležité. Teda za predpokladu že človek fotí sám.
 
jozef.timulak
2016-11-09 09:40:18
V tomto prípade to bolo celkom jednoduché, lebo ženích aj nevesta sa pripravovali v jednom dome. Kým sa nevesta obliekala v súkromí, fotil som ženícha. Potom prišla nevesta s poslednými detailami, ako šnúrovania a obúvanie. Intíme veci, budoiry a podobné záležitosti nikdy fotiť nechcem.
 
seifi
2016-11-15 21:08:48
moc pekné, páčia sa mi fotografie, sympatický pár ;
a tu, ale aj iné svadobné foto, sledujem, ako sú dnes mladomanželia starí, kam sme sa to dopracovali ? nejde sa brať v chudobe, pred kariérou a budovať spoločné dielo po svadbe ?
 
Hakuna Matata
2016-11-19 14:18:10
Fotka s ružencom je parádna. Dať jej dobrý názov a kľudne sa s ňou prihlásiť do súťaže. Nebudeš outsider.
 
fotomas
2016-11-22 10:11:27
Inšpiratívne.
A kedy presne bola tá svatba? Bývam totiž hneď vedľa toho kostola, takže som ťa asi videl v akcii (minimálne prichádzať ). Som tam raz fotil krstiny
 
jozef.timulak
2016-11-22 16:29:54
príspevok od: fotomas
Inšpiratívne.
A kedy presne bola tá svatba? Bývam totiž hneď vedľa toho kostola, takže som ťa asi videl v akcii (minimálne prichádzať ). Som tam raz fotil krstiny
8. októbra o 13:30
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované