Hore

Svetelnosť a makro

Najmä majitelia zrkadloviek Nikon sa sťažujú, že ich makro objektívy “strácajú” svetelnosť. Zaplatil som si z f/2.8, tak prečo tam mám zrazu f/5.6?

Už párkrát sa vo fóre objavila diskusia o “pokazených” makro objektívoch, najčastejšie značky Nikon. Ich užívateľom sa “znižovala” svetelnosť, keď zaostrovali na kratšie vzdialenosti. Objektív mal deklarovanú svetelnosť f/2.8, ale pri zaostrovaní pod 1,5 metra začala klesať. Je chyba v objektíve alebo nebodaj vo fotoaparáte? Prečo to jedna značka fotoaparátu robí a iná nie. Je snáď jedna značka pre makro fotografiu lepšia ako druhá?

Každý výrobca zrkadloviek má v ponuke kvalitné makro objektívy. Kvalitné sú aj tie od výrobcov, akými sú Tamron či Sigma. Vo finále sa dostanete ku kvalitatívne porovnateľným výsledkom, či fotíte Canonom, Nikonom, Pentaxom alebo so Sony. Rozdiel je v tom, ako u toho ktorého výrobcu pristupujú k zobrazovaniu dát o clone.

A-Z. Svetelnosť je bezrozmerná veličina vo fotografii, ktorá vyjadruje najvyššie možné množstvo svetla, ktoré prepustí daná optická sústava. Vždy je vyjadrená pomerom, ktorý je závislý od ohniskovej vzdialenosti a priemeru optickej sústavy pri plne otvorenej clone.

Svetelnosť = , kde "f" je ohnisková vzdialenosť a "d" priemer optickej sústavy pri plne otvorenej clone.

Na vyjadrenie svetelnosti v praxi sa však používa zápis f/, 1: (alebo f/-, 1:- pri objektívoch s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou (zoomových objektívoch), napr. f/2.8, 1:2.8, f/3.5-4.5, 1:3.5-4.5.

Hodnota svetelnosti objektívu určuje koľko svetla dopadne na svetlo citlivú vrstvu. Najvyššia svetelnosť (hodnota okolo f/1, može byť aj nižšia, rekordná je myslím f/0,75), znamená minimálny kladený odpor svetlu predcházajúcemu cez objektív. Veľmi kvalitné objektívy majú svetelnosť okolo f/1.4 až f/1.8 pričom ide výhradne o objektívy s pevným ohniskom (výnimku tvorí napr. nová Sigma 18-35/1,8). U veľmi kvalitných zoomových objektívov sa svetelnosť pohybuje od f/2.8. S rastúcou ohniskovou vzdialenosťou objektívov (teleobjektívy) klesá aj ich svetelnosť. Dôsledkom technologicky veľmi náročnej výroby kvalitných, vysoko svetelných teleobjektívov by bola ich vysoká cena a tá by spolu s ich extrémnou veľkosťou a hmotnosťou logicky spôsobila nepredajnosť.

Všeobecne sa dá povedať, že čím je svetelnosť objektívu väčšia,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Seemann Martin
2015-06-17 08:46:58
pekne zhrnuté
 
z80
2015-06-17 10:28:21
Cele to je sposobene tym, ze ohniskova vzdialenost, ktora je napisana na objektive (a z ktorej sa pocita aj clonove cislo) plati pre zaostrenie na nekonecno.
Pri ostreni na blizko je vsak skutocna ohniskova vzdialenost (teda vzdialenost medzi optickym stredom objektivu a miestom zaostrenia) dlhsia (preto musime pri makro foteni s beznymi objektivmi pouzivat makrokruzky) a kedze vstupny otvor objektivu (D) je konstantny a ohniskova vzdialenost (f) dlhsia, stupa clonove cislo (pomer f/D). Je to len otazka elektroniky objektivu, ci tento fakt objektiv oznamuje fotaku alebo nie.
 
SkyVessel
2015-06-17 12:41:27
Zase něco nového... Jednoduše a výstižně...
 
DrAcula
2015-08-11 11:48:46
V clanku sa pise:
"Najvyššia svetelnosť (hodnota okolo f/1), ...."

- ale pokial som cital, tak existuju aj objektivy s vyssou svetelnostou ako 1, alebo je v tom nejaky odrb ?
Napr.:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/586190-REG/Leica_11_602_50mm_f_0_95_Noctilux_M_Aspherical.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Zeiss_Planar_50mm_f/0.7
....

Dalej sa pise:
"Musíme si uvedomiť, že vo fotoaparáte je inštalovaná clona, ktorá reguluje množstvo svetla prechádzajúceho objektívom."
- tu je asi preklep ... ta clona je instalovana v objektive
 
JohnNewton
2015-08-11 12:46:01
príspevok od: DrAcula
V clanku sa pise:
"Najvyššia svetelnosť (hodnota okolo f/1), ...."

- ale pokial som cital, tak existuju aj objektivy s vyssou svetelnostou ako 1, alebo je v tom nejaky odrb ?
Napr.:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/586190-REG/Leica_11_602_50mm_f_0_95_Noctilux_M_Aspherical.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Zeiss_Planar_50mm_f/0.7
....

Dalej sa pise:
"Musíme si uvedomiť, že vo fotoaparáte je inštalovaná clona, ktorá reguluje množstvo svetla prechádzajúceho objektívom."
- tu je asi preklep ... ta clona je instalovana v objektive
Nič v tom nie je. Svetelnosť je bezrozmerné číslo, môže byť aj 0,9 alebo aj 0,7 teoreticky aj menej, konštrukčne to je ale problém. Dá sa zvýšiť aj dodatočne medzikusom vloženým medzi objektív a telo fotoaparátu - reduktor ohniskovej vzdialenosti (najznámejší je asi Metabones).
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované