Hore

Autor: Zoner.sk

Ako vytvoriť vlastnú fotoknihu

Predstavte si, že spomienky zachytené svojím fotoaparátom môžete držať v ruke. Všetky pekne dokopy, v jednej knihe. Vytlačte fotky z dovolenky alebo zo svadby, či už pre seba alebo pre svojich blízkych, a vytvorte si profesionálne vyzerajúcu fotoknihu.

Pretriediť a upraviť fotografie a vytvoriť z nich fotoknihu v jednom jedinom programe? To nie je sen. Pomôže vám k tomu Zoner Photo Studio X , v ktorom môžete rovno vytvoriť fotopredmety a priamo z programu ich aj objednať. Poďme sa pozrieť, ako na to.

VYBERTE A OZNAČTE TIE NAJLEPŠIE FOTOGRAFIE

Predpokladajme, že fotografie pre svoje dielo už máte upravené a budete ich vyberať zo svojho fotoarchívu. V tejto fáze prípravy majú vyhrané tí z vás, ktorí si zakladajú na starostlivo roztriedených fotkách. Výber vám totiž zjednoduší vyhľadávanie v katalógu podľa hviezdičiek, farebných značiek, kľúčových slov alebo Geolokácii. Všetky tieto takzvané metadáta vám podstatne uľahčia vyhľadanie najlepších alebo konkrétnych snímok naprieč celým fotoarchívom.

Ak vášmu fotoarchívu vládne skôr chaos, odporúčame s tým čoskoro niečo urobiť. Teraz vám ale neostane nič iné, než prejsť všetky fotografie po pamäti alebo priečinok po priečinku.

Všetky vybrané fotografie si označte tak, aby ste ich pri tvorbe fotoknihy ľahko našli. Nechcete vytvárať zbytočné kópie napríklad prekopírovaním vybraných snímok do osobitnej zložky? Označte si vybrané fotografie farebnou značkou alebo napríklad kľúčovým slovom fotokniha. Následne si podľa daného parametra zábery vyfiltrujte kliknutím do poľa Rýchleho vyhľadávania (prípadne klávesovou skratkou Ctrl + F).

V usporiadanom fotoarchíve nájdete požadované zábery v priebehu niekoľkých okamihov.
Potom kliknite na záložku modulu Vytvoriť.


VÝBER FORMÁTU A ŠABLÓNY

Modul Vytvoriť vám ponúkne v pravom paneli niekoľko projektov. Medzi nimi vyberte Fotokniha.

Modul Vytvoriť ponúka niekoľko možností, čo môžete z vlastných fotografií vyrobiť.


Najprv si zvoľte formát fotoknihy - môžete zvoliť medzi formátom A4 na výšku, na šírku a štvorcovým formátom 20 × 20 cm.

Ďalej vyberte šablónu, ktorá sa vám najviac páči. Šablóny sa líšia predovšetkým v rozložení titulnej stránky a vo vzoroch a typoch rámčekov okolo snímok. Sú tu ale ďalšie parametre, ktoré môžete meniť:

• počet strán,

• farba pozadia papiera,

• šírka a farba rámčekov okolo fotografií, prípadne jeho zaoblenie alebo priehľadnosť.

Pre jednotlivé stránky môžete tiež vybrať z niekoľkých rôznych rozložení fotografií. Hlavnej úlohy sa tak na stránke ujme buď snímka samotná, alebo môžete snímky rôzne kombinovať s textom alebo navzájom.

Vyberte takú veľkosť, šablónu a rozloženie, ktoré vám vyhovuje.


POSKLÁDAJTE FOTKY PODĽA SEBA

Zrejme ste zaznamenali, že po otvorení modulu Vytvoriť sa fotografie do fotoknihy naskladali v poradí, v akom ich máte v priečinku. To nemusí byť vaším zámerom. Preto si fotografie jednoduchým ťahaním myšou poukladajte vo fotoknihe tak, ako potrebujete.

Snímky rozmiestnite jednoduchým ťahaním myšou. V spodnom riadku tiež vidíte na fotografiách číslovku, ktorá označuje, koľkokrát už ste konkrétnu snímku vo fotoknihe použili.

NA ROZLÍŠENÍ ZÁLEŽÍ

Pri akejkoľvek tlači fotografií majte na pamäti, že musíte mať snímky v dostatočnom rozlíšení - https://www.milujemefotografii.cz/jake-rozliseni-je-nutne-pro-tisk - ideálne potom sú fotografie v originálnej veľkosti. Pri tvorbe fotopredmetov v ZPS ale nemusíte konkrétne rozlíšenie dopočítavať. Program vás upozorní, ak je použitá fotka príliš malá. Snímky s nedostatočným rozlíšením označí piktogramom s výkričníkom.

Obrázky označené výkričníkom v oranžovom trojuholníku budú vyzerať vo vytlačenej podobe pravdepodobne ešte v poriadku, piktogramu v červenom koliesku sa ale radšej vyhnite úplne a fotografiu vymeňte.

ÚPRAVA STRÁNOK

Pre podrobnejšie prehliadnutie konkrétnej dvojstránky použite dvojklik myšou. Zobrazí sa vám na ploche celá dvojstrana. Princíp je rovnaký ako pri prechode medzi režimami Prehliadač a Náhľad v module Správca.

Po kliknutí na obrazové polia môžete fotografie zväčšovať, posúvať alebo otáčať.


Texty a ich parametre upravte kliknutím do vyznačeného textového poľa s nápisom Vložte text. Modul Vytvoriť v ZPS má v sebe integrované ako niektoré vlastné písma, tak preberá knižnicu písiem vášho počítača. Ak vám chýba teda nejaké písmo, nainštalujte ho do Windows a ZPS reštartujte. Písmo sa do programu načíta.

ULOŽTE SI PROJEKT A OBJEDNAJTE

Pre prípadné zmeny v budúcnosti odporúčame projekt uložiť. Zoznam uložených projektov uvidíte v úvodnom paneli pod výberom projektov. Uložiť fotoknihu môžete tiež do formátu PDF. Ten nie je ďalej možné upravovať, pre prezeranie ale stačí.

Všetky uložené projekty sú prehľadne zoradené na úvodnej obrazovke modulu.


Všetky projekty si môžete tiež sami tlačiť, ale pre profesionálnu tlač fotoknihy odporúčame tlač objednať priamo zo Zoner Photo Studia. Stačí kliknúť na zelené tlačidlo Objednať, vyplniť dodaciu adresu a zaplatiť pomocou služby PayPal.

Fotoknihu objednáte kliknutím jedného tlačidla.


Vyskúšajte Zoner Photo Studio na 30 dní zadarmo  a urobte pre svojich blízkych krásne fotoknihy z vlastných fotiek. Zaručene poteší!


Zdroj: Milujemefotografii.cz


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované