Hore

Bicyklom po Europe 1

Dlhú dobu súčasťou našej povinnej dovolenkovej výbavy okrem krátkych nohavíc, tmavých okuliarov, rómingu, navigácie, hypnogénu sú aj bicykle. Je jedno či ideme autom, busom či lietadlom. Medzi naše najobľúbenejším destinácie patrí Taliansko, v tomto prípade jazero je to Lago di Garda a jeho druhá návšteva.

Po neúspešnom pokuse prejsť autom po Veľkej dolomitskej ceste z Cortiny do Bolzana (pre snehovú nádielku je uzavreté Passo Pardoi) podľa hesla "poznám skratku, je síce dlhšia, ale o to menej pohodlná" konečne po celkových 10 hodinách prichádzme do cieľa v Riva del Garda, kde najbližších sedem dní bude bicyklovať a fotografovať do bezvedomia.

RIVA DEL GARDA

kultúrne a športové centrum so stredovekýnm rázom na severe jazera. Historické budovy, námestia - to najväčšie je Piazza 3 Novembre a Piazza Garibaldi.Vďaka priaznivému prevládajúcemu vetru je to raj windurfistov a okolitým horám bajkerov. Keď vás nebaví nekonečné stúpanie do kopcov, môžete sa venovať pohodovej cyklistike a spoznávaniu krás v okolí jazera.
Torre Apponale - 34 m vysoká stredoveká veža na námesti 3. novembra v Riva del Garda
Riva del Garda - prístav

Image title
VIA PONALE

Prvý májový víkend sa v Rive konal veľký cyklofest a s tým spojený nával turistov, stánkov a stanov cyklofiriem a samozrejme mraky cyklistov. Náš prvý výlet je po starej ceste západnou stranou po via Ponale z Riva del Garda do malej horskej dedinky Pregasina. Je neuveriteľné, že táto cesta sa ešte v roku 1992 bežne používala. Dnes, po vybudovaní novej tesne nad jazerom, ju používajú iba turisti a cyklisti. Via Ponale je náročná pre svoje stúpanie, ale výhľady na jazero sú božie. Určite nebudete ľutovať.
http://img.ephoto.sk/data/users//7515/blog/96e3a0368ca6837402650e8261a4f62d8b3cab6d_full.jpgDolu pri jazere je nová cesta smerom na Limone a zárez nad cestou je via Ponale
Desať kilometrov dlhá "akože cesta" do Pregasiny
Cestou je niekoľko krompáčom a dynamitom kopaných tunelov a tunelíkov, avšak stále je to nič oproti 1500 m dlhej  neosvetlenej  adrenalínovéj čiernej diere v skale medzi Stari Gradom a Svetjou Nedelijou na ostrove Hvar. O tom nabudúce.
Image titleNa druheom brehu zasnežené vrcholky Monte Baldo nad Malcesine

Cieľ dnešnej zahrievacej etapy v Pregasine

LAGO DI GARDA

52 km dlhé a 17 km široké jazero Garda so 158 km pobrežia a hĺbkou takmer 350 metrou je najväčším jazerom v Taliansku. Jazero ponúka krásnu prírodu, vysoké hory, čistú vodu, malebné mestečká, historiu, hrady, víno, pizzu, špagety a drahé hotely, čiže všetko čo k dobrej dovolenke potrebujete. Južná časť s centrom v Sirmione je rovinatá, naproti tomu za severné strmé skaly by sa nemusel hanbiť nejeden nórsky fjord.
..
MALCESINE


malebné historické mestečko na východnej strane jazera na pomedzí provincii Veneto a Trentino Alte Adige. Nad mestom je hrad Castello Scaligero z 13 storočia (s trochou šťastia zažijete aj svadbu) a o 2153 metrov vyššie je lanovkou dostupný vrch Monte Baldo (ha-ha-ha, posledných 450 výškových metrov su musí ísť na pešáka) a odtiaľ 40 km zjazd bicyklom po trase Rifugio Graziani, San Valentio, Festa, Torbole do Rivy. A nesmiem zabudnúť ani na šuhajka nemeckého, Goetheho, ktorý tu robil "údajne" špionáž, keď si Castello Scaligero, maľoval do pamätníčka. Na oplátku mu taliani na hrade postavili pamätnú tabuľu s bustou a zasadili grep.
..Anglická nevesta a jej anglický otec so zastúpom anglických družčiek za nimi. Len žennícha som nezaregistroval
.Image titleMalcesine dýcha typickou talianskou atmosférou, ktorú máme tak radi.


VERONA, VERONA . . . 

Mesto na rieke Adige, 30 km od Gardy, kto by ťa nepoznal. Amfiteáter z roku 30, ktorý tu postavil cisár Augustus, (to sa len tak hovorí. V skutočnosti ho postavili oravské pracovité včeličky na čela s Martinom Pichandom za výdatnej pomoci afrických otrokov) kde sa aj dnes hrajú opery, kde sa konali verejné popravy a kde pod taktovkou Ridleya Scotta tancoval Rusell Crowe, tak ako mu pískali. Centrálne námestie - trhovisko Piazza delle Erbe, so sochou Dante Alighieriho a zavesenou veľrybou kosťou. Rímske divadlo, a samozrejme Casa di Giulietta na ulici Capello s ikonickým balkónom všetkých zamilovaných, nekonečným davom histerických japonských turistov, miliardami zaľúbených odkazov, nespočtom visiacich zámkov a zástupom omdlievajúcich junákov z krásne sa lesknúcich bronzových Juliiných pŕs v konfrontácii s vlastnou a neraz smutnou realitou. Musím sa ich dotknúť. Ach bože, Verona, Verona.

Inak je to nádhera. Ak pôjdete autom tak parkovanie doporučejem v podzemných garážach pri ponte di Pietra, alebo o niečo ďalej pri cintoríne, bicykle si môžete oprieť kde sa vám zapáči.
Most ponte Pietra nad Adige neďaleko ruín rímskeho divadla
..NIe, nie, to ešte nie je onCentrálne námestie s trhoviskomPrihorieva . . .Dolu pod balkónom určite stojí japonec a vrúcne objíma Júliu


ARCO A DRO

Pri troche námahy si na internete, alebo v informáciach nájdite okolité mestečká a dni kedy sa v nich konajú trhy. My sme vystihli Arco, Dro a neskôr aj Limone. Arco je nezameniteľné a na sto honov rozpoznateľné mesto s hradom na kopci. Je to čisto vyhorená zrúcanina so všetkým čo k nej patrí. Teda vlastne tam nič neni. Ale aj tak si vás pritiahne a musíte sa z námahou a vypätím posledných síl vyštverať po strmom svahu hore. Toto nepochopím načo to tí ľudia robia ? Čo z toho majú ? Na východnej strane skaly je ešte strážna veža, s výhľadom snáď až po Toblino, kde sa ešte dostaneme. Na rozdiel od Arca je Dro nevýrazna dedina avšak s úžasnou ulicou via Roma. Hneď ako

opustíte dvere svojho domu ste zrazený okoloidúcim autom. Šialená, ale fotogenická.Image titleDominantou mesta Arco je jednoznačne hrad nad mestom
Image title.Image title.Image titleVia Roma vedúca na námestie v Dro


LIMONE SUL GARDA A VODOPÁDY VO VARONE

Limone malé, malebné, chrumkavé mestečko celé veky prístupné iba po vode alebo na chrbte osla, v prípade že ten strmý breh zvládol v pohode a plnom zdraví. Iba krátko pred vojnou tu postavili cestu smerom na Rivu. Názov Limone si nespojujte s citrónom, alebo nedajbože s Limoncellom (to najlepšie a najoriginálnejšie majú v bufete pod Vezuvom). Dnes sa do Limone dostanete bicyklom iba na vlastné nebezpečenstvo lebo 11 km cesta z Rivy vedie z viac ako spolovice cez 18 tunelov. Niečo ako via Roma v Dro, ale po tme. Ale je to zážitok a veľmi skoro si začnete vážiť všedné, bežné veci ako slnečný svit. Zážitok nemusí byť pekný, ale silný. V jednom dni by ste mali zvládnuť aj výlet do Varone. Okrem fabriky na papier sú tu aj unikátne vodopády. Predstavte si vysoký, ale veľmi vysoký komín v skale cez ktorý sa na vás valí množstvo vody. Výlet je to pekný, vodopády úžasné, len fotiť je tam za trest. Všade iba voda.
Image titleCelkový pohľad na Limone Image title.Image title.Image titleCesta vedúca z Limone do Rivy a iba 45 metrový tunelíčekImage titleNaša malá družina, piaty člen je za foťákomImage titleVstupný park k vodopádom Varone
Image title.Image title
PO CYKLOCESTE SARCA DO TOBLINA

Najkrajší výlet z Rivy po ukážkovom chodníku až po Castelo Toblino.Vzorovo udržiavaný chodník vedie povedľa rieky Sarca, ktorá sa vlieva do Lago di Garda. Povedie vás cez vinohrady, lesíky, mostíky, do kopca a samozrejme aj z kopca, okolo jazera Cavedine až do Castelo Toblino. Niečo takéto v Horvátsku nenajdete. Naplánujte si celý deň, lebo väčšinu času budete tráviť fotografovaním. V tomto prípade nie je o čom písať, stačí sa pozerať.Image titleUž známa silueta hradu v Arco. Chodník je niekde tam vo vinohradoch
Image title.Image title.Image titleMalé občerstvenie iba pre cyklistov. Skvelé. Skaly naokolo sú plné horolezcov, a sem tam aj záchranných vrtuľníkov
Image title.Image title.Image titleJazero Toblino a súkromný hrad s reštauráciou. Prehliadka hradu je v cene za obed
Image titlePríjemné posedenie na terase nad jazerom
Image title.Bicyklom po Europe 1.Image title
CYKLOCESTOU LOPPIO DO MORI

Z Riva del Garda sa vyberte okolo Lidla rovno do kopca na Torbole a potom cez Nago.  Cez les sa dostanete až k jazeru lago di Loppio, ktoré má pri okraji ostrov Isola di S. Andrea. Celá oblasť je archeologické nálezisko a zároveň aj chránený biotop.

Chodníkom sa dostanete až do priemyselného mesta Mori. Samotné mesto nič moc, malý kostolík na kopci nad mestom. Chodník vedie z časti otvorenou krajinou, čiže nie taká nádhera ako Sarca.
Image title.Image titleJazero LoppioImage title.Image title.Image title.Image titleSantuario monte di Albano

Na záver použitá technika : Olympus 510, objektívy 9-18, 14-54 a 70-300, prechodový a CPL filter. Bicykle Merida z toho jeden s elktromotorom


Nabudúce Vás pozývam na výlet do Nórska s krátkou zastávkou v Dánsku

Image title

Ďakujem za nahliadnutie, Peter

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Horal
2016-01-04 07:06:33
Prvých 15 záberov sa nenačítalo. Dá sa s tým ešte niečo urobiť?
 
petnov
2016-01-04 10:36:57
príspevok od: Horal
Prvých 15 záberov sa nenačítalo. Dá sa s tým ešte niečo urobiť?
Dúfam, že áno. Snažím sa ich tam vložiť, ale neustále mi to padá - editor.
 
duroslav
2016-01-04 10:52:54
príspevok od: petnov
Dúfam, že áno. Snažím sa ich tam vložiť, ale neustále mi to padá - editor.
Skús namiesto PNG tie obrázky skonvertovať do JPG. U fotografií mi trochu uniká použitie formátu PNG.

Okrem toho asi bude zrada niekde inde. Neviem síce ako tu funguje editor užívateľských článkov, ale po rozkliku obrázkov, ktoré sa načítali, som si všimol, že dáta obrázku sú zakódované v URL obrázku. Inými slovami linky na obrázky nie sú linky na obrázok na webe, ale linky samé o sebe už v sebe obsahujú celý obrázok.
Vedľajším neželaným efektom je aj to, že potom celá stránka sama o sebe (HTML kód) má približne 24 MB.
 
PeterMacko
2016-01-04 20:58:18
super clanok,super fotky (a stacil ti fotoaparat roku vzniku 2008...)
 
andriusha
2016-01-07 09:57:25
Inšpirujúce, vďaka.
 
kigor
2016-01-16 09:42:53
Nádhera! Vďaka za tip na bicyklovanie.
Veľmi sa teším na to Norsko/Dánsko.
Daj vedieť.
Fotografie samozrejme skvelé.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované