Hore

Začíname s teleobjektívom

Teleobjektív je najčastejšou voľbou pri kúpe druhého objektívu. Vyžaduje však iné myslenie, poctivejší prístup a trénovanie fotografického videnia.

Začínajúci fotografi sú najprv vybavení fotoaparátom so štandardným zoomovým objektívom, tzv. seťákom. Býva takmer neodmysliteľnou súčasťou každej amatérskej zrkadlovky alebo CSC fotoaparátu, pretože je to najuniverzálnejší lacný objektív. Po kúpe prvého “seriózneho” fotoaparátu nasleduje niekoľko mesiacov učenia. Nováčik spoznáva techniku, študuje literatúru a internet. Zoznamuje sa so základmi fotografie po technickej i umeleckej stránke. Po čase usúdi, že už základy ovláda a cíti, že ho setový objektív začína obmedzovať (či už tomu tak je alebo nie). Najčastejšie padne voľba na teleobjektív, ktorý láka možnosťou fotografovať vzdialené objekty.

Teleobjektívy pre začiatočníkov sú kvalitatívne a mechanicky podobné setovým objektívom. Niekedy ich môžete kúpiť v cenovo zvýhodnenom sete aj spolu s fotoaparátom a základným zoomom. Základný telezoom má slušné priblíženie, kvalitatívne je to však stále amatérsky objektív. To nemusí vadiť, ak si nekúpite úplný brak. Tu vám pomôže naša sekcia Fórum, kde sú teleobjektívy x-krát preberané.

Ak váš fotoaparát nemá vstavanú stabilizáciu obrazu (pohybom snímača), určite si kúpte objektív s optickou stabilizáciou obrazu. Bez nej je len ťažko použiteľný, mali by ste priveľa rozmazaných záberov. Nenechajte sa ani zlákať staršími telezoomami bez automatického zaostrovania, ich využitie je veľmi obmedzené. Základné modely nie sú drahé a nemusíte sa preto uchyľovať ku kúpe starých nevyužiteľných modelov.

Telezoom Panasonic Lumix G 35-100mm f/4-5.6 Mega O.I.S. je určený pre Micro 4/3 bezzrkadlovky. Je menší ako bežné setové zoomy pre zrkadlovky.

Nikon AF-S DX NIKKOR 55–200 mm f/4–5,6G ED VR II je najlacnejší telezoom pre DX zrkadlovky Nikon. Má kompaktnú konštrukciu a zabudovanú stabilizáciu obrazu.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
parkie
2016-08-09 12:04:16
Ta krajina s 1/125s so stativom je doost dobra (: Okrem toho sa mi paci motivovanie k uceniu sa fotografickeho videnia..
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované