Hore

Fotografujeme deti II

Výbava

Nechcem, aby moje slová vyzneli ako nariadenie, je na každom, čo si obľúbi a s čím má dobré skúsenosti. Sú to skôr moje osobné skúsenosti, skúsenosti nie príliš technicky založenej ženy, ktorá sa často riadi intuíciou a menej často manuálmi.

Deti sú nevyspytateľné a čulé bytosti, človek ich len veľmi ťažko nastaví a donúti aby pózovali podľa predstavy fotografa. Preto treba byť dosť akčným a pohyblivým, preto 25 kilová fotobrašňa je pri fotografovaní detí dosť obmedzujúca.

Sama som dlho nevedela, čo si vlastne na fotosession s malým dieťatkom v prírode priniesť. Takže som nosila všetko, čo mám... ale dlhodobá skúsenosť ukázala, čo reálne potrebujem a čo je zbytočné.

Ak človek nemá asistenta na nosenie, odporúčam obmedziť techniku v taške na najnutnejšie minimum. Osobne vždy nosím dva menšie a jeden väčší objektív. Je to predovšetkým moja najobľúbenejšia pevná „päťdesiatka" (f1,4), bez tej sa nepohnem z domu!


Nikon D300 + AF 50 f1,4.

K nej pribudla ešte pevná „osemdesiatpäťka"(f1,8) a väčšinou mám v taške ešte jeden zoom.

deti
Nikon D300 + AF 85 f1,8.

Veľmi dobrý na tento účel je rozsah 70-200/2,8 ktorý je však pre drobnú žienku použiteľný maximálne pol hodinu a potom nasleduje strečing rúk. :)

Má ale neoceniteľnú výhodu v tom, že dieťa je pozorované z väčšej vzdialenosti a preto nie je vyplašené a stresované z cudzieho fotografa, ktorý sa snaží preniknúť cez jeho ochrannú zónu.


Canon EOS 30D + AF 70-200 f2,8.
Foto: Nikol Bodnárová 

Ak dopredu viem, že budem fotografovať skupinku súrodencov, alebo celú rodinku, vezmem širšie ohnisko (17-50/2,8).

Čo ešte v mojej výbave nikdy nechýba? Je to odrazka., alebo odborne - odrazná doska. Používam kruhovú 81cm odrazku. Údaje v cm označujú priemer odraznej plochy. Väčšinou používam striebornú plochu (98% prípadov), ale ak sú vlásky jemne ryšavé, osvedčila sa mi aj zlatá.

Odrazka je výborný pomocník na eliminovanie tieňov spôsobených silným slnkom, ale aj pre vypichnutie hlavného objektu - dieťatka - na fotografii. Je trochu náročnejšie v jednej ruke držať odrazku a druhou fotiť, ale dá sa to naučiť,
Lepší prípad je, ak Vám s odrazkou pomôže asistent alebo rodič. Dieťa je tak menej vystrašené, že čo to ten cudzí človek drží, aké veľké čudo v ruke.


Nikon D300 + AF 50 f1,4 + strieborná odrazná doska.


Nikon D300 + AF 50 f1,4 + zlatá odrazná doska.

Odrazka, ak ju ovláda sám fotograf, je samozrejme nápomocná pri kratších ohniskách, ideálne pri 50mm.

Odrazka nám urobí ešte jednu veľmi dobrú službu. Je to veľká svetlá plocha, ktorá sa v očkách detí odráža a vytvára krásne catchlighty - svetielka, ktoré rozžiarujú oči! Na tento účel som niekedy používala bielu odraznú plochu aj vtedy, keď som nepotrebovala odrážať svetlo, len som chcela docieliť práve tieto pekné odlesky v očiach.

Na tento účel sa mi osvedčilo aj biele tričko, ktoré som si pri fotografovaní obliekla :).

 




Druhou variantou je externý blesk. Je dobrý len na jemné doblysnutie objektu. Snažím sa, aby ho na fotografii nebolo vôbec cítiť. To znamená, že korekciu expozície na blesku nastavím na -1 až -3 EV, podľa potreby. Vždy si pár záberov „otestujem" a dokorigujem nastavenie.


Nikon D300 + AF 50 f1,4 + externý blesk.

Osobne som skôr „odrazkový typ", ale aj externý blesk môže jemne uľahčiť prácu, hlavne v situáciách, keď som fotografovala dve, alebo tri deti súčasne. Tam by som s 81cm odrazkou veľmi "nepochodila". Blesk s rozptylkou dokáže osvetliť aj skupinu, ale musíme počítať s tým, že bleskom nevytvoríme v očiach detí atraktívne odlesky.

Všetko čo som teraz písala sa týka hlavne fotografovania vonku, v prírode. Vo vnútri používam čo najsvetelnejšie objektívy a pokiaľ nefotografujem v byte ktorý má 300m2, tak samozrejme aj kratšie ohniská. Teraz nemám na mysli ateliér, ale prirodzené denné svetlo v byte. 

Nastavenia

Keď fotografujem dieťa vonku v prírode, vždy sa snažím dopredu dohodnúť miesto, ktoré je čo najmenej rušené nepekným okolím.

Ideálne sú veľké parky, lúky v pozadí so stromami, žiadne budovy a cesty, ak vám ide aj o romantiku, ktorá k deťom patrí. Ideálne nie je ani 20 mamičiek s kočíkmi a ďalších 10 detí behajúcich do záberu... A musím povedať, že v našom veľkomeste je to stále náročnejšie a že často krát snívam o krásnej vyľudnenej a fotogenickej aleji a nie a nie ju nájsť. :)

Ale spať k nastaveniam. (aj keď by som už tento odsek mala najradšej za sebou, keďže, ako som spomínala, technika a technické vyjadrovanie nie je moja šálka kávy).

Pri portrétovaní mám rada pekné rozmazané pozadie - bokeh a izolovanie fotografovaného dieťaťa od pozadia. Preto najčastejšie používam maximálne clony v clonových číslach od f1,4 do f3,5. Najčastejšie používaná clona na mojich objektívoch je f2,8.


Nikon D300 + AF 85 f1,8 (použitá clona f2,5).


Nikon D300 + AF 85 f1,8 (použitá clona f3,5).

Ak je naozaj veľmi neposedné a pobehujúce dieťa tak idem na clonu 5,6, aby mi nevybehlo alebo nepresunulo sa z malej hĺbky ostrosti. Je to ale na úkor pekného bokehu. Čo sa týka nastavenia ISO, vonku cez deň neprekročím hodnotu 200.

Fotografické pele-mele

Podľa môjho názoru a mojich skúseností, je pri fotografovaní detí najdôležitejšie nadviazanie dobrého kontaktu s dieťaťom. Je v princípe jedno, či máte nasadený profesionálny supersvetelný objektív, alebo "seťák" nižšej kategórie, keď sa vám dieťa otočí chrbátikom a povie, že tá teta nech ide preč :).

Odporúčam mať v taške nejakú hračku, plyšového macka alebo niečo podobné, ktorý komunikuje s dieťaťom namiesto vás. Často je pre dieťa omnoho prijateľnejšie, keď sa s ním rozpráva plyšák a nie fotograf. Jeden taký macko so mnou fotil už nejedno dieťa. Je celkom fajn, ak je táto hračka zároveň aj "fotogenická", pretože deti si ju často vypýtajú a macko sa tak stáva súčasťou fotografie. Nebráňte sa ani bláznovstvám a ak chcete na dlhšie upútať priamy detský pohľad na dlhšiu dobu, pokojne si nasaďte šašovský nos alebo si hračku posaďte na hlavu. 


Nikon D300 + AF 50 f1,4 (použitá clona f2,8) + externý blesk.

Po nadviazaní prvého kontaktu s dieťaťom je dôležité vedieť dieťa nenápadne „vmanipulovať" (fotograficky skôr umiestniť, zakomponovať) tam, kde by ste ho kompozične chceli vidieť. A ak sa to celkom nepodarí, buďte pohotový a využite pohyb, gesto, alebo svetlo, ktoré ste síce neplánovali, ale sa práve v tom okamihu ponúka. Je potrebné byť neustále v strehu a byť pohotový ako reportér. Len tak sa vám podarí zachytiť prirodzenú reakciu na nečakané udalosti.

Fotografovať deti je pomerne ťažké, ale zároveň inšpiratívne. Ich nevšedné nápady, gestá, grimasy, emócie... ich očká, v ktorých sa dá čítať, čo sa asi chystajú práve urobiť... Pri detskej fotografii je najdôležitejšie vystihnúť moment, kedy stlačiť spúšť. Nič sa nedá dopredu plánovať a treba mať aj dobrú kondíciu.

Fotograf sa totiž musí znížiť na ich výškovú úroveň a často celé fotografovanie odkráčať v podrepe - v kľaku, prípadne sa preplaziť... naozaj dobrá posilňovňa!

Tak vám prajem veľa dobrých detských záberov a dobré svetlo! :)


Canon EOS 30D + 70-200 f2,8 + blesk + odrazka.
Foto: Nikol Bodnárová 


Canon EOS 30D + 70-200 f2,8.
Foto: Nikol Bodnárová 


Aj pri fotografovaní môžete využiť atraktívnej svetlo "zlatej hodinky" - hodina pred západom slnka alebo hodina po východe slnka, kedy je svetlo príjemne teplé a atraktívne.


Nikon D300 + AF 50 f1,4 (použitá clona f2,8).

Stránka autorky: www.myska.sk

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
ginas
2009-04-21 11:50:45
uz som dlho cakala na tento clanok,super...aj som sa konecne utvrdila ze tie ziarive tvaricky robi odrazna doska ....aj som si nedavno jednu kupila ,tak idem na to ...dakujem
 
2009-04-21 12:57:38
ta 3tia od spodku sa mi mega paci!!!! super fotky aj clanok
 
Ferdo
2009-04-21 13:01:22
Pekny clanok a vyborne fotky :) Ja najradsej fotim deti z 80-200/2.8 prave z dovodu spominaneho v clanku. Ale mam pocit, ze mi coskoro pribudne do vybavy pevna 85/F1.4
 
kiso188
2009-04-21 13:43:18
Perfektný článok, perfektné fotky :) Veľa som sa z neho priučil.
 
Albedo
2009-04-21 15:11:49
njn, ide ti to ;-)
 
Kusko
2009-04-21 15:38:27
Velmi prakticky a konkretne napisany clanok. Taketo materialy spolu s krasnymi fotografiami velmi ocenujem. Dik.
 
staleusmiaty
2009-04-21 16:19:42
Vyborne napisane a krasne fotky! Vdaka za pohlad ´do kuchyne´, pre zacinajucich fotografov, ako som i ja, su to velmi hodnotne informacie :)
 
prudas
2009-04-21 17:53:11
Vyborne, diky moc. Velmi poucne. Este by mi zaujimali predsa len technicke postupy ako napr., ci fotis na Servo ked sa deti hýbu, alebo ostris po jednom, kam ostris atd. ??? Dalej ako sprocesovavas RAW subory (ak teda vobec fotis do RAW), ktory SW pouzivas a pod. ???
 
tommi
2009-04-21 19:34:11
super clanok a nadherne fotky
 
masto
2009-04-21 20:00:25
Aj ja mam doma maleho nezbednika a dlho som cakal na pokracovanie serie o foteni deti. Velmi dobre napisany clanok a k nemu super foto, pre mna dobra fotka dieta je podstaten hodotnejsia ako altelierove foto popripade modelka s kontrolovanym svetlom a vyrazom. Vdaka za podnetne tipy
 
HUGO7
2009-04-21 20:06:43
Výborný článok aj fotky. Je vidieť že ta to baví
 
mariansimuv
2009-04-21 21:09:36
No konečne! Ďakujem za tipy a skvelé fotky. Keep up the good work!
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-04-21 22:02:19
skvele Miska !!!
 
cufaj
2009-04-22 03:32:16
pekny clanok. dakujem
 
slavmiro
2009-04-22 09:41:24
moze byt, chapem autorkinu tuzbu po cistych prazdnych alejach, najma v BA. Ale vyhoda vo velkomeste je v mnozstve potencionalnych platiacich zakaznikov-rodicov. Na moj vkus je 6. a 7. zaber odspodu (deti20.jpg a deti 21.jpg) trocha sileny. Ostatne zabery sa celkom podarili.
 
hmphoto
2009-04-22 20:28:39
Chem sa poďakovať, za cené rady a odporúčania. Rád by som sa opýtal: určite autorka/-ky týchto (ako to už tu niekto v príspevku nižšie napísal), záberov fotia do formátu RAW, ale zaujíma ma do akej miery je uplatňovaná postprodukcia (napr. vyžehlenie tváre, prípadne iné korekcie) alebo úpravy RAW sú realizované už len v malej miere. Alebo tieto fotografie, kt. boli odprezentované sú už len s malou úpravou v raw editore transformované do formátu JPG. ďakujem a prajem dobré svetlo a veľa inšpiratívnych námetov pri fotografovaní
 
ginas
2009-04-26 15:40:07
ja ostrim vzdy na oci ,ale mam s tym problem aby fotka bola naozaj ostra ,deti nevydrzia stat ani sekundu ...ako to robite?
 
Vizionar
2009-04-26 21:26:32
príspevok od: ginas
ja ostrim vzdy na oci ,ale mam s tym problem aby fotka bola naozaj ostra ,deti nevydrzia stat ani sekundu ...ako to robite?
Mám dojem, že si ten článok poriadne nečítala skús ešte raz.. ;)
 
2009-05-06 12:59:41
Misa, pekne si to napisala. Obdivuhodne, ze si odkryla svoje tajomstva, to vela fotografov nerobi.
 
2009-05-06 13:00:44
príspevok od: Vizionar
Mám dojem, že si ten článok poriadne nečítala skús ešte raz.. ;)
Ak na fotoaparate su, treba si prepinat ostriace body presne na miesto, kde su oci.
 
Canonka71
2009-06-22 08:17:45
Pěkný článek, Míšo!
Všechny fotky jsou úžasné, je vidět, že je to foceno srdcem...
A na tuto fotku se nemohu vynadívat http://ephoto.sk/pics/upload/users/admin/Image/fotoskola/2009/rodinna%20fotografia/detiII/deti15.jpg
 
fuuzi
2009-07-17 16:19:42
velmi dobry clanok s velmi peknymi fotkami. ak by som mal deti, tak ta urcite kontaktujem.
 
ado22
2009-07-26 20:54:39
je niektoré dieťa aj vaše??? pýtam sa čisto len tak
 
velecky
2009-07-28 15:51:29
digitálom ešte celkom nerozumiem :( Ak je to fotené Nikonom D300 a obj. 50 mm, tak je to x1,5, teda ako keby 70 mm?
 
velecky
2009-07-28 15:52:22
príspevok od: velecky
digitálom ešte celkom nerozumiem :( Ak je to fotené Nikonom D300 a obj. 50 mm, tak je to x1,5, teda ako keby 70 mm?
teda 75 mm, už som zabudol násobilku
 
iwet1211
2010-04-10 07:49:30
Tak ja som si minule vytiahla odrazku,obliekla drobca a nasadila 85-1,8 a hora sa to skusit ,lebo velmi sa mi pacia tie svetielka v ockach.No sklamanie bolo,pretoze maly behal hore dole samozrejme,ked chvilu postal,tak za tych par sekund som si ani nestacila chytit svetlo do odrazky a hodit mu ho na tvaricku.Odchadzala som domou a rozmyslala ako na to inak,ale na nic som neprisla.Tak neviem,neviem....
 
Anena
2010-10-26 01:35:23
Pacia sa mi cenne rady aj fotky deti.Nadhera.
 
razor329
2010-12-12 21:28:21
Mal by som otázku neviem či to tu môžem rozoberať.
Stal som sa ockom doma máme 5mesačnu dcérku.
Kúpil som si Nikon D 3100 + 18-105mm.
No keďže prevažne fotím v interiéri tak na 50mm mam F5,0 a 1/15 no a to je na naše šidlo dosť malo!
A preto sa obraciam na vás či zobrať Nikon - 50mm f1,4G AF-S alebo AF NIKKOR 85mm f/1.8D.
No ale 85 nemá AF-S neviem či dokážem manuálne zaostrovať .
Na 18-105 to nie je až také ťažké, ale na 85 /f1,8 to môže byť problém keďže hĺbka ostrosti je dosť mala.
Aké mate skúsenosti s manuálnym zaostrovaním na tej 85mm f/1,8 alebo na AF 50mm f1,8 D
Ďakujem za každú odpoveď.
 
chudas12
2011-02-04 08:25:11
Pozrel som aj Tvoju stránku. Máš tvorivé oko. Pekné.
 
puciiik
2011-04-13 22:21:23
Krasne foto,a clanok , super.
 
tomis.ales
2011-04-15 14:51:31
Vyborne fotky aj rady. Dik.
Nedavno som fotil dieta v interiery a bola to katastrofa. 9 z 10 fotiek out of focus, tie decka sa neustale hybu!!! Z pevnej 50ky som rychlo presedlal na zoom. Je to tazsie ako som si myslel. Ale uz sa tesim nabuduce, ked si to skusim vonku.
 
miaphoto
2011-11-13 15:24:24
zacinam setrit na odrazku ;-D super clanok
 
pYro
2011-11-14 00:17:56
kokso clanok z 2009 a teraz sa k nemu nahodou dopracujem (teda po precitani prvej serie).
vazne dikes za taketo super citanie a este superniejsie fotky k nemu.
thumbs up!
 
DeepGirl
2011-11-14 15:56:46
Wow, skvelé! Ďakujem! Nákderné fotos
 
maromis
2011-12-01 12:51:33
dakujem,som rad za kazdu tvoji info..
 
loreta
2012-10-24 21:01:06
A ked nemam taku techniku co by som rada mala ako si potom poradim? Zacinam fotit kamoska ma poprosila ci by som jej nenafotila syna som z toho jelen ...
 
huhu3d
2012-11-29 13:34:09
Dobre pokracovanie. Super foto. Drzim palce a pevne ruky a dobre svetlo.
 
smartin
2014-01-31 13:52:27
Ja mam zatial najvacsi problem s ostrostou svetelnych objektivov na plnu dieru. Najostrejsia pre mna je zatial Nikkor 35mm/f1.8. Sigma 24-70mm/f2.8 sa mi nezda uplne najostrejsia. Nedavno som si zaobstaral Sigmu 70-200mm/f2.8 - tu som este poriadne neskusal a mam aj retro Heliosa 135mm/f2.8 - ale ten je uplne makky na plnej diere. Skusal som pouzit aj zableskove studiove svetla ale nebol som velmi spokojny. Mozno nieco robim zle... Ale skusim aj odrazove plochy. Inac bolo mi aj vytykane ze v neboli v ociach svetielka
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia