Hore

Stolové statívy

Asi sa zhodneme v tom, že klasický statív je oštara, ktorú berieme so sebou, len keď vieme, že ho budeme potrebovať. 

Pridáva na hmotnosti našej výbavy, musíme riešiť jeho upevnenie a vlastne stále prekáža. Sú situácie, kedy je ale neoceniteľným pomocníkom. V niektorých však nie je nutné mať veľký statív, stačí niečo menšie, napríklad tzv. stolový statív alebo ministatív.

Stolové statívy majú výšku max. pár desiatok centimetrov. Rovnako, ako u väčších súrodencov, je dôležitý parameter nosnosti. Nosnosť udáva výrobca v špecifikácii. V praxi počítajte s tým, že by ste nemali statív zaťažovať na maximum. Ak má váš fotoaparát 1kg, hľadajte statív s nosnosťou aspoň 1,5kg. Pri výbere by ste mali myslieť aj na to, že niektoré statívy nemajú hlavu, ktorá umožňuje fotografovať na výšku. Kvalita hlavy je dôležitá, rovnako ako u veľkých statívov. I nohy by mali byť dostatočne tuhé. Inak sa vám môže stať, že nedokážete presne nastaviť a zafixovať polohu fotoaparátu.

U stolových statívov je pestrý výber. Konštruktéri u nich viac experimentujú. Nájdete medzi nimi zmenšeniny klasických statívov i rôzne konštrukčne zaujímavé modely.

Najprv sa však pozrieme na to, ako by dobrý stolový statív nemal vyzerať.

Priam legendárny, predávaný po tisícoch a pritom nefunkčný.

Ďalší populárny model, kvalitou oveľa lepší, ale na to aby poslúžil, je príliš malý.

GorillaPod inšpiroval návrhárov statívov. Niektorí len kopírujú, iní inovujú. Pekný dizajn a zaujímavý nápad nemusia zaručovať funkcionalitu.

Vyhýbajte sa tenkým teleskopickým nožičkám.

Zmenšené statívy

Prvú kategóriu stolových…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2019-12-04 09:46:34
Ten prvý na obrázku s nápisom Magnus, aj keď bez nápisu, mám doma 😊
 
juraj07
2020-01-28 09:00:22
príspevok od: blahoslav J B Art
Ten prvý na obrázku s nápisom Magnus, aj keď bez nápisu, mám doma 😊
to je skutocne zavazna informacia pre ostatních, este ze si sa o nu podelil
 
blahoslav J B Art
2020-01-28 10:38:21
príspevok od: juraj07
to je skutocne zavazna informacia pre ostatních, este ze si sa o nu podelil
dakujeme ti za zaujimavy a podnetny prispevok, snad pomoze aj inym fotografom
 
jozef84
2020-01-28 12:49:58
Pekne zhrnuté. Ministatív s kompromismi je vždy lepší, ako žiadny statív. Tieto malé "prcky" mi mnohokrát urobili dobrú službu a z batohu ich ani nevyberám. Dajú sa zobrať všade, sú skladné, ľahké a nútia rozmýšľať pri komponovaní.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované