Hore

Základy UW fotografie 1 – špecifiká vodného prostredia

Fotografovanie vo vodnom prostredí má množstvo špecifík a ich uvedomenie si  je prvým krokom k úspechu. Voda nie je pre fotografa práve priateľským prostredím. Optické vlastnosti ako sú odlišný index lomu, výrazná strata farebnej intenzity a spätný odraz svetla na disperzných časticiach sú absolútnym základom, čo je potrebné mať na zreteli. Po nich nasledujú špecifické problémy hustoty vodného prostredia,  limitované možnosti kompozície, plachosť živočíchov, či stabilizácia fotografa v „beztiažovom“ prostredí. Skúsme sa pozrieť na jednotlivé  „záludnosti“  vodného prostredia detailnejšie.

Lom svetla

Index lomu svetla pri prechode vodným prostredím je 1,33. To v praxi znamená, že voda opticky predmety približuje a zväčšuje. Pre fotografa z toho vyplýva, že objektív sa vo vodnom prostredí bude správať  inak než na súši a to presne v pomere danom indexom lomu vodného prostredia. Povedzme, že budeme používať makroobjektív s ohniskom 60mm. Vďaka vode máme vlastne objektív 80mm a ak zvážime pomer veľkosti senzora digitálneho fotoaparátu ku kinofilmu (tzv. fullframe), dôjdeme k výsledku až 120mm (príklad Nikon D300 1,5). Takže naše snímky pri použití zrkadlovky NIkon D300 s objektívom 60mm budú zodpovedať  fotografovaniu s fullframe formátom (napr. Nikon D3) a objektívom 120mm na súši. Rovnako výrazný je rozdiel pri použití širokouhlých objektívov.

Absorbcia farieb

Selektívne pohlcuje jednotlivé zložky spektra denného svetla tak, že „teplé“ vlnové dĺžky strácajú na intenzite už na krátku vzdialenosť. Do hĺbky 10m takmer nepreniká červená farba, výrazne je znížená intenzita oranžovej aj žltej zložky spektra,  čo bez použitia umelého osvetlenia znamená výsledok v podobe modrozelených alebo šedých, nevábivých fotografii. Fotografia s prirodzeným svetlom sa vo vodnom prostredí využíva len v plytkej vode, čo znamená maximálne 1 meter. Pre zachovanie prirodzených farieb a zachytenie pestrej krásy sveta vo väčšej hĺbke pod hladinou je potrebné používať umelé osvetlenie. Umelým osvetlením môže byť výkonné svetlo alebo častejšie blesk, či sada…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PaPi
2012-05-15 13:04:54
Aj ked sa tomu asi nikdy (ani rekreacne) venovat nebudem... Fajn vediet a rozsirit si obzory... Intenzivnejsie pohlcovanie vln s vacsou vlnovou dlzkou by mi asi (urcite) samemu nenapadlo...
 
MarianDLL
2012-05-15 13:26:04
Ta fotka s vrakom lietadla je brutalna. Inak ten potapac vyzera, akoby skocil do vody len tak v kratkych letnych nohaviciach. Normalne mam pocit, ze ma vo vrecku mobil a kluce
 
tilda
2012-05-15 13:47:33
Dobre
Dufam, ze budu nasledovat dalsie casti. Inak zakladom podvodneho fotenia je podla mna dokonale zvladnutie vyvazenia
Vdaka za clanok
 
paulas
2012-05-15 14:57:36
tilda, presne ako pises. vyvazenie a samozrejme viac prvkov.

odporucam si pozriet http://mf.w3b.sk/. je to potapac fotograf, ten v kratkych nohaviciach z foto vraku.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované