Hore

Zimné športy s amatérskymi zrkadlovkami Nikon

Pokrok vo vývoji fotoaparátov Nikon spôsobuje, že to čo kedysi bolo vyhradené profesionálom, dnes nájdete v amatérskych fotoaparátoch. Zaostrovanie, meranie expozície, vyváženie bielej, spracovanie obrazu, to všetko za niekoľko málo rokov urobilo výrazný skok vpred. Nie je to ani tak dávno, čo ste s amatérskou zrkadlovkou mohli fotografovať len za dobrých svetelných podmienok a boli ste radi ak sa objekt vášho záujmu nehýbal.


Nikon D5300 je zrkadlovka pre mierne pokročilých a pokročilých fotografov. S transfokátorom Nikkor AF-S 55-300, vybaveným optickým stabilizátorom a rýchlym ultrazvukovým zaostrovaním, sa môžete smelo pustiť do fotografovania zimných športov a radovánok.

Pozrime sa do nedávnej minulosti a porovnajme si niektoré vybrané parametre zrkadloviek pre mierne pokročilých fotografov.


Nikon D50

Nikon D5000

Nikon D5300

Rok uvedenia

2005

2009

2013

Typ snímača

CCD

CMOS

CMOS

Rozlíšenie

6 Mpx

12 Mpx

24 Mpx

ISO

200 - 1600

200 - 3200 (6 400)

100 - 12 800 (25 600)

Počet zaostrovacích senzorov

5

11

39

Displej

2”, rozlíšenie 130 000 bodov

2,7”, rozlíšenie 230 000 bodov

3,2”, rozlíšenie 1 037 000 bodov

Frekvencia snímania

2,5 obr./s.

4 obr./s.

5 obr./s.

Video

nie

HD 24fps

Full HD 60fps


Za 8 rokov vzrástlo štvornásobne rozlíšenie, počet zaostrovacích senzorov sa zvýšil z 5 na 39, výrazne sa zlepšil displej a zdvojnásobila sa frekvencia snímania. Nastaviteľná citlivosť vzrástla štvornásobne. Zlepšil sa dynamický rozsah a výrazne sa znížilo množstvo šumu.


Porovnanie snímačov Nikonov D5300, D5000 a D50, podľa DXOMark.com. Všimnite si pokrok v parametroch dynamického rozsahu a citlivosti ISO.

Načo tento úvod? Chcem aby ste si uvedomili, že aj amatérske zrkadlovky majú veľký obrazový potenciál. V niektorých parametroch prekonávajú aj staršie profesionálne modely.

Zimná športová fotografia

Športová fotografia je pomerne náročný fotografický žáner, vyžadujúci kvalitné technické vybavenie. Nie náhodou stretávame profesionálnych fotografov s veľkými vysokosvetelnými teleobjektívmi. To však neznamená, že je tento žáner vyhradený jedine profesionálom. S trochou cviku sa dajú dosiahnúť dobré výsledky aj s amatérskou výbavou.

K športovej fotografii sa dostanete najčastejšie ako diváci športových podujatí, alebo ešte skôr pri fotografovaní rodinných príslušníkov a kamarátov. Zima ponúka množstvo príležitostí ako si zašportovať a aj zafotografovať. Lyžovanie, snovbording, bežky, korčuľovanie alebo aj obyčajné sánkovanie, či guľovačka sú vďačným zimným námetom.

Technické vybavenie

Digitálne zrkadlovky sú rýchle. To je základný predpoklad pre akčnú fotografiu. Rýchle musí byť nielen zaostrovanie, ale aj reakčný čas spúšte. Využijete aj rýchle sériové snímanie. Samotný fotoaparát nestačí, musíte mať aj vhodný objektív/y.

Pri snímaní športu najviac využijete teleobjektívy, pretože väčšinou fotografujete z väčšej vzdialenosti. Záleží však na tom, aký šport a ako blízko sa k fotografovanému objektu dostanete. Využiteľné sú preto objektívy všetkých ohniskových dĺžok, od rybieho oka, až po superteleobjektív. Objektívy typu rybie oko s výrazným skreslením a extrémnym uhlom záberu až 180° sú obľúbené pri snímaní extrémnych športov z tesnej blízkosti, napr. snoubordistov pri trikoch na rampe. Vráťme sa k častejšie používaným objektívom a to sú teleobjektívy. Využijete ich aj pri iných fotografických žánroch. Pri fotografovaní prírody, architektonických detailoch, cestovaní. Teleobjektív by mal mať vo výbave každý fotograf. Nikon ponúka hneď niekoľko teleobjektívov, typu zoom, pre amatérov.

AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED je základný model, vhodný pre začiatočníkov. Je najlacnejší, ale nechýba mu optický stabilizátor ani ultrazvukový motorček.

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR má väčší rozsah a tým aj väčšie priblíženie. Vhodný je pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Aj on je vybavený stabilizátorom a ultrazvukovým motorčekom.


Nikkor AF-S 70-300/4,5-5,6G VR je jedným z najlepších telezoomov na trhu.

AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED patrí už do vyššej kategórie. Kvalitou uspokojí aj náročných fotografov. Z amatérskych teleobjektívov Nikon, je tento najlepší. Samozrejme má optický stabilizátor a ultrazvukový motorček.

AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR je univerzálny tranfokátor s veľkým rozsahom ohnísk. Obľúbený je najmä u cestovateľov, pretože nemusia mať viacero objektívov. Vďaka tomu, že najdlhšia ohnisková vzdialenosť je až 300 mm, je vhodný aj pre fotografovanie športu. Rovnako ako ostatné predstavené objektívy, je vybavený stabilizátorom a ultrazvukovým motorčekom.

Na kratšie vzdialenosti niekedy využijete aj externý blesk. Nielen pri zlých svetelných podmienkach, ale napr. aj pri fotografovaní v protisvetle, na presvetlenie tieňov. Veľmi dobrý je Nikon Speedlight SB-700.

Starostlivosť o techniku

  • Nezabudnite, že amatérske fotoaparáty nie sú pretesnené proti vnikaniu vody. Preto ich musíte chrániť v zime pred snehom. Ak chcete fotografovať aj za zlých poveternostných podmienok alebo sa bojíte, že by sa na fotoaparát dostal sneh, kúpte si ochrannú pláštenku (rain jacket), napr. od firmy Kata Bags. Prednú šošovku objektívu je dobre chrániť filtrom typu UV alebo Protector.
  • Pri prechode zo zimy do tepla, napr. vykúrenej miestnosti, sa na chladných častiach techniky kondenzuje vzdušná vlhkosť. Tá by mohla poškodiť elektroniku fotoaparátu a objektívu. Techniku preto ešte vonku schovajte do puzdra (brašne, batohu), s fotením v interiéri počkajte kým sa teplota techniky postupne nevyrovná teplote v miestnosti.
  • Ani mínusové teploty nerobia digitálnej technike problémy. Môže však klesnúť kapacita akumulátorov. Preto je dobre mať so sebou aj náhradný akumulátor.
  • Pri sériových záberoch urobíte poľahky stovky záberov, preto myslite na dostatočnú kapacitu pamäťových kariet.
  • Nezabudnite ani na čistiace potreby. Občasnému znečisteniu objektívu sa nevyhnete.

Ďalšie rady pre fotenie v zime

  • Myslite na osobnú bezpečnosť, najmä ak sa pohybujete v blízkosti športovcov. Nájdite si na fotografovanie bezpečné miesto, tak aby ste predišli nechcenej zrážke. Nechcete predsa aby došlo k úrazu alebo poškodeniu techniky?
  • Ak ste aktívny športovec, prepravujte techniku starostlivo zabalenú, chránenú pred nárazom. Na trhu je množstvo batohov, vhodných aj pre športové aktivity, do ktorých si okrem techniky môžete dať aj osobné potreby, stravu atď..
  • Aby sa pre vás fotografovanie nestalo trápením, nezabudnite na teplé oblečenie a hlavne rukavice. Pri fotografovaní niekedy nie ste pohybovo aktívny aj hodiny. Zvoľte model, s ktorými sa dobre ovláda fotoaparát. Osobne si do batohu vždy pribalím ohrievacie vankúšiky, ktoré kúpite v lekárni alebo športových potrebách.

Nastavenia fotoaparátu

Motívový program Sport


Pokročilejší fotografi motívové automatické programy neuznávajú. Fotoaparát si radšej nastavia sami, podľa svojich osobných potrieb. Netreba však tieto automatické programy úplne zavrhovať. Keď sa učíte fotografovať a ešte všetkým pojmom nerozumiete a neovládate všetky funkcie, prídu vám vhod. Motívové programy sú navrhnuté tak, aby v maximálnej možnej miere prispôsobili fotoaparát snímaniu daného žánru. Od fotografa to vyžaduje dve veci.

1. Nastaviť motívový program podľa toho, čo bude fotografovať.
2.
Vybrať pre snímaný žáner vhodný objektív.

Fotoaparát urobí s nastaveniami to, čo by urobil pokročilejší fotograf. Nastavil sériové snímanie, kontinuálne zaostrovanie, vypol blesk a nastavil Auto ISO.

Pokročilé nastavenie fotoaparátu

Skúsenejší fotografi chcú mať fotografický proces pod kontrolou. Pri fotografovaní športu je to hlavne nastavenie zaostrovania a expozičného času. Pri fotografovaní pohybu potrebujeme, aby zaostrovanie sledovalo pohybujúci sa objekt. V režime automatického zaostrovania AF-A dokáže fotoaparát sám detekovať pohyba zvolí vhodný režim zaostrovania. Lepšie je nastaviť kontinuálne zaostrovanie napevno. Tento režim zaostrovania má označenie AF-C (continuous-servo). Podľa modelu fotoaparátu má režim AF-C niekoľko ďalších nastavení. Vyskúšajte si ich v praxi, aby ste zistili ktoré lepšie vyhovuje konkrétnemu použitiu.


Skôr než vyrazíte do akcie si dobre naštudujte návod na použitie fotoaparátu. Dozviete sa ako nastaviť a použiť funkcie potrebné k úspešnému fotografovaniu.

Pri fotografovaní pohybu je dôležitý expozičný čas. Krátky expozičný čas zachytí pohyb ostro, dlhší pohyb rozostrí. Fotografi využívajú obidva spôsoby. Ten druhý je ťažší. Preto aby ste nastavili expozičný čas, je najvhodnejší program S (Clonová automatika). Vy nastavíte expozičný čas a automatika fotoaparátu priradí zodpovedajúcu clonu. Odporúčaná hodnota času záleží na rýchlosti a smere pohybu. Pre ostré zachytenie pohybu odporúčam aspoň 1/500 s., lepšie však 1/1000 s. a kratší.  Za pekného počasia to nie je problém. Za horšieho je nutné nastaviť vyššiu citlivosť ISO. Najjednoduchšie je nechať nastaviť citlivosť automaticky (Auto ISO). Na fotoaparáte môžete nastaviť horný limit citlivosti. Čím vyššia je citlivosť, tým väčšia je úroveň šumu na fotografiách. Od určitých hodnôt je úroveň šumu už rušivá a fotografie sú nepoužiteľné. Pokrok v amatérskych zrkadlovkách umožňuje snímať dostatočne kvalitne až do hodnoty ISO 6400.




Ak sa objekt rýchlo pohybuje k vám, musíte použiť krátky expozičný čas, aby ste ho zachytili ostro.


Nebojte sa vyskúšať aj dlhšie expozičné časy. Pohybová neostrosť je tiež zaujímavá.

Pri fotografovaní na snehu mávajú fotoaparáty problémy so správnym nastavením expozície a vyváženia bielej. Veľká biela plocha spôsobuje, že fotoaparáty majú tendenciu fotografie podexponovať. Miesto bieleho snehu tak dostanete šedý. Urobte si na začiatku niekoľko skušobných záberov. Ak sú tmavé, podexponované, použite korekciu expozície (+/-). Nastavte hodnotu + 1 až +2 EV. Sledujte aj zobrazenie histogramu a prepalov, aby ste fotografie nepreexponovali.

S expozíciou súvisí aj nastavenie funkcie D-Lightning. Ak fotografujete do formátu JPG, určite si ju zapnite. Lepšie využijete dynamický rozsah snímača. Funkcia D-Lightning zlepšuje prekreslenie svetiel aj tieňov. Odporúčam aj použitie profilu s veľkým dynamickým rozsahom, u Nikonu ho nájdete v predvoľbách Picture Control, z nich vyberte profil Neutral alebo Portrait.

Pri fotografovaní na snehu sa môže pomýliť automatické vyváženie bielej. Ak majú vaše fotografie silný modrý nádych, zmeňte vyváženie bielej. Podľa toho pri akom svetle fotografujete, zvoľte niektoré z prednastavení (slnečno, zamračené, v tieni...).

Pri fotografovaní športu sa používa sériové snímanie, aby sa zvýšila šanca, že zachytíte pohyb v tom správnom momente alebo bude niektorá fotografia ostrá. Pri fotografovaní pohybu počítajte s väčším množstvom nepodarených záberov. Okrem techniky má na pomer vydarených a nevydarených záberov veľký vplyv vyspelosť fotografa. To ako zvláda obsluhu fotoaparátu a vie využiť jeho funkcie. Dôležitý je tréning. Opakované fotografovanie zlepšuje vaše schopnosti ovládať techniku a predvídať dianie. Niekedy ani nie je nutné používať sériové snímanie. Skúsený fotograf vie odhadnúť ten správny okamih, kedy stlačiť spúšť.




Sériové snímanie vám umožňuje urobiť viacero záberov, z ktorých vyberiete tie najlepšie.

Fotoaparáty majú technicky obmedzenú maximálnu rýchlosť sériového snímania. Vplýva na ňu niekoľko faktorov. Okrem svetelných podmienok je to aj rýchlosť zaostrovania. Sériové snímanie výrazne spomaľuje funkcia potlačenia šumu pri vysokej citlivosti ISO. Túto funkciu radšej vypnite.

Obmedzené je aj množstvo záberov, ktoré v jednej sérii dokážete zaznamenať. Obmedzuje ich veľkosť vnútornej pamäte fotoaparátu. V parametroch fotoaparátu nájdete, koľko záberov v akom formáte dokáže fotoaparát zaznamenať. Fotografie sa z vnútornej pamäte presúvajú na pamäťovú kartu. Čím je rýchlejšia, tým skôr sa vnútorná pamäť vyčistí a vy môžete pokračovať vo fotografovaní.


Hlavný objekt nemusí vždy vypĺňať celú fotografiu. Dôležité je aj prostredie, ktoré dotvára atmosféru.


Nikon D5300, ISO 6400. Aj pri vysokých citlivostiach je miera šumu prijateľná. S amatérskou zrkadlovkou sa dnes dá fotografovať aj za veľmi zlých podmienok. Pri prevedení fotografie do odtieňov šedej pôsobí šum ako filmové zrno.

Záver

V športovej fotografii je technické vybavenie veľmi dôležité. Je to technicky náročný žáner, kde sú kvalitný rýchly fotoaparát a vysokosvetelné objektívy výhodou. V profesionálnej fotografii dokonca nevyhnutnosťou. To neznamená, že by ste sa mali tomuto žánru vyhýbať, pretože nevlastníte drahú profesionálnu výbavu. S amatérskymi fotoaparátmi sa dnes môžete odvážne pustiť do fotografovania toho, čo donedávna bolo výsadou profesionálov.

Nebojte sa experimentovať, prinajhoršom nepodarené zábery vymažete. Nebuďte smutní, ak sa vám niečo nepodarí. Nie všetko sa da nafotiť.

Prajem vám veľa zábavy, dobré svetlo a vydarené zábery.

http://blog.iamnikon.com/en_GB/tag/mark-pain/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PeCh
2014-02-17 09:56:17
Pri poslednej fotografii píšete ISO 6400 ale podľa exifu je to až 10000.
 
total empty
2014-02-17 10:56:44
Pohybová neostrosť je zaujímava, pokiaľ je pozadie staticky ostré, a ten dlhý čas by mal byť do jednej sekundy max. inak tam nič nebude.
 
total empty
2014-02-17 10:57:25
Dajak mi nezobralo fotku takže šte raz,
 
blahoslav J B Art
2014-02-17 14:15:51
podla sprav zo Soci na fotenie nasich hokejistov zatial stacila 10 rocna amaterska zrkadlovka so seriovym snimanim 2,5 obr/sek
ja pri foteni sportu vacsinou nepouzivam seriove snimanie, ale jednotlive cvaky a snazim sa vystihnut ten spravny okamih /aj vzhladom na moj starsi fotak/
raz som bol na leteckom dni, bolo tam vela fotografov a vedla mna stal jeden, ktory vytiahol nejake profi telo s obrovskym objektivom a vtedy som hral taku hru, ci cvaknem v tom istom rozhodujucom okamihu ako on
 
DodoFot
2014-02-18 09:54:03
príspevok od: blahoslav J B Art
podla sprav zo Soci na fotenie nasich hokejistov zatial stacila 10 rocna amaterska zrkadlovka so seriovym snimanim 2,5 obr/sek
ja pri foteni sportu vacsinou nepouzivam seriove snimanie, ale jednotlive cvaky a snazim sa vystihnut ten spravny okamih /aj vzhladom na moj starsi fotak/
raz som bol na leteckom dni, bolo tam vela fotografov a vedla mna stal jeden, ktory vytiahol nejake profi telo s obrovskym objektivom a vtedy som hral taku hru, ci cvaknem v tom istom rozhodujucom okamihu ako on
tie stadiony v sochi, na ktorych "hraju" hokejisti a su krasokorculiari, su moderne stadiony. vcera som sa schvalne pozeral na tiene a vyzera to, ze pouzili aj moderne led osvetlenie. vidiet to hlavne na spomalenych zaberoch, ked "blika" obraz. tiene su jemne a takmer ich na lade nevidno. pri krasokorculiaroch mas tvare nasvietene pomaly ako v studiu. v takych podmienkach je urcite radost fotit a aj s 10 rocnou zrkadlovkou sa to urcite da. otazna je rychlost ostrenia. zial vacsina stadionov ma halogenove osvetlenie a ked sa im nejaka halogenka vypali, tak tam daju druhu, pri velkom stasti aj s podobnou teplotou, ale svietivost uz nie je rovnaka...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované