Hore

Katalóg v programe ZPS18 = rýchle vyhľadanie fotiek

Program Zoner Photo Studio vo verzii 18 si polepšil aj z hľadiska prehľadnejšieho katalógu fotografií. Bežní používatelia využívajú na správu fotografií priečinok (adresár) a ZPS 18 s tým aj plne počíta. Katalóg predstavuje nadstavbu nad priečinkami, ktorá vám zaistí, že hľadanú fotografiu nájdete naozaj rýchlo a neprehliadnete ju. Len sa to treba naučiť používať. Na to je aj určený tento článok. Ak budete používať len adresárovú štruktúru, k fotke sa dostanete neskôr a navyše náhľady hlavne väčších fotografií sa načítavajú oveľa pomalšie.

Vyskúšajte si katalóg

Katalóg neustále sleduje vami vybrané priečinky a sám si ukladá potrebné informácie o fotkách na ich neskoršie rýchle vyhľadanie a zobrazenie náhľadu. Základom je zaradiť do katalógu príslušné priečinky, kam si obvykle ukladáte fotografie. Pokojne to môže byť aj jeden všeobecný priečinok a katalóg bude ďalej sám načítavať informácie aj po pridaní nových fotografií do neho.

Ako ho použiť

Katalóg potom vidíte v module Správca v ľavom postrannom paneli. „Katalogizované“ fotografie sa dajú zobraziť v šikovnom pohľade Časová os alebo Kľúčové slová. Časová os zobrazuje fotografie podľa dátumu, kedy boli realizované – posledných 7 dní, 30 dní alebo podľa konkrétneho dátumu. Pomôže vám to vtedy, ak viete o hľadanej fotke aspoň to, kedy ste ju zhruba odfotili.


V katalógu môžete hľadať podľa dátumu alebo podľa kľúčových slov.

Položka Kľúčové slová slúži na zobrazenie fotiek, ktoré majú priradené kľúčové slová a tiež na to, aby ste mohli kľúčové slová k fotkám jednoducho priraďovať. Jednotlivé kľúčové slová môžete medzi fotkami aj ľahko prenášať a kopírovať. Spracovávate si napr. tohtoročnú dovolenku v Ríme, tak jedným krokom priradíte všetkým fotkám z tejto udalosti kľúčové slová: dovolenka, august 2015, Taliansko, Rím a neskôr ich všetky nájdete. Je to celkom jednoduché a rýchle.


Takto sa priraďujú kľúčové slová a môžete tak urobiť aj pri skupine fotografií.

Katalóg zohľadňuje aj pridelenie hviezdičkového hodnotenia fotografií alebo ich označenie farebnými značkami. Pokojne ich teda môžete používať, ak ste si už na tento typ hodnotenia fotiek zvykli.

Vyhľadávanie pomocou katalógu

Rýchle vyhľadávanie v katalógu vám zabezpečí presné vyhľadanie fotky, ktorú práve hľadáte. Môžete hľadať v priečinku zaradenom do katalógu alebo aj v jeho podadresároch. Zadať si môžete napr. vyhľadanie všetkých fotiek, ktoré majú hodnotenie vyššie ako štyri hviezdičky a sú označené červenou značkou. Samozrejme, vyhľadávať môžete podľa mena súboru, podľa lokality, kde sa fotka realizovala (ak má GPS súradnice) alebo podľa dátumu. Ideálne je však hľadanie podľa kľúčových slov, pokiaľ ste ich k fotke zadali. Priradené kľúčové slová vám ZPS našepkáva.

K spomínanému vyhľadaniu sa dostanete cez klávesovú skratku Ctrl+F alebo kliknutím do vyhľadávacieho poľa s lupou v ľavej hornej časti Prieskumníka.


Pri hľadaní v katalógu môžete určiť napr. hodnotenie, farebnú značku alebo geografickú polohu aj s okolím.

Vďaka tomu, že fotky v určených priečinkoch máte už zaradené do katalógu, program ZPS ich už nemusí opakovane načítať a celé vyhľadanie je tak okamžité. A to aj pri veľkom počte fotografií v počítači alebo na externých diskoch. Vyskúšajte si prácu s katalógom v programe ZPS 18, v testovacej verzii ho nájdete na adrese www.zoner.sk  a môžete ho používať po dobu 30 dní.

ONDREJ MACKO, TouchIT 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované