Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Najlepší čas začať s fotografovaním

Najlepší čas začať s fotografovaním

Tí, ktorí fotia roky, a najmä tí, čo začali s fotografiou na prelome tisícročí, si prešli zaujímavou, ale často neľahkou cestou. Roky trvalo, kým digitálne fotoaparáty dospeli. Boli drahé, chýbali objektívy. Na internete bolo kvalitných stránok o digitálnej fotografii málo. Nedostatky techniky a informácií sme kompenzovali nadšením.

2020-09-22 06:00:00
Karol Srnec
6417
 
 
  • 3720
    16

    Rovnica fotografie

    Fotografia je ako krasokorčuľovanie. Hodnotí sa technická kvalita a umelecký dojem. Na konci porota udelí za oboje body.

  • 9384
    3

    Mať vlastný štýl

    Mať vlastný štýl je nesmierne dôležité. V čase digitálnej fotografie a internetu vidia naše fotky aj tisíce ľudí.

  • 5153
    0

    Ako dosahovať vyšší kvalitatívny štandard

    Často sa mi stáva, že na akciách stretnem fotografov, ktorí používajú kvalitnú techniku, ale ich fotografie už tak kvalitné nie sú.

  • 12825
    8

    Vždy o trochu viac

    Technika je vo fotografii určite dôležitá. Limituje možnú technickú kvalitu a vplýva na to, čo fotograf dokáže odfotiť. Ani najdrahší fotoaparát a najlepšie objektívy, samé  o sebe, z fotografa majstra neurobia. Dobrý fotograf ich využije, zlému nepomôžu k dobrým záberom.

  • 19135
    21

    Analógový zážitok z digitálneho fotoaparátu

    Láka vás fotenie na film pretože nechcete mať tak sterilné fotografie? Chcete mať z fotografovania intenzívnejší zážitok, ktorý vám uniformné zrkadlovky so zoomami neprinášajú? Možno nie je čas zmeniť médium, ale prístup k fotografovaniu.

  • 10058
    4

    Projekt vás posunie vpred

    Stanovte si konkrétne ciele a budete rýchlejšie postupovať. Pracujte na projektoch, to vám pomôže sústrediť energiu, prospeje to kvalite vašej tvorby.

  • 7739
    9

    Dbajte na detaily II. - postprocesing

    Nafotením proces vzniku fotografie nekončí. Jej spracovanie je rovnako dôležité, najmä pri dnešnej tvrdej konkurencii. Nemusíte stráviť hodiny úpravami, to prenechajte grafikom. Pár malých rýchlych korekcií dodá fotografiám šťavu a zavŕši fotografovo snaženie o čo najlepšie fotografie.

  • 6659
    6

    Dbajte na detaily I. - fotografovanie

    Prestaňte flákať fotografovanie. Vyhnite sa zbytočným chybám, buďte precízni, zamerajte sa na detaily.

  • 11993
    52

    Koľko energie do fotografovania vložíte, toľko sa vám vo fotografii vráti

    Zákon zachovania energie platí aj vo fotografii. Nemyslím tým, že fotoaparát vám vypadne z ruky a budeme tu teraz skúmať akou rýchlosťou, koľko ho zbrzdí vzduch a aké preťaženie na neho bude pôsobiť pri dopade. Opustíme svet newtonskej fyziky. Sme predsa fotografi, ktorí o takých malichernostiach, akými sú newtony, joule a watty nepremýšľajú. Energia, ktorou sa budeme zaoberať je ťažko zmerateľná. Jej elementami sú pracovitosť, inteligencia,…

  • 7100
    15

    O fotografii II.

    A je tu voľné pokračovanie predošlého, mierne osobného a filozofického príspevku o fotografii No. 1. Opäť je o fotografoch a pre fotografov, o fotografických žánroch a tiež o našom „foto lifestyle“. Tentokrát je témou fotograf, jeho inšpirácia a napredovanie.

  • 7033
    31

    O fotografii I.

    Dnes trošku filozoficky, o fotografoch a pre fotografov. Tibor Huzsár raz pred rokmi povedal, že „fotografia je životný štýl“. Veľmi som tomu vtedy ešte nerozumel, aj keď som si myslel, že rozumiem. Teraz s odstupom času začínam tušiť, čo tým chcel povedať. Nie je možné z dlhodobého a osobnostného hľadiska brať fotografiu povrchne, myslím tým len ako zdroj obživy alebo iba ako zdroj zábavy (či kombináciu týchto dvoch…

  • 9526
    44

    Kategorizácia fotografov

    Asi očakávate ďalší z veselých textov o fotografoch, tentokrát budem serióznejší.

  • 7691
    9

    Ako naučiť dieťa fotografovať

    Máte doma dieťa a rozmýšľali ste, že by ste ho zasvätili do tajov fotografie? Kedy je ten vhodný vek? Aké sú vlastne možnosti na Slovensku pre vzdelávanie detí v tejto oblasti? Na tieto otázky sa pokúsim nájsť odpoveď v nasledujúcich riadkoch.

  • 9001
    17

    Fotograf + objekt = výsledok

    Fotenie ľudí nie je len o zaznamenaní ich fyzického vzhľadu, je to aj snaha o zachytenie ich osobnosti a toho, čo z nich vyžaruje. Tak ako v realite, aj vo fotografii je podstatnejšie aký je človek vo svojom vnútri. Nie je to len o fyzickej kráse, ale i o charizme človeka a jej zobrazení.  Fotografia na nás má pôsobiť, vyvolávať v nás emócie.

  • 8332
    14

    Stránky, ktoré sa oplatí sledovať, 2. Časť

    V dnešnej dobe je asi najväčšia možnosť, ako svoju tvorbu zviditeľniť, založiť si stránku na niektorej zo sociálnych sietí. V prvej časti som už nejaké stránky umelcov na Facebooku predstavila, v tomto pokračovaní  ich nájdete viac. Prijemné pozeranie prajem.

  • 6723
    15

    Kapely, ktoré fotím

    Čo je snom fotografa, ktorý často fotí koncerty? Napríklad dostať sa fotiť na obľúbeného zahraničného interpreta, alebo mať z fotenia koncertov aj peniaze a nielen toľko, čo fotografovi akurát vystačí na drinky počas večera, na cestovné a na jedlo k úprave fotografií....

  • 31359
    29

    Instagram

    Túto aplikáciu na mojom iPhone som si zamilovala od prvého kliknutia, patrí ku každodennej súčasti môjho života a rozhodla som sa preto napísať o nej recenziu.

  • 11398
    17

    Stránky, ktoré sa oplatí sledovať

    Ak na internete trávite dosť času, určite máte svoje obľúbené fotografické, umelecké  stránky, alebo stránky, ktoré vás inšpirujú a radi by ste sa s nimi podelili. Môžete v komentároch pod článkom. Ja vám ponúkam výber stránok, ktoré spríjemňujú čas na internete mne.

  • 8587
    104

    Fotografická kríza, čo s ňou?

    Foťák je zbalený a ja trpím. Nevidím nič zaujímavé. Akoby moje oči potrebovali vypláchnuť. Zmyť prach, ktorý mi bráni vidieť fotogenický svet. Ale ako? A prečo sa vlastne takto cítim? Už ma to prestáva baviť? Nie som dosť dobrá? Nemám už z toho radosť? Nie som spokojná s ničím čo odfotím. Spracovanie fotografií z dnešného fotenia bude pozostávať z jedného veľkého DELETE. Mám chuť to zabaliť!

  • 5580
    47

    Parkové výstavy fotografií

    Blíži sa leto a s tým aj rôzne parkové výstavy fotografií.  Na takýchto  výstavách  môže svoje fotografie vystaviť hocikto, nezáleží na veku autora, ani na tom, či je začiatočník, alebo už skúsenejší fotograf. Stačí mať vytlačené fotografie, zobrať si k nim štipce, aby ich bolo čím prichytiť k sieti.

  • 9151
    21

    Hodili by sa vaše fotografie na stenu?

    V dnešnej dobe má zrkadlovku veľa ľudí, preto ak sa chcete odlíšiť od davu a predať svoje fotografie, musí vaša tvorba zaujať.  Ľudia sú rôzni, takže nie každému sa môže vaša tvorba páčiť. Niekto si radšej dá do obývačky fotografiu krajinky, niekto kvetinkový, alebo zvierací námet, niekto reportážnu fotografiu, niekto vyslovene umeleckú fotografiu spojenú s montážou, kolážou...

  • 20594
    33

    Nenuď sa, odfoť sa!

    Autoportrét nemusí  vyzerať  len tak, ako ho väčšina pozná z niektorých profilových fotografií na sociálnych sieťach- postavenie sa k zrkadlu, grimasa „duck face“, samozrejme nesmie chýbať blesk, ktorý sa v zrkadle odráža a v pozadí kopa kozmetických výrobkov.

  • 5588
    41

    Fotonko / Druhé interview s budúcim majstrom fotografického remesla

    Naše náhodné stretnutie s Fotonkom, ako začínajúcim fotografom nás nenechalo chladným a po prvom rozhovore sme si povedali, že budeme jeho tŕnistú začiatočnícku cestu, kde – tu, sledovať. Nedalo nám teda a po čase sme sa Fotonkovi ozvali, netrvalo dlho a absolvovali sme s ním druhé, nemenej zaujímavé stretnutie v tej istej kaviarni.

  • 9156
    34

    Ako som sa opäť dostal k analógovej fotke

    Pred časom som si prečítal článok Digitalizácia negatívov, ktorý poskytol užívateľom tohto portálu jednoduchý návod ako lacno a efektívne zdigitalizovať svoje negatívy z analógových čias. Doma sa mi povaľovali na poličke zaprášené negatívy ešte z leta minulého roku a čakali na naskenovanie na starom skenery Canon 8000F. Skenovanie na tej lepšej kvalite trvalo približne trištvrte hodiny a bolo to strašne zdĺhavé…

  • 12279
    26

    Štúdium

    Mnohí z ľudí, ktorých záľubou je fotografia a budúce mesiace budú tráviť v očakávaní posledných chvíľ svojho stredoškolského života sa iste zamysleli nad jednou otázkou. Čo takto využiť svoju vášeň na štúdium, ktoré ma bude naozaj zaujímať? Bolo by predsa skvelé robiť seminárne práce počas výletu s foťákom a pri nákupe techniky sa sám sebe či rodičom vyhovárať vetou „potrebujem to do školy“, no nie? Iste takto premýšľajú aj…

  • 36761
    117

    Ktože je to tá Martinka z Turca?

    Už sme si zvykli, že nedokonalosti prírody sú retušované šikovnými i nešikovnými grafikmi a z časopisov a reklám na nás hľadia dokonalé bytosti, tak veľmi vzdialené od reality. Vytriezvenie nastáva, ak modelku (moderátorku, herečku, spevačku...) odfotia tajne nenalíčenú, vynášajúcu smetie. Nebyť popisu pod fotkou, asi by sme ju ani nespoznali. Modeling, bulvár, paparazzi. S naším myslením je neustále manipulované a niekedy je ťažké oddeliť pravdu…

  • 6152
    44

    Žiť (takmer) dokonalý eSvet

    Priznajme si to. Sme nepochybne členovia komunity. Internetovej komunity, mal by som dodať, pretože to je veľmi podstatný dodatok. Každý tu raz začal. Našiel ePhoto na google, odporučil mu ho kamarát, alebo kamarátka, alebo sa tam dostal z inej stránky tejto veľkej internetovej knihy. Potešený novým objavom klikol na odkaz k registrácii. V kolónkach formulára sa ocitlo pár viac, či menej pravdivých údajov, podmienky portálu…

  • 8373
    43

    Kedy nám vrátite kompakty?

    Keď sa ešte fotografovalo výhradne na film, tiež boli v ponuke zrkadlovky a kompakty. Aj keď sa situácia javí podobne, ako je tomu teraz, bol tu veľký rozdiel. Filmové zrkadlovky a kompakty používali rovnaké záznamové médium. Ten najlepší film ste mohli dať do obidvoch typov fotoaparátov a potom záležalo len na objektíve, aké fotografie ste z fotoaparátu dostali.

  • 8475
    94

    Interview s budúcim majstrom fotografického remesla

    Doba digitalizácie sprístupnila čaro fortografie širokým masám a dnes vari niet domácnosti, kde by chýbal fotoaparát. Tejto krásnej záľube sa venuje čím ďalej, tým väčšie množstvo ľudí a my sme si v redakcii povedali, že nájdeme zapáleného začiatočníka a pozhovárame sa s ním o začiatkoch, na ktoré si už mnohí starí harcovníci ani nepamätajú.

  • 4595
    0

    Krásné Vianoce!

    Chcem vám napísať o tom, že včera som na križovatke dlho nečakal, ani nikto z vedľajšej nemusel vtrhnúť na hlavnú cestu a zablokovať na nej autá. Bolo to, ako keby som sníval príjemný sen. Pomyslel som na naše a vaše ePhoto... :)

  • 13540
    63

    Technická kvalita fotografií

    Technická kvalita, ukrývajúca sa mnohokrát pod skratkou TK, je v komentároch a hodnoteniach fotografií veľmi skloňovaný pojem. Často sa pod fotografiou dočítame, že má nízku technickú kvalitu, alebo na svoj žáner nespĺňa predpoklad tohto parametru.

  • 6615
    11

    Ukážte sa svetu

    Určite mnohí z vás majú vo svojich zbierkach fotografie, o ktorých ste si aspoň raz povedali, že by nebolo zlé, keby ste ich mohli prezentovať aj na verejnosti. Zorganizovanie výstavy fotografií môže byť niekedy dosť nákladnou a časovo náročnou udalosťou, preto väčšinou zostane len pri myšlienke.

  • 12864
    70

    Rozpačitá galéria portrétov

    Kritický pohľad na billboardy komunálnych volieb.

  • 11167
    53

    Digitalizácia fotografie na Slovensku

    Digitálom stačilo pár rokov, aby vytlačili filmovú fotografiu, hoci o tom mnohí pochybovali.

  • 9408
    21

    Nikon a Robbie Williams

    I am a Nikon, is he a Nikon?

  • 10804
    56

    Odborné fotografické kurzy, workshopy, semináre...

    Fotografickí nadšenci dnes majú množstvo možností na vzdelávanie: workshopy, kurzy, fotovýlety... Ako sa zorientovať?

  • 9018
    17

    Vznik fotografie

    Vznik fotografie nie je len okamih stlačenia spúšte. Má niekoľko etáp, pred aj po akte expozície.

  • 5692
    18

    Rodičia, ste pripravení na vysvedčenia?

    Skĺbenie zábavy s tvorivou činnosťou by mohla byť ideálna kombinácia, nemyslíte?

  • 11121
    20

    Manipulácia s obsahom fotografie

    Digitalizácia fotografie so sebou priniesla takmer nekonečné možnosti manipulácie s jej obsahom. Súhlasíte s nimi, alebo nie?

  • 10152
    48

    Mala smolu, lebo fotila dobre

    Príbeh zo života, ktorý ukazuje, že robiť príliš dobré fotografie môže priniesť aj komplikácie.

  • 6747
    18

    Otvorte sa inšpiráciam

    Inšpirujte sa z rozmanitých zdrojov a využite pôsobenie na všetky vaše zmysly.

  • 17439
    77

    Od amatéra k profesionálovi

    Nevážny článok o fotografickej úrovni. Homo Photographicus. :)

  • 9542
    36

    Status Quo fotografie

    Zamyslenie o tom, aké je dnes postavenie fotografie v našej spoločnosti.

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.