Hore

Nočné mesto s amatérskou výbavou

Keď som bol mierne pokročilý amatér, ktorý už niečo o fotení vedel a mal aj celkom slušnú výbavu, mal som z fotografovania nočného mesta obavy.

Fotilo sa na film, limitovaný počtom políčok, bez možnosti kontroly. To ste si rozmysleli, či miniete peniaze bez istoty dobrého výsledku. Obavy ma neprešli ani pri prechode na digitál. Tie to zo začiatku nezvládali technicky. Mali malý dynamický rozsah a veľký šum. So zábermi zo statívu nebol až taký problém, fotia sa s nízkou citlivosťou. S dynamickým rozsahom ste sa popasovali tak, že ste fotili počas modrej hodinky, kedy je ešte nejaké prirodzené svetlo. To vlastne platí aj dnes, nie tak kvôli dynamickému rozsahu, ale kvôli celkovej atmosfére fotografií. Technika sa neustále zlepšuje a dnes aj lacné modely vedia fotografovať tak dobre, ako profesionálne fotoaparáty pred niekoľkými rokmi. Veď aj dnes dobre hodnotený Canon EOS 5D Mark II prekonávajú nielen APS-C, ale aj MFT fotoaparáty.

Keď som si kúpil plnoformátovú zrkadlovku a vysokosvetelné objektívy, obavy boli preč. Mohol som vyraziť do nočného mesta bez statívu a fotografovať momentky a detaily. Ja mám k dispozícii profesionálnu výbavu, ale čo amatér s obyčajnou výbavou? Má starosti hodiť za hlavu, alebo má mať oprávnené obavy?

Dnešné fotoaparáty majú veľmi dobré snímače, ale aj u tých najlepších sa objaví výrazný šum, ak prekročíte určitú hranicu citlivosti. Nikto nechce šum, či má amatérsky alebo profesionálny fotoaparát. Ak chceme fotografovať bez statívu, užívať si voľnosť fotenia z ruky, vyššej citlivosti sa nevyhneme. Mieru šumu vieme znížiť, ak použijeme nižšiu citlivosť ISO. V tom nám pomôže svetelný objektív a stabilizácia. V prípade bezzrkadloviek, režim el. uzávierky, kde mechanická uzávierka nespôsobuje otrasy.

Svetelný objektív

Bežný amatérsky setový objektív má svetelnosť F3,5-5,6. Najlacnejšie svetelné objektívy, ktoré si môže dovoliť aj amatér, majú svetelnosť F1,8. Typicky je to základný objektív 50 mm F1,8, prípadne 35 mm F1,8. U MFT systému je najdostupnejší 45 mm F/1,8. Rozdiel medzi svetelnosťou F5,6 a F1,8 je viac ako 4EV. Ak vám pri f/5,6 vychádza citlivosť ISO 6400, tak pri f/1,8 je to len ISO 800, čo ešte o trochu menej. To je v šume obrovský rozdiel. U niektorých fotoaparátov je ISO 6400 maximálnou hornou hranicou použiteľnosti. A aj u špičkových FF pri nej nájdete výrazný šum. Zaobstarať si svetelný objektív je najúčinnejšou cestou, ako predísť nutnosti použiť vysokú citlivosť ISO sprevádzanú výrazný šumom.

Vysokosvetelný (F1,8 a lepší) objektív výrazne rozšíri vaše možnosti fotografovania. Svetelnosť využijete pri fotení za zlých svetelných podmienok a pre rozostrenie pozadia.

Stabilizácia obrazu

Stabilizácia obrazu…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované