Hore

Zombie wedding


Svadobný rok 2014 bol pre mňa špecifický okrem toho, že sa ma dotýkal aj z druhej strany barikády a stal som sa ženáčom, tak som bol súčasťou jednoho celkom netradičného predsvadobného fotenia. “Nenafotíme večer pred svadbou nejakú haluz?” Spýtali sa budúci manželia. “Budú tam už nejakí ľudia v piatok, tak ich môžeme zapojiť.” A ja že: “Okej, prečo nie?” No a to čo sa dialo od momentu môjho nepremysleného ale nadšeného súhlasu, by som accountsky rozdelil na 4 fázy.
  1. Brainstorming
  2. Príprava
  3. Exekúcia
  4. Postproces
Oka možno teraz niekto namietne, že veď takto to funguje na svadbách vždy. A ja poviem áno aj nie, tento krát som si mohol vymyslieť úplne čokoľvek a vedel som, že mladomanželia sú dostatočne šialení na to, aby do toho išli. Čiže biznisplán tohoto fotenia je špecifický skôr svojím obsahom.

Image title

1. Brainstorming

Hľadanie nápadu a témy. Priznám sa že táto časť bola rýchlovka. Keď som si vyfiltroval podmienky tak mi ostalo: mladomanželia pôjdu do čohokoľvek, miesto fotenia dôverne poznám, bude tam nešpecifikovaný počet známych/možno aj neznámych ľudí a bude tma. Čiže máme hlavných hrdinov, chalupu na kopaniciach a prípadný komparz. Z mojej strany keďže má vychovávali akčné videobéčka a počítačové hry, bola tendencia skúsiť niečo akčné kde vzhľadom na podmienky (žiadna vizáž, ľubovoľné oblečenie, variabilný počet komparzistov, večer čiže temnota) budem môct vyjašiť a ostane pritom na prípadnú improvizáciu. Výsledok je jasný z nadpisu, téma bude: ZOMBÍCI.

2. Príprava

Hľadanie inšpirácie a storyboard. Potom ako som plný nadšenia tému predal mladomanželom nastala fáza prípravy, v ktorej som sa nápadu pokúsil dať čo najkonkrétnejšiu formu. Vedel som, že si chcem vyskúšať odpalováky, ktoré mi už rok hnijú v šuflíku, a že výsledok bude ovrephotoshoped. Lebo retuše ľúbim. Dlhodobo sa nechávam inšpirovať mnohými tvorcami a v tomto koktrétnom prípade to boli tri mená Benjamin Von Vong, Adrian Sommeling a Calvin Hollywood, ktoré určili smer ktorým sa chcem vydať a ako to má vo výsledku vyzerať (aspoň rámcovo). Čiže mám vybratý štýl, aj tému a teraz treba konkretizovať a zhmotniť predstavy do niečoho hmatateľného. To čo vidíte nižšie sú nakreslené storáče záberov, ktoré boli mixom mojej vlastnej predstavy a inšpirácií z filmov, hier, concept artov atď. Jednoducho hodiny a hodiny googlenia pekných obrázkov a analyzovania toho čo je pekné a čo bude možné adaptovať v našich podmienkach. Lets go.


Image title

Nástrel kompozícii a niečo čo sa s prižmúrením oboch poloslepých očí dá nazvať lighting diagram.

3. Exekúcia

Fotenie a svietenie. Na place to malo dve roviny. Tá failovejšia bola, že samotný setup systemákov a hľadanie správnej kompozície trval mrte dlho (v interieri je 24mm jednoducho málo) a že výsledná charakteristika svetla vôbec nezodpovedala mojím predstavám. Áno som skôr teoretik a prax ma teraz riadne vyfackala. Tlačiť do hlavy McNallyho a preklikávať od rána do večena stobox a strobist, je síce fajn, ale bez tréningu je to zbytočné. Moja rada do života, foťte, skúšajte, experimentujte, failujte lebo každá praktická skúsenosť vás posunie ďalej. Tá lepšia časť fotenia bolo všetko ostatné. Aj keď sa to celé dialo večer pred svadbou, tak nikto nestresoval a aj keď to bolo únavné a zdĺhavé, tak som necítil tlak. Môžu za to všetci prítomní a trochu asi aj tá domáca, ktorú zombíci celý čas pochlipkavali. Ale späť k technike, čo mi najviac chýbalo a čo bol prúser hlavne v interiéri bol grid na softboxoch. Jednoducho smerovejšie svetlo, ktoré sa po odpálení nerozplizne po celej miestnosti. Nevermind, photoshop to bude musieť zachrániť. V exteriéri už to bolo viac v pohode minimálne z pohľadu svietenia, aj keď nekonečné posúvanie statívov, prestavovanie speedligtov a hľadanie správnej intenzity bolo otravné, tak tu bol rád za Phottix Odiny, vďaka ktorý som aspoň výkony bleskov mohol riešiť spoza foťáku. Po necelých troch hodinkách bolo hotovo, na karte je asi 250 fotiek ktorých výsledkom bude 7 vizuálov. Jedine žeby nie.

4. Postprodukcia

Toto už nie je až tak o fotení, tak v skratke. Najdlhšie mi trval prvý obrázok a to z jednoduchého dôvodu a tým bolo hľadanie spoločného moodu pre celú sériu (aj keď som v hlave mal relatívne jasnú predstavu). Hlavne celý projekt som koncipoval, ako príbeh a nemali to byť separátne fotky na tému zombie. Zároveň som si skúšal rôzne techniky aj tonality kým nepadlo finálne rozhodnutie. Čiže prvá foto bolo asi 16-18 hodín čistého času pokusov a omylov. Ďalšie nemám odmerané, ale okrem poslednej, ktorá bola asi za 4 hodiny to bolo cca 7-10 hodín na foto. Keďže ma netlačil deadline len svedomie (a jeden konkrétny zombík), tak som si to mohol po večeroch a víkendoch šolichať. Čau Lula :) Sú tam nejaké techniky od Calvina (odporúčam jeho youtube kanál) je tam nejaké to fakeové HDR, ale prevažne veľa kriviek a maskovania. Keďže sa photoshopom živím, tak som tu bol celkom doma. Jednou z nevýhod takto vlečúcich sa projektov je tendencia sa spätne vraciať k už finálnym fotkám čo značne celý proces predlžuje. Občas si treba povedať dosť.

5. Záver

Final je nakoniec 5 záberov zo siedmych. Jeden vypadol kôli tomu, že sa podobal na iný a druhý kôli tomu, že proste nebol dosť sexi. Odovzdané manželom a zombíkom 8 mesiacov po svadbe a spokojnosť zo všetkých strán bola vykúpením toho kvanta času upravovania a čakania. Spätne keď na to pozerám, tak vravím že ak by som to robil znova, tak by to hlavne v bodoch 3 a 4 prebiehalo ináč. So slovami nevesty: “Už sa teším, ako z toho budú naši rodičia znechuteni!” budem čakať na ďalšiu príležitosť. “:)

P.S. Použitá technika

Nikon D800
Nikkor 24-70mm f2.8
Blesky 1x SB 800 + 2x SB700
3x softbox 60x60cm
Radio Trigger Photix Odin 3+1

Takto to vyzeralo druhý deň na svadbe (už bez šlapiek). :)


Just because you own a camera, you are not a photographer. You can't buy talent.

profil autora
web: http://www.pospo.sk/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Marcel Rebro
2015-05-20 10:24:46
Palec hore Tomáš! Na toto (časovo) by som asi nervy nemal
 
Pospo
2015-05-20 10:46:27
príspevok od: Marcel Rebro
Palec hore Tomáš! Na toto (časovo) by som asi nervy nemal
Dikes. Nervy boli neraz aj u mna, hlavne ked som videl ako mizerne to je nafotene
 
kuchar
2015-05-20 10:52:05
Tiez palec hore,urcite s tym bola kopa roboty.Druhy palec pre novomanzelov...podujat sa na nieco take den pred svadbou.Doslova nevedeli ,kde im stoji stoji hlava...
 
Pospo
2015-05-20 11:07:09
príspevok od: kuchar
Tiez palec hore,urcite s tym bola kopa roboty.Druhy palec pre novomanzelov...podujat sa na nieco take den pred svadbou.Doslova nevedeli ,kde im stoji stoji hlava...
Najlepsie na tom boli zombici. Pohoda, jazz, vinko ... ku koncu boli uplne veseli.
 
Matúš Koprda
2015-05-20 12:14:00
Super, kreatívne a zaujímavé. Že niekde ten photoshop nie je dotiahnutý do úplnej uveriteľnosti mi vôbec neprekáža
 
Jozef Macák
2015-05-20 13:06:17
parada...dobra zombiecina nemoze byt zla
 
Wewe18
2015-05-20 14:52:10
skvelé
 
Raymond27
2015-05-20 15:37:43
Lepší článok som tu zatiaľ nevidel Veľmi inšpiratívne. Super!
 
RomanSimon
2015-05-20 23:58:20
Pekná práca ako článok tak aj foto/postproces Zombie atmosféra ako sa patrí.
 
Riso Petrech
2015-05-21 09:51:03
Fakt dobra robota, osobne by sa mi pacilo viac keby si tu robotu investoval do niecoho veseleho, lebo svadba a zombie mi az tak dokopy nejde, ale to nic nemeni na tom ze si mal dobry napad a velmi zaujmavo si to spracoval, fakt dost dobre...
 
Juraj23
2015-05-22 13:47:36
Velice podarené
 
RadovanŠkohel
2015-05-22 15:00:29
👍🏻
 
nehemah
2015-05-22 19:46:38
Good job
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované