Canon oznamuje víťaza najnovšieho ročníka súťaže New Cosmos of Photography

Spoločnosť Canon, líder v oblasti digitálneho spracovania obrazu, oznámila víťaza svojej súťaže New Cosmos of Photography 2016.

Hodnotiaca komisia zložená z profesionálnych fotografov a medzinárodných kurátorov umenia udelila 7 ocenení Excellence Award a 14 čestných uznaní Honourable Mention Award. Posledného ročníka sa zúčastnilo o 14 percent viac súťažiacich než v roku 2015, a porota tak víťaza vyberala zo 1 723 autorov.

Ako držiteľ čestného uznania  Honourable Mention Award mohol v rámci tohto ročníku súťaže predstaviť svoju tvorbu nemecký fotograf Benjamin Breitkopf. Prezentované snímky sú vizuálnymi esejami na politické, historické a kultúrne súvislosti revolučných udalostí na Ukrajine v roku 2014. Benjamin Breitkopf svojimi fotografiami dokumentuje nielen jedinečné charakteristiky krajiny, mestského prostredia i obyvateľov, ale tiež kultúrne korene a zvyklosti danej krajiny vrátane rituálnych a náboženských tradícií, obľúbených piesní a protikladov. Kombinácia týchto rôznych smerov prináša podrobný pohľad na ukrajinskú kultúrnu identitu v priebehu prelomových politických zmien. Benjamin Breitkopf porotu uchvátil prístupom k predstaveniu svojho projektu, ktorý pôsobil priamo na vnútro divákov – a to i vďaka trojkanálovému videu a úchvatnému zvukovému sprievodu.

Všetky ocenené snímky tohto ročníka budú k dispozícii na výstave New Cosmos of Photography, ktorá prebehne v japonskom Tokiu v dňoch 29. októbra až 20. novembra 2016 a na ktorej sa vyhlási celkový víťaz a udelia sa ceny Grand Prize. Držiteľ tohto najvyššieho ocenenia získa finančnú odmenu 1 milión jenov a získa právo usporiadať samostatnú výstavu v rámci súťaže New Cosmos of Photography 2017. Na finančnú odmenu i na právo prezentácie toho najlepšieho zo svojej doterajšej tvorby sa môžu v rámci tokijskej výstavy tešiť i všetci ďalší čerství majitelia ceny Excellence Award i čestného uznania Honourable Mention Award.

„Veľmi nás teší rastúci záujem fotografov z celého sveta o účasť v súťaži New Cosmos of Photography,” hovorí Junko Kimura, General Manager of Corporate Social Responsibility v spoločnosti Canon. „Každý deň sme vystavovaní stovkám nových obrazov a situácií a v rámci tejto súťaže sme svedkom posúvania hraníc fotografických možností. Je úžasné sledovať tvorivé postupy i neočakávané spôsoby, aké súťažiaci využili na vyjadrenie svojich nápadov a fantázie prostredníctvom fotografie.“

Ďalšie informácie o poslednom ročníku súťaže New Cosmos of Photography sú k dispozícii na www.canon.com/scsa/newcosmos.