Hore

IR konverzia-čo je dôležité?

Mnohí už máte fotoaparáty (DSLR a CSC), ktoré som menil pre účely IR fotografie. No len málokto vie, akú náročnú cestu som absolvoval, než som sa dopracoval k akceptovateľným výsledkom.

V tomto článku nebudú návody ako rozbrať zrkadlovku, resp. CSC. Samozrejme, samotný výsledok môže ovplyvniť aj nehoda pri demontáži, resp. pri následnej montáži. Ale o tom sa môžete dočítať aj inde.

Dva parametre, ktoré rozhodujú o úspechu konverzii pri infračervenej fotografii:



1.Hrúbka (ne)rozhoduje
IR blokovacie filtre, tzv.low pass filtre, cutt off, alebo hot mirror (to sú tie sklíčka, čo stade vyberám) sú rôznych rozmerov. Nás zaujímá jeho hrúbka. Zvyčajne sú hrubé od 1, 30 mm(mnohé modely Nikon, Pentax, Sony) po 2,70 mm (olympus micro 4/3). Sú aj extrémy, Nikon D100 ma hrúbku low pass filtra iba 0,74 mm.
V dobe, keď som bol zelenáč pri týchto konverziach som si robil ťažkú hlavu, kde zoženie rôzne hrúbky IR filtrov, dnes viem, že to bolo zbytočné. 

Ukážka niektorých low pass filtrov. 1-micro 4/3 z olympus modelu, 2-Nikon (D200), 3-Pentax, 4.Nikon D80 (D60, D50 apod.)


Image title
Novšie modely, všetky tie, ktore začali integrovať tzv.čístenie snímača (a funguje to vôbec?) majú sústavu filtrov zloženú z dvoch "sklíčok". Žiaľ všetky musia ísť preč pri IR konverzii a voľba "Čistenie snímača" teda nefunguje.  

Canon 600D a jeho sústava low pass filtrov (to rozmerovo väčšie sklo je práve ten povrch, ktorý môžete čistiť od závierky)
Image title
Aké sú teda možnosti pri IR konverzii? V zásade sa nedá použiť tenši IR filter ako je low pass filter. Index lomu IR filtra je síce vyšší a v praxi sa stane, že low pass filter hruby 2 mm je nahradený IR filtrom rovnakej hrúbky, teda 2 mm, a výsledkom bude aj tak back fokus. A back fokus je samozrejme aj vtedy, ak je low pass filter tenší než je IR filter.  

Treba to korigovať, pretože takýto výsledok je nepoužiteľný

Image title

Prečo to vzniká?
Low pass filter ma nižší index lomu, IR filter ma vyšší index lomu. Index lomu skla je vyšší než je index lomu vzduchu. Použitie hrubšieho skla  s o niečo vyšším indexom lomu sa prejaví back fokusom. 

Ako vzniká back fokus

Image title

Back fokus, alebo ostrenie za ostriaci bod je vykorigovateľné. Napríklad,  ak je hrúbka low pass filtra 1,30 mm a tento je nahradený IR filtrom o hrúbke 2 mm a dá sa to vykorigovať vypodložením roviny snímača tak, že rovinu snímača treba vzdialiť od závierky. A to preto, lebo obraz dopadá za snímač. Musíme posunúť rovinu senzoru tak, aby obraz dopadol presne na rovinu.
Na vypodloženie používam podložky hrubé 0,30 mm, 0,50 mm a jemné doladenie pomocou medenej lepiacej pásky hrubej 0,06 mm a jej násobkom (0,12 mm, 0,18mm, 0,24mm). O koľko presne, tak to je moja vlastná skúsenosť. A osobná skúsenosť je neprenositeľná, v prípade biznisu to platí obzvlášť.


podložky
Image title

medená páska


Image title

A samozrejme všetky tieto techniky vypodloženia sú kombinované voľbou hrúbky IR filtra tak, aby vykorigovanie prinieslo správne ovocie.

rôzne hrúbky IR filtrov, ten najhrubší je 3 mm hrubý, najtenší z nich má 1,1 mm a potom je tam IR s hrúbkou 2 mm.Image title


správne vykorigované telo DSLR následne pri teste pomocou svetelného objektívu na plnú dieru dá indíciu, že to už lepšie nebude

Image title

Rôzne hrúbky IR filtrov sú potrebné aj z konštrukčného hľadiska. Pôvodný low pass filter je umiestnený v "papučke", je to plastová, alebo kovová klietka a doťahuje sa to skrutkami. Napr. amaterske DSLR Pentax neumožnia vložiť IR filter zn.HOYA hrubý 2,50 mm, pretože to nepôjde. Low pass filter hrubý 1,20 mm je nahradený IR filtrom podobnej hrúbky made in china.


Image title

O tom predsa je aj redakčný blog (Karol Srnec), 
http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficky-experiment/infracervena-fotografia-ii/
citujem (je to úplne dolu): "P. S. V čase dokončenia tohto článku Bear upravil Canon EOS 1000D. Cut off filter je omnoho tenší, než v Canon EOS 300D a nedal sa nahradiť infrafiltrom. Infrafilter sa preto musí skrutkovať na objektív, čo znemožňuje sledovanie obrazu cez hľadáčik. Ešteže má fotoaparát Live View. Po odstránení cut off filtra sa ukázalo, že EOS 1000D je menej citlivý na infrasvetlo ako EOS 300D. Expozičné časy vychádzakú okolo 1/4 a ž 1 s., a to už fotografa obmedzuje. No nie každý fotoaparát je pre úpravu ten pravý :-( "
Samozrejme že idú upraviť všetky APS-C modely zrkadloviek. Teda aspoň ja to viem tak urobiť. 

CSC (bezrkadlovky, prípadne kompakty): Vypodloženie snímača nie je vždy potrebné, napr. low pass filter z Olympus micro 4/3 ktorý má hrúbku 2,7 mm možno rovnako dobre nahradiť Hoya IR filtrom hrubým 2,50 mm, Heliopanom 2,24 mm a dokonca aj celkom kvalitným noname Rololax IR filtrom hrubým 2,03 mm (http://www.uvircut.com). Tenší IR filter už spôsobí problémy pri ostrení na nekonečno. Jemné doladenie nie je potrbné, ostrenie CSC sa vykonáva prostredníctvom snímača. Toleranacia ostriaceho prstenca objektívu umožňuje ostrenie v rámci určitého rozsahu.

noname IR filter Rocolax výbornej kvality

Image title


Dôležité je však nahradiť originálny low pass filter sklom ako takým (napr.čírym UV filtrom). Napr. pri konverzii na tzv. full spektrum nepostačuje odstrániť low pass filter. Objektív nebude ostriť do nekonečna.


2. Čistota, pol života
Toto je asi nočna mora každého, kto to aspoň raz skúšal. Zabudnite na stlačený vzduch, ultrazvukové čističky a iné vymoženosti. A trvalo mi dosť dlho, než som prišiel na to, že mojim pomocníkom je tma a male svetielko.
Ronako ako korekcia back fokusu pri IR prerábke je čistota v priestore medzi snímačom a IR filtrom dôležitá.
Videl som rôzne IR prerábky a dosť podobne som začínal. 

asi takto!
Image title


Taká práca je zlá, je to nepoužiteľné. Dobrý výsledok sa dá  dosiahnuť aj v domácich podmienkach. Zabudnite na laboratórium ako má Intel, dôležité je správne nasvietenie v tme.

každá nečistota sa "rozsvieti" (uchytenie Canon s IR filtrom)

Image title


Pracuje sa s vatovými tyčinami a s vhodnou tekutinou


Image title


Testy sa najlepšie robia na modrú oblohu. Zatiaľ som neobjavil inú techniku, napr. pre zimné obdobie, ako otestovať čistotu snímača. V zimnom období, alebo vôbec ak je zamračené, hmla, je to na jed.
Často sa mi stane, že to musím po prvom teste otvoriť, vyčistiť, zložiť, čakať na vhodné počasie a potom opäť testovať.


akceptovateľný výsledok

Image title


Iný prípad nečistoty je vtedy, ak sa jedná o poruchu v samotnom IR filtri. Je to maly zhluk nečistoty a je to neodstrániteľné.


nečistota v IR filtri, neodstrániteľná
Image title
Svojho času tu niekto napísal, že takú prerábku pre IR fotografiu urobil na prvý krát za jedno sobotňajšie popoludnie a že úplná pohoda, klídek. Nuž moje skúseností sú odlišné. Chcel by som vidieť ten výsledok na prvy krát a čo z toho ide.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
WildSammy
2016-04-03 17:18:18
pekný článok (y)
 
bonifacko
2016-04-03 17:53:35
príspevok od: WildSammy
pekný článok (y)
Vdaka
 
Roman Point
2016-04-03 18:08:13
Dobré
 
brunacky
2016-04-04 09:07:11
máš skúsenosti a prax -nech sa darí
 
riske
externý redaktor 2016-04-04 09:25:32
Parádny článok Duves.
S tými nečistotami je to svatá prvavda. IR konverziu zvládne kde kto, ale aby na snímači nebol prach to je poriadna výzva. Chcelo by to mať doma super čisté laboratórium...
 
bonifacko
2016-04-04 09:39:30
príspevok od: brunacky
máš skúsenosti a prax -nech sa darí
VDAKA
 
bonifacko
2016-04-04 09:41:37
príspevok od: riske
Parádny článok Duves.
S tými nečistotami je to svatá prvavda. IR konverziu zvládne kde kto, ale aby na snímači nebol prach to je poriadna výzva. Chcelo by to mať doma super čisté laboratórium...
vdaka, to s tym labakom je nerealne. ešte špekukujem nad kamerou, ktora bude snímať povrch IR filtra a snímača (može byť aj foťak) a živy nahlad poslať na monitor 22" (mam jeden volny)
 
riske
externý redaktor 2016-04-04 10:00:06
príspevok od: bonifacko
vdaka, to s tym labakom je nerealne. ešte špekukujem nad kamerou, ktora bude snímať povrch IR filtra a snímača (može byť aj foťak) a živy nahlad poslať na monitor 22" (mam jeden volny)
Prečo vlastne nerobíš testovacie snímky napr. na bielom papieri? Tam predsa nečistoty uvidíš tiež a nemusíš čakať na počasie...
 
bonifacko
2016-04-04 10:18:46
príspevok od: riske
Prečo vlastne nerobíš testovacie snímky napr. na bielom papieri? Tam predsa nečistoty uvidíš tiež a nemusíš čakať na počasie...
Ten biely papier nie je spolahlivy. Idealna je modra obloha.
 
Krtko fotografom
2016-04-04 11:53:54
Perfektne citanie, a obdivujem schopnost a zrucnost . A hlavne nervy .
 
inkubbus
2016-04-04 12:27:00
príspevok od: bonifacko
Ten biely papier nie je spolahlivy. Idealna je modra obloha.
a keby si si dal potlačiť modrou farbou kapa dosku?
 
markato1
2016-04-04 17:57:12
Dobre a zaujimave citanie aj ked osobne IR fotografiu nemusim,teda pokial sa to netyka astrofotografie,meteorologie a pod,kde to ma prakticky vyznam..
 
Miro Bartánus
2016-04-06 15:19:37
Duves, nech sa darí aj naďalej!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované