Hore

Fotografovanie podvodného sveta pomocou periskopu

Svet pod vodnou hladinou je pre mnohých z nás dokonale skrytý vďaka svojim špecifickým vlastnostiam. I preto sa podvodnému žánru venuje len malá skupina fotografov. O to viac je divák unesený z fotografií zo sveta prírody ukrytej pod vodnou hladinou. Fotografie podvodného svetu sú zázračné a fascinujúce, ale podvodná makrofotografia - to je niečo ešte viac extra. Makrofotografia sama o sebe odhaľuje detaily drobných objektov, ktoré väčšinou uniknú našej pozornosti. Je to pomerne široký a náročný žáner. Máme tu teda dve oblasti fotografovania prírody, ktoré samostatne odhaľujú tajomstvá prírody a vyžadujú veľkú náročnosť. Ako sa s tým popasovať, keď to spolu dáme dokopy?

Podvodná fotografia larvy potápnika s korisťou. EXIF: 1/1000s, F8,0, ISO 100, f= 89.00mm, blesk áno.

V predchádzajúcom článku sme si vysvetlili, ako sa dá uľahčiť takéto fotografovanie tým, že si vytvoríme domáci podvodný ateliér. Dnes sa budeme viac venovať téme z pohľadu wildlife. Zastávam názor, že pri fotografovaní prírody treba čo najmenej manipulovať so živými organizmami a ich prostredím. To sa pri podvodnej makrofotografii často nedá, aj keď všemožne sa o to snažím. S mojim makroobjektívom sa ponáram pod vodnú hladinu v mäkkom puzdre. No nie všetko sa dá takto fotografovať. Preto ma veľmi zaujal a aj fascinoval fotografický vynález Zdena Kodyša. Zdena poznám už dlhšie predovšetkým ako zanieteného makrofotografa a domáceho kutila. Párkrát sme sa elektronicky rozprávali o úskaliach a metódach podvodnej fotografie v prirodzenom prostredí. Pred pár rokmi zostrojil výborné zariadenie, ktoré v mnohom zjednoduší prácu. No musím sa priznať, že zo začiatku som bol voči tomu skeptický...až kým som nevidel výsledky.

Len niekoľko milimetrov veľké larvy simuliek odfotené priamo v prírode, vďaka podvodnému periskopu od Zdena Kodyša. EXIF: 1/125s, F10, ISO 200, f=90.00mm, blesk áno.

Na SONY A500 s objektívom Tamron AF 90mm f/2.8 SP Di macro namontoval vodotesný box zlepený z plastu (HPS), ktorý má na dolnom konci sklenený priezor a na hornom konci prepážku, ktorá sa dá uchytiť do bajonetu na slnečnú clonu…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Seemann Martin
2014-02-26 07:48:14
výborný počin!
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2014-02-26 09:17:55
šikovny napad
 
BoNoBo
2014-02-26 13:56:51
super!
 
IceDive1
2014-02-26 15:04:16
Sice svoji lasku/puzdro kvoli tomuto neopustim ale zaujimavy napad.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované