Hore

Panoramatické fotografie na Facebook

Ako dostať skladané panorámy na Facebook, aby ste sa nepozerali na dlhý slíž? Pomôžu vám šablóny pre Photoshop.

Facebook už niekoľko mesiacov podporuje nahrávanie a zobrazovanie 360° fotografií a videí. Nie vždy musí byť fotografia s plným 360° záberom. Ale ako Facebook pozná, že nahrávate 360° fotografiu alebo video? Prostredníctvom metadát v EXIFE. Metadáta sú doplňujúce informácie, ktoré do fotografie vloží zariadenie, ktorým ste záber vytvorili. Ak je zariadením 360° kamera, alebo chytrý telefón s aplikáciou, vložia sa automaticky do záberov metadáta o 360° formáte. Pri nahrávaní na Facebook je formát detekovaný a zábery budú prehrávané v správnom formáte. O tom, ako s 360° kamerami a smartfónmi vytvárať a zdieľať sférické fotografie a videá, sme písali v našej Fotoškole.

Tu na ePhote je veľa fotografov, ktorý pre vytváranie panorám nepoužívajú špeciálne kamery, ani telefóny, ale čistokrvné fotoaparáty. Niektoré majú funkciu automatického skladania panorám, u iných je potrebné nafotiť dielčie zábery a v počítači z nich poskladať panoramatický záber. Pri troche pozornosti to nie je nič ťažké. Panoramatické zábery ľahko poskladáte v najobľúbenejších programoch Photoshop, Lightroom a Zoner. 


Na mojom 30” monitore je panoráma dostatočne veľká, skúste ju ale pozrieť na menšom, alebo na chytrom zariadení.

Či už vám panorámu poskladá fotoaparát alebo softvér v počítači, neobsahuje metadáta, vďaka ktorým ju Facebook identifikuje. Nahrá ju ako bežnú fotografiu. Pri veľmi širokouhlom formáte to znamená úzky slíž. Pokiaľ máte veľký monitor, ako ja (30” Apple Cinema), tak to až tak nevadí. Skúste si však pozrieť takúto fotografiu v telefóne. Facebook má pre tento prípad pripravený podrobný návod, ako do fotografií vložiť metadáta. Postupy sú však určené skôr pokročilým užívateľom. Jeden je však zaujímavý a nie je až tak náročný.

Facebook limituje veľkosť najdlhšej strany na 2048 bodov. V panoramatickom režime je to až 6000 bodov. Ak použijete na nahratie panoramatický formát, budú vaše panorámy zobrazené kvalitnejšie.


Facebook Photoshop Templates

Facebook pripravil niekoľko šablón pre Photoshop, s rôznym pomerom strán, ktoré obsahujú potrebné metadáta. Maximálna šírka je 6000 bodov, pretože to je limit Facebooku pre nahranie panorám. V každej šablóne nájdete popis, pre akú panorámu je určená. V balíčku nájdete aj tabuľku s prepočtami pre cylindrickú panorámu. 


Jedna z PSD šablón, v každej je popis parametrov. Do takejto šablóny vložíte vašu panoramatickú fotografiu.

Na stiahnutie: Facebook Photoshop šablóny (17,7 MB).

Šablóny sú určené pre konkrétne uhly záberu. Je málo pravdepodobné, že vaša panoráma bude presne sedieť. Vyberte si šablónu, ktorá podľa vás najbližšie sadne vašej fotografii. Nebude na Facebooku zobrazovaná úplne korektne, ale ako uvidíte, až tak to nevadí. Poďme si to však vyskúšať.

Ak máte panorámu vo formáte JPG, môžete ju priamo vložiť do šablóny, ak ju máte v inom formáte, je pravdepodobné, že má 16-bitovú hĺbku a farebný profil AdobeRGB, alebo ProPhoto RGB. Pri vložení takejto fotky do šablóny by došlo k výraznej zmene farebnosti. Takúto fotku je nutné vopred upraviť.


V Adobe Lightroom CC som poskladal panoramatický záber z Liptova.


Ten som otvoril v Adobe Photoshop CC. 
Panoráma je v 16-bitovom formáte DNG (profil ProPhoto RGB) a treba ju predpripraviť pre publikovanie na webe, kde je štandardom 8-bitový JPG formát s profilom sRGB. Najprv som zmenšil farebnú hĺbku z 16 na 8-bitov. Choďte do menu Image/Mode a zvoľte 8 bits/channel.


V druhom kroku predprípravy zmeníme farebný profil. Choďte do menu Edit/Convert to Profile… Destination Space je RGB, profil sRGB.


Teraz otvorte šablónu a vložte do nej váš obrázok. Použite napr. clipboard - copy/paste (známe klávesové skratky CTRL+C/CTRL+V, užívatelia MacOS použijú miesto CTRL klávesu CMD). Veľkosť obrázku prispôsobte šablóne, použite na to nástroj pre voľnú transformáciu. Nájdete ho v menu Edit/Free Transform…(CTRL+T/CMD+T). Ak ste panorámu výraznejšie zmenšili, môžete ju doostriť.

Šablónu za žiadnych okolností neorezávajte na iný pomer strán. Facebook detekuje nezhodu medzi metadátami a skutočnou veľkosťou a nahrá panorámu ako bežný obrázok. Ak len zmenšíte rozlíšenie (neodporúčam, kvalita sa výrazne zníži), Facebook nahrá fotku správne.


A sme vo finále. Teraz stačí fotografiu uložiť do formátu JPG. Zvoľte v menu File/Save as… (Shift+CTRL+S/Shift+CMD+S). Zvoľte formát JPG, môžete bez farebného profilu, ale aj s profilom sRGB. Nastavte kompresiu, nemusíte nastaviť najvyššiu kvalitu, pretože Facebook fotku aj tak skomprimuje silnejšie. 
Teraz stačí už len fotografiu nahrať na Facebook. Že ste použili šablónu správne, zistíte hneď pri nahrávaní, kedy sa nad náhľadom objaví ikonka globálnej panorámy.


Panoráma sa zobrazí v štvorcovom formáte. Posúvať ju môžete myšou. Ak si ju prezeráte na telefóne, alebo tablete, môžete sa pohybovať nakláňaním zariadenia. V prípade, že máte okuliare pre virtuálnu realitu, môžete ich použiť.

Súťaž zo Samsungom

Nezabudnite, že stále súťažíme o hodnotné ceny od spoločnosti Samsung. Vyhrať môžete 360° kameru Samsung Gear 360, okuliare pre virtuálnu realitu Samsung Gear VR a najnovší telefón Samsung Galaxy S7. Do súťaže môžete prihlásiť aj fotografie poskladané z fotografií zo zrkadlovky alebo CSC fotoaparátu. A na rozdiel od Facebooku, ju ani nemusíte pedpripraviť. Pri nahrávaní fotografie do súťaže len zaškrtnite voľbu “Panoráma”.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované