Hore

Dbajte na detaily II. - postprocesing

Nafotením proces vzniku fotografie nekončí. Jej spracovanie je rovnako dôležité, najmä pri dnešnej tvrdej konkurencii. Nemusíte stráviť hodiny úpravami, to prenechajte grafikom. Pár malých rýchlych korekcií dodá fotografiám šťavu a zavŕši fotografovo snaženie o čo najlepšie fotografie. Postprocesig býva často podpisom fotografa. Pri fotení do formátu RAW je postprocesing nutný, pretože vy musíte urobiť to, čo by za vás urobil fotoaparát, ak by ste fotili do JPG. Vyvarujte sa publikovania surových neupravených fotografií.

Postprocesing

Vyššie sme si povedali, že fotografia je často dielom krátkeho okamihu. Maliar môže chyby na plátne premaľovať, mz ich môžeme opraviť v počítači. Postprocesing, ale nie je len o náprave chýb. Je to v prvom rade finalizácia fotografie. Je to nevyhnutný krok pri vzniku fotografie. Skúsený fotograf s postprocesingom počíta a vizualizuje si ho už pri fotení. Doladenie fotografie neznamená, že ju budete upravovať hodiny. Ak pri fotení urobíte maximum, tak vám to nemusí trvať viac ako minútku. Pokiaľ mi úprava fotografie trvá dlhšie (tým nemyslím nejaké špeciálne úpravy), tak viem, že som fotografovanie odflákol, alebo boli nepriaznivé podmienky. Po rokoch fotografovania už s ľahším srdcom posielam nepodarky do koša. Začiatočníkom je ľúto vymazávať fotografie.

Buďte k sebe kritický, zo zlej fotografie sa lepšia nestane, nech bude v archíve akokoľvek dlho. Čakajú vás roky fotenia, počas ktorých sa budete zlepšovať. Zo začiatku musíte byť oveľa starostlivejší pri výbere toho, čo budete publikovať. Menej je viac.

Doladenie expozície a kontrastu

Fotograf sa snaží exponovať čo najpresnejšie, ale nie vždy je to možné. Fotografiu posudzujeme na nedokonalom malom displeji fotoaparátu, ktorý má od veľkého monitoru ( v lepšom prípade grafického a skalibrovaného) ďaleko. Expozíciu nemusíme korigovať len z dôvodu nepresnej expozície. Dodatočne môžeme zistiť, že fotografia bude lepšie vyzerať ak ju preexponujeme alebo podexponujeme. K základným úpravám expozície patrí aj nastavenie kontrastu/gradácie a práca s dynamickým rozsahom (napr. záchrana prepalov, či zlepšenie kresby v tieňoch).

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Dedo
2015-04-21 07:25:28
Karči, gratulujem veľmi dobre napísané pre všetkých, čo chcú ukazovať dobré fotky.
 
ruiger1
2015-04-21 09:18:17
dobry clanok pre zaciatocnikov a mierne pokrocilych, rad som si aj ja precital .
 
alexmenti
2015-04-21 10:08:37
takéto články sú najväčšou devízou ephota...opäť dobre napísaný, nepôsobí direktívne a necháva priestor na vlastné vnímanie čitateľa t.j. potencionálneho fotografa...
 
blahoslav J B Art
2015-04-21 11:40:36
fajn clanok, kiezby som sa tych rad nezabudol pridrziavat
 
JohnNewton
2015-04-21 17:41:28
U toho BA hradu som si nie istý že čo je lepšie
 
Ajax2
2015-04-21 17:43:22
Už dlhšiu dobu sledujem ephoto a rád by som poslal nejakú fotografiu. Kto mi poradí? Adresa, aké technické parametre musí fotka splňať, atď. Mám veľký archív , aj analog.fotografie naskenované skenerom. Dopredu dakujem.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-04-21 18:12:49
príspevok od: Ajax2
Už dlhšiu dobu sledujem ephoto a rád by som poslal nejakú fotografiu. Kto mi poradí? Adresa, aké technické parametre musí fotka splňať, atď. Mám veľký archív , aj analog.fotografie naskenované skenerom. Dopredu dakujem.
Staci kliknut na pridat foto a vsetko je tam popisane. Clanky o uprave foto pre internetove publikovanie su vo Fotoskole - Editacia fotografii.
 
Ajax2
2015-04-21 23:44:03
Ďakujem pán Srnec za info. Dúfam, že sa mi to podarí.
 
MagickVamp
2015-04-23 13:04:29
Jeden z dovodov preco zas zaplatit konto.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia