Hore

Ivan Hlinka Memorial Cup 2016

Memoriál Ivana Hlinku je hokejový turnaj určený pre hráčov do 18 rokov a účastnia sa ho celky Českej republiky, Fínska, Kanady, Ruska, Slovenska, Švédska, Švajčiarska a USA.
V minulosti sa ho zúčastnili aj súčasné hokejové hviezdy ako Sidney Crosby, Jonathan Toews, Jevgenij Malkin alebo Steven Stamkos.
Celkom 8 účastníkov bolo rozdelených do 2 skupín po 4 týmoch. Skupina A odohrala zápasy v Břeclavi a skupina B v Bratislave 8.-13.8.2016. V skupinách sa stretol každý s každým. Do bojov o medaile postúpili prvné dva celky z každé skupiny. Týmy umiestnené na 3. a 4. mieste sa stretli medzi sebou o umístnenie.
Tento rok v Bratislave odohrali zápasy v skupine B Kanada, Rusko, Slovensko a Švédsko. V boji o umiestnenie sa pridalo Švajčiarsko a USA. Nemal som možnosť vidieť Českú republiku a Fínsko, ktorí hrali len v Břeclavi.

Tohtoročný Memoriál Ivana Hlinku odštartoval stretnutím medzi Švédskom a Ruskom, ktoré hokejového fanúšika zrejme príliš nenadchlo. Oba tímy akoby mali vychýlenú mušku, čo dalo príležitosť brankárov k prezentovaniu svojho majstrovstva. Najmä švédsky Olle Eriksson Ek bol výborný a aj jeho zásluhou sa napokon z víťazstva tešili Švédi.Image title


Najprv eufória z vyrovnania, potom veľké sklamanie z prehry. Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov vo svojom úvodnom vystúpení na Memoriáli Ivana Hlinku siahala na veľké prekvapenie. Po zbabranej prvej tretine, ktorú prehrali 0:2, sa zverenci Norberta Javorčíka vzchopili a výborným výkonom s podporou 1 479 prítomných divákov si nakoniec vyslúžili predĺženie. V ňom však slovenské nádeje na cenný skalp pochoval dvadsaťosem sekúnd pred jeho koncom svojím druhým gólom Maxime Comtois.

Image title


Po veľmi kvalitnom výkone a tesnej prehre proti Kanade v pondelok večer, čakal slovenskú osemnástku hneď na druhý deň už o 11.30 hod. ďalší súper z kategórie najťažších na Memoriál Ivana Hlinku. Zverenci Norberta Javorčíka nastúpili proti výberu „troch koruniek“, proti ktorému znovu podali kvalitný výkon, no ani teraz sa nevyhli hernému výpadku. Teraz prišiel v polovici zápasu, keď inkasovali v rýchlom slede tri góly, ktoré v konečnom dôsledku rozhodli o prehre 3:6.

Image title


Druhý zápas druhého hracieho dňa obstaral súboj rivalov z Kanady a Ruska. Obe mužstvá mali po svojich prvých zápasoch čo zlepšovať. Kanaďania si z úvodného zápasu so Slovenskom odniesli len dva body po výhre 3:2 po predĺžení, zatiaľ čo ich ruský súper po prehre 1:3 so Švédskom na svoj prvý bodový zápis ešte len čakal.

Image title


Úvodné stretnutie tretieho hracieho dňa Memoriálu Ivana Hlinku mohlo do veľkej miery rozlúštiť postupovú matematiku. Už pred zápasom bolo síce jasné, že Švédi skončia v skupine na prvom mieste, avšak o druhé postupové miesto bojovali na diaľku všetky tri tímy. Po víťazstve Kanady v pomere 4:1 nad Švédskom však z hry o semifinále vypadlo Slovensko. Kanada pre zmenu stále istotu semifinále nemá, keďže potrebuje pomoc Slovákov v poslednom zápase skupiny proti Rusku.

Image title


Záverečný zápas skupiny B medzi domácim Slovenskom a Ruskom bol stále významný pre oba celky. Aj keď Slováci už po výhre Kanady nad Švédskom nemohli pomýšľať na postup do semifinále, výhra nad Ruskom v riadnom hracom čase by okrem prvej výhry na turnaji od roku 2009 znamenala aj tretie miesto v skupine a istotu najmenej šiesteho miesta v konečnom umiestnení. Na druhej strane by Rusi v prípade akejkoľvek výhry stratili medailové nádeje Kanady a sami by si zaistili postup medzi najlepšiu štvoricu. Bolo teda jednoznačne o čo hrať.Image title


Predposledný deň Memoriálu Ivana Hlinku odštartoval v Bratislave stretnutím o siedme miesto, v ktorom si zmerali sily hokejisti Švajčiarska a Slovenska. Zverenci Norberta Javorčíka po dobrých výkonoch (hoc bez víťazstiev) v základnej skupine túžili po pretrhnutí dlhočíznej 30-zápasovej série prehier, ktorú slovenská osemnástka na tomto turnaji ťahala už od roku 2009. Po nevydarenej prvej tretine Slováci skonsolidovali svoj výkon a napokon slávili zaslúžený triumf nad krajinou Helvétskeho kríža v pomere 6:3.

Image title


Reklamu na hokej previedli protagonisti bratislavského semifinále Memoriálu Ivana Hlinku. Hokejisti Spojených štátov a Ruska predviedli krásne hokejové predstavenie, ktoré sa napokon natiahlo až do desaťminútového nadstavenia. V ňom mali viac šťastia Spojené štáty, ktoré po víťazstve 4:3 slávia svoj prvý postup do finále od roku 2013.

Image title


Záverečný zápas bratislavskej časti programu Memoriálu Ivana Hlinku proti sebe postavil tímy Švédska a Ruska v súboji o tretie miesto na turnaji. Tieto dva tímy sa už stretli v úplne prvom zápase celého turnaja, vtedy sa z výhry 3:1 po zväčša dominantnom výkone tešili Švédi. Ruský tím teda mal svojmu súperovi čo oplácať a aj oplatil.

Image title


Titul z Memoriálu Ivana Hlinku 2016 získali Česi. Vo finále porazili USA 4:3 a slávia historické zlato.


Niektoré fotky ešte upravujem HDR-kom, ktoré zvyšuje "dramatičnosť" snímku ale tiež sa hodí na športovú portrétnu fotografiu.

Image title


Fotky sú z 9 zápasov, ktoré sa odohrali na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Osvetlenie bolo nastavené na juniorské zápasy. Fotky boli snímané v plne manuálnom režime s ISO 5000, časom 1/800s, clonou 2.8 s ohniskom 70-200mm do RAW formátu a následne spracované Lightroom-e.




Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Laco62
2016-09-02 11:11:07
pekné fotečky
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované