Hore

Karting

Ako malý chlapec som bol zbláznený do Formule 1. Zbieral som fotky, plagáty, poznal som tváre všetkých pilotov a u kamaráta, kde mali anténu na príjem rakúskej televízie, sme so zatajeným dychom sledovali priame prenosy z pretekov. Neskôr, počas dospievania ma to postupne opúšťalo, mal som iné záujmy.

Keď prvá veľká cena Maďarska na Hungaroringu ponúkala možnosť vidieť to naživo, nezaváhal som a bol som pri tom. Potom som to dlhé roky v podstate takmer vôbec nesledoval. Keď som sa začal venovať športovej fotografii (aj motokrosu a autokrosu), tak som si opäť spomenul na Formulu 1. „To by bolo foteníčko...". Som však realista, takže táto špičková disciplína zostáva u mňa naďalej len v ríši snov (aspoň zatiaľ).

1/640 s, F8, ISO 200, FF

Existuje však dostupná možnosť, ako si podobné niečo vyskúšať. Motokárové preteky môžu vyznieť pre niekoho, ako veľmi slabý odvar, ale verte mi, nie je to tak. Túto sezónu som fotografoval Majstrovstvá Slovenska a Moravský pohár a môžem zodpovedne skonštatovať, že je to autošport ako sa patrí. „Káry" dosahujú rýchlosti okolo 160 km/hod a vzhľadom na to, že trať je pomerne úzka a fotograf sa dostane celkom blízko, skutočne to má „grády". Napokon viacero špičkových automobilových pretekárov začínalo práve na takýchto mašinkách (napr. aj Michael Schumacher).

Karting nie je u nás veľmi stredobodom záujmu, návštevnosť je pomerne malá - čo je škoda, pretože úroveň je skutočne dobrá. Podľa môjho osobného názoru je tento šport veľmi fotogenický. Je to zrejme aj tým, že ide o zaujímavo tvarované „otvorené" vozidielka s odkrytými kolesami, takže je viditeľná celá postava a „reč tela" pretekára. Ďalším plusom je aj to, že existujú triedy pre rôzne vekové kategórie. Je skutočne zaujímavé sledovať súperenie 5 - 6 ročných jazdcov - ich prekvapivo vysoká rýchlosť a dravá technika jazdy budia rešpekt aj v očiach dospelých.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Shooter
2010-09-14 10:24:34
Super článok, rady možno aplikovať aj na iné športy ako sú motokáry. Mne osobne pri fotkách chýbajú konkrétne objektívy.
 
martin_g
2010-09-14 10:47:27
V galérii fotka volantu odkazuje na nasledujúcu fotku.

Článok super. Myslím, že by stálo za to vyskúšať svoje schopnosti na nejakých podobných pretekoch.
 
tomasqo
2010-09-14 14:36:49
Takisto sa pripajam - vyborny a inspirativny clanok! :-)
 
arnie175
2010-09-14 14:41:41
tu su moje paningovky.....
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2010-09-14 16:38:30
Super fotky aj článok :)
 
valec86
2010-09-14 18:01:18
dufam ze budem mat par ostrych zaberov aj ja zo zajtra so slovakiaringu :)

ak teda budem vladat po svojej jazde este aj fotit:) ak by sa niekto nudil a cel si nafotit auto emocion v plnej parade kludne pridte:)
 
Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2010-09-14 20:19:21
Výborne fotečky =))
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-09-14 20:31:46
Aj ja mam podobnu skorokartovu montaz :D som si spomenul...

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=97671
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované