Picasa končí, čo budeme používať teraz v podobe webového albumu?

Google nedávno oznámil, že končí so svojou dlhoročnou službou Picasa. Sústredí sa teraz na Google Fotky, čo je jedna z alternatív ako editovať fotky a ukladať ich do cloudu. Ešte pripomeňme, že aktuálne zrušenie sa týka jednak desktopového správcu a editoru Picasa, ale aj webových albumov Picasa Web Albums. Je však celkom dosť ľudí, ktorí majú obavy z toho, že Google možno využije fotky aj inak a hľadajú tak alternatívu. Ak ste si teda Picasu a jej webové albumy obľúbili a teraz hľadáte niečo mimo Google, tu je riešenie.

Spoločnosť Zoner totiž prevádzkuje neobmedzenú bezplatnú online galériu Zonerama. Tá je svojimi funkciami podobná Picase a v niektorých funkciách ju aj výrazne predbieha. Teda hlavne vtedy, pokiaľ ste používateľ operačného systému Windows alebo Android. Ak používate OS X od Apple, ukladať síce na Zoneramu môžete, ale nemáte plné editačné možnosti od firmy Zoner. Ako to teda funguje?

Zoneramu hľadajte na adrese www.zonerama.com. Ovládanie je aj v slovenčine. Po bezplatnej registrácii sem môžete ukladať vlastné fotografie a nájdete tu aj inšpirácie na vaše ďalšie fotografie. Ak máte program Zoner Photo Studio, váš Zoner účet už používate a k Zonerame sa prihlasujete svojím menom a heslo alebo cez sociálne siete.

Zonerama nemá obmedzenie

Po registrácii sem môžete nahrávať toľko fotografií, koľko vám hradlo ráči a koľko chcete ukázať svetu. Nie ste obmedzovaní ani veľkosťou fotografií a ani ich počtom. Rovnako, Zonerama pri ukladaní fotiek nemení ich kvalitu, teda ich nezmenšuje. Ak vám to vaše pripojenie na internet dovolí, môžete pokojne ukladať 10 MB fotografie.

Ako sa budete prezentovať?

Webový album je vo všeobecnosti dobrý na to, že sa môžete pochváliť svojimi fotografiami kdekoľvek a kedykoľvek, ak máte pripojenie na internet. Nemusíte nosiť svoje fotografie na mobile alebo na notebooku. Pri prezentácii využijete jednoduchý odkaz napr. aj na celú vašu galériu. Do prehliadača pritom zadáte jednoduchý odkaz zonerama.com/používateľské_meno a návštevník hneď vidí všetky fotografie, ktoré ste umiestnili do verejných albumov. Tie, ktoré sú súkromné, neuvidí.

Ak teraz chcete niekomu ukázať buď celé album, ale jednotlivé fotografie, ide to ľahko. Nájdete si príslušné album alebo fotografiu, použijete tlačidlo Zdieľať a vyberiete si možnosť zdieľania fotky buď cez mail alebo cez webový odkaz.

Ako je to so súkromnými fotkami?

Samozrejme, na Zoneramu môžete uložiť aj súkromné fotografie, ktoré akosi nechcete s nikým zdieľať. Alebo teda len s prísne vybranou skupinou ľudí. To všetko samozrejme funguje. Vytvorte si album, ktoré bude chránené textovým heslom. Tieto albumy potom neuvidí nikto, kto nepozná toto heslo.

Ako presne na nahratie fotiek na Zoneramu?

Fotky môžete nahrávať cez web a nepotrebujete na to nič okrem prehliadača a prístupu na internet. Lepšie vám to však pôjde z programu Zoner Photo Studio 18 z desktopového počítača s operačným systémom Windows.

A rovnako môžete použiť aj mobilnú aplikáciu Zoner Photo Studio pre operačný systém Android. Pre používateľov operačného systému iOS alebo OS X zatiaľ takéto riešenie nie je k dispozícii.

Zoner Photo Studio 18 je pritom užitočný nástroj na tvorbu a editáciu fotografií s rôznymi možnosťami. Testovaciu verziu Zoner Photo Studio 18 v slovenskej jazykovej verzii pre Windows si môžete na 30 dní vyskúšať po stiahnutí zo stránky www.zoner.sk. Mobilná verzia pre Android je zadarmo na Google Play. Fotky z mobilu tak môžete automaticky nahrávať a synchronizovať so Zoneramou práve pomocou Zoner Photo Studia pre Android.

Koľko zaplatíte za možnosť ukladania fotiek na Zoneramu?

Možnos ste si všimli, že tie najlepšie veci bývajú zadarmo a tak je tomu aj v prípade Zoneramy. Za možnosť ukladania neobmedzeného počtu fotografií totiž nezaplatíte nič. Ani Euro a ani cent. Nič. Stačí si to vyskúšať a prídete na to, aké je to návykové. Odporúčame vyskúšať.

Doplnené 2. marca 23:56

Z diskusie vyplynula otázka ako je to s podporou videa. Video je plne podporované v Zonerame, priamo z prostredia tohto cloudového systému sa dá prehrať. Je v plnom rozlíšení, nedochádza k žiadnej redukcii veľkosti súboru. Ďakujeme za podnet!

ONDREJ MACKO, TouchIT

Sugho
2016-07-10 22:25:40
Uz 10 rokov som na flickr.com a nemenil by som.