Hore

Video s fotoaparátom II. - spracovanie

Pokračujeme v našej škole pre začínajúcich “filmárov” a prinášame základné rady pre spracovanie surového materiálu.

Len málokto prehráva natočené video priamo z fotoaparátu. Je to najjednoduchšia cesta, stačí si kúpiť HDMI kábel a pripojiť k TV alebo projektoru. Prehrávate však surové video, bez zostrihania a ozvučenia. Aj keby vám to neprekážalo, je neekonomické video archivovať na pamäťových kartách. Kedysi sa video prehralo na pásku, prípadne DVD, no dnes sa to už nerobí. Rovnako ako fotografie, aj video ukladáme a spracovávame v počítači a potom sa rozhodujeme čo ďalej.

Aby bol výsledný film pozerateľný, je potrebné jednotlivé zábery zostrihať, upraviť, prípadne otitulkovať a ozvučiť. Workflow je podobné ako pri spracovaní fotografií. Video importujeme do počítača a pre jeho úpravu použijeme vhodný editor. Na príkladoch si ukážeme, ako sa s videom v počítači pracuje. Možnosti je neúrekom, my si predvedieme jednoduchý program iMovie, ktorý je najčastejšou voľbou pre amatérske spracovanie videa na počítačoch Apple, podobné programy nájdete aj pre platformu Windows PC a dnes nie je problém zostrihať video aj na tablete.

Workflow

Ak si osvojíte určité workflow, bude pre vás vytvorenie filmov nielen jednoduchšie, ale aj rýchlejšie. Vytvorte si vlastný štýl, ktorý budete dodržiavať. Na filmoch bude poznať váš rukopis a celé vaše portfólio bude prepojené. Začnite s kratšími projektmi. 5-10 minútové video z výletu je na začiatok ideálne. Dĺžkou nebude nudiť a pri úpravách nestrávite hodiny. Po pár krátkych filmoch zvládnete ten ďalší za pár desiatok minút nielen zostrihať, ale aj ozvučiť, pridať titulky a úpravy obrazu.

Import klipov Vytvorenie projektu Orez klipov a presun na časovú os Úprava klipov Pridanie titulkov Zvuk a hudba Export a publikovanie

Rozloženie väčšiny videoeditorov je podobné . Pracovná plocha je rozdelená na tri hlavné časti: 1-knižnica klipov, 2-náhľad klipu/filmu, 3- časová os.

Import klipov

Najprv je potrebné dostať jednotlivé klipy do počítača. Využijeme na to priamo import z fotoaparátu, alebo cez čítačku z karty. Klipy môžete aj nahrať najprv na disk a potom importovať do strihového programu. Nevydarené klipy odstráňte z počítača, nech zbytočne nezaberajú miesto. Importované klipy organizujte najlepšie podľa…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované