Hore

Kone

Image title


Canon EOS 500, Canon FE 70-200mm f/4, 1/320s, f 5.0,  ISO 100 flash N, tripod N, filter N

Denne  chodím do práce popri  farme skoňmi.  Občas vdiaľke  vidím  prekrásne kone  pásť  sa pred farmou vo  výbehu  približne 1000 m od mojej cesty. Dlhý čas som odolával zastaviť sa. Nedalo mi to aby som nenasnímal tieto krásne zvieratá . Po práci cestou domou vslnečný jesenný deň som sa zastavil aurobil niekoľko fotografií.  Kone boli  úžasné ale nepekné rušivé  pozadie,  vodivé laná pre elektrické oplotenie  na  drevených  koloch, vpozadí vysoké elektrické stožiare . Fotografie nestáli za nič. Dobrá  skúsenosť ako kone nabudúce nefotiť .  Na priadnu  hmlu som trpezlivo čakal skoro 2 mesiace. Oplatilo sa čakať.

Dočkal som sa 20. novembra. Hmla ráno hustá skoro ako mlieko, pozvoľna sa nenávratne rozplývala,  musel som ešte absolvovať  rannú úmornú jazdu vnekonečných kolónach do centra Bratislavy.   Na farmu som dorazil pred 10. hodinou. Ochladilo sa, pršal jemný dážď, mne to nevadilo. Jasne si do teraz pamätám ako  po 1. hodine fotografovania začali mi mokré nohy oziabať apo ďalších 45 minútach prsty na rukách stuhli, nevedel som už stlačiť spúšť, po chvíli sa aj 2. batéria  vybila  na prístroji . Od vtedy  už si dávam pozor aby som v zime mal zo sebou rukavice a primeranú obuv .

Fotografoval som spoza ohrady pomedzi vodivé lano pre elektrické oplotenie  ( znapätím 9000 V ). Za ohradu som nevstupoval. Nevedel som ako by sa správali ku mne iprirodzený rešpekt kúžasným zvieratám aelektrike .  Kone  sa presúvali prirodzene,  elegantne občas v skupinkách, vytrvalo som číhal na správny okamih. Často mi do záberu vošli  iné  kone, ktoré  znehodnotil celú kompozíciu obrazu. Kone boli zvedavé i dosť plaché, musel som sa vyvatovať prudkým pohybom aby som ich nevyplašil aneušli mi zo záberu. Pri prudšom pohybe sa zľakli.  Nafotil som viac než 200 snímkou RAW formát.  Podchladený ale spokojný odchádzal som domou.

„Moonlit“ foto  som vyrobil z3 fotografií po dôkladnom výbere vprograme Zoner Photo Studio 14. Mám rád tento program pre jeho jednoduchosť a prehľadnosť. Osobne doporučujem novšiu verziu 16. už je dokonca aj najnovšia Zoner Photo Studio 17

Image title


Canon EOS 500, Canon FE 70-200mm f/4, 1/320s, f 5.0,  ISO 100

Fotografie upravené „Automaticky vylepšiť (Ctrl+O)“ nájdeme ho na hornej lište v okne „Vylepšiť“  následne „Efektovým štetcom (E)“ selektívne doostriť iba koňa. Podrobnejšie nastavenie je vspodnej časti tutorialu.  Ak nie som spokojný zAutomatickým vylepšením, označím „Rýchle úpravy (Q)“ aručne nastavím Expozíciu  podľa potreby upravím, ďalej Stlmenie svetiel následne Zjasnenie tieňov, Kontrast, Zreteľnosť ak treba upravím čierny bod. Priebežne vokne „Zobraziť“. si zapnem „Zobraziť prepaly (Shift + O )“    nachádza sa na hornej lište aprekontrolujem aby som úpravy udržal vnorme.

Otvoríme si ďalší  „Otvoriť Nový editor“  z2. fotografie , „lasom( L)“   nachádza sa ikona na lište vpravo  označíme požadovanú časť ktorú chceme kopírovať,  následne na lište hore zapneme „Kopírovať ( Ctrl+C)“ daný výber z2.fotografie.

Image title


Fotografiu pred kopírovaním upravené „Automaticky vylepšiť ( Ctrl + O )“ následne sa presvedčíme aby obidve fotografie boli čo najviac vyvážené expozične, kontrastne, apôsobili  prirodzene.

Do prvej fotografii  „Vložil ( Ctrl + V )“ skopírovanú časť zdruhej foto. „Výberovým štetcom (Shift + Q )“ vygumovať okolo koňov „Režim: Odstrániť zvýberu“  všetky nevhodné okrajové časti vygumujeme zvloženej fotografie.

Image title


Už teraz je to príjemný obrázok apo drobných úpravách by bol použiteľný.

Otvoríme si ďalší  „Otvoriť Nový editor“  a z3. fotografie z mesiacom následne som vložil mesiac nad kone v pozadí zinej fotografii  vyfotografovanej v lete tými istými postupmi  ako pri vkladaní koňov vpozadí, na požadované miesto. „Laso ( L )“ obkrúžiť vybraný objekt, kopírovať ( Ctrl + C),  otvoriť okno kone  vložiť  ( Ctrl + V ) a„výberovým štetcom ( Shift + Q )“ vygumujeme všetko  nadbytočné.  V noci  sa nám všetko javí modrejšie, tak si to opäť  upravíme.  „Vyrovnanie bielej“ teplotu -600 °K ak je to nedostatočné iviac. Pridáme Vinetáciu ( Ctrl + Shift V ).

Image title


Túto úpravu som vytvoril vroku 2012 .

 Povyhlásení  „Týždennej témy : Moon “  na 1x som si na kone smesiacom opäť spomenul . Rozhodol som sa pre monochromatickú verziu.

Druhú časť  úpravy som vykonal vprograme Zoner Photo Studio 16 . Najprv si  odstránime farbu . Na lište si nájdeme  „Efekty“  otvoríme av stĺpčeku  „Odtiene šedej ( Ctrl + G )“ nastavíme „Metóda:  Pokročilá , Krytie vrstvy 100%  potvrdíme „ Použiť“

Pridáme Vinetáciu ( Ctrl + Shift V ) nastavíme si silu efektu  -70%, polomer 6, krytie vrstvy 39 %,  režim normálny, ďalej  „Výberovým štetcom (Shift + Q )“ vygumujeme strednú časť vinetacie , nastavenie:  režim odstrániť zvýberu, priemer štetca  na veľkosť 136, hustota 7 %, Rozmazanie  95 %, obrysy  mám zapnuté aby som mal prehľad kde ešte treba štetcom prejsť.  Svetlé plochy na nasledujúcej fotografii  sú miesta kde vinetacia   je odstránená, nezaznamená sa.  Keď máme všetky potrebné úkony vykonané potvrdíme „ Použiť “.  Výber odstránime   stlačením „ Esc “ .  Pozor  si musíme dať, aby sme  Esc nestlačili ešte raz, vymazali by sme si doterajšie úpravy amuseli by sme postupovať od začiatku.

Image title


Na pravej lište  ikona „ žltý blesk“ je „Rýchle úpravy (Q)“  nastavíme si  Expozícia -0,5 stmavíme obraz, stlmenie  svetiel na 16, zjasnenie tieňov na 21, kontrast na 30, ukončíme úpravy astlačíme   „Použiť“

Image title


Ak sa pozrieme bližšie na  mesiac tak zistíme že to nie je Ono. Mesiac je moc výrazný, ostrý  pôsobí neprirodzene ato my nechceme. Trošku si ho zabalíme  do závoja.  Na pravej lište je  Štetec ( B ) . Nastavíme si  „Priemer“ štetca na veľkosť 26 , „Krytie“ 7 %, „Hustota“ 20 %, „Rozmazanie“ 70 % , „Rozostup“ 10 % , farbu si načítame pipetou svetlejšiu časť oblohy vblízkosti mesiaca , režim „Závoj“ . Štetcom si vytvoríme  menej výrazný z nepatrnou aurou okolo mesiaca, moc to nepreháňajme aby to pôsobilo čo najviac prirodzene,  niekoľkými pohybmi štetcom.

Keď už máme mesiac v splne ako  tak spracovaný, pustíme sa do tieňa pod koňom vpopredí. Na pravej lište si nájdeme ikonu štetca ztromi hviezdičkami  „Efektový štetec“  ( E ). Nastavíme si priemer štetca na „Veľkosť“ 46, „Krytie“  15 % , „Hustota“ 43 % , „Rozmazanie“ 63 % , „Rozostup“ 10 % , „Efekt:“  Gama -3 % , štetcom jemne naznačíme pomyselný tieň pod koňom ipod koňmi v pozadí . Platí opäť to isté ako pri mesiaci, radšej menej ako viac.


Image title

Na hornej lište si nájdeme „Rozmazať“ ( Ctrl + 6 ) nastavíme si „silu efektu“ 3, „Typ Gaussovské“ , „krytie vrstvy“ 30 %,  režim normálny, ďalej  „Výberovým štetcom (Shift + Q )“ označíme koňa v popredí a strednú časť popredia , nastavenie:  režim odstrániť zvýberu, priemer štetca  na veľkosť 176, hustota 7 %, Rozmazanie  95 %, obrysy  mám zapnuté aby som mal prehľad kde ešte treba štetcom prejsť.  Svetlé plochy na nasledujúcej fotografii  sú miesta kde vrstva  rozmazanie  je odstránená, nezaznamená sa.  Keď máme všetky potrebné úkony vykonané potvrdíme „ Použiť “.  Výber vrstvy odstránime   stlačením „ Esc “ .  Pozor  si musíme dať, aby sme  Esc nestlačili ešte raz, vymazali by sme si doterajšie úpravy amuseli by sme postupovať od začiatku.


Image title

Vhornej lište efekty nájdeme si ikonu „Pridať zrno“ označíme  Typ zrna:  Digitálne , Množstvo 30, veľkosť zrna Jemné , Krytie vrstvy 21 % , režim Normálny , označíme  Použiť.
Image title

Na pravej lište  ikona „ žltý blesk“ je „Rýchle úpravy (Q)“  nastavíme si  Vyrovnanie bielej Teplota bielej nastavíme na 5050  obraz jemne zmodrá , ukončíme úpravy a ozačíme   „Použiť“

Je môj prvý tútorial , napísal som ho na základe žiadosti od pána Stefan Eisele  z Tutorial team, jeho žiadosť ma milo prekvapila .

Dúfam  že  pri písaní návodu som  na nič podstatného nezabudol.

Tip: Ja osobne tiež rád používam nástroj „Tonálna krivka“ pri konečnej   úprave kontrastu, jasu,  na jemné doladenie atmosféry obrazu.

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2015-07-01 15:28:31
Pekná montáž a zrozumiteľný postup.
 
Krtko fotografom
2015-07-01 16:00:00
príspevok od: jozef84
Pekná montáž a zrozumiteľný postup.
Súhlas .
 
alexmenti
2015-07-02 13:00:40
...a idem to aj skúšať podľa Tvojho návodu...hoci som v PP stále iba mierne vyspelý neandertálec, tento návod sa mi javí celkom zrozumiteľný a našťastie mám tiež zoner 15 a 16
 
jiskerka
2015-07-02 14:42:44
Závidím vám, chlapi, vaše technické zdatnosti. Ja musím fotiť len to, čo vidím a nevyžaduje veľké úpravy... A stále čítam ako je Zoner jednoduchý a zrozumiteľný a ja s ním bojujem už dosť dlho a neúspešne...
 
spektrum
2015-07-03 12:49:49
ja si radsej zase asi niekedy pockam na take kone nazivo, ja som to zazila cestou cez Madarsko, zial zastat sa nedalo, ale ta atmosfera postupne sa vynarajucich koni bola fantasticka
 
nehemah
2015-07-04 17:49:54
príspevok od: jiskerka
Závidím vám, chlapi, vaše technické zdatnosti. Ja musím fotiť len to, čo vidím a nevyžaduje veľké úpravy... A stále čítam ako je Zoner jednoduchý a zrozumiteľný a ja s ním bojujem už dosť dlho a neúspešne...
ja nemam sice zoner ale tento postup sa sa da rovnako aplikovat v PS, len sa to sem tam inak vola
 
samophoto
2015-07-05 16:14:15
príspevok od: jozef84
Pekná montáž a zrozumiteľný postup.
Ďakujem.
 
samophoto
2015-07-05 16:19:30
príspevok od: alexmenti
...a idem to aj skúšať podľa Tvojho návodu...hoci som v PP stále iba mierne vyspelý neandertálec, tento návod sa mi javí celkom zrozumiteľný a našťastie mám tiež zoner 15 a 16
Ďakujem za koment a veľa-veľa trpezlivosti s PP .
 
samophoto
2015-07-05 16:21:07
príspevok od: jiskerka
Závidím vám, chlapi, vaše technické zdatnosti. Ja musím fotiť len to, čo vidím a nevyžaduje veľké úpravy... A stále čítam ako je Zoner jednoduchý a zrozumiteľný a ja s ním bojujem už dosť dlho a neúspešne...
Ono sa to poddá len sa nevzdávať
 
samophoto
2015-07-05 16:22:27
príspevok od: spektrum
ja si radsej zase asi niekedy pockam na take kone nazivo, ja som to zazila cestou cez Madarsko, zial zastat sa nedalo, ale ta atmosfera postupne sa vynarajucich koni bola fantasticka
 
samophoto
2015-07-05 16:26:24
príspevok od: nehemah
ja nemam sice zoner ale tento postup sa sa da rovnako aplikovat v PS, len sa to sem tam inak vola
Ešte keby skratky v PS-ku nahradili piktogramami, to by bolo úžasné
 
jiskerka
2015-07-06 11:36:21
príspevok od: nehemah
ja nemam sice zoner ale tento postup sa sa da rovnako aplikovat v PS, len sa to sem tam inak vola
a Photoshop je vraj ešte zložitejší
 
jiskerka
2015-07-06 11:38:21
príspevok od: samophoto
Ono sa to poddá len sa nevzdávať
nevzdávam... už sa mi darí základné úpravy a konvert z RAW.. ale tie všelijaké lasá a žehličky a tonální křivka, to by som potrebovala asi učiteľa img src="https://img.ephoto.sk/images/theme_default/emoticons/smile.png" alt="" />
 
milanF
2015-07-06 15:34:22
pekné
 
Tokime
2015-08-02 22:12:45
Na youtube je okrem miliardy hlúpostí dostupných aj veľa videonávodov. Ja som sa tak naučil photoshop aj premiere, teda úpravu fotiek aj videa... Bez jazykových znalostí, návody sú zvacsa v jazykoch akobspanielcina francuzstuna anglictina...nehovorim ziadnym z nich... Prosto ten lovek len keca keca ale ty vidis hlavne co robi v tom progame, kde ide kliknut, kde najde ktoreu funkciu a hlavne vidis co ktora funkcia vlastne sposobi na fotke...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia